Cum scap de vibratii multicopter
Postat 22 December 2012 - 09:11 PM
"La mana" par a fi in limitele normalului iar FC nu este afectat dar apar pe filmare si afecteaza chiar si fotografiile.
Primul lucru pe care l-am facut a fost echilibrarea elicilor dar se pare ca nu-i destul. Ce sa mai incerc?
1. Sa pun cauciuc sau banda dublu adeziva sub motoare?
2. Sa iau alte elici? CF poate?
3. Sa schimb motoarele? KV mai mic => vibratii mai putine?
4. Gel antivibratii?
Mentionez ca vreau sa izlolez de vibratiile doar camera, nu si FC-ul.
Setul relevant:
- 2830 1000kv de la HK
- 10x4.5 de la HK
- con fixare elice de la RCTimer, cu 4 surubuti
- frame teava rectangulara de aluminiu, facut in casa.
- gimbal GLB cu niste gume antivibratii, zic ei.
.
..
Postat 22 December 2012 - 09:30 PM
Decat sa te chinui sa amortizezi vibratiile prin tot felul de trucuri care functioneaza mai mult sau mai putin, mai bine elimini sursa de vibratii(sau incerci sa o minimizezi)
Sa fii atent la pensetele eliciilor - la un crash usor se pot indoi greu perceptibil la o inspectie vizuala si devin o sursa importanta de vibratii.
Nu stiu cum se comporta noul model de adaptor pentru elicii, din poze pare interesant.
Bafta.
Postat 22 December 2012 - 10:02 PM
Am tot incercat mai multe adaptoare, dar se pare ca toate is la fel.
Ce elici se gasesc, echilibrate perfect din fabrica si testate de altii inaintea mea. :D
Postat 22 December 2012 - 10:21 PM
---------------------------------
Aero: Spacewalker, Zaggy, Ultron, Sonic Low Wing(Termic), HK Bixler, Nemuritoru(Termic)
---------------------------------
Tx: Turnigy 9X
----------------------------------------------
Postat 22 December 2012 - 10:26 PM
R3dD3vil, la 22 December 2012 - 10:21 PM, a spus:
Nu. Folosesc o camera compacta SONY, care nu se vede in poza. Ce se vede acolo e o camera pentru FPV care o folosesc pentru a face incadrarea, in timp real, la sol, pe laptop.
Postat 22 December 2012 - 11:28 PM
icsss, la 22 December 2012 - 10:02 PM, a spus:
Am tot incercat mai multe adaptoare, dar se pare ca toate is la fel.
Ce elici se gasesc, echilibrate perfect din fabrica si testate de altii inaintea mea. :D
Se pare ca asta este problema - oricat de echilibrata este elicea, conul descentrat anuleaza totul.
Poate si prinderea adaptorului de motor nu este in regula, depinde daca adaptorul suspect face la fel pe toate motoarele.
Elicii echilibrate nu cred ca gasesti la chinezi, in orice caz nu cand le iei "la metru" cum le vand majoritatea :rolleyes: - aici intervine distractia modelistului: echilibratul lor :lol: .
Postat 22 December 2012 - 11:47 PM
Dot, la 22 December 2012 - 11:28 PM, a spus:
Poate si prinderea adaptorului de motor nu este in regula, depinde daca adaptorul suspect face la fel pe toate motoarele.
Elicii echilibrate nu cred ca gasesti la chinezi, in orice caz nu cand le iei "la metru" cum le vand majoritatea :rolleyes: - aici intervine distractia modelistului: echilibratul lor :lol: .
Prinderea adaptorului de motor pare a fi ok, sau mai ok decat la cele care se prind de ax.
Am gasit o aplicate de masurat vibratii pentru andriod si o sa testez fiecare motor, pe rand. Sper ca asa sa gasesc vinovatul sau sa mai reduc din cauze.
Echilibrarea e facuta cu o "scula" pe magneti, homemade. :D
Postat 23 December 2012 - 12:06 AM
Elicile Graupner sunt centrate dinamic din fabrica, dar la 6 Euro bucata...
Zii aplicatia de vibratii pt Andriod, cred ca intereseaza pe multi.
Aceasta postare a fost editata de renatoa: 23 December 2012 - 12:07 AM
Postat 23 December 2012 - 12:10 AM
renatoa, la 23 December 2012 - 12:06 AM, a spus:
iSeismometer
Aceasta postare a fost editata de icsss: 23 December 2012 - 12:10 AM
Postat 23 December 2012 - 12:55 AM
Postat 23 December 2012 - 07:57 AM
Pentru echilibrat motoarele am folosit metoda asta cu fascicul laser de la lanternele cu spot, cu deosebirea ca n-am mai folosit oglinda ci am prins lanterna pe bratul oscilant sub motor. N-am folosit-o la coptere pentru ca motoarele sunt echilibrate din fabrica, doar la modelele pentru filmare aeriana si se simte diferenta dupa echilibrare.
Citeaza
Cand nu mai huruie, este echilibrat motorul(axul etc.)
Mai exista si varianta, pentru cei care au un auz foarte bun, prin diferentierea sunetului motorului inainte si dupa echilibrare. :D
Postat 23 December 2012 - 11:37 AM
jetix, la 23 December 2012 - 07:57 AM, a spus:
...N-am folosit-o la coptere pentru ca motoarele sunt echilibrate din fabrica, doar la modelele pentru filmare aeriana si se simte diferenta dupa echilibrare.
Care sunt motoarele alea ?
Postat 23 December 2012 - 02:00 PM
Postat 23 December 2012 - 11:27 PM
icsss, la 22 December 2012 - 09:11 PM, a spus:
"La mana" par a fi in limitele normalului iar FC nu este afectat dar apar pe filmare si afecteaza chiar si fotografiile.
Primul lucru pe care l-am facut a fost echilibrarea elicilor dar se pare ca nu-i destul. Ce sa mai incerc?
1. Sa pun cauciuc sau banda dublu adeziva sub motoare?
2. Sa iau alte elici? CF poate?
3. Sa schimb motoarele? KV mai mic => vibratii mai putine?
4. Gel antivibratii?
Mentionez ca vreau sa izlolez de vibratiile doar camera, nu si FC-ul.
Setul relevant:
- 2830 1000kv de la HK
- 10x4.5 de la HK
- con fixare elice de la RCTimer, cu 4 surubuti
- frame teava rectangulara de aluminiu, facut in casa.
- gimbal GLB cu niste gume antivibratii, zic ei.
.
..
salutare
Cred ca niste pufere pentru motor ti-ar fi foarte folositoare bine ele sunt concepute pt motoare termice, am incercat figura pe un planor si se simte diferenta, pun un link sper sa nu fie problema de reclama http://######/pufere...tii-p-1448.html
Postat 23 December 2012 - 11:28 PM
bogdan_minitehnicus, la 23 December 2012 - 11:27 PM, a spus:
Cred ca niste pufere pentru motor ti-ar fi foarte folositoare bine ele sunt concepute pt motoare termice, am incercat figura pe un planor si se simte diferenta, pun un link sper sa nu fie problema de reclama http://######/pufere...tii-p-1448.html
http://www.sierra.ro...ratii-M4-(4-buc)-p715p.html
ps: magazinul de la botosani
Postat 24 December 2012 - 12:03 AM
As incerca astfel fiecare motor cu elicea lui in parte, e destul unul sa vibreze....
Spor pe mai departe.
Aceasta postare a fost editata de alex g: 24 December 2012 - 12:03 AM
SCOUT MX2
CESSNA 182, 1,87m
PIPER SUPER CUB, PICO CUB
WING-TIGER
TURNIGY 9X ER9X, E-FLY 6CIID, FUTABA T2R
Postat 24 December 2012 - 06:37 PM
Dot, la 22 December 2012 - 09:30 PM, a spus:
Va multumesc pentru idei.
O sa incep cu ce zice Dot: echilibrare elici si motare si dupa ce scot maxim din ele mai vad si de restul.
Intre timp am decoperit mai multe probleme, conurile descentrare.. le-am inlocuit cu piulite. Desi am crezut ca am echilibrat elicile se pare ca se poate si mai bine. Asta fac acum! :)
Postat 29 December 2012 - 08:06 PM
Postat 29 December 2012 - 09:51 PM
In primul rand, cum ai detectat ca ar fi descentrata elicea in acel plan ?
Apoi, daca ai ajuns la concluzia asta, solutia nu este sa incarci hubul parca i-ar fi crescut o tumoare, si cu un efect minor, pentru ca distanta fata de axul de rotatie este minima... ci sa redistribui greutatea pe care ai folosito la echilibrrea palelor in acea parte a elicii care o consideri descentrata lateral.
Adica daca ai echilibrat punand scotch de 1cm pe o pala pe toata latimea, si constati ca e mai grea lateral spre bordul de atac, desfaci acel cm de banda si pui 2cm dar numai pe bordul de fuga.
Va avea efect mult mai mare la 15 cm de ax decat ditamai guguloiul de lipici pus la cativa mm de ax.
Aceasta postare a fost editata de renatoa: 29 December 2012 - 09:52 PM
Postat 29 December 2012 - 10:19 PM
renatoa, la 29 December 2012 - 09:51 PM, a spus:
Nu chiar. Dezechilibrul fiind lateral si nu longitudinal conteaza distanta intre greutate si axa palelor, care poate sa fie aceeasi indiferent de departarea de ax.
Sunt totusi de acord ca e mai bine sa se echilibreze din scotch pe pale.
Postat 29 December 2012 - 10:34 PM
Zen, la 29 December 2012 - 10:19 PM, a spus:
Sunt totusi de acord ca e mai bine sa se echilibreze din scotch pe pale.
Corect. Nu am de gand sa zbor cu buba aia :D dar am vrut sa vad cat trebuie.
Cu scotch pe pale, nu am reusit sa echilibrez hubul, e prea dezechilibrat.
Acuma am revenit la tripala si rezultatele sunt bunicele, masurate cu iSeismometer. Maine fac un test la camp.
PS: totusi vibratiile sunt mai mici cu buba decat fara :)
Aceasta postare a fost editata de icsss: 29 December 2012 - 10:37 PM
Postat 31 December 2012 - 01:10 PM
Echilibratul e cea mai mare problema acum, in conditiile in care imi pare ca si suportii de elici au oarece abatere.
Postat 01 January 2013 - 11:48 PM
adioperator, la 31 December 2012 - 01:10 PM, a spus:
Echilibratul e cea mai mare problema acum, in conditiile in care imi pare ca si suportii de elici au oarece abatere.
La multi ani in primul rand, fii bun si i-a in calcul puferele de care ti-am zis anterior, chiar daca echilibrarea elicelor si a motorului ar fi perfecte tot nu poti ajunge la rezultatele dorite.
Stima
Postat 02 January 2013 - 08:28 PM
adioperator, la 31 December 2012 - 12:58 PM, a spus:
Telefonul l-am pus pur si simplu pe cadru si l-am turant la sol, tinandu-l apasat sa nu-mi sparga lustra :D
Dupa ce am echilibrat elicile vibratiile s-au redus la jumatate.
Vestea buna e ca acuma pot sa fac poze; inainte ieseau blurate din cauza vibratiilor.
Vestea rea e ca vibratiile ramase imi dau un efect de jeleu pe filmari. Am dreptate sa cred ca efectul de jeleu e dat de vibratiile fine?
Postat 02 January 2013 - 08:38 PM
bogdan_minitehnicus, la 01 January 2013 - 11:48 PM, a spus:
Stima
Puferele le-as putea pune pe gimbal, totusi crezi ca au efectul dorit pentru vbratii fine?