intrebare pt. cine lucreaza cu fibra de sticla
Postat 24 August 2006 - 09:31 AM
Postat 24 August 2006 - 10:10 AM
Incerc sa-ti dau eu citeva informatii utile:
In primul rind obiectul care vrei sa-l construiesti nu se toarna ci se lamineaza cu straturi succesive de rasina si pinza de fibra de sticla de diferite grasimi in functie de
destinatia produsului.
Exista rasini speciale folosite pentru obiecte turnate fara a fi armate cu fibra dar acestea reprezinta obiecte masive indeosebi bijuterii,obiecte artizanale si jucarii.
Intre straturile de laminare pot aparea bule de aer fie de la rasina ,fie de la fibra de armare care se scot cu ajutorul pensulei "tunse" scurt prin inteparea locului respectiv pina cind bula dispare.
Desi nu ai dat detalii de executie pare se ca faci un model pe matrita pozitiva.Tehnica aceasta e mai anevoioasa si se foloseste la unicate.Vei avea mult de slefuit la
urma ca sa scoti suprafata exterioara de calitate.
Daca nu dispui de o tesatura speciala care se curbeaza mai usor pe matrita e bine cum ai zis si tu sa folosesti bucati mai mici.Si e bine ca tesatura din fibra sa fie laminata paralel cu directia fortei predominante care va actioana pe model.Sau in cazul mai multor forte sa fie dispusa succesiv una peste alta la 45°.
Bafta
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
Postat 24 August 2006 - 10:16 AM
Postat 24 August 2006 - 11:50 AM
nu vei scoate aerul dintre straturi.
Postat 24 August 2006 - 10:38 PM
big
Aceasta postare a fost editata de Big: 24 August 2006 - 10:42 PM
Postat 25 August 2006 - 08:30 AM
De preferinta textura (tesatura banuiesc) se croieste dintr-o piesa. Daca matrita are colturi sau muchii, sau daca piesa are nevoie de intarituri, se adauga elemente suplimentare (petece sau benzi).
Postat 25 August 2006 - 09:19 AM
Postat 25 August 2006 - 10:55 AM
vlad1, la 25 Aug 2006, 08:30, a spus:
@Vlad1- se poate ca in Romanica sa se procedeze si asa insa in vest se scoate cum am zis la piesele mici cu pensula scurta si la piesele mari cu o rola speciala prevazuta cu lame puse una linga alta asemanatoare cutitului de taiat taietei :rolleyes:
@moty-fibra de armare e de mai multe feluri
-tesatura normala la care fiecare fir se intretaie in forma de sinusoida
-tesatura la care un fir sare peste 2 fire la care spatiul dintrefire fiind mai mare poate adera mai bine la suprafetele curbe.
-impislitura la care firele au lungimea de 50-100mm si se folsesc numai cu rasina poliesterica.Se folosesc mai ales ca umplutura la matrite negative.Impislitura nu poate
prelua forte din cauza lungimii mici a firelor si a dispunerii lor dezordonate.
In modelism se folosesc mai mult tesaturile, cu densitatea intre 25 si 160g/mp.E bine sa folosesti la primele straturi densitati de 40-50g/mp care adera mai usor pe
matrita si dupa aceea sa treci la grosimi mai mari de fibra.
Postat 27 August 2006 - 09:58 AM
teoria spune ca peste materialul saturat din matrita aplici o folie pvc perforata, peste care aplici un material absorbant. totul se introduce intr-o incinta ermetica, care...va fi vidata. Sistemul acesta permite eliminarea aerului din model si totodata si scoaterea surplusului de rasina. prin pvc-ul perforat, trece odata cu aerul din model si rasina in plus. se foloseste folie pvc pentru ca aceasta nu se lipeste de model. eu personal am folosit saci de rafie si e cam acelasi lucru. e mai practic pentru ca folie perforata mai rar si decat s-o perforezi tu mai bine lasa. aici vi cu un strat absorbant care poate fi orice...vata...o patura veche etc. incinta ermetica poate fi foarte bine un sac de plastic sau folia aia de facut solarii care se vinde tub. etansezi capetele si scoti aerul printr-un orificiu lasat special. cu cat este mai groasa aceasta"camera de vid" cu atat mai bine. astfel ea nu adera perfect de model si poti scoate tot aerul. un aspirator este o "pompa de vid" destul de buna. Procedeul permite ca rasina in plus sa se imbibe in materialul tau absorbant, traversand materialul perforat.odata cu aceasta ies si bulele de aer. Materialul absorbant nu va adera la model pentru ca afem acea folie perforara....intelegeti foarte bine restul.....in final aruncati totul mai putin matrita si obiectul muncii. cam atat....sa nu uit....nu folositi rasina poliesterica, numai epoxy, credeti-ma pe cuvant
Postat 08 December 2006 - 12:10 AM
Postat 08 December 2006 - 10:51 AM
tiziku1, la 8 Dec 2006, 00:10, a spus:
Vezi aici: http://www.rhc.ro/forumrhc2/index.php?act=...ST&f=18&t=4176&
Postat 08 December 2006 - 06:45 PM
foloseste bucati mai mici si neaparat fibra mai subtire in zonele de curbura.