Modelism - RHC Forum: planoristi - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

planoristi pt cei ce piloteaza/ au pilotat planoare

#1 Useril este offline   misha-misha 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10
  • Inregistrat: 20-April 06

Postat 01 July 2006 - 11:46 AM

Salut
cam de o luna am inceput sa zbor pe planor... si imi place la nebuniiiie :D am si reusit pana acum sa fac ture de pista cu din ce in ce mai putin ajutor din partea instructorului :D
am planuri mari pt vara asta pana-n toamna.. sa ies la simpla.. si daca se poate si sa-mi iau brevetul ar fi super

mi-ar placea sa aud de la cei care au mai multa experienta eu stiu.. ceva impresii.. amintiri frumoase din timpul zborului.. sau amintiri mai putin frumoase :D sau cum s-au simtit ei la primele zboruri.. la primul tur de pista facut fara ajutorul instructorului :D.. sau la primul zbor in simpla :)

numai bine
mihaela, pe scurt misha.
0

#2 Useril este offline   misha-misha 

• Incepator
  • PipPip

Postat 01 July 2006 - 11:51 AM

de fapt.. e valabil si pt cei ce piloteaza si altceva decat planoare, acum mi-am dat seama :D :D
0

#3 Useril este offline   Big 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1643
  • Inregistrat: 30-May 02

Postat 01 July 2006 - 06:18 PM

Salve Misha,

prima data am zburat planor la 16 ani, la Deva. Instructor de zbor mi-a fost extraordinarul nea Simi, adica Simion Campean. De fapt colectivul de instructori de l a Deva este mai special, cu oameni de nota 10, sufletisi, pasionati de zbor si de a face si pe altii sa zboare. Am avut o intrerupere pana prin '97 cand am reluat treaba cu planorul (prima dragoste nu se uita) desi de acum zburam si parapanta si motodelta .

Planorismul este esenta zborului. Nu e sufucent sa cunosti tehnica de baza de pilotaj, trebuie ceva mai mult, ca sa calaresti energiile puse la dispozitie gratis de natura muma. Cu motor e simplu sa urci la 1500 sau 3500 m. Eheheee cu planorul se schimba calimera! E adevarat ca zborul sub toate formele lui este extraordinar dar parca cel mai cel (in cazul meu) ramane planorul.

De primul zbor la sc imi aduc aminte uneori . Imi amintesc dimineata calma si calda de aerodrom. Aromele de iarba, metal incins Wilga si parasuta ce se invarteau in jurul meu. Ma astepta sa ies la sc, dar gandul , gandul ca poate azi-poate maine mi-l reprimam neincetat. Fcausem deja cazurile speciale, vria, superba vrie cu linistea ei dinaintea caderii, cu pamantul rotindu-se in cupola, cu comenzile scurte si armonizate, cu docilitatea B2-ului greu de cuprins in cateva cuvinte. Speram sa ies cat mai repede sa prind ceva din sezon sa fac si eu termica de unul singur.
Tractorul albastru vien cu cablurie, parasuta incomoda imi atrana in spate si ca de obicei mi se agata cand ma asez in scaun. Planorul tresare o data cu mine cand ii ating mansa. Verific ccomenzile, incet ca o mangaiere, mansa palonier. Ajustez palonierul. Calez altimentrul, verific indexarea flapsului, franele... Zambind zglobiu de-a dreptul nea Simi sare in cabina pe postul din spate: hai sa-i dam drumul, zice cu vocea plina de o veselie ce imi umple si mie sufletul asteptand marea clipa a decolarii. Rulam, desprinderea, panta moderata, panta normala. Declansam - totul normal. Flaps bagat, latura lunga - shparga, ne uitam dac misca ceva pe sus, nimic, ca intr-un scaun de cinematograf gresit asezat cu ecranul sub scaune. 362 la 3 cu trenul scos si zavorat - o zic cat pot eu de calm (doar o zisesem de muuuulte ori) Nea Simi rontzaie seminte in spate cu pasiune, cu patos, chiar relaxat. alinierea, t-ul filajul roata aproape la t-eu, pasarea blanda isi lasa incet aripa jos, cu calm si gratie. Majestuos chiar. Dau sa imi desfac centurile sa sar din cabin sa ajut la transportul aparatului pe start: Stai acolo zice nea simi - el insusi deja afara cu pumnul (iar) plin de seminte. Mai faci unul. Apoi... apoi se paleaca si leaga scaunul din spate. Ii simt fiecare gest, ma feresc sa prinvesc in spate, totul urla in mine _ heeeei te lasa sa zbori singur! creierul po tine pe a lui : abtine-te fi calm nu te ambala, poate ca doar ti se pare.
Intrebarea cade incet, planat parca firesc de aliniata pe directia ei:'' Ovidiu a sosit momentul; zborri singur?'' Tone de bucurie irump peste tot, doar creierul o tine (iar) pe a lui: pai sigur ca da, mananci calule ovaz? zburam sigur ca zburam, hai zi o data ca zburam. Si nu te emotiona ca nu e cazul fi doar atent sa nu te faci de toata flota.
Vocea imi suna surd, infundat cand zic ,,sigur ca da!'' si imi pare mai mult ca niciodata ca nu e a mea. Nea Simi se departeaza, cabina inchisa ochii lui pe mine, strang usor o chinga asa ca sa imi fac de lucru pana se intinde cablul. Rulajul scurt, desprinderea dulce ca un sarut de primavara. Planorul mai usurel urca cuminte pe panta lui. Relfelxele mele strunite de o vreme incoace merg inainte, sunt incordat ca un arc in scaun. Dau din paloniere ceva mai mult decat de obicei sau mi se pare. Planorul suiera in limba lui: he he heee ce frumos zburam bobocule, nu ma chinui prea tare ca stiu eu bien ce avem de facut! Asta e doar inceputul! Declansez, pun pe panta, parca e mai usor planorul asta acum. Virajul 1, virajul 2, viteza ok, oare nu am uitata nimic? Cinematograful e tot acolo, ecranul sub noi, filmul e insa altul. Muresul imi clipeste ingrijorat: bobocule stii ce faci? Magura Uroiului, reperul nostru mi se pare mai mica decat de obicei. Misc comenzile cu grija de parca ar fi din sticla. Apoi incerc sa ma relaxez, la sugestia lui 362. Virajul 3 - l timp, ne aliniem - viteza ceva mai sus sa nu facem prostii, flapsuri, frane, T-ul superb ne asteapta. Redresare, filaj, roata jos - fara bont, bien sur dar putin cam in spate, pamantul canta, iarma canta, planorul canta, eu cant cat ma tine imaginatia fara sa scot un sunte. Zambetul meu circular ii face pe toti sa zambeasca. ori poate e gandul ca ma vor tavalii prin spini la botezul mult asteptat. bravo a fost bine - nea Simi cu semintele intr-o mana si cu microfonul statiei de la zebra in cealalta. Bucurie , multa bucurie asta se simte in jurul meu. Cei ce au trecut prin asta o retraiesc mereu si mereu prin ceilalti. Restul Se bucura fratern cu emotie anticipand momentul lor , care va sa vina.

Cam asa fost primul meu zbor sc la planor....
FROGS CAN FLY!
0

#4 Useril este offline   misha-misha 

• Incepator
  • PipPip

Postat 01 July 2006 - 06:50 PM

vaaai ce fain l-ati povestit :D fain fain fain :D
de-abia astept si eu primu zbor in sc :rolleyes: sa vad ce o sa fie de capu meu:P
0

#5 Useril este offline   olly 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 676
  • Inregistrat: 03-April 05

Postat 01 July 2006 - 07:39 PM

@misha, spune-mi te rog cat te-a costat scoala?
<<<ZA MOLDAVIAN BRAZARS>>>
Don't drink and drive, smoke and FLY!
Radiolink AT10, 2,4GHz
GRUNAU BABY 2.3M
ASW-28 2M
0

#6 Useril este offline   misha-misha 

• Incepator
  • PipPip

Postat 01 July 2006 - 10:10 PM

pe mine nu ma costa nimic.. hehehe.. am 16 ani si pana la 21 e gratis :D si pe urma daca ai brevet si peste 21 tot gratis e.
misto, nu?
dar am inteles ca, cursurile pt cei peste 21 e in jur de 100 eur
ora...
bafta multa :rolleyes:
0

#7 Useril este offline   olly 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 July 2006 - 10:23 PM

esti sigur ca pana la 21 de ani e gratis? eu am 17 . deci prind gratis?
Radiolink AT10, 2,4GHz
GRUNAU BABY 2.3M
ASW-28 2M
0

#8 Useril este offline   misha-misha 

• Incepator
  • PipPip

Postat 01 July 2006 - 10:24 PM

aaa.. ba da.. am platit la inceputul anului 10 euro.. am si uitat :D oricum nesemnificativa suma la cat de fain poate sa fie sa zboooori....
de-abia astept sa ma duc sa zbor iara.. yyaayy super fain.. daca te incadrezi in varsta nu mai sta pe ganduri.. inscrie'te ca e mega fain, nu o sa'ti para rau :rolleyes: crede'ma
0

#9 Useril este offline   misha-misha 

• Incepator
  • PipPip

Postat 01 July 2006 - 10:25 PM

da sunt SIGURAAAAA :rolleyes:
0

#10 Useril este offline   olly 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 July 2006 - 10:26 PM

stii cumva cand incep cursurile si cat tin?
Radiolink AT10, 2,4GHz
GRUNAU BABY 2.3M
ASW-28 2M
0

#11 Useril este offline   misha-misha 

• Incepator
  • PipPip

Postat 01 July 2006 - 10:28 PM

aham.. incep prin ianuarie- februarie.. si tin pana prin octombrie (asa stiu eu.. poate si mai mult) .. si anul urmator la fel.. si tot asa pana nu mai vrei sa mergi..
0

#12 Useril este offline   olly 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 July 2006 - 10:31 PM

[/QUOTE]incep prin ianuarie- februarie.. si tin pana prin octombrie (asa stiu eu.. poate si mai mult) .. si anul urmator la fel.. si tot asa pana nu mai vrei sa mergi..[QUOTE]

:rolleyes: :D
si brevetul cand il iei?

Aceasta postare a fost editata de olly: 01 July 2006 - 10:32 PM

Radiolink AT10, 2,4GHz
GRUNAU BABY 2.3M
ASW-28 2M
0

#13 Useril este offline   misha-misha 

• Incepator
  • PipPip

Postat 01 July 2006 - 10:36 PM

pai... parca am auzit ca in octombrie e examenul pt brevetare si daca reusesti sa iesi la simpla pana atunci si sa mai faci si cateva ore tot in simpla ai sanse sa dai pt brevet .. hai sa vb pe yahoomess daca vrei, idul meu e mishaelaaa
0

#14 Useril este offline   Draku 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 100
  • Inregistrat: 07-April 03

Postat 01 July 2006 - 11:12 PM

am gasit prin biblioteca o carte (destul de veche -1973- dar in stare buna)
Teoria si tehnica pilotarii planoarelor de Ghe. Cucu
daca intereseaza pe cineva, i-o fac cadou
www.bazar05.3x.ro
0

#15 Useril este offline   olly 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 July 2006 - 11:45 PM

o trimiti si prin posta? :rolleyes: daca da, o vreau eu , te rog
Radiolink AT10, 2,4GHz
GRUNAU BABY 2.3M
ASW-28 2M
0

#16 Useril este offline   Draku 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 01 July 2006 - 11:52 PM

olly, la 1 Jul 2006, 23:45, a spus:

o trimiti si prin posta? :rolleyes: daca da, o vreau eu , te rog

da, o trimit
da-mi datele pe PM
www.bazar05.3x.ro
0

#17 Useril este offline   misha-misha 

• Incepator
  • PipPip

Postat 02 July 2006 - 12:00 AM

firar... ca n-am vazut mesaju mai repede :rolleyes:((((
0

#18 Useril este offline   horia99 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 53
  • Inregistrat: 23-November 05

Postat 02 July 2006 - 12:50 AM

eu unul primul zbor in simpla nu mi-l amintesc asa cum nu-mi amintesc nici primul salt cu parasuta, in schimb imi aduc aminte de al doilea zbor in simpla cand s-a rupt cablu de remoecaj la vreo 100 de metri inaltime. Si cum tocmai repetasem inaite de simpla acest gen de caz special am facut tot ce scria la CPZ. Pe langa acest incident "minor" nici nu functiona statia din planorul meu in sensul ca ei ma auzeau pe mine dar eu pe conducatorul de zbor nu.Si cand ma pregateam sa aterizez in partea opusa a aerodromului neavand destula inaltime pentru un tur de pista, din cauza ca eram foarte concentrat in loc sa spun "vin la aterizare" am spus "vin la T-eu" moment in care toti s-au speriat si au inceput sa strige in statie "Nu bai Grenada !!!-asta era porecla mea pe aerodrom-aterizeaza in capatul aerodromului". in momentul ala toti au crezut ca m-am speriat si am confundat procedura, si pe langa faptul ca strigau toti in statie au si inceput sa mute zebra, tractorul si inca vreun Aro. Vazand ca eu aterizez cum trebuie ei nu-si dadusera seama ca mie nu-mi merge statia, iar dupa aterizare a venit Dl. Vancea instructorul meu si comandantul aeroclubului, m-a pupat si mi-a zis "vezi ba Grenada daca ai facut cum ti-am spus noi in statie s-a rezolvat cu bine". Si pana nu au verificat ca nu merge statia nu m-au crezut spunand ca nu am auzit din cauza ca eram prea concentrat.

Apropo, maine sunt zilele orasului Sanpetru sper sa fie vreme buna poate bag vreun tur de oras cu Wilga.
Cer senin!
0

#19 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1077
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 02 July 2006 - 02:56 PM

olly de ce nu incerci la aeroclubul Suceava, cred ca e cel mai accesibil pentru tine !, Eu sunt brevetat din 99 , momentan nu mai zbor datorita unor probleme personale sa le zic asa... dar daca vrei cu adevarat sa faci aceste cursuri intereseaza-te la aeroclub. Din cate stiu in Radauti este si cineva care zboara cu un ultrausor, T.Sorin care mi-a fost si instruictor si poti legatura chiar cu el.
Pentru mai multe detalii iti stau la dispozitie pe IM.... numai bine
0

#20 Useril este offline   olly 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 July 2006 - 08:14 PM

Zippo, la 2 Jul 2006, 14:56, a spus:

olly de ce nu incerci la aeroclubul Suceava, cred ca e cel mai accesibil pentru tine !, Eu sunt brevetat din 99 , momentan nu mai zbor datorita unor probleme personale sa le zic asa... dar daca vrei cu adevarat sa faci aceste cursuri intereseaza-te la aeroclub. Din cate stiu in Radauti este si cineva care zboara cu un ultrausor, T.Sorin care mi-a fost si instruictor si poti legatura chiar cu el.
Pentru mai multe detalii iti stau la dispozitie pe IM.... numai bine

il cunosc pe domnul Trelea. la Suceava o sa fac aceste cursuri.am vorbit cu parintii si ma lasa( doar tata, da e destul).o sa vorbesc si cu domnul Trelea, sa ma inscrie pe lista acolo, si sa vad cand incep cursurile.
Radiolink AT10, 2,4GHz
GRUNAU BABY 2.3M
ASW-28 2M
0

#21 Useril este offline   Draku 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 04 July 2006 - 07:23 AM

OK olly
cartea aia a plecat ieri catre tine
succes
www.bazar05.3x.ro
0

#22 Useril este offline   Cagliostro 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 67
  • Inregistrat: 04-July 06

Postat 04 July 2006 - 05:27 PM

Apai sa va spun eu cum primul zbor l-am facut la 4 ani, in bratele lu taicameu.
M-a intrebat scurt daca vreau sa zbor, si am raspuns afirmativ doar printr-o inclinatie a capului, neavand glas de emotie. Pe vremea aia se mai zbura inca pe blanikuri. Asa ca ne-am suit amandoi in postul din spate, eu ocupand foarte putin ca volum la cei 4 anisolri ai mei, si gata ................. a urmat decolarea la auto-mosor, care stie toata lumea ca e mai violenta din cauza pantei accentuate. Asa ca in momentul in care mi-am vazut vf. picioarelor desupra capului am inceput sa regret ca m-am suit in planor. Dupa ce am revenit pe panta de zbor normala, mi-a revenit si mie stomacul la loc si a inceput sa imi placa. Asa ca dupa ce am aterizat, desi nu mai aveam glas (iar), am dat de inteles prin miscarile capului si prin anumite interjectii caracteristice varstei de 4 ani ca mi-a placut si ca mai vreau (culmea). Cam asa a inceput pasiunea ptr planorism. La 16 ani m-am inscris oficial, desi aveam ore bune in spate , am brevetat la 17 si m-am lasat la 20 ( cauze de organizare ). Intre timp m-am apucat de parapanta( nu te intreaba nimeni nimic si zbori can ai chef) , iar de un an jumate am trecut pe ulm unde e mai calumea avand in vedere norocul de a avea propriul aparat de zbor. Oricum planorul ramane prima dragoste din aviatie dar cu organizarea in Romania prefer sa zbor pe altceva ca sa nu ma chinuie dorul de termici. Oly, tatal meu e Sorin T. dar nu cred ca te poate ajuta el cu planorismul, noi mai mult ne ocupam de ulm. El mai zboara din cand in cand cu elevii asa voluntar, dar in rest ne-am reprofilat pe zborul cu motor. Numai bine
0

#23 Useril este offline   CirCik 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 23-October 06

Postat 23 October 2006 - 09:33 PM

si eu si eu sunt brevetata....:(..de alaltaieri...B)
0

#24 Useril este offline   Big 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1643
  • Inregistrat: 30-May 02

Postat 23 October 2006 - 10:03 PM

Bravo, felicitari CirCik! Ai ajuns la o poarta, drumul a fost greu, acum o intredeschizi usor. Dincolo te asteapta un univers mirific, nepamantean de frumos! Tine-te bine in scaun si cu grija mergi inainte. De fapt... ZBOARA!
FROGS CAN FLY!
0

#25 Useril este offline   CirCik 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 23-October 06

Postat 25 October 2006 - 10:30 PM

Multumesc:P.....niciodata nu voi renunta la zbor....e...e(hmmm ciudat, e asa de greu de descris in cuv...dar de fapt cei care au zb. stiu despre ce vb.:wub:)...
Dar sa nu uitam ca cel care m-a facut sa imi placa zborul asa de mult e cel mai tare instructor ever...:DNea' Hary ruuuuulz:P
CirCik:D
0

#26 Useril este offline   misha-misha 

• Incepator
  • PipPip

Postat 31 October 2006 - 11:34 PM

hheeeyy!!
a trecut ceva timp de cand nu am mai intrat pe forum.. si iaca vad topicul meu la suprafata :lol:
ee.. revin acum cu vesti noi : )
dupa cum ziceam in primavara .. aveam planuri cu simpla si cu brevetul.. si guess what :D am reusit sa duc la bun sfarsit ambele !! yeey
pe 4 august am iesit la simpla si pe 19 octombrie am avut brevetarea http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/ic_10.gif
cand o sa am ceva timp liber poate voi povesti si prin ce peripetii am trecut vara asta.. n'au fost deloc putine

saal circik : ) hehe.. ce ne-am gasit noi doua zburataciuni brevetate : ))

numai bine!!

...daaa sa treaca iarna mai repede... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/ic_06.gif
0

#27 Useril este offline   andei 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 27
  • Inregistrat: 07-May 07

Postat 07 May 2007 - 11:31 PM

Se pare ca sunt cel mai mic de aici :lol:

Am doar 5 zboruri la activ, inca sunt la exercitiul 2, dar joi sper sa trec la 3 ca ne-a fost predat.. timp este.

Va tin la curent cu evolutia :lol:
0

#28 Useril este offline   virusu aviator 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 85
  • Inregistrat: 25-April 06

Postat 08 May 2007 - 07:17 PM

Citeaza

noi doua zburataciuni brevetate : ))

sau piloate http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif) felicitari tinere planoriste... hai cu C de argint!!!
zbor zbor si iar zbor
0

#29 Useril este offline   RedBaron 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1639
  • Inregistrat: 30-April 06

Postat 13 May 2007 - 02:50 PM

io acu astept aprobarea care din cate am in6teles saptamana viitoare va fi la noi...
o sa fac aclimatizarea la wilga ..si restu la mosor..
abea astept:D
KIT GUPPY
Ce e portanta? o floare ce se naste din viteza...
0

#30 Useril este offline   virusu aviator 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 85
  • Inregistrat: 25-April 06

Postat 14 May 2007 - 11:31 AM

nah baga mare baroane si nu uita palonierul cu o fractiune de secunda inaintea mansei http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/wink.gif

Aceasta postare a fost editata de virusu aviator: 14 May 2007 - 11:31 AM

zbor zbor si iar zbor
0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

6 useri citesc topicul
0 membri, 6 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu