Modelism - RHC Forum: intrebare "talkie-walkie" - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

intrebare "talkie-walkie" acest produs poate fi folosit in Ro ??

#1 Useril este offline   kime 

• Nou venit
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 2
  • Inregistrat: 14-March 06

Postat 14 March 2006 - 12:42 AM

Salutare la toata lumea!!

Nu am nici o legatura cu radioamatorismul / navomodelismul etc , dar dand un search pe google am ajuns (si) la acest site si sper sa pot primi ajutorul vostru pentru urmatoarea problema... Datorita faptului ca merg des la munte, la ski, sau vara merg la mare, as vrea sa cumpar o pereche de "talkie-walkie", cu o raza buna de "actiune". Cautand pe net, una din ofertele gasite este cea de mai jos :

http://midlandradio.com/comersus/store/com...?idProduct=3133

Ce sa zic ? Pretul mi se pare OK, are cine sa le cumpere din US si sa mi le aduca aici, totul bine si frumos... Problema este : aceste tipuri de statii pot fi folosite legal in Romania ? Este necesar sa merg undeva si le / ma inregistrez ? Exista anumite restrictii ?? Pe site raza lor de actiune este de pana la 14 mile, in camp deschis.. Are cineva idee daca in oras ( Buc) ele mai pot fi folosite cu o raza decenta de actiune si fara sa interfereze cu multitudinea de semnale radio, unele parazite, altele nu ??

Cu multumiri anticipate pentru ajutor,

Kime

PS : Si va rog, nu trageti in pianist ;-)) , poate sunt niste intrebari prostesti cele de mai sus, dar chiar mi-ar folosi orice informatie.
0

#2 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6867
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 14 March 2006 - 05:54 AM

chiar pe oferta pusa de tine jos scrie "FCC license required "
asta suna a federal comunication comitee.la noi in tara numai cateva frecvente sunt "publice",si si pentru alea iti trebuie licenta.
mai bine dute la noi in tara la "motorola" ca de acolo le poti cumpara cu licenta cu tot.dar o sa te rupa la bani.
flying is my life...
0

#3 Useril este offline   sebip 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 195
  • Inregistrat: 21-May 03

Postat 14 March 2006 - 10:09 AM

Banuiesc ca si la noi in tara e nevoie de licenta datorita faptului ca are puterea cam mare (5W)... cele care pot functiona pe la noi au maxim 1 - 1,5W (cel putin cele care sunt in comert) (ma refer la PMR).
Pentru distante mai mici se pot lua statii gen PMR iar pentru distante mai mari CB (citizen band) si atunci nu e nevoie de licenta.

Aceasta postare a fost editata de sebip: 14 March 2006 - 10:10 AM

0

#4 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 14 March 2006 - 10:25 AM

Statiile de care vorbesti sunt statii ... destepte a coror parametrii pot fi programati, inclusiv puterea.
NU te indemn sa faci ilegalisme, desi si in RC sunt destule cazuri, INCA, :unsure: , da' daca vrei sa le folosesti doar temporar si in zone unde nu exista riscul de interferenta cu alte canale de comunicatie, la munte, la ski, etc., nu prea te intreaba nime'. Numa' ca si detinerea de astfel de echipamente intra sub incidenta legii :wacko: , asa ca daca vrei sa folosesti asemenea statii si pui intrebari despre utilizarea lor in ... oras, ma gandesc ca ai ... oarece intentii !
Pentru ca sunt in domeniu, iti pot spune cateva elemente de referinta:
1. Achizitia se face dupa un acord prealabil de procurare de la MTTC
2. Statiile trebuie sa corespunda dpdv tehnic normelor si standardelor internationale: stabilitate de frecventa, largime de banda, spectru(radiatie) parazit, deviatie de frecventa, etc.
3. Utilizarea statiilor se face dupa obtinerea unei autorizatii emisa de ITC (Inspectoratul Teritorial de Comunicatii), in functie de zona de serviciu in care intentionezi sa folosesti statiile, examen, bla, bla,...

Ar mai fi unele detalii, da' nu vreau sa te dezumflu de tot! Apropo' de ce zicea ... @silviu, cu preturile si taxele de la noi!

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#5 Useril este offline   kele 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 210
  • Inregistrat: 13-March 06

Postat 14 March 2006 - 10:55 AM

Cel mai bine intra pe www.igcti.ro si studiaza acolo. Legislatia (inclusiv modalitatea de autorizare, formulare, etc.) se schimba in fiecare sezon, aici ar trebui sa gasesti ce e valabil la momentul de fata.
Spor la "comunicatii"
Da aripi viselor tale!
0

#6 Useril este offline   degetzica 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 152
  • Inregistrat: 17-February 03

Postat 14 March 2006 - 02:35 PM

La ce-ti trebuie, sunt foarte bune cele PMR. Se gasesc usor si la noi si nu ai nevoie de umblatura, hartzogarii, etc.
De preferat un model cu baterii R6 ( AA ), mai bine 4 x R6.
Se gasesc mai greu (sunt mai voluminoase), dar te tin mai mult.
Din cele 3(4) x AAA sunt mai usor de gasit.
Ala Bala Portocala ...
0

#7 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 14 March 2006 - 03:32 PM

Citeaza

De preferat un model cu baterii R6 ( AA ), mai bine 4 x R6.
Se gasesc mai greu (sunt mai voluminoase), dar te tin mai mult.

Unde mai pui ca unele dintre astea sint de puteri mai mari 3 si chiar mai multi W. Ce-i drept depasind "un pic" limita legala :D

0

#8 Useril este offline   abu 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 196
  • Inregistrat: 23-September 04

Postat 14 March 2006 - 03:44 PM

salut,cred pmr-urile sunt solutia,tot la aia pe site daca te uiti : http://midlandradio.com/comersus/store/com...p?idCategory=39
sunt astfel de statii,la care nu-ti trebe licenta si bat suficient de departe, eu folosesc de ex la scolarizare la parapanta de astea pana in 12 mile,si sunt f multumit ,atentie chiar daca vei lua mai puternice nu vor bate "dupa deal",iar daca mergi pe munte sau la schi nu cred ca te departezi mai mult de 12 mile :D
Albert Malaxa
www.aerial.ro
0723196944
0

#9 Useril este offline   kime 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 2
  • Inregistrat: 14-March 06

Postat 14 March 2006 - 10:50 PM

Salutare!

Am deja un set de PMR, cumparate din magazin, cu 800 klei. Putere de 0,5 W si raza maxima de actiune ( data de producator ) - in camp deschis - de 3 km. Functioneaza cu baterii / acumulatori AAA, 3 buc. Ce am constatat legat de functionarea lor :

LA / PE MUNTE:
Se pare ca raza de 3 km este reala. Probleme : apar interferente cu alte statii / frecvente... Aud pe baietii de la Salvamont, incep sa caraie / zumzaie cand iti este lumea mai draga. In plus de asta, am observat ca in ultima vreme au aparut ( pe partie ) tot mai multe persoane care folosesc PMR. Asa ca avand doar cele 8 canale presetate ale statiei, la un moment dat se intampla cate o "galagie" de nu te mai intelegi om cu persoana... ;-)

IN ORAS ( BUC )
raza maxima de la care am putut emite / receptiona a fost de aprox 400 - 500 m, si asta in conditiile in care la 400 m auzeam / eram auzit foarte prost! Cat despre interferente, ce sa zic , prefer sa tin statia inchisa, ca altfel numai caraieli si pocnete aud in ea.... ;-( Ba am auzit la un moment dat si o companie de taxi, dar se auzea prost si nu am reusit sa inteleg numele firmei.. ;-D

Din aceste motive ma gandeam sa imi iau altele, dar care sa imi ofere o putere mai mare, un numar mai mare de canale si acele "privacy codes"... Iar legat de folosirea lor in oras ( Buc ): job-ul meu presupune o multime de drumuri pe la diverse firme.. Cand lipsesc de la birou, toti colegii ma suna pe mobil pentru diverse chestiuni urgente ( si sunt o multime.. ;-) ). Asta inseamna ca o anumita companie de telefonie mobila scoate bani frumosi de pe urma noastra. Daca aceste statii ar avea o raza decenta de "acoperire" in oras, rezolvam si aceasta problema.. Parerea mea.. ;-D

O sa incerc sa intru pe igti.ro si o sa vad ce gasesc.. desi la modul cum sunt scrise la noi legile, probabil ca va fi o adevarata chinezarie sa ma descurc pe-acolo.. ;(

Daca insa este cum spune domnu_doctor, probabil ca o sa ma lipsesc, intrucat pare extrem de complicat...

Cu multumiri,

kime
0

#10 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 14 March 2006 - 11:04 PM

Nu stiu in ce conditii exista la noi CB. Candva era in banda de 27MHz. Nu mai stiu detalii, dar poate descopera cineva ce si cum. Sau la noi nu exista aca ceva?
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#11 Useril este offline   abu 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 196
  • Inregistrat: 23-September 04

Postat 15 March 2006 - 01:01 PM

o statie care sa mearga si in oras....deja intri in alta lume,nici alea la care te orientasei nu vor merge in oras,pt oras iti trebe altceva la care se platesc taxe si abonamente,ca sa nu mai spun ca si altele sunt preturile,pmr -urile de 800 atat cat ai zis tu merg,eu am dat intre 60 si 90 $ pe pereche
:D
Albert Malaxa
www.aerial.ro
0723196944
0

#12 Useril este offline   degetzica 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 152
  • Inregistrat: 17-February 03

Postat 15 March 2006 - 02:35 PM

@kime
Daca vrei liniste (banda libera, ca de caraieli tot nu scapi, in unele zone ) in banda trebuie sa-ti iei in cea comerciala, dar risti sa dai mai mult pe abonament decat la unii din operatorii de telefonie mobila. Si cu statii radio "suparate", tot ai nevoie de relee, in oras.
Mai ai optiunea de CB, dar si acolo ai zgomot gramada + balci la greu. Si tu vrei pentru servici, adica profit, adica nu prea ai ce cauta acolo. Au fost cateva statii de taximetrie ( posibil sa mai fie si acum, una ) si au plecat de nevoie.
Tot la PMR ajungi. Cumpara unele mai destepte, 30-50 $/buc si se mai rezolva din probleme, asta pentru mare si munte. Pentru servici, PMR ? Ia-ti gandul ! E tot CB, doar ca mai sus in banda. De aceea nici nu au mufa de antena, sa nu poti face usor modificari la ea (amplificator si/sau antena exterioara ), ca-i deranjezi pe ceilalti, sunt unii pe langa, care platesc.
Ala Bala Portocala ...
0

#13 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 16 March 2006 - 08:23 AM

kime, la 14 Mar 2006, 22:50, a spus:

...Daca insa este cum spune domnu_doctor, probabil ca o sa ma lipsesc, intrucat pare extrem de complicat...

Eu n-am vrut sa te dezumflu ! http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif Dimpotriva, am vrut sa-ti spun cam cum stau lucrurile. :) Daca se pune problema utilizarii INTENSE exista si varianta inchrierii a doo sau mai multe statii, care sa aibe repetoare in Buc si care in felul asta sa aibe raza de acoperirenelimitata sau limitata la zona de serviciu oferita de furnizor.
Acu' ramane sa faci o balanta ... comerciala/financiara din care sa rezulte cat te costa telefonul pe luna, cat costa inchirierea unui set de X statii si sa vezi care e varianta optima.
Din propria experienta, pot sa-ti spun ca inchirierea unei statii de tipu' Motorola, Maxon sau similare, poa' sa ajunga pe la 10-12 $/luna/statie. Si asta in conditiile in care se ofera conditii tehnice de comunincatie profi.
Mai ramane de discutat nivelu' de incarcare al repetoarelor si care trebe discutat din start, ca aceste tipuri de statii au prevazut un sistem de detectie al prezentei purtatoarei si impiedica intrarea in emisie a unei statii, daca o alta se afla in eter. Si cum Murphy nu doarme niciodata, in mod sigur spectrul va fi ocupat exact atunci cand vei avea mai mare nevoie :wub: !!!

Sau versiunea cea mai ... B) , retea radio cu statii/repetor(e) proprii, costuri proprii :( si beneficiile oferite de propria ... retea radio. Plus ca daca ai propria retea si incarcarea ei este sub limita tehnica oferita de echipament, prin modificari de ... organizare si ... statut, firma poate oferii servicii de gazduire pe propriul repetor si a altor useri. Pe bani ! Legal !

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#14 Useril este offline   DjGenove 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 143
  • Inregistrat: 22-February 06

Postat 29 March 2006 - 10:00 PM

Probabil ca s-ar putea face ceva pe transmisie digitala care sa nu interfereze cu nimeni, degeaba e aceias frecv daca id-urile receptorilor si emitorilor primesc doar unele de la altele pachetul de date, in felul asta nu deranjeaza nimeni pe nimeni plus ca nu mai auzi bruiaje din jur. De ce sa dau bani ca daca vreau sa dau bani dau pe mobil, ideea este sa scapam de dependenta maharilor care ne papa banu de pomana, cine e baiat destept rezolva treaba asta fara indoiala. Ceva cap si treaba se rezolva.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

7 useri citesc topicul
0 membri, 7 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu