Modelism - RHC Forum: Controller PID REX C100 - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Controller PID REX C100

#1 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 21 January 2016 - 09:34 PM

Are cineva experienta si cunoastere "profunda" :) a echipamentului din subiect ?
... cu picioarele pe pamant ...
0

#2 Useril este offline   TudorL 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 201
  • Inregistrat: 01-April 15

Postat 22 January 2016 - 09:32 PM

Vezi postarearenatoa, la 21 January 2016 - 09:34 PM, a spus:

Are cineva experienta si cunoastere "profunda" :) a echipamentului din subiect ?

Am folosit Pid-uri de la ANLY si Omron in mai multe aplicatii industriale, m-am uitat acuma pe un datasheet la Rex c100 . Recunosc ca de asta nu am mai auzit, dar e foarte standard.
Chiar mai simplu decat alea care le-am mai folosit, e bine ca are auto-tune, ca fara e hit and miss la reglare. Ce anume va intereseaza ?
“A mind is like a parachute. It doesn't work if it is not open.”
0

#3 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 22 January 2016 - 10:43 PM

La fix... :)
Ca asta era problema... nu merge autotune-le :D

Din ce ati citit, care vi se pare ca ar fi unitatea de masura la P, ce sunt acele % din "band" ?
Incerc sa ii aflu parametrii experimental, la un proces destul de rapid, care poate atinge chiar si 100 grade pe minut crestere, daca e fara PID cum e acum, cu on-off.
Chiar si asa, reusesc sa pastrez temperatura intr-o banda de 5 grade in jurul valorii setate, si care urca usor de la 150 la 200 grade.
Ma intreb daca cu PID manual realizez vreo imbunatatire... :unsure: ?
Cu P 30% si I 100 secunde, cum a venit din fabrica, nu face nimic, creste cam pana la 120 grade si apoi incetineste de zici ca nu mai atinge 150 grade niciodata...
Dar cred ca mai bine continuam pe PM :)
... cu picioarele pe pamant ...
0

#4 Useril este offline   TudorL 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 201
  • Inregistrat: 01-April 15

Postat 22 January 2016 - 11:32 PM

Sau mai bine scriem aici poate se va mai confrunta cineva cu problema asta in viitor.
Teoria nu e foarte complicata lasand deoparte matematica binenteles :wacko: . PID vine de la proportional–integral–derivative si probabil ca stiti ca e un algoritm de control cu feedback. De obicei se poate folosi chiar si fara partea de derivare. Adica doar PI . In setari se poate pune la zero partea derivativa care se ocupa de gestionarea viitoarelor erori estimate pe baza ratei de schimbare a valorilor de intrare.
Daca nu functioneaza partea cu auto-tuning e cam nasol. Eu am scos cele mai bune rezultate cu auto-tuning, in aplicatii care se cerea mentinerea a unei temperaturi in +/- 0.5 grade eroare. Fara sa ma codesc am sa zic din prima, setarea manuala e al naibii de dificila. Pentru cea mai buna stabilitate a sistemului, adica sa ajunga in temperatura fara sa sara peste si sa recupereze rapid temperatura cand intra in contact cu o sursa rece , trebuie auto-tuning.
Ok si pentru setarea manuala , eu as incerca cam asa :
1. ridicat valoarea Kp sau P-ul pana cand sistemul incepe sa oscileze , avand in timpul asta setat I si P la zero.
Din moment ce factorul e cel mai imortant pentru notiunea de prezent al temperaturii fiindca eroarea intre temperatura setata si cea reala este inmultita cu factorul P si rezulta cat comanda la iesire ( banuiesc ca folositi iesirea tip releu, si atunci se pune problema de timp modulatie on/of, sau factor de umplere ) AH si asta mi-a mai adus aminte de o treaba, inneaparat trebuie releu solid-state.
2. se seteaza valoarea lui P la jumate cat a fost la punctul 1 si se incepe a ridica pentru ca sistemul sa raspunda mai rapid la abateri , eu as seta la I la jumatate din P de la punctul 2 si apoi mai ridic foarte putin, pana cand incepe sa devina instabil si apoi dau innapoi.
3. in momentul asta ar trebuie sa fie foarte stabil chiar si cu factorul D la zero. Si aici e putin mai complicat fiindca nu stiu cum arata sistemul si ce inertie termica are , daca e o placa mare din fonta cu rezistente supradimensionate se poate lasa factorul D si la 0 ca nu va face mare diferenta. In schimb daca e un sistem cu capacitate termica mica conteaza, dar nu stiu in ce masura.

Am mentionat mai sus ceva de releu solid-state. Si mai zic odata, e foarte important fiindca un releu electro-mecanic cu bobina nu poate modula curentul ce comanda elementele de incalzire intr-o maniera fina, nu stiu cum sa-i zic. Adica pentru un releu clasis, o modulare de 20% arata ca una de 10% , adica releul nu comanda nimic fiindca bobina nu e alimentata cu suficient curent. Abia pe la 60% va comuta.
Am avut de facut modernizari la niste utilaje si am vazut treaba asta facuta cu PID si contactor electro-mecanic de catre asa zis profesionisti. Si niciodata nu statea in temperatura setata.
Un tip de pid care il folosesc des si cu care am avut rezultate foarte bune ar fi asta http://www.tme.eu/ro...t-503-1161-000/ .
Cei drept poate e un pic mai scump ca e pentru mediu industrial, dar face toti banii, eu as da si mai mult sincer. Am cumparat cred ca peste 30 si sunt puse in folosinta, deocamdata mi-a crapat unul singur fiindca mecanicul nu a fost atent si a dat o gaura in panou deasupra la unu si a cazut span in el si la alimentare a facut un scurt.

In concluzie e complicat :D .
“A mind is like a parachute. It doesn't work if it is not open.”
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu