Modelism - RHC Forum: Pozitionarea eficienta a antenei duale RX - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Pozitionarea eficienta a antenei duale RX Cum se monteaza antena duala a receptorului

#1 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 204
  • Inregistrat: 12-June 14

Postat 03 July 2014 - 12:09 PM

Va salut!
Am un receptor FrSky V8FR-II,2,4Ghz, cu antena duala. Nu stiu cum se pozitioneaza corect o astfel de antena.
Cum trebuie sa pozitionez o astfel de antena duala pentru o cat mai buna eficienta?
Momentan antena este in interiorul fuselajului din plastic (Phoenix 1600) si are cele doua " fire" pozitionate paralel unul fata de celalalt.
Multumesc.

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 03 July 2014 - 12:11 PM

0

#2 Useril este offline   RedDevil 

• Pfiu Drace, zboara!!!
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 2111
  • Inregistrat: 16-March 13
  • Interests:Aero, 3D

Postat 03 July 2014 - 12:23 PM

Vezi postareaAlexC, la 03 July 2014 - 12:09 PM, a spus:

Va salut!
Am un receptor FrSky V8FR-II,2,4Ghz, cu antena duala. Nu stiu cum se pozitioneaza corect o astfel de antena.
Cum trebuie sa pozitionez o astfel de antena duala pentru o cat mai buna eficienta?
Momentan antena este in interiorul fuselajului din plastic (Phoenix 1600) si are cele doua " fire" pozitionate paralel unul fata de celalalt.
Multumesc.

Teoretic se pun la 90 grade una fata de cealalta, eu le am pus la unhi de 180 grade si nu am avut probleme, dar le-am avut puse si incolacite una cu alta si mi-a mers....
Fly it, like you stole it!
0

#3 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 03 July 2014 - 01:05 PM

Vezi postareaRedDevil, la 03 July 2014 - 12:23 PM, a spus:

Teoretic se pun la 90 grade una fata de cealalta, eu le am pus la unhi de 180 grade si nu am avut probleme, dar le-am avut puse si incolacite una cu alta si mi-a mers....

Multumesc pentru raspuns RedDevil.
Antena inseamna lungimea totala a celor doua " fire" sau doar portiunea subtire de la capete?
Pozitionarea aceasta la 90 de grade se refera la lungimea totala a celor doua "fire" sau este suficienta pozitionarea " varfurilor" subtiri, la 90 de grade?

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 03 July 2014 - 01:07 PM

0

#4 Useril este offline   RedDevil 

• Pfiu Drace, zboara!!!
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 July 2014 - 01:08 PM

Vezi postareaAlexC, la 03 July 2014 - 01:05 PM, a spus:

Multumesc pentru raspuns RedDevil.
Antena inseamna lungimea totala a celor doua " fire" sau doar portiunea subtire de la capete?
Pozitionarea aceasta la 90 de grade se refera la lungimea totala a celor doua "fire" sau este suficienta pozitionarea " varfurilor" subtiri, la 90 de grade?

Antena e toata, de unde iese din placa de baza a receptorului, dar e suficient sa pui doar ce e in afara.
0

#5 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 03 July 2014 - 01:19 PM

Vezi postareaRedDevil, la 03 July 2014 - 01:08 PM, a spus:

Antena e toata, de unde iese din placa de baza a receptorului, dar e suficient sa pui doar ce e in afara.

Posibilitatile actuale de pozitionare a receptorului in interiorul fuselajului, imi fac imposibila montarea la 90 de grade pe intreaga lungime a celor doua "fire". Este suficient daca pozitionez la 90 de grade in interiorul fuselajului doar varfurile subtiri care au aproximativ 3cm.?

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 03 July 2014 - 01:20 PM

0

#6 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 03 July 2014 - 01:28 PM

Voi cauta un loc in interiorul fuselajului cat mai departe de "chestii" metalice in care sa pozitionez doar varfurile la 90 de grade. Antena ramanand in interior,ar fi bine ca plasticul fuselajului sa nu aibe nici o influenta negativa.
Multumesc pentru informatii RedDevil.

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 03 July 2014 - 01:30 PM

0

#7 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 14-January 09

Postat 03 July 2014 - 01:54 PM

Vezi postareaRedDevil, la 03 July 2014 - 01:08 PM, a spus:

Nu e toata, ala nu e decat un cablu coaxial pana la antena efectiva care desigur reprezinta acei 3cm de cablu fara stratul extern. Doar receptorul de 4 canale are antena direct de pe placa (un simplu fir de 3cm) si nu are performante de receptie prea bune.

Deci, doar capetele de 3cm trebuie sa fie drepte si la aprximativ 90 grade, de preferat unul din ele vertical si celalalt de-a lungul sau latul modelului (iar antena de la statie sa fie si ea verticala).
It's difficult to make things simple!
0

#8 Useril este offline   ALLEN 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3004
  • Inregistrat: 11-May 08

Postat 03 July 2014 - 02:10 PM

treaba cu pozitionarea s-a discutat si para discutat. uite aici un link sa-ti faci o idee:
http://www.rcunivers...article_id=1105

_______________________________________________________________________________________
Alaturi de hidrogen, prostia e cea care se gaseste in cea mai mare cantitate in univers. La fel si idiotii.
_______________________________________________________________________________________
0

#9 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 03 July 2014 - 02:12 PM

Corect ce zice Zen, cateva precizari suplimentare...
Daca zbori in raza vizuala, si nu FPV la distante mari, chiar nu conteaza cum le pui... vei avea semnal suficient pentru orice scenariu.
Le-am pus si curbate si impletite cu firele de la servo, nu vrei sa stii in ce pozitii nerecomandatea am testat... semnalul monitorizat pe ecran si logat pe card a fost intotdeauna in limite de siguranta.

Chestia cu 90 grade si cat mai departate este numai pentru cand vrei sa atingi limitele, si atunci partea cu 90 grade nu mai e valabila. La limita regula de baza este ca sa ai una din antene paralela cu cea Tx si neobturata de nimic metalic din avion. Deci cea orizontala va fi degeaba, nu va receptiona nimic... doar daca nu te apuca un chef nebun sa faci hover la 3 km de baza :D
Asa ca, la limita ideal ar fi sa fie plasate cat mai departe una de alta, si verticale ambele, asa incat cand virezi daca intre una din ele si statie se intercaleaza ceva din avion, cealalta sa fie degajata, si invers.
... cu picioarele pe pamant ...
0

#10 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 03 July 2014 - 04:07 PM

Vezi postareaALLEN, la 03 July 2014 - 02:10 PM, a spus:

treaba cu pozitionarea s-a discutat si para discutat. uite aici un link sa-ti faci o idee:
http://www.rcunivers...article_id=1105

Va multumesc pentru informatii.
Credeam ca s-a discutat si para discutat pe Rhc. Fac parte din cei care sunt cam bolovani cu limba engleza. Informatiile pe care le gasesc prin amabilitatea cunoscatorilor in acest topic si in general pe acest forum, ma ajuta.

Vezi postarearenatoa, la 03 July 2014 - 02:12 PM, a spus:

Corect ce zice Zen, cateva precizari suplimentare...
Daca zbori in raza vizuala, si nu FPV la distante mari, chiar nu conteaza cum le pui... vei avea semnal suficient pentru orice scenariu.
Le-am pus si curbate si impletite cu firele de la servo, nu vrei sa stii in ce pozitii nerecomandatea am testat... semnalul monitorizat pe ecran si logat pe card a fost intotdeauna in limite de siguranta.

Chestia cu 90 grade si cat mai departate este numai pentru cand vrei sa atingi limitele, si atunci partea cu 90 grade nu mai e valabila. La limita regula de baza este ca sa ai una din antene paralela cu cea Tx si neobturata de nimic metalic din avion. Deci cea orizontala va fi degeaba, nu va receptiona nimic... doar daca nu te apuca un chef nebun sa faci hover la 3 km de baza :D
Asa ca, la limita ideal ar fi sa fie plasate cat mai departe una de alta, si verticale ambele, asa incat cand virezi daca intre una din ele si statie se intercaleaza ceva din avion, cealalta sa fie degajata, si invers.

Multumesc Renatoa pentru aceste lamuriri! Voi tine cont de ele.
Nu am FPV dar pentru ca tot am ajuns in posesia unui kit APM pe care l-am instalat , ma bate gandul sa testez si un zbor prin Mission Planner. Aici oricum apare si problema antenelor pentru kit-ul de date. Aceste antene sunt cele stock si cei de la HK spun ca ar avea un range de vreo 1500 m.

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 03 July 2014 - 04:11 PM

0

#11 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 July 2014 - 05:03 PM

Sper ca nu incerci primul zbor prin MP... :)

Teoria antenelor expusa mai sus este valabila pentru orice banda, deci si cele de telemetrie vor sta tot verticale. Din cate stiu la telemetrie ai doar una, nu e cazul de diversity.
Daca e vorba de 433Mhz si de teste in mediu urban, sa nu te mire ca nu o sa mearga nici 1 km, banda este inecata de cei cu firme de secu/guard si de taxi.
0

#12 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 03 July 2014 - 06:27 PM

Vezi postarearenatoa, la 03 July 2014 - 05:03 PM, a spus:

Sper ca nu incerci primul zbor prin MP... :)

Teoria antenelor expusa mai sus este valabila pentru orice banda, deci si cele de telemetrie vor sta tot verticale. Din cate stiu la telemetrie ai doar una, nu e cazul de diversity.
Daca e vorba de 433Mhz si de teste in mediu urban, sa nu te mire ca nu o sa mearga nici 1 km, banda este inecata de cei cu firme de secu/guard si de taxi.

Am testat APM-ul , Stab,FBWA, RTH. Am incercat sa invat si sa pun in aplicare. Am instalat si kit-ul de 433 Mhz , dar deocamdata nu am facut nici un zbor in Mission Planner.
Multumesc pentru precizari, Renatoa.
0

#13 Useril este offline   Ciprian Dughir 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 564
  • Inregistrat: 30-January 12
  • Interests:Multicoptere

Postat 03 July 2014 - 07:50 PM

Cu Taranis si D4R-II am zburat 5.5km pana sa urle telemetria ca pierd semnalul. Antenele erau pozitionate haotic sub frame (cum or vrut ele sa se aseze). Zborul a fost cu vizibilitate directa intre emitaor si receptor, fara obstacole. Eu zic sa nu-ti faci probleme de cum stau antenele, cat timp macar una sta cat de cat vertical.
0

#14 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 July 2014 - 07:56 PM

Pune si tu o voce blonda sa sopteasca delicat, nu sa urle... :) era Gil Dobrica, cu "Hai acasa !" ? :p

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 03 July 2014 - 07:56 PM

0

#15 Useril este offline   SID 

• Search Prettys Womans in your town for night
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1452
  • Inregistrat: 26-December 09
  • Interests:discussion

Postat 08 July 2014 - 07:02 AM

Salutare
Am o intrebare legata tot de antena receptorului (nu este antena duala), si m-am gandit sa intreb aici sa nu mai deschid un topic tot cu tema tema "ANTENA"
Deci intrebarea este daca pot prelungi antena reciverului turnigy 9x. Am vazut ca firul antenei se termina cu "ceva" mai gros bagat intr-un fel de tub termocontractant. Desfac acolo si inadesc firul sau cum se face?
Merci
Dan

Aceasta postare a fost editata de danysoft32: 08 July 2014 - 07:02 AM

0

#16 Useril este offline   RedDevil 

• Pfiu Drace, zboara!!!
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 July 2014 - 07:18 AM

Vezi postareadanysoft32, la 08 July 2014 - 07:02 AM, a spus:

Salutare
Am o intrebare legata tot de antena receptorului (nu este antena duala), si m-am gandit sa intreb aici sa nu mai deschid un topic tot cu tema tema "ANTENA"
Deci intrebarea este daca pot prelungi antena reciverului turnigy 9x. Am vazut ca firul antenei se termina cu "ceva" mai gros bagat intr-un fel de tub termocontractant. Desfac acolo si inadesc firul sau cum se face?
Merci
Dan

mai bine iti vezi de treaba ta si il lasi asa.
0

#17 Useril este offline   Ciprian97 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3951
  • Inregistrat: 19-August 12

Postat 08 July 2014 - 07:46 AM

Vezi postareadanysoft32, la 08 July 2014 - 07:02 AM, a spus:

Salutare
Merci
Dan

Daca chiar iti trebuie mai lunga atunci desfa receptorul cu totul si dezlipeste antena de pe placa.E vorba de un cablu coaxial de 50ohm care il poti face mai lung.Il dezlipesti pe ala si pui altul mai lung in loc(cat de cat de acelasi neam cu cel original).Dupa in capatul ramas liber dai la o parte 30mm din tresa exterioara sa ramana doar firul cald dezgolit.La tresa ramasa lipesti tubu ala de alama de la antena originala sau pui un fir de cupru de 1mm de 30mm lipit la tresa(sa fie 180 grade intre firul cald si firul asta de cupru).

Vezi ca sunt antene FRsky de 60cm la 2$ si ceva,doar tai conectorul din capat si lipesti direct pe placa.
0

#18 Useril este offline   Ciprian Dughir 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 564
  • Inregistrat: 30-January 12
  • Interests:Multicoptere

Postat 08 July 2014 - 08:23 AM

Vezi postarearenatoa, la 03 July 2014 - 07:56 PM, a spus:

Pune si tu o voce blonda sa sopteasca delicat, nu sa urle... :) era Gil Dobrica, cu "Hai acasa !" ? :p

Urlam la el hai acasa, dar ce, voia?

Filmul actiunii: https://youtube.com/...h?v=HrBiX_bIcZU
0

#19 Useril este offline   SID 

• Search Prettys Womans in your town for night
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1452
  • Inregistrat: 26-December 09
  • Interests:discussion

Postat 09 July 2014 - 06:53 AM

Vezi postareaCiprian97, la 08 July 2014 - 07:46 AM, a spus:

Daca chiar iti trebuie mai lunga atunci desfa receptorul cu totul si dezlipeste antena de pe placa.E vorba de un cablu coaxial de 50ohm care il poti face mai lung.Il dezlipesti pe ala si pui altul mai lung in loc(cat de cat de acelasi neam cu cel original).Dupa in capatul ramas liber dai la o parte 30mm din tresa exterioara sa ramana doar firul cald dezgolit.La tresa ramasa lipesti tubu ala de alama de la antena originala sau pui un fir de cupru de 1mm de 30mm lipit la tresa(sa fie 180 grade intre firul cald si firul asta de cupru).

Vezi ca sunt antene FRsky de 60cm la 2$ si ceva,doar tai conectorul din capat si lipesti direct pe placa.

Multumesc (tuturor) pt.sugestii
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu