mellbo, la 16 November 2013 - 02:07 AM, a spus:
sunt doar niste acumulatori.
2-3 ani maxim, restul e frectie.
in asa caz chiar nu se merita sa te directionezi spre un acumulator scump, pentru ca din iesirea de pe usile fabricii, intra in auto-degradare. sunt compusi chimici, e chimie inchisa intr-un saculet de aluminiu.
noi cu aeromodelele noastre, folosim tehnologia asta lipo la limita maxima admisa, de ce ne tot mira ca ele nu rezista.
practic aproape le scurtcircuitam, e compromisul greutatii si-al amperilor furnizati pe durate deloc scurte.
daca am vrea sa vorbim despre LiPo in general, de exemplu la un laptop, la un aparat foto etc, atunci chiar se mai merita sa discutam cum sa le pastram, sau cum sa le facem viata mai lunga. trebuie sa intelegem asta. valorile de pe acesti acumulatori, chiar daca sunt reale, ele reprezinta dincolo de normalitatea tehnologiei.
nu are sens sa ne tot contrazicem, ca nu stiu cui i s-a intamplat sa-l tina o bacterie d-asta ani buni, sau foarte putin. am vazut persoane care le arunca in vre-o cutie dupa ce le-au folosit, si pe ei ai tin poate mult si bine, in ciuda la toate atentiile mele cu ele. dar nu e o neaparata logica ca asa ar trebuii folositi.
ps: cumperi un acumulator, te folosesti de el pana in momentul in care fie incepe sa se dilate, fie pana cand curentul debitat scade performantele, si in acel moment nu mai vrei sa risti aeromodelul.
asa ca fapt divers, tocmai ce mi s-a umflat un gensace pastrat la 3.81V la 8°C :) doar intre doua posturi. nefolosit, nou nout... nici nu vreau sa mai aud de ele. intr-adevar sunt scumpe, dar nu avem ce face prea mult.
E adevarat ca discutia e lunga dar poate invatam ceva unii de la altii daca producatorii nu se sinchisesc sa dea informatii mai detaliate.
Sigur ca norocul e un factor in toata treaba asta si poti sa iei teapa cu acumulatori scumpi dar, ce am constatat eu este ca am o crestere de putere MARE cu acumulatorii Align (o apreciez la 15/20%) fata de petarde.
Bateriile din laptop si aparate foto sunt Litiu Ion (alta Marie cu alta tehnologie).
Dupa ce am citit destul de mult pe net (informatii pe care nu te poti baza prea tare) exista 2 maximum 3 producatori mondiali de LiPo iar brandurile pe care le gasim noi (multe), mai scumpe sau mai ieftine sunt din aceeasi productie, testate si categorisite in functie de calitate. Acum daca e adevarat, trageti singuri concluzia potrivita.
Asta cu nu avem ce face... Eu zic ca avem. Nu individual dar in grup chiar facem. Aflam ca brandul A sau B e prost de aici sau de pe alte forumuri si, surprinzator nu-l mai cumparam. Bateriile sunt o investitie mare in hobbiul nostru, una atat de mare incat pe multi ii tine departe si una care-mi da mie mari batai de cap cand vine vorba de Logo 600. Eu zic ca merita toata atentia.
P.S. Condoleante pentru umflatura! ;)