Modelism - RHC Forum: wire cut foam - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

wire cut foam

#1 Useril este offline   oachidori 

• F22 Raptor Fan
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2393
  • Inregistrat: 05-August 09
  • Interests:Aeromodele, Modelare 3D

Postat 18 October 2013 - 03:41 PM

Am incercat sa fac dintr-o sursa PC pe care am schimbat-o la un calculator un aparat de taiat cu fir cald urmand instructiunile de aici: https://www.youtube....?v=k3E8CwwviG8. Din cate se vede se foloseste mufa care are 5V.Asa cum se vede in videoclip aparatul are o lungime a firului destul de mica. Eu l-am pus pe un suport care are o lungime de cca 1 m deoarece imi trebuia pentru taiat aripa la Zlin. Firul folosit este de la un cuptor cu microunde, cred ca are diametru de 0.5 mm. Problema este ca daca pun clemele la capete nu se incalzezte, din masuratori cred ca pe undeva la 30 cm taie relativ ok, adica cu o viteza constanta si fara a arde spuma.
Acum intrebarea este cum as putea sa fac, utilizand cele de mai sus, sa pot taia cu o lungime de cca 80 cm.Vreau sa tai santul in care sa pun lonjeronul ca in figura.
Pot sa folosesc iesirea de 12 v?
Multumesc,

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: IMG_6098.jpg

Olivian Diaconescu

Radio:
Multiplex Royal Pro 16 2.4GHz
Aero:
BADAN Kit - Yak55M 2.8m; MVVS116NP; Rezo RE2 MTW
EXTREME FLIGHT - Extra 300 2.3m; MVVS58 Prosport; Rezo -MVVS
MULTIPLEX - Funcub;Parkmaster;Funjet Ultra2
FREEWING - F22 Xicoy X45 Jet
ROBBE - Mistral 2.0m
F22 depron
AERONAUT - Triple RES 2.0m
Auto:
TRAXXAS - E Revo 1/16
ARRMA - Typhon 6S
0

#2 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19177
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 18 October 2013 - 03:53 PM

Ai idee cam la ce curent merge la 30 cm ?

daca poti masura si e sub 5A, foloseste in loc de sursa un charger generic B6 (Accucel) pus pe program NiMh si curentul respectiv la care iti merge bine la 30cm.
5A este numai pentru un charger generic B6, daca ai unul mai fortos, B8 sau mai sus, evident ca te poti duce cat poate chargerul.
Pe programul de NiMh iti va tine curentul constant indiferent cat e firul de lung, pana la atingerea puterii maxime a chargerului.
... cu picioarele pe pamant ...
0

#3 Useril este offline   gyany_eugen 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 977
  • Inregistrat: 17-December 10
  • Interests:Electronica, IT
    Aeromodelism

Postat 18 October 2013 - 05:07 PM

Va salut.
Ce fel de fir de la cuptorul cu microunde? Cred ca este prea subtire de 0,5 mm, are rezistenta prea mare. Acum ma uitam pe o sursa care o am prin casa. Pe tensiunea de 5 volti, curentul este de 35 amperi rezulta o putere de 175 wati, iar pe tensiunea de 12 volti curentul este de 16 amperi, rezultand o putere de 192 wati. Puterea este suficienta, doar daca se foloseste alt tip de fir, altfel nu cred ca va fi mare diferenta de temperatura a firului. Un alt factor important este si rezistenta firului. Daca e nichel-crom are o rezistenta mai mare decat un fir de otel. Iarasi, rezistenta unui fir este invers proportionala cu grosimea firului.
Personal am facut in felul urmator: un traf de 12 volti, 12 amperi, (144 wati) un variator la 220V pentru becuri, inseriat pe primarul trafului, fir de otel grosime 0,8 mm folosit la sudura MIG. Am facut multe teste si pot spune ca prin variatia tensiunii de alimentare din primarul trafului se obtine temperatura optima de taiere atat pentru lungimi mici ale firului, cat si pentru lungimi mari.
Cam asa ceva am facut si eu doar ca am folosit un trafo mult mai mare Linkul meu

Aceasta postare a fost editata de gyany_eugen: 18 October 2013 - 05:09 PM

Extra 330, Izicraft, Le Shark, No Brainer Glider, Flytrap Wing, Cessna 182, Easy Star 2, Spitfire Marine
Turnigy 9x -Er9x
0

#4 Useril este offline   oachidori 

• F22 Raptor Fan
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 October 2013 - 05:32 PM

Vezi postareagyany_eugen, la 18 October 2013 - 05:07 PM, a spus:

Va salut.
Ce fel de fir de la cuptorul cu microunde? Cred ca este prea subtire de 0,5 mm, are rezistenta prea mare. Acum ma uitam pe o sursa care o am prin casa. Pe tensiunea de 5 volti, curentul este de 35 amperi rezulta o putere de 175 wati, iar pe tensiunea de 12 volti curentul este de 16 amperi, rezultand o putere de 192 wati. Puterea este suficienta, doar daca se foloseste alt tip de fir, altfel nu cred ca va fi mare diferenta de temperatura a firului. Un alt factor important este si rezistenta firului. Daca e nichel-crom are o rezistenta mai mare decat un fir de otel. Iarasi, rezistenta unui fir este invers proportionala cu grosimea firului.
Personal am facut in felul urmator: un traf de 12 volti, 12 amperi, (144 wati) un variator la 220V pentru becuri, inseriat pe primarul trafului, fir de otel grosime 0,8 mm folosit la sudura MIG. Am facut multe teste si pot spune ca prin variatia tensiunii de alimentare din primarul trafului se obtine temperatura optima de taiere atat pentru lungimi mici ale firului, cat si pentru lungimi mari.
Cam asa ceva am facut si eu doar ca am folosit un trafo mult mai mare Linkul meu

Nu stiu.Am primit firul de la un coleg si l-am pus dupa ce l-am indreptat, ca era ca o rezistenta de resou, bagat intr-un tub de sticla cred.Stiu ca daca folosesc fir de nichelina cu ni 80% atunci nu se mai deformeaza la caldura. Dar nu am gasit de unde sa cumpar, asa ca am folosit ce am.
Olivian Diaconescu

Radio:
Aero:
ROBBE - Mistral 2.0m
F22 depron
Auto:
TRAXXAS - E Revo 1/16
ARRMA - Typhon 6S
0

#5 Useril este offline   oachidori 

• F22 Raptor Fan
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 October 2013 - 07:18 PM

Vezi postarearenatoa, la 18 October 2013 - 03:53 PM, a spus:

Ai idee cam la ce curent merge la 30 cm ?

daca poti masura si e sub 5A, foloseste in loc de sursa un charger generic B6 (Accucel) pus pe program NiMh si curentul respectiv la care iti merge bine la 30cm.
5A este numai pentru un charger generic B6, daca ai unul mai fortos, B8 sau mai sus, evident ca te poti duce cat poate chargerul.
Pe programul de NiMh iti va tine curentul constant indiferent cat e firul de lung, pana la atingerea puterii maxime a chargerului.

Buna idee!! :drinks: :drinks: :drinks:
Am pus incarcatorul pe NiMh asa cum ai spus la 5 A si merge pe toata lungimea, adica 90 cm!!Incarcatorul este un Thunder.
Banuiesc ca daca modific curentul pot regla lungimea de taiere.
Stiu ca ai mai spus tu asta intr-un topic.
Multumesc, esti mare!!
Olivian Diaconescu

Radio:
Aero:
ROBBE - Mistral 2.0m
F22 depron
Auto:
TRAXXAS - E Revo 1/16
ARRMA - Typhon 6S
0

#6 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 October 2013 - 08:07 PM

Nu, modificand curentul modifici temperatura doar. Indiferent cat va fi lungimea curentul va fi constant, pana la o limita, cand o sa vezi pe afisaj 10V, atunci se ating cei 50W ai chargerului, si curentul incepe sa scada daca continui sa cresti lungimea.
Mie cu 0.5mm (coarda cea mai mica de chitara) la 3A mi-a dat temperatura optima, dar asta depinde mult din ce metal este sarma.
0

#7 Useril este offline   gyany_eugen 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
    Aeromodelism

Postat 19 October 2013 - 06:50 AM

Asa cum am banuit, nu este de la cuptor cu microunde, ci este de la un cuptor electric normal, cu rezistente. In acest caz trebuie putere mai mare (P=UxI), ori tensiune mai mare la acelasi curent, ori curent mai mare la aceeasi tensiune. Dar asta e doar teorie, caci tensiunile si curentii la sursa PC sunt fixe. Se poate incerca cu un fir de otel, dar banuiesc ca firul va ajunge la o temperatura prea mare, avand rezistenta mult mai mica decat firul cu nichel. Din cauza asta recomand realizarea unei surse reglabile, si fir de otel. Pentru dimensiuni diferite ale firului se pot obtine aceleasi temperaturi de lucru, reglajul fiind foarte fin. Nu este nici costisitor realizarea s-a. Eu am pregatit toata partea electrica si niste piese mecanice (am facut niste role la strung din poliamida) pentru un gravity foam cutter, dar momentan nu am timp sa il finalizez Linkul meu

Aceasta postare a fost editata de gyany_eugen: 19 October 2013 - 06:55 AM

Extra 330, Izicraft, Le Shark, No Brainer Glider, Flytrap Wing, Cessna 182, Easy Star 2, Spitfire Marine
Turnigy 9x -Er9x
0

#8 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 19 October 2013 - 07:57 AM

Eugen, complici lucrurile prea mult.
Orice modelist are o sursa de incarcare acumulatoare. Aceasta este mai eficienta decat orice solutie cu transformatoare sau alte abordari pentru ca asigura ceva important, care pe alta cale inseamna adaugarea unei electronici care costa: curent constant, deci temperatura constanta.
Sa explic de ce, pentru ca multa lume nu stie asta. Orice sarma de rezistivitate mare, inclusiv nichelina, are o proprietate numita rezistenta negativa, care pe vremuri, inainte de aparitia electronicii, se folosea pentru generarea primitiva a unui curent constant.
Chiar si azi o folosesc unii, din folclor, fara sa stie de fapt care sunt principiile care stau in spate, la incarcarea unui acumulator, prin inserierea unui bec ales astfel incat de abia sa se inroseasca, acolo, la temperatura dinainte de inceperea incandescentei este portiunea de rezistenta negativa cea mai puternica.
La taierea cu fir cald aceasta proprietate nu ajuta, ci incurca. Dumneata stabilesti o anumita temperatura in aer liber, si cand te apropii de spuma, nu mai exista aer in jurul firului, temperatura se schimba, rezistenta se schimba si ea, curentul la fel si te miri de ce se duce naiba taierea.
Cand faci asta in curent constant chargerul are grija sa mentina tot timpul curentul la fel, si vei avea si temperatura constanta, e cu totul alta calitate a taierii.

Nu in ultimul rand, cat de des tai spuma? Asta inseamna ca sursa dedicata care o faci pentru asa ceva va sta nefolosita in tot timpul asta si va ocupa locul prin casa / atelier. La multi, care fac hobby-ul asta in bucatarie, asta conteaza. Pe cand chargerul accu este cred ca cel mai folosit in hobby, atunci cand nu zbori.
0

#9 Useril este offline   gyany_eugen 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
    Aeromodelism

Postat 19 October 2013 - 05:14 PM

Vezi postarearenatoa, la 19 October 2013 - 07:57 AM, a spus:

Eugen, complici lucrurile prea mult.
Orice modelist are o sursa de incarcare acumulatoare. Aceasta este mai eficienta decat orice solutie cu transformatoare sau alte abordari pentru ca asigura ceva important, care pe alta cale inseamna adaugarea unei electronici care costa: curent constant, deci temperatura constanta.
Sa explic de ce, pentru ca multa lume nu stie asta. Orice sarma de rezistivitate mare, inclusiv nichelina, are o proprietate numita rezistenta negativa, care pe vremuri, inainte de aparitia electronicii, se folosea pentru generarea primitiva a unui curent constant.
Chiar si azi o folosesc unii, din folclor, fara sa stie de fapt care sunt principiile care stau in spate, la incarcarea unui acumulator, prin inserierea unui bec ales astfel incat de abia sa se inroseasca, acolo, la temperatura dinainte de inceperea incandescentei este portiunea de rezistenta negativa cea mai puternica.
La taierea cu fir cald aceasta proprietate nu ajuta, ci incurca. Dumneata stabilesti o anumita temperatura in aer liber, si cand te apropii de spuma, nu mai exista aer in jurul firului, temperatura se schimba, rezistenta se schimba si ea, curentul la fel si te miri de ce se duce naiba taierea.
Cand faci asta in curent constant chargerul are grija sa mentina tot timpul curentul la fel, si vei avea si temperatura constanta, e cu totul alta calitate a taierii.

Nu in ultimul rand, cat de des tai spuma? Asta inseamna ca sursa dedicata care o faci pentru asa ceva va sta nefolosita in tot timpul asta si va ocupa locul prin casa / atelier. La multi, care fac hobby-ul asta in bucatarie, asta conteaza. Pe cand chargerul accu este cred ca cel mai folosit in hobby, atunci cand nu zbori.

In totalitate de acord cu tine. Eu am incercat doar sa subliniez ca a incerca sa alimentezi o rezistenta cu o tensiune constanta si un curent constant nu ai posibilitatea de a obtine temperatura optima de taiere, ori va fi prea mica ori va fi prea mare, in functie de lungme firului si de rezistivitatea acestuia. Ca sa fac o comparatie este ca si cum nu ai avea acceleratie la masina, indiferent de conditiile de trafic ar merge cu viteza constanta. La intrebarea cat de des taie un modelist spuma... fiecare stie ce vrea sa faca. Eu in general cand construiesc ceva incerc sa fac cat mai bine treaba, despre costuri putand spune ca au fost zero la mine, avand cam tot ce am avut nevoie, dar chiar daca ar fi fost cumparate nu ar fi fost un capat de tara. Pana acum nu am facut decat teste, am bricolat niste profiluri la intamplare si am taiat, rezultatele fiind acceptabile, dar se poate mai bine, nenumarate fiind exemplele pe youtube. Ceea ce ma deranjeaza este viteza de taiere, nu este constanta, din cauza asta vreau sa fac faza cu gravitatia. Si ce ma mai bate gandul este sa folosesc un termostat cu sonda K pe fir pentru temperatura constanta. Cu charger nu am incercat, momentan asa ceva nu am.

Aceasta postare a fost editata de gyany_eugen: 19 October 2013 - 05:15 PM

Turnigy 9x -Er9x
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu

loading