Buna seara colegi de forum.
Momentan, deschid acest subiect in "tehnice" Daca o sa prinda contur si moderatorul crede de cuviinta sa fie mutat in alta sectiune...sa fie cu toata inima. Cum vremea de afara incepe incet, incet sa se raceasca e timpul sa mutam distractia in casa
si anume construirea unui indicator de glisada cu ajutorul unui PIC si cu un senzor gravitational pe doua axe.
Dispozitivul este gandit la folosirea in zborul FPV. Momentan lucrez la caietul de sarcini, cand va fi gata, am sa-l urc pe forum asteptand critici, pana atunci o scurta descriere a sistemului:
senzorul gravitational:
-1,5/+1,5g sau -6/+6g
2 axe de masura, X,Y amplasate in acelasi plan
sensibilitate mare, aproximativ 800mV/g
Senzorul va fi amplasat cat mai aproape de centrul de greutate a modelului cu cele doua axe X, Y indreptate inspre pamant, axele facand fata de orizont fiecare un unghi de 45 grade.
a) zbor planat
daca nu apar factori perturbatori si aripile sunt paralele cu orizontul atunci iesirile X si Y ale senzorului vor indica aprox 400mV
B) viraj corect
la fel, intr-un viraj corect forta rezultanta este perpendiculara pe planul aripilor, si daca toate comenzile sunt dozate corect, eleron, directie si profundor iesirile X si Y vor avea la fel aceeasi valoare
c)viraj incorect
echilibrul dintre fortele aparute se strica, una dintre forte e mai mare decat cealalta caz care duce la aparatia unor alte forte suplimentare; de aici virajul glisat si virajul derapat.(nu intru in detalii)
Semnalizarea corectitudinii virajului va fi facuta printr-o serie de LED-uri:
unul verde in mijloc, flancat de alte doua portocalii, care la randul lor flancate de 2 sau 4 LED-uri rosii.
In functie de iesirile senzorului LED-urile se vor stinge si se vor aprinde,unul cate unul, aratand starea sistemului, implicit si natura zborului, respectiv a virajului.
LED verde= viraj corect/ zbor planat
LED portocaliu= viraj "semiderapat" sau semiglisat (nu e termenul cel mai potrivit, un viraj e corect sau nu e corect, dar pentru a intelege conceptul)
LED rosu= viraj derapat sau glisat in functie de caz.
Toate aceste LED-uri (SMD) vor fi in campul vizual al camerei FPV.
V-am scris aceste randuri a gasi puncte slabe in teoria de mai sus. Orice idee e buna, atata timp cat se pastreaza bunul simt. Mai multe minti, mai multe idei.
Stiu ca nu este un "instrument" absolut necesar zborului FPV, corectia se poate face simplu cu o simpla panglica, dispusa in fata camerei sau pur si simplu vizual, dar ar arata mai bine cu niste LED-uri.
Va astept cu sfaturi,idei si critici.
Cu prietenie,
Rares
Pagina 1 din 1
indicator viraj si glisada operat de PIC16Fxx
Postat 04 November 2013 - 11:43 AM
Cum am promis caietul de sarcini, format .pdf, va fi online pana in data 11 nov 2013
http://we.tl/X13sPH2Arw
http://we.tl/X13sPH2Arw
Arata acest topic
Pagina 1 din 1