costi002, la 17 May 2012 - 07:30 PM, a spus:
Hmm, dupa umilele mele cunostinete de electrotehnica imi da altceva.
P=R*I*I=0.008*50*50 = 20W. Daca pentrua disipa 20W trebuie un metru si ceva patrat de radiator, atunci inseamna ca pentru o statie de 100W trebuie sa imi pun un radiator cat sufrageria? Te credeam om serios.
Calculul este perfect. DAR..capsula TO220 disipa max 2,5W!!! La 10A ai 0,8W disipatie, FET-urile stau reci. Nu aceeasi problema se pune la 15A, unde disipatia e jumate din maximul rezistat de capsula.La 20A miroase rau, pt ca puterea disipata e 1,6W! Compensarea termica pana la 20W chiar se face cu acea suprafata de radiator de care am zis...Probabil te uimeste ce spun, dar eu am patit-o mai pe la inceputuri. Am stat cateva zile in ceata sa imi explic de ce o punte H comandata cu pwm, fet-uri de 240A si Rds sub 1mohm a crapat dupa cateva minute de functionare.
Daca puntea o comanzi in tensiune, treaba se schimba radical.
Sa nu crezi ca vreau sa carcotesc, ci incerc sa iti exemplific cu date reale ce se intampla in realitate. Apreciez orice idee noua aparuta imi face placere sa o discut cu cineva care are ceva in cap. Se vede din poza ca nu esti incepator in electronica.
E neplacut sa poluam topicul , putem discuta in privat daca vrei. Am eu cateva idei, mai ai si tu...
Succes in ceea ce faci