mvpricop, la 15 January 2015 - 10:29 AM, a spus:
Dupa filmele de mai sus si altele, concluzia mea e ca oricat ar fi de usor, un model fara frane in picaj tot are viteza mare.
Chiar daca am promis a n-a oara ca nu ma mai tin de deproane, ma straduiesc sa cumpar un Citrino:
http://aerobertics.b...&cat=1&brand=34
E biplan si vreau sa-i fac eleroanele frane.
Mi-a placut cum zboara, e vopsit pe ambele parti si sper sa-l asamblez repede.
Evident, nu-l intaresc cu tijele lui, ci cu tuburi si nu-i pun franele. Dar trebuie 6 servo.
Daca merge bine, poate fac un biplan din tuburi. La toamna-vara. ;)
Din construcţiile făcute am tras următoarele concluzii :
Folierea reduce semnificativ viteza de evoluţie. La aceeaşi masă, un model frezat va avea viteză mai mare decât unul foliat.
Frânele care se folosesc actual pe eleroane diminuează eficienţa lor. Am revenit la un tip de frâne pe care l-am practicat prin 2008. Sunt puse pe modelul lui Cosmin. Eficacitatea lor e semnificativă, mai ales că la bracarea eleroanelor măreşte efectul lor.
Biplanul pe care l-am făcut anul trecut avea eleroane foarte mici şi fuselajul prea scurt.
Eleroanele trebuie să se bracheze maxim. În felul ăsta obţii şi frână şi răsucire eficientă în picaj. Practicat pe modelul lui Cosmin şi are o rată de răsucire semnificativ îmbunătăţită.
Dacă faci monoplan, soluţia canalizoarelor mobile pe care le are modelul lui Dan este super de eficientă în picaj. Mixate cu motorul, se brachează când reduci/opreşti motorul.
Biblanul are avantajul că reduce din efectul de cuplu motor dacă nu ai sau nu vrei să pui contrarotativă. Ăsta e motivul pentru care anul acesta voi zbura un triplan (SimeTriX) cu eleroane super de mari care îmi vor asigura şi frânarea necesară la picaj. Am lungit fuselajul semnificativ faţă de cel de anul trecut. Modelul e perfect simetric cu excepţia trenului de aterizare. Fuselajul este foarte înalt plus că voi pune canalizoarele pe verticală, paralele cu fuselajul, în spatele bordului de fugă al aripilor. Vroiam să-i fac biprofundor (ampenaj orizontal bi) numai că am proiectat greşit fuselajul şi am fost nevoit să îl fac normal, dar l-am mărit considerabil.
Biplanul şi triplanul vor avea din start viteză mai mică datorită rezistenţei la înaintare mai mare, asta nu înseamnă că nu au nevoie de ceva frâne. O frână pe direcţie cred că va fi de ajuns. Frâna o voi face în V.
De ce ai nevoie de 6 servo-uri ? Ia servo-urile Corona de 2,25 gr. de la Lindinger. Un servo ajunge să-mi accţioneze cele 6 eleroane ale triplanului. Am făcut calculul de efort pe servo şi toate cele 6 eleroane vor solicita doar maxim 80% servo-ul. Numai de ar ajunge pachetul ăla ... .
P.S. Frumos biplanul şi zboară şi bine. Nu am ce comenta. :rolleyes:
Rămân la construcţii proprii şi asta nu neapărat din cauza banilor.
Aceasta postare a fost editata de ViP_Eol: 15 January 2015 - 03:36 PM