critx, la 10 January 2013 - 05:24 PM, a spus:
1. CG-ul ar trebuie sa se afle la 1/3 din lungimea barcii masurat de la spate. Asta inseamna ca trebuie sa mut centrul de greutate in spate cu 85mm fata de pozitia actuala. Eu gasisem undeva ca ar trebui sa fie la 25-30cm in fata sonsoanelor ceea ce pare mai mult particular unei anumite barci.Dar 1/3 din lungime pare mai rezonabil.
2. La aripi, din cunostintele mele de aero, CG-ul ar trebui sa fie la 25-30% din coarda aripii. Acestea trebuie sa ajute la stabilitatea barcii, astfel ca pozitia lor este foarte importanta.
3. Trebuie rotunjite muchiile exterioare ale sponsoanelor pentru a ajuta la viraje. Asa cum s-a zis si mai inainte vor fi probleme la viraje, un motiv ar fi si pentru pozitia carmei in configuratia canard care este aproape de CG (bratul fortei este scurt).Trebuie sa ma decid dar s-ar putea sa pun un turn fin pe ridepad-ul corpului din fata la nivelul stepului asa cum s-a recomandat si mai inainte.de asemenea s-ar putea ca turnfin-urile de pe flotoare sa creeze probleme si ele la viraje. Dar, pentru siguranta, am sa prevad gaurile de fixare si pe sponsoane si pe corpul din fata.
Punctele 1 si 2 ma obliga la modificari semnificative in design. Sa repozitionez CG-ul cu 85mm ma va determina sa modific atat forma cocii cat si sistemul de propulsie, chiar daca aduc acumulatorul pana in spate.
As fi incantat daca as primii unele pareri referitoare la cele de mai sus..