In cazul asta particular, pozitia axei Z nu este importanta. Adica e suficient sa para perpendiculara pe celelalte doua. Dan vrea sa prelucreze lemn (de regula moale si subtire). Balsa folosita prin modelism are de regula 100 mm latime si 1000 lungime. Dar se gaseste sub multe alte forme si dimensiuni la unele magazine.
Mai degraba vor fi probleme la partea efectiva de frezare, adica de taiere a materialului, decat la cea de "pozitionare" a sculei. Daca sunt preluate jocurile din suruburi binisor, trebuie sa lucrezi cu scule bune sa poti taia balsa. Si la ce vrei tu s-ar putea sa fie complicat. Probabil ca o sa prinzi placa de lemn cu banda dublu adeziva. Iti trebuie o sursa de freze cu diametru foarte mic. Cum o sa mergi cu turatie mare, ar fi bun un motor fiabil si cat se poate de silentios. Trebuie sa scoti raze cat mai mici la colturi, ca sa nu mai intervii ulterior si sa corectezi manual.
Cred ca poti masura baghetele din material mai dur cu sublerul si sa te bazezi pe 0,1 mm. Balsa o masori pe grosime si este cat vrei sa fie. Dar pentru formele neregulate cum ar fi nervurile, nu-ti face grija de precizie. Important e sa fie toate identice sau sa copieze corect forma dorita din desen. Suna frumos, dar nu cred ca ai nevoie de 0,1 mm precizie la nervuri. Si la nimic legat de lemn.
Parerea mea sincera este ca mult mai tare te-ar avantaja taierea pe un CNC cu laser pentru ce vrei tu. Nu strica si ceva de frezat. Sau imparte problemele. Apeleaza la cineva care taie laser pentru nervuri si prelucreaza singur doar ce-i legat de fuselaje pe un cnc potrivit ca performante. Legat de viteza de lucru, ea este destul de mare. Intr-o seara faci toate nervurile, indiferent de regimul ales. Practic ai o singura trecere (poate 2) pe un contur si nu aduni 20 m de traseu pentru tot modelul. Mai mult dureaza restul operatiilor decat taierea efectiva.
PS. Vad ca discutam incrucisat, cum se nimereste, fiecare cu ce-l doare. Sper sa se inteleaga...
Aceasta postare a fost editata de bitex: 18 August 2015 - 10:33 PM