Am zis si eu mai devreme ca incepe sa fie greu de urmarit discutia, dar continuam asa.
Pe undeva are dreptate renatoa, inca am ramas la aceeasi idee, pentru ca exact asa am gandit eu. Partea rea e ca gandesc la fel si acum.
Din moment ce un tehnician dentar aschiaza materiale mult mai dure ca duraluminiul (asa presupun ca sunt coronitele metalice din aliaj...) pot trage concluzia ca fortele de aschiere nu sunt mari in cazul ala, ca nu-l vad tragand de freza ca tractorul de plug. Adica in final multe depind de material, dar nu e dracul atat de negru legat de aschierea in sine.
Si mai este alt aspect, legat de diametrul frezei. Fortele de aschiere nu pot fi mai mari decat cele care duc la ruperea frezei si pe care le cam stim cu totii daca am rupt o freza sau un burghiu cu mana din neatentie. Cu alte cuvinte, frezand cu o freza de 2 mm diametru nu ai nevoie de o masina "sovietica" si nici de motor de frezare de 2,2kW, din moment ce individul in discutie foloseste un micromotor de 100-200W sau noi putem rupe scula doar apasand cu doua degete pe ea. Si cam toti parametrii pot fi setati la masina, asa ca inclin sa cred ca se poate freza si ceva dur.
In schimb este un alt aspect unde intervine calitatea sau fiabilitatea masinii si anume durata prelucrarii. Una e sa ai 3-4 treceri pentru a freza 1 mm adancime intr-un material si alta e sa-l atingi cu cel mult o sutime de mm, adica sa faci aceeasi prelucrare in mai mult de 100 de treceri.
La taiat polistiren tai conturul dintr-o singura trecere, si o masina facuta pe teava de draperie e OK ca taie mult si bine pana se uzeaza.
La lemn sau alte materiale moi, ai cateva treceri sau sute de treceri pentru un contur si e de acceptat o masina cu ghidaj din bara rotunda, cu cateva bilute in bucsa cu bile, eventual la limita cu surub trapezoidal si piulita din teflon.
In schimb, pentru materiale dure, trebuie masina foarte buna. Adica rigida, ghidaje bune, surub bun, spindle si scula buna. Ca sa reziste la cat are de mers aproape in gol, ca limitarea e data de scula nu de masina.
Pentru diametre mari de freza se schimba treaba, doar o masina bine facuta taie orice, cum trebuie. Si cand zic de diametre mari ma refer la freze cu peste 6 sau 8 mm diametru. Eu am o mecanica de Euromod P dar nu am motor bun sa pot folosi eficient freza mai mare de 8 mm ca incepe toata sa vibreze si in timp o si distrug daca insist. Dar ca o paranteza, cu freza mai mica si ceva atentie, mi-am frezat bacurile din otel ale menghinei. Cu toate astea o sa afirm sus si tare ca CNC-ul meu nu este pentru frezat otel, ca nu o fac eficient.
Sincer, pentru astfel de scule (freze de la 1/2 inch in sus), as face eu comparatiile privind masinile si nu pentru cazul frezarilor cu diametre de 2-3 mm, unde merge orice "mana de tehnician" reala sau sub forma de CNC. N-am mai pus la socoteala partea de precizie a prelucrarii, pe care nu o poti scoate decat pe o masina buna si bine reglata.
E doar parerea mea, sper sa nu supar.
PS. Daca nu ma inseala memoria, mi-a spus mai demult cineva ca a facut un lamaj (parea de vreo 30 mm diametru si adanc de vreo 8 ) in duraluminiu pe o masina mica si a trebuit s-o lase sa functioneze vreo 8-10 ore. O masina care nu-i fiabila si bine construita nu rezista la astfel de chinuri sau in orice caz, nu poti afirma ca e facuta pentru astfel de prelucrari.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 06 December 2012 - 02:33 PM