E greu de facut socoteala asa cum vrem noi.
Intra in ecuatie cativa factori importanti.
Unul ar fi materialele si pretul lor de achizitie (incluzand aici si cat de prelucrate sunt inca de la achizitie), al doilea ar fi "logistica" de care se dispune pentru realizare si ma refer la scule, SDV-uri, posibilitati de prelucrare si fortat as include timpul disponibil si factorul uman.
Una este sa cumper bara rotunda si suportul de bara negaurite si sa faci operatiile singur si alta e sa le cumperi prelucrate. Dar asta presupune sa ai cu ce si poti da niste gauri apoi sa faci filete.
Surubul cu bile arata ieftin pe net, dar de regula vine neprelucrat la capete si fara carcase sau lagare. Toate se pot cumpara sau face, dar in final au un pret.
Structura mecanica are un pret daca e din aluminiu si alt pret din teava rectangulara de otel.
E important si locul de achizitie al materialelor, precum si modelul de cnc ales pentru realizare. Se gasesc distribuitori care vand la preturi mici, dar pretul pentru cantitatea mica va fi mult afectat de pretul transportului.
N-am idee pentru ce fel de conditii o sa fie discutia. Vorbim pentru cineva care are tot ce trebuie sa construiasca, stie si poate, sau pentru cineva care plateste absolut totul si vrea doar sa monteze sau chiar sa cumpere totul montat?
Cred ca doar cei din prima categorie pot scoate ceva la pret mic, adica au deja facuta o investitie in domeniul prelucrarilor mecanice pe care nu trebuie s-o recupereze integral dintr-un singur CNC de executat.
Fac o lista de preturi, folosind hi-end.ro, in lei,
driver 4 axe- 320
3 motoare- 450
3 cuplaje motor- 150
= 920 lei
3m bara ghidaj de 16- 180
12 patine- 600
12 suport bara-160
= 940 lei
1,5 m surub 16x5- 240
3 piulite pt surub cu bile-750
3 carcase pentru piulite- 400
carcase rulmenti si rulmenti- 400
= 1790 lei
TOTAL= 3650 lei
Nu am pus la socoteala destule lucruri (cabluri, PC, soft, structura mecanica motor de frezare si multe prelucrari mecanice)
Dar nu le-am pus din simplul motiv ca cine nu are un minim suport de plecare nu cred ca reuseste sa obtina chiar pretul minim.
Mach3 cu licenta cred ca e sub 140 euro dar se poate folosi si varianta demo o vreme sau soft free. Nu cred ca e cazul sa includem in pret PC-ul ca ajungem in felul asta sa punem si licenta de Windows.
Daca se lucreaza pe structura de otel e cam 150 lei o teava de 6m de 150x50x4 si ajunge pentru o mica masa (asta acopera si restul metalului).
Se mai adauga prelucrari mecanice de debitare, sudare, gaurire, elementele de asamblare si ce o mai fi pe langa.
Pentru inceput se poate folosi un motor de frezare pentru lemn, ala la 100lei cu tot cu setul de freze in cutie. Prin vanzarea frezelor care nu sunt bune la CNC, ramane motorul la maxim 15 euro si e OK pentru invatat.
N-am pus la socoteala transportul dar nici faptul ca se poate obtine discount la comanda mare.
Si ar mai fi cateva lucruri, dar as evita sa le discut acum.
Totul pleaca de la a gasi pretul optim pentru materiale si de la ce se dispune pentru prelucrari. De multe ori se apeleaza la firme diferite, dar atunci transportul trebuie luat in seama.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 05 December 2012 - 11:51 AM