Modelism - RHC Forum: DJI Naza pentru fotografie aeriana - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

DJI Naza pentru fotografie aeriana

#1 Useril este offline   paul_e88 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 246
  • Inregistrat: 27-December 10

Postat 17 November 2012 - 03:02 AM

Salut,

As dori sa intru in domeniul multicopterelor si intr-un final sa incerc si fotografia aeriana. Sper eu, avand in vedere bugetul, sa realizez fotografie aeriana tot cu primul multicopter ce va fi cumparat, pentru ca nu prea imi permit si alte aparate pentru training. Evident ca ma refer la fotografie la nivel de amator, dar sper eu, decenta. Din cate am cautat pe internet, multa lume recomanda pentru inceput DJI, pentru ca ar fi usor de setat si destul de stabil.

Avand in vedere ca nu ma pricep, si vazand ca este lume aici pe forum care are DJI, de la Naza si pana la Wookong, ce recomandari aveti?
E vorba de un buget de maxim 3000 ron, ce ar trebui sa acopere kitul multicopterului, fara statie si fara aparat foto/video.

Ca statie am un Spektrum DX7 cu AR-7000, iar ca foto/video un Sony NEX-5 si un GoPro HD2. Lucruri care sper sa eficientizeze bugetul pt multicopter.

In vedere as avea, din cate am putut cauta, kitul F550 (182£), cu DJI Naza GPS (245£), deci cam 427£, plus suportul de camera(nu am cautat inca recomandari).
As vrea sa adaug si partea de FPV, care probabil nu intra in bani, insa poate mai tarziu, daca totul o sa fie in regula..

Ce parere aveti?
Multumesc
0

#2 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19177
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 17 November 2012 - 08:33 AM

Fiind deja un topic identic, de ce nu ai intrebat acolo ?
... cu picioarele pe pamant ...
0

#3 Useril este offline   paul_e88 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 November 2012 - 04:31 PM

Nu am stiut, m-am uitat printre topicuri, dar nu am vazut nimic de genul..
Daca exista deja, poate imi poti da un link.
Mersi
0

#4 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 November 2012 - 05:03 PM

Chiar te-ai uitat ?
In unica pagina a acestui recent creat forum, nu sare in ochi naza si wookong ?!
0

#5 Useril este offline   GST 7.7 

• Sky isn't the limit
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1074
  • Inregistrat: 13-August 07
  • Interests:Programare, IT, Modelism

Postat 17 November 2012 - 06:16 PM

E prea mic scris si prea jos pe pagina cautarea dureaza mult, avand sute de pagini cu topice aici la multicoptere, asa ca hai sa il ajutam totusi http://www.rhcforum....ji-naza-cu-gps/
The GST 7.7 is over 30% larger than a Revo 3.3. Park the GST 7.7 next to a Savage, and the Savage doesn't look so tough anymore.

VISTA = Virus Inside Switch to Apple
0

#6 Useril este offline   paul_e88 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 November 2012 - 07:22 PM

Vezi postareapaul_e88, la 17 November 2012 - 03:02 AM, a spus:

[..] si vazand ca este lume aici pe forum care are DJI, de la Naza si pana la Wookong, ce recomandari aveti? [..]

Cum am si spus, am trecut deja prin acele topicuri, dar sunt doar pareri ale unor posesori. Cautam un comparativ, mai exact care ar fi solutia optima in conditiile mentionate..
Daca am deranjat, si se pare ca da, atunci imi pare rau ca am intrebat.

Aceasta postare a fost editata de paul_e88: 17 November 2012 - 07:22 PM

0

#7 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 November 2012 - 07:24 PM

Nu ai deranjat, dar noi asta postam aici, pareri personale.
Cam cum ar suna un astfel de comparativ ?

Daca vrei intradevar sa fii deranjat, e un thread pe rcgroups, unde sunt facuti varza cei care intra direct in domeniul asa aruncand mii de $ la ei, de lei la noi, crezand ca au dat lovitura cu afacerea cu fotografie aeriana. Se lasa de regula cu aparate facute tzandari :unsure:

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 17 November 2012 - 07:27 PM

0

#8 Useril este offline   paul_e88 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 November 2012 - 11:12 PM

Pai tocmai in sensul asta intreb, sa nu arunc banii pe geam si dup-aia sa aud "ai fi putut sa iei X in banii aia si era mai bun".
Doar am patit-o in destule alte domenii incat sa stiu sa intreb inainte.
Acum analizez topicurile de pe rcgroups, este unul de 350 de pagini, in care se discuta si despre gimbal-uri.
Foarte probabil o sa merg pe F550 cu Naza-M.

Am vazut ca worms de aici de pe forum a trecut pe alt frame, mai usor. In directia asta asteptam niste sfaturi, daca are rost sau nu sa il iau de-a gata, sau sa incep sa combin niste elemente, care ar putea face treaba mai buna in aceiasi bani.

Oricum, nu e vorba de dat lovitura cu fotografia aeriana, nimeni nu cred ca isi inchipuie ca face vreo afacere cu un multicopter de amatori de nici 1000$. (pt ca asta e atat Naza-M, cat si F550-ul)
0

#9 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 November 2012 - 08:32 AM

Eh... aici iarasi gresesti... daca vei cauta posturile lui SeismicWave, o sa vezi cum se fac filme "pro" fara nici un echipament sofisticat.

De exemplu gimbal-ul ... daca nu sunteti doi, sa ai operator video, e pierdere de vreme, parerea mea.
De unul singur cheia succesului este sa devii pilot bun si sa faci totul din miscarea masinii, cel mult un tilt sa ai, dar pentru repozitionare camera, nu pentru traveling pe verticala.
0

#10 Useril este offline   jetix 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 540
  • Inregistrat: 26-July 10
  • Interests:radioamatorismul

Postat 18 November 2012 - 09:34 AM

paul_e88, citeste cu atentie topicul cu wookong , mai ales la teste, unde vei gasi comparatia intre naza, wookong si mikrokopter facuta de worms. Astfel iti vei putea face o parere cat de cat.
In privinta frame-ului sunt pentru a-l construi singur din sticlotextolit si bara de Al de 10mm. Dupa bani cheltuiti aiurea pe nu stiu ce frame (in afara de cele din carbon de firma care costa bani multi) intrun final vei ajunge la concluzia mea.
Hitec Aurora9, Turnigy9X+FrSky telemetry, Cessna 500 class, Easy Glider Pro, Diamond 2500, Exposure, Breeze Pro, aripa zburatoare depron/balsa/polystirene, quad/tri/hexa/copter (Naza, MK) and next ...octokopter.
0

#11 Useril este offline   Dot 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 244
  • Inregistrat: 14-January 03

Postat 18 November 2012 - 10:54 AM

Citeaza

In privinta frame-ului sunt pentru a-l construi singur din sticlotextolit si bara de Al de 10mm.

Bun sfat - sunt de aceeasi parere, personal am constatat ca frame-urile scumpe au tendinta de se prabusi foarte repede :drinks:

Bafta.
0

#12 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 November 2012 - 11:46 AM

Vezi postareajetix, la 18 November 2012 - 09:34 AM, a spus:

paul_e88, citeste cu atentie topicul cu wookong , mai ales la teste, unde vei gasi comparatia intre naza, wookong si mikrokopter facuta de worms. Astfel iti vei putea face o parere cat de cat.
In privinta frame-ului sunt pentru a-l construi singur din sticlotextolit si bara de Al de 10mm. Dupa bani cheltuiti aiurea pe nu stiu ce frame (in afara de cele din carbon de firma care costa bani multi) intrun final vei ajunge la concluzia mea.

Parerea mea difera usor aici... as zice ca frame mai iertator cu un incepator decat diversele clone de F450 nu exista. Iei doua din start, e 11$, ce pala... si esti asigurat la orice crash de neevitat la inceput.
0

#13 Useril este offline   Dot 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 244
  • Inregistrat: 14-January 03

Postat 18 November 2012 - 02:22 PM

Tot suntem la capitolul frame-uri.

Bara de aluminiu are un alt avantaj: in caz de impact preia din energie minimizand avariile la alte componente.

La ultimul crash cu Crius AIO(s-a resetat controlerul in zbor) am scapat doar cu 2 brate, 2 axe motor si 4 rulmenti ( plus pensete si elici...).

Daca as fi avut bara de carbon, era mult mai trist bilantul.

Bafta.
0

#14 Useril este offline   paul_e88 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 02 December 2012 - 07:23 PM

Avand in vedere ca au disparut postarile pentru a doua oara, nu o sa mai povestesc inca o data ce am scris..
In principiu sunt in cautare de frame si motoare dupa ce am mai primit ajutor de aici de pe forum in legatura cu configuratia.

Insa pana acum sunt pe drum DJI Naza + GPS si 6 buc. x SK-40A SimonK Firmware Multicopter ESC 40A.

O sa urmeze probabil un frame Mikrokopter Hexa XL, MK FlexLander XL, iar ca motoare inca nu stiu daca sa platesc suplimentar (destul de mult) sa iau ROXXY 2827-35 din afara, sau sa apelez local, in tara, la ROXXY 2827/ 34, la un pret mult mai mic.
Diferenta nu e doar numarul de rotatii, cele din afara sunt negre iar cele de aici verzi..Merita diferenta?
Mersi.
0

#15 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 December 2012 - 08:00 PM

Ti-a recomanda AX2810Q, eu le am si sunt motoare de multicopter adevarate, nu motoare generice de avion ca roxxy, care doar se nimereste sa aiba kv potrivit de multicopter.
Le consider cele mai bune motoare care se pot cumpara la banii respectivi, adica 23$ free shipping dar numai daca reusesti sa aduni o comanda de 200$, de la bevrc. Poate mai vrea cieva de un quad, cu 10 bucati ati facut conditia. Sau poti lua ceva de FPV de acolo, are seturi bune.
Alternativ, de la Himodel, nu mai esti conditionat facut o suma pentru free shipping, dar ies pe la 25$ cu transport.
0

#16 Useril este offline   Para 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 462
  • Inregistrat: 20-December 11

Postat 03 December 2012 - 10:02 AM

Eu mai nou folosesc AX-4008Q-uri. 31$ bucata plus transport plus 40RON perechea de rulmenti EZO, caci cei originali sunt praf.
La 4S am mers cu elici 12x3.8 si 13x6.5. Maxim au tras 11A si nu s-au incalzit un grad. Trebuie testati si cu ceva mai serios, gen 14x6, dar nu am :)
0

#17 Useril este offline   rookie 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 50
  • Inregistrat: 17-July 12

Postat 09 December 2012 - 01:11 PM

Am trecut de curand de la un f450 la f550 insa nu pot spune ca sunt foarte entuziasmat - este mai greu, timpul de zbor este cel mult acelasi, in cazul unei coliziuni se pot rupe mai mult brate, etc - si m-am gandit la urmatoarea varianta : un f450 pe o placa de f550, ca in acest topic .
Cum topicul nu este prea dezvoltat, iar altul cu aceeasi idee nu am gasit, va intreb pe voi ce parere aveti, daca ati incercat si care sunt avantajele/dezavantajele acestei configuratii. Un avantaj este ca bratele nu intra in campul vizual al gopro-ului.

Quad-ul/ hexa-ul este stock DJI in totalitate, la care vreau sa adaug un gopro si un landing gear V2 155mm. Atat. Ca un mic upgrade, am 4 motoare sunnysky 2216 cu graupner de 11" (elici prea lungi pentru F550 ...ma gandesc sa le schimb cu unele de 10" in caz ca noul quad cu placa de hexa e bun de zburat)

Aceasta postare a fost editata de rookie: 09 December 2012 - 01:13 PM

0

#18 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 December 2012 - 02:17 PM

Un "Gopro...atat" iti ducea si 450 fara sa simta.
Cu bratele puse in stilul ala controlul pe una din axe va fi diferit de cealalta, daca nu ai un FC open source sa poti schimba in cod, cred ca va zbura ciudat.
Ma refer la stabilizarea in sine, controlul din mansa il poti ajusta din D/R diferite pe pitch si roll.
Ai putea incerca un frame dead cat eventual, daca tot ai brate si plictiseala :) Cel de la HK este prea mult prea greu, ca m-ar fi tentat...
0

#19 Useril este offline   ilieee 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 72
  • Inregistrat: 30-January 11

Postat 13 December 2012 - 03:50 PM

Am comandat un DJI F450 pentru moment, pe care sper sa invat. Veste buna ca suporta si un GoPro.

Intre timp o sa incerc sa strang piesele pentru cel mare, motoare Avroto si frame Mikrokopter Hexa XL. Dar probabil la anul.
0

#20 Useril este offline   paul_e88 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 14 December 2012 - 06:00 PM

Am postat din greseala de pe contul unui prieten, postul de mai sus este al meu.

Stie cineva de unde pot face rost de elici Graupner rapid si cat de cat ieftin?
Cele care vin cu F450 sunt foarte slabe.

Aceasta postare a fost editata de paul_e88: 14 December 2012 - 06:01 PM

0

#21 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 December 2012 - 12:03 PM

Defineste "slabe".
Ca eficienta cele Graupner sunt mai "slabe" decat multe elici slow fly, la alte capitole au ele avantaje...
0

#22 Useril este offline   paul_e88 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2012 - 01:30 AM

Multora le-au pleznit pur si simplu in aer. Daca era ceva intamplator, era ok, dar este plin internetul de elici DJI care se rup in timpul zborului.
De Youtube nu mai zic, numai daca scrii "DJI p", apare "DJI prop failure".. :lol:
0

#23 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 December 2012 - 12:46 PM

Depinde cat au fost incarcate.
Nu as folosi elici plastic slow fly peste 1.2kg quad. APM pana la 1.5kg.
Peste 500 grame pe bratz e timpul de trecut la elici serioase.
0

#24 Useril este offline   paul_e88 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 01 January 2013 - 03:10 PM

Am luat niste Graupner E-prop 10x5, probabil ca vor rezista si la incarcari mai mari, sper sa nu fie probleme. Asta a fost alternativa pt toti la cele DJI standard, din pacate nu am stiut de altele, macar gaseam unele mai ieftine..

Mai am cateva intrebari:

Ca baterie, o sa iau ceva de 3300 mah, pare ca e cel mai ok la pret, insa nu stiu daca sa merg pe 20C sau 30C. Avand in vedere ca invat si nu fac sport, ar fi in regula si 20C ?

Alta problema este ca la bateriile mai mari, cei de la Hobbyking au schimbat conectorii, ca atare o sa trebuiasca sa imi confectionez cabluri intre multicopter si baterie si intre incarcator si baterie. Conectorii sunt deja mentionati de HK, insa ce fel de cablu ar trebui sa iau? Cred ca sunt 10 variante de grosimi, de la 10AWG la 24AWG..

Aceasta postare a fost editata de paul_e88: 01 January 2013 - 03:10 PM

0

#25 Useril este offline   paul_e88 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 02 January 2013 - 01:32 AM

Pana acum ar fi asa, incerc sa tin evidenta pentru ca inca sunt pe drum cateva, sper ca nu pierdute in perioada asta:

Din multicopterul pe care sper sa invat:
- Kit DJI F450 - frame , motoare, esc
- controller DJI Naza + GPS
- elici Graupner 10x5

Din multicopterul mai mare:
- 6 x SimonK ESC 40A
- 6 x motoare Torxpower 3536
- frame de MK Hexa XL sau un DYI asemanator + landing gear

Iar ce ar urma sa iau de pe HK in curand, sa acopar din partile lipsa :) :

- ZIPPY Flightmax 1800mAh 9.9V 5C LiFePo4 TX Pack

- 2x Turnigy 3300mAh 3S 30C Lipo Pack (baterie multicopter)

- 4mm Gold Connectors 10 pairs (20pc) (conectori baterie)

- Turnigy Pure-Silicone Wire 12 AWG + Shrink Tube 4mm

- 5.8g 200mw FPV Wireless AV Tx & Rx Set (sistem FPV)

- OrangeRx R610 Spektrum (receptor)

- OrangeRx R100 Satellite Receiver (satelit)

Din pacate, cateva sunt piese indispensabile, deci chiar si F450-ul va trebui sa mai astepte..
0

#26 Useril este offline   Mihai Oprescu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 666
  • Inregistrat: 03-October 08
  • Interests:Aero

Postat 08 January 2013 - 02:01 PM

un gimbal ieftin pentru camera gopro pe unde gasesc ? ca am tot vazut de la 300$ in sus...
0

#27 Useril este offline   Para 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 462
  • Inregistrat: 20-December 11

Postat 09 January 2013 - 09:46 AM

Vezi postareaMihai Oprescu, la 08 January 2013 - 02:01 PM, a spus:

un gimbal ieftin pentru camera gopro pe unde gasesc ? ca am tot vazut de la 300$ in sus...

Facem unul :) Ce preferinte aveti ? Cuplaj direct sau pe curele ? Sertar pentru camera goala sau prindere pentru carcasa de protectie ? Special pentru gopro, sau generic sa puteti monta si alte aparate gen sapuniera ?
0

#28 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 January 2013 - 10:14 AM

Atentie, vrea ieftin :)
Daca full carbon la 70$ cu servo incluse i s-a parut scump, ai o idee cam pe unde. ;)
0

#29 Useril este offline   Mihai Oprescu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 666
  • Inregistrat: 03-October 08
  • Interests:Aero

Postat 09 January 2013 - 12:55 PM

Vezi postarearenatoa, la 09 January 2013 - 10:14 AM, a spus:

Atentie, vrea ieftin :)
Daca full carbon la 70$ cu servo incluse i s-a parut scump, ai o idee cam pe unde. ;)

Am găsit la 59,99$ - transport inclus. Stimă !

PS. nu vroiam full carbon ci doar un gimbal
0

#30 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 January 2013 - 01:14 PM

Pai arata... sa vedem si noi :)

Probabil vei cara 100 grame in plus pentru 10$ economie... asa imi trebuie, eu va invat ca ce e ieftin e bun :) Nu asteptati sa ajungem la lectia cu evaluarea in bani a diferentelor intre doua lucruri.
0

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi