ArduCopterul nu-i o platforma de fatzait quadul de ici-colo, ad-labam. Pentru asta exista MultiWii.
AC e o platforma de zbor autonom. E pentru drone in adevaratul sens al cuvantului. La APM 2.0 GPS-ul era hard-mount, nu optional, iar platforma chiar n-are nici un inteles fara GPS.
Targetul, audienta, sunt altele. Nu-i o masina pe care o ridici la 5m o pui in loiter si-i dai un cot unui coleg "uite ba, ce bine sta la punct fix". Pentru aia ai Naza. Desi un AC bine construit n-are nici o problema sa faca yaw in axa FC-ului in loiter :)
Fara o telemetrie radio, un laptop sau o tableta langa telecomanda, ai jumatate de platforma neutilizata. Si atunci de ce sa nu zbori MultiWii !?
AC e platforma de zburat misiuni pre-programate. Si automat, tabelul ala de PIDuri nu mai e o corvoada. Si cand ajustezi la parametri, e masina ta, cat de instabila, moale sau violenta ti-e comod sa fie.
Partea de "user-friendly"-ness s-a imbunatatit extrem de mult de la 3.0 incoa'. Am ridicat 3 masini diferite in aer in parametrii default, si pe 3.0 si pe 3.1 si mai nou una pe 3.2-dev. Si toate s-au comportat excelent, fara tentative de flip, oscilatii sau dificultati de control. Ai proceduri de auto-trim si auto-tune sa-ti duca unii parametrii catre valorile ideale, ai Simple si SuperSimple pentru incepatori... lucrurile au evoluat si in sensul asta. Nu mai am groaza de a-i pune in mana unui n00b un ArduCopter, in locul unui Naza cu IOC-ul activat :)
Stiu ca MPNG-ul a ramas grav in urma, si experienta mea cu APM-urile nu se aplica aici, si-s fericit ca nu m-am zgarcit la 30$ cat era diferenta intre un AIOP si un ArduFlyer, dar pentru platforma ArduCopter, eu unul nu vad regresul de care pomenea un coleg.
Aceasta postare a fost editata de Para: 09 January 2014 - 09:04 PM