Salutare Ionut. Macheta este ori AIRFIX ori Revell, cu toate ca dupa cum arata este mai mult ca sigur un Airfix in umila scara a orbilor sau Brailles (1:72), daca aveai o poza cu ea nevopsita.... iti spuneam 100%. Modelul este unul de exceptie, nimic de zis. Ti-a iesit bine dupa o zi de munca, totusi.... sper sa nu te superi pentru micile carcoteli, carcoteli care le fac din punct de vedere constructiv si nu ca a-si avea ceva personal cu tine, Doamne fereste, departe de mine gandul asta.
In primul rand, incearca ca pe viitor sa acorzi o atentie marita la pregatirea machetei, mai exact la imbinarile pieselir care alcatuiesc subansamble , cat si la debavurarea acestora. In alta ordine de idei, incearca pe viitor sa acorzi o foarte mare atentie modului de vopsire, chiar daca il faci cu pensula. Vopseaua trebuie diluata si amestecata bine, anumite tehnici le-am prezentat intr-un tutorial la solicitarile unui coleg de forum. Tot ceea ce te intereseaza la capitolul vopsea gasesti la
http://www.rhcforum....psea-acrilica/.
Acum..... ca sa nu mai leg de mascarea cupolelor si ...... sa mergem putin la DECALURI.
Categoric decalurile sunt cosmarul oricarui modelist. Daca la imbinari se mai descurca, daca la vopsit ...o nimereste....... la aplicarea decalurilor e teroare.
Vorba unui mare machetist-modelist mondial : decalul te ridica , dat tot el te si coboara.
Dragul meu Ionut, nu mi-o lua in nume de rau, dar necuostinta si-a spus cuvantul. Modelul este (era) reusit pana la capitolul decaluri. Chiar daca la imbinari, debavurari sau vopsit se inchide ochii, la decaluri ... :unknw: :vava:
In primul rand, pentru aplicarea decalurilor, locul in care trebuia aplicat, acesta trebuia pregatit. Intai lustruiai zona cu o bucata de pasla sau de carpa moale care nu lasa scame, apoi aplicai un lac lucios. Dupa uscarea integrala a suprafetei, aplicai decalurile (care in prealabil si ele trebuiesc pregatite). Dupa fixarea pe pozitie a decalurilor se aplica un tratament cu decal set, decal solv.... sau ori si ce produs din gama aceasta iar ulterior acestor operatiuni, intreaga macheta se sigileaza cu lac mat sau satinat ( in functie ce natura modelului : militar sau civil)
Daca la aplicarea decalurilor ai folosit tehnica "scufundarii stratului suport de hartie cu decalul in apa, atunci : GRESIT . Ai distrus iremediabil decalul, practic ai spalat intregul adeziv de pe acesta.
Ca urmare a nerespectarii pasilor de lucru cu decalul, apare asa numitul SILVERING care creaza in jurul machetei o umbra de deziluzie, de ..... ceva care nu este terminat.
In incheiere doresc sa-mi cer scuze daca te-am jicnit cu carcotelile mele, dar am facut-o pur si simplu constructiv si nici decum ca un atac la persoana.
Daca exista doritori in aflarea si invatarea anumitor tefnici folosite in modelism, sunt dispus sa fac cateva tutoriale cu trimitete stricta la aceste asa zise lectii, numai ca . atunci , cel mai indicat ar fi ca unul dintre distinsii moderatori sa deschida o sectiune aparte pentru asa ceva, practic un subtopik la sectiunea Machete Statice. Ar fi pacat ca tutorialele sa fie imprastiate prin tot forumul.
La buna vedere si la cat mai multe machete realizate.
Inca o data, sper sa nu te fi suparat pe mine !
TomCat