Am facut un ESC bi-directional (punte P-N channel, sa evit high-side driving pentru N-channel) pentru un tugboat (Klimek) pe care il construiesc. Alimentat la 12V. Nu vad de ce n-ar merge la 7,2V daca se pune un stabilizator LDO pentru 5V la micro-controller. Pentru moment am pus Mosfeturi care nu "duc" mai mult de 20A in continuu, dar schema (de fapt driverul de mosfeturi TC4468) "duce" mosfeturi de curenti mult mai ridicati. Vezi datasheet. Evident, cine are nevoie de modificari, este liber sa o faca. Sunt doar modificari hardware, softul este acelasi.
Controllerul este un PIC 16F690, programat in mikroBasic (vezi site mikroElektronika). PIC 16F690 este capabil de a gestiona o punte H in full-drive mode atat pentru N-channel (nevoie de modificari minore in software) cat si pentru P-channel combinat cu N-channel (ceea ce eu am ales si implementat in software). Am ales Mosfeturi de la ST care au 30mohm (P-channel) si 20mohm (N-channel) RDSon (evident, in caz ideal).
De la 1ms la 1,4ms este in reverse de la 0% la 100% (unde 100% este pentru 1ms), in OFF mode pentru semnal de la 1,4ms la 1,6ms, si in forward de la 1,6ms la 2ms de la 0% la 100% (unde 100% este pentru 2ms). Mici modificari software (adica niste calcule matematice) pentru alte valori ale vitezei sau ale duratei pulsurilor. Frecventa este de 500Hz (aleasa complet aleator), dar cu mici modificari software (adica niste calcule matematice) se poate merge la orice frecventa ai nevoie.
PIC 16F690 are circuitul full-drive de PWM de tip hardware, deci nici o problema de scurt-circuite din cauza de deschideri de mosfeturi la momente nepotrivite.
Schema si sursa (inclus HEX) sunt disponibile si destul de comentate (pe blogul meu aici cat si in program direct). L-am pus si pe LIBSTOCK aici.
ESC-ul este disponibil gratuit si nu caut nici o compensatie (blogul si LIBSTOCK-ul sunt fara profit, doar partaj cu altii ca mine). Daca se poate imbunatati (nu vorbesc de capacitatea sa "duca" mai mult curent), astept orice comentariu.
Asa cum zic si pe blog, nu dau sursa de la PCB intrucat fiecare poate sa-l execute dupa mosfeturile pe care le are si oricum PCB-ul meu are limitarile lui.
O zi buna si Un An Nou Fericit!
Mircea
PS: am incercat sa atasez o arhiva RAR, vad ca nu mi se permite decat o imagine... Va las cu linkurile la blog si LIBSTOCK (nu cer inregistrare).
