Daca nu ma insel, nea MIG 29, care-i o superbitate de avion, are in dotare stabilizatoare giro ... ceea ce-l face nu doar stabil ca o stanca, dar si crunt de anti-prost, daca-i setat cum trebuie.
Acuma, aia cu
setarea e ... o cu totul alta poveste, iar pana la acel
"cum trebuie", numai anti-prost nu este! Parerea mea!
Oricum e superb mig-ul de la sebart! L-am admirat in toate (cred) videoclipurile de pe youtube si nu stiu sa-mi fi scapat vre-unul. Are totusi, din punctul meu de vedere, un mic punct care-l trage inapoi: foloseste baterii 4S, care-s mai scumpute si ... mai dificil (relativ) de procurat. Adica daca tot iesi sa zbori o astfel de frumusete, sa dai doar un acumulator, pret de 5-6min (poate maxim 10) dupa care sa pui acumulatorul la incarcat, e ... pacat!
Zilele astea m-am luptat vitejeste cu T33-ul, care a primit un EDF de 55mm si care isi pierdea sforta/mojo-ul/wattii/ceva-ul imediat ce-l bagam in tub pentru ca ... nu-mi trecea prin cap ca tubul pe evacuare e ... prea ingust. Totusi, am invins si dupa oarece lupte, l-am facut sa zboare.
Are anvergura aripii sensibil mai mare ca la F16 (68cm - T33-ul, fata de 53cm F16-le), e mai lung decat F16-le, dar are suprafata mai mica ca F16-le (6,98dcm2 T33-ul fata de 7dcm2 - F16-le) si ... T33-ul are aripa jos. Acestea fiind zise, in zbor T33-ul este incredibil de mult mai naravas fata de F16, astfel pot sa reafirm ca F16-le e ... trainer in adevaratul sens al cuvantului. T33-ul e ... agil rau si la fel de vitezist! De asemenea, T33-ul e mai dificil de lansat, chiar daca are tractiune supraunitara, daca-l lansezi gresit, il intorci cu burta-n sus si ... sansele sa faca o tucahara instinsa cu roata pe bot+aripi e destul de ridicat. Bila alba a lui T33 este ca spuma din care-i facut e destul de rezistenta, la fel ca la F16 si "micile" greseli nu lasa urme vizibile.
Cum F16-le
"vechi" avea suficiente urme de
"buna purtare" si "traume" majore, am hotarat sa-mi iau un alt F16, asa ... pentru zborul de duminica, sa-l am la ... etalat, asa un zbor ocazional de "show off", dar ... Alex ii place prea mult modelul si si l-a dorit foarte mult asa ca in seara asta F-16-le "vechi" a intrat in compunerea flotei lui.
Picture 993.jpg (99.12K)
Number of downloads: 50
Picture 995.jpg (106.25K)
Number of downloads: 56
Picture 994.jpg (101.62K)
Number of downloads: 61
Maine ... dupa orele lui Alex, o sa ne intalnim la zbor. Imi este oarecum teama pentru ca statia lui Alex este in FM, iar din motive obiective receptorul este foarte aproape de ESC si ... la teste, in casa, cu radio-comanda la numai 2m de model, motorul ... avea reduceri subite de turatie, ca niste "stranuturi" ... datorate (probabil) interferentelor generate de ESC.
Cand o sa ma fac mare (sper ca inainte de 60 de ani) ... sa-mi adaug si eu o astfel de frumusete, precum mig-29 de la seb-art in flota, mai ales ca .... odata cu varsta scade si vederea si nu stiu cat o sa mai pot vedea ganganiile astea la 100m de mine!
La multi ani, aterizari line si mai ales, sanatate va doresc!