JoshuaJD, la 21 November 2011 - 12:59 PM, a spus:
Am si eu o intrebare daca nu te superi, de ce granulatie este smirghelul folosit? Presupun ca folosesti vreo 2 sau 3 tipuri, eu unu cred ca o sa incerc o varianta mecanizata cu un slefuitor ca sa reduc din timp avand in vedere ca nu pot sa fac asta in casa. Pe ici pe colo uni spun ca folosesc smirghel de 80 sau de 120, le-am incercat pe amandoua dar parca nu as fi asa de multumit. Mersi anticipat...
Salut!
Cu scuzele de rigoare adresate lui Korbu, pentru ca ii "poluez" topicul am sa iti dau si eu un raspuns aici, la problema cu smirghelul.
Granulatia smirghelului folosit depinde de operatia pe care o faci. La inceput cand suprafata este rugoasa e normal sa folosesti smirghel cu granulatie mica (80 - 100), apoi pe masura ce avansezi poti creste granulatia (120 - 150). La sfarsit, pentru finisare, este bine sa dai cu un smirghel fin (peste 200). Nu iti face griji ca smirghelul poate parea cam rugos la inceput, dupa ce il folosesti putin se "incarca" si se toceste putin asa ca va merge mult mai bine.
Despre partea cu mecanizarea eu zic sa nu te incurci cu ea (cel putin la acest nivel). Cu un slefuitor mecanic nu poti "simtii" bine suprafata, mai ales ca aceasta este mai mult curbata decat plana. In modelism timpul nu trebuie "economisit" caci lucrurile facute repede nu sunt si bune de obicei. Smirgheluieste manual, incet si cu rabdare, rezultatul este sigur mai bun decat cu unelte mecanizate. Pana la urma acesta este doar un hobby care ne umple timpul liber intr-un mod placut. Nu am vrea sa scurtam aceasta placere, nu este asa!
Cu stima!
Emil