Modelism - RHC Forum: Ion BOBOCEL - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ion BOBOCEL

#1 Useril este offline   pitts 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1966
  • Inregistrat: 08-May 02

Postat 18 June 2010 - 10:34 AM

...a plecat dintre noi la peste 90 de ani!
Incinerarea maine, ora 9, crematoriul Vitan Barzesti.
Dumnezeu sa-l odihneasca!
No brain, no headache.....
0

#2 Useril este offline   avy 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 246
  • Inregistrat: 22-July 08
  • Interests:Auto Moto Aero

Postat 18 June 2010 - 10:53 AM

Dumnezeu sa-l odihneasca!
0

#3 Useril este offline   Crios 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 616
  • Inregistrat: 08-September 03

Postat 18 June 2010 - 06:01 PM

Desi poate parea o simpla coincidenta, Batranul Bobocel a incetat din viata in aceiasi zi cu ziua in care se inplineau 100 de ani de zborul celui pe care l-a iubit cu tarie, la 100 de ani de la zborul lui Vlaicu.

As vrea sa reamintesc doar cateva dintre acele momente care fac legatura intre viata noastra si cea pe care a dus-o nea Jan.
Batranul Bobocel sau nea Jenica, cum il numeam noi (si nu numai noi), a fost cel ce a infiintat Federatia Romana de Modelism, federatie pe care a infintat-o in 1968.
Nu este singurul merit pe care l-a avut de-a lungul anilor pentru ca acea federatie infiintata avea printre ramurile de modelism pe care le cunoasteti si kartingul.
A indragit modelismul inca din anii liceului. In 1937 infinta in Pitesti doua cercuri de aeromodelism.
In 1942 construieste un motoplanor cu motor cu benzina, motoplanor care se comanda singur neexistand statii radiocomanda.
Motomodelul a fost lansat de pe aeroportul Gileşti (avea un motor Kratmo de 5 cmc., greutate 1.850 gr. si anvergura de 1.450m.) si după o oră de zbor liber cu motorul oprit (a prins termica) a planat si a aterizat în fata Palatului Regal al României(Calea Victoriei- Ateneul Roman), fiind confiscat de politistul zonei. A fost inapoiat cu felicitări.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial a zburat pe avioane de transport si legatura. ”L-am transportat chiar pe Bâzu Cantacuzino", povestea uneori mandru.
Multe a facut nea Jenica.
In 1952, primea de la nepoate marelui Aurel Vlaicu toate schitele de constructie pe care aceasta le avea.
In 1965 devine primul care detine un kart, kartul fiind proiectat chiar de el.
Tot in 1965 realizeaja si prima salupa cu jet.
In 1977 facea machetele care au aparut in filmul dedicat vietii lui Aurel Vlaicu, film regizat de Mircea Dragan, una dintre machete imitand exact zborul avionului real.
Machete lui Vlaicu II realizata la scara 1:10 , estimata la peste 15000 de euro, a fost donata de nea Jenica Muzeului din Munchen - "să ştie cine am fost, suntem şi vom fi în aviaţie".
Batranul, n-a facut numai avioane. Fiind un inginer extraordinar, a facut si prima macheta a unei masini de epoca comandata cu o statie radiocomanda. Ore in sir am stat privind-o uimit.
Cu toate astea, a fost un om deosebit de modest, gata oricand sa dea un sfat sau o mana de ajutor si rareori lipsea de pe la concursuri.
Din lumea modelismului romanesc, cu mana pe inima, pot spune ca era unul dintre cei mai iubiti oameni.
Se afla acum alaturi de antrenorul si prietenul meu Horatiu.
Sunt convins ca sunt multe care mi-au scapat, cum ar fi micromodelele, zborul liber ...
Stiu ca a ramas in inimile multora asa ca, daca se poate, va rog sa reamintiti aici momente legate de voi si de viata si dragostea lui pentru modelism.
Dumnezeu sa-L odihneasca-n pace!
0

#4 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 18 June 2010 - 06:16 PM

Dumnezeu ii cheama pe cei buni sa-i fie tovarasi.
Iti multumesc, Crios, pentru ca ne reamintesti ceea ce am fost.
Din pacate, de parca nu ar fi suficienta pierderea maestrului, asistam la stingerea unei generatii de oameni deosebiti. Golul va ramane. Suntem mult prea grabiti si prea superficiali pentru a face ceva demn de a fi expus intr-un muzeu.
Dumnezeu sa te odihneasca in pace, mestere.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 18 June 2010 - 06:16 PM

0

#5 Useril este offline   ilie F1A 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1249
  • Inregistrat: 17-April 09
  • Interests:aeromodelismul-zbor liber-F1A

Postat 18 June 2010 - 10:15 PM

A fost unul din antrenorii de aeromodele pe care i-am avut.Un om minunat si un aeromodelist desavarsit.
Dumnezeu sa-L odihneasca.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu