Modelism - RHC Forum: Telecomanda model ce inseamna nr. de canale - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Telecomanda model ce inseamna nr. de canale

#1 Useril este offline   llolli 

• Nou venit
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 09-June 09

Postat 10 June 2009 - 09:33 AM

Buna!
Sunt nou pe acest forum si as avea o intrebare. Am cautat solutie pe forum, dar n-am gasit corespunzatoare.
Vreau sa construiesc un navomodel cu radiocomanda. Am cautat si am gasit modul de asamblare a unei machete din lemn.
Doresc sa atasez tot personal motorul ce actioneaza elicele, am unu motor de 15-20 W cu o transmisie, care va actiona corespunzator (dupa analiza si calcule) nava. Voi construi si atasa de asemenea (am mai construit) un montaj electronic ce permite functionarea motorului la diferite turati. M-am gandit la viteza in doua trepte, comutatia realizandu-se printr-un releu care ataseaza diferite rezistente, (pt. simplitate) sau potentiometru, daca voi reusi actionarea acestuia cu un singur canal. Intrebarea mea ar fi: Am intentia sa cumpar o telecomanda cu numar de canale corespunzatoare. Ar fi cazul 1.Inainte, 2.Inapoi, 3.Stanga, 4.Dreapta si un canal (5.) pentru actionarea releului (treapta de viteza) sau unui motoras ce roteste un potentiometru. Intrebarea: Aceasta inseamna 3 (2+1) canale sau 5 ? M-am uitat la E-Fly 100B(adevarat pt. aeromodele, dar sper sa mearga la nava) http://www.hobbyconstruct.ro/shop/index.ph...roducts_id=5816, la care zice 4 canale. Sau T2ER Attack http://www.radio-telecom.ro/catalog/futaba...tack-p-243.html, aici e vorba de 2 canale, dar se pare ca are inainte-inapoi si stanga-dreapta. Ce inseamna de fapt canal in cazul telecomenzilor pt. modele ?
O sa am nevoie de telecomanda 5 canale, sau pot rezolva si cu E-Fly 100B sau T2ER Attack? Sunt pe 2 canale sau 4 de fapt ?
Mersi anticipat!
0

#2 Useril este offline   bethowen 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 377
  • Inregistrat: 28-October 05

Postat 10 June 2009 - 10:10 AM

Un canal de telecomanda in mod normal actioneaza un servo sau un regulator de turatie inainte /inapoi . In cazul unui navomodel pt control e nevoie doar de 2 canala , unul pt motor ( inainte , inapoi) si altul pt directie ( servo carma ) , pt alte functii alte canale.
Sper ca ati inteles in mare.
0

#3 Useril este offline   llolli 

• Nou venit
  • Pip

Postat 10 June 2009 - 11:08 AM

"functie servo-reverse pe toate canalele" deci pot sa folosesc separat (?) un canal pentru un al treilea servo/regulator de turatie ? Ziceai ca doua canale-s destule, dar daca o sa reusesc, voi pune un regulatorul
Sper ca E-Fly sa fie "modul normal" cum ziceai...
La aeromodele se folosesc doua canale pt. reglajul turatiei de altfel ?
Pe imagine care-s alea doua ?

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: E_Fly_100B.jpg

Aceasta postare a fost editata de llolli: 10 June 2009 - 11:15 AM

0

#4 Useril este offline   llolli 

• Nou venit
  • Pip

Postat 10 June 2009 - 11:59 AM

Eventual daca alt model corespunzator mai simplu/ieftin puteti sa-mi dati ca idee pentru acest "proiect".
M-am apucat de aceasta ca divertisment in timpul liber
?? :lol:
0

#5 Useril este offline   nuclearul-vio 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 200
  • Inregistrat: 07-March 09

Postat 10 June 2009 - 12:07 PM

salut
Cred ca iti trebuie cu 3 canale dupa cum obeserv .
1. stanga/dreapta un canal
2. alt canal regulatorul
3. ultimul canal releul tau

dupa cum stiu telecomanda pe care ai aratat o acolo este cu 4 canale...deci destule pentru ce ai tu nevoie.
Nu uita de reciever pentru telecomanda.

Functia "functie servo-reverse pe toate canalele" iti permite sa inversezi comanda pe repectivul canal .( adica pe normal cand impingi mansa spre stanga servoul se misca spre stanga de exemplu , dupa ce schimbi switchul pe reverse cand dai aceeasi comanda servoul se va misca spre dreapta ....si la fel in cealalta parte...intelegi tu...la fata locului )

Aceasta postare a fost editata de nuclearul-vio: 10 June 2009 - 12:10 PM

0

#6 Useril este offline   manolo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3555
  • Inregistrat: 25-May 08
  • Interests:Navo

Postat 10 June 2009 - 12:31 PM

Daca aveai rabdare sa citesti pe forum ,la navo de pescuit,tehnice ,gaseai tot ce te interesa ,daca faci un navo de plantat cu 2 cuve ,iti trebuie 2 canale pentru a le actiona ,daca cumperi o telecomanda proasta ,o sa plingi dupa bani ,daca vrei o barcuta sa te dai cu ea,cumpara una gata facuta ,o jucarie de o vara,alti bani aruncati,dar toate astea sint dicutate aici,daca vrei sa faci o treaba buna,gindestete la o suma in jur de 1000 ron.Parerea mea, o telecomanda cu 5 canale .
Barcute intinse!
Tel. 0744915775
0

#7 Useril este offline   llolli 

• Nou venit
  • Pip

Postat 10 June 2009 - 04:43 PM

Vezi postareanuclearul-vio, la Jun 10 2009, 01:07 PM, a spus:

salut
Cred ca iti trebuie cu 3 canale dupa cum obeserv .
1. stanga/dreapta un canal
2. alt canal regulatorul
3. ultimul canal releul tau

dupa cum stiu telecomanda pe care ai aratat o acolo este cu 4 canale...deci destule pentru ce ai tu nevoie.
Nu uita de reciever pentru telecomanda.

...intelegi tu...la fata locului )

Merci pt raspunsuri! Cred ca m-am lamurit (cat-de-cat). Mai putin:
Ce inseamna regulator ? Pot pune un servo in locul acestuia ? Va functiona corespunzator E-Fly-ul cu 2 servomotoare si un releu?
Si la partea cu amperii suportati la iesirile receptorului. Poate am nevoie de tranzistori de putere... Sau gasesc asta in manualul de utilizare a telecomenzii ?
Scuze pt. manolo. Probleme am la timpul disponibil pt. cautari
0

#8 Useril este offline   manolo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3555
  • Inregistrat: 25-May 08
  • Interests:Navo

Postat 10 June 2009 - 04:51 PM

Pai atunci cind o sa ai timp sa faci o barcuta?
Barcute intinse!
Tel. 0744915775
0

#9 Useril este offline   Zue 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1495
  • Inregistrat: 05-January 07

Postat 10 June 2009 - 10:54 PM

Vezi postareallolli, la Jun 10 2009, 05:43 PM, a spus:

Ce inseamna regulator ? Pot pune un servo in locul acestuia ? Va functiona corespunzator E-Fly-ul cu 2 servomotoare si un releu?
Si la partea cu amperii suportati la iesirile receptorului. Poate am nevoie de tranzistori de putere... Sau gasesc asta in manualul de utilizare a telecomenzii ?
Scuze pt. manolo. Probleme am la timpul disponibil pt. cautari

toate compomentele( receptor, servo, regulator sau ESC) sunt modulare si au acelasi sistem de conectare....

regulator de turatie sau ESC (electronic speed controller) este de regula un montaj electronic care iti permite o variatie a motorului de mars (si nu numai) de la 0% la 100% in fiecare sens de rotatie (de obicei). Esc-ul este si cel ce suporta curentii cei mai mari.
tel.0745026562
0

#10 Useril este offline   Stavrica George Cristian 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 734
  • Inregistrat: 14-August 08
  • Interests:Pescuit, Modelism

Postat 19 June 2009 - 10:52 PM

tie iti trebuie 1 canal (inainte si inapoi),canal 2 stanga dreapta,canal 3 actionare cuve, canal 4 releul tau
tel.0722359121
stavrica.george@gmail.com
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu