Modelism - RHC Forum: paraziti pe partea electronica/electrica - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

paraziti pe partea electronica/electrica avionul fluctueaza brusc sus-jos sau stanga-dreapta

#1 Useril este offline   asegarceanu 

• Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 76
  • Inregistrat: 12-September 04

Postat 21 May 2009 - 06:08 PM

Salutare,

Am achizitionat de vreo luna si ceva un yak54 de la art-tech. La zborul cu nr 13 :) s-a ars regulatorul si cred ca si motorul are ceva probleme. Am schimbat motorul cu unul pe direct tower pro Motor BL BM2410-12, Masa: 59g, KV: 970, 9A , am pus un regulator tower pro de 33A. Problema care a aparut este urmatoarea: in timpul zborului, din cand in cand, servoul de pe directie si cel de pe profundor au o fluctuatie brusca si necontrolata. Avionul face brusc sus-jos sau stanga-dreapta...

Care credeti ca ar putea fi problema? Banuiesc ca ar trebui sa fie de la una din piesele nou montate, caci inainte de a le schimba pe cele originale nu erau aceste probleme. Sa fie oare campul electromagnetic genereat de motor mai puternic decat cel generat de vechiul mator.

Ati patit asa ceva?
Cum se rezolva?
www.in-touch.ro
35 MHz, canal 70
0

#2 Useril este offline   hash84 

• DreamTeam member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2186
  • Inregistrat: 28-November 06

Postat 21 May 2009 - 06:56 PM

Vezi postareaasegarceanu, la May 21 2009, 07:08 PM, a spus:

Sa fie oare campul electromagnetic genereat de motor mai puternic decat cel generat de vechiul mator.

incearca ca firele de la regulator la motor sau de la baterie la regulator sa nu treaca pe langa receptor.alea groase de curent. 20 de amperi care trec printr-un fir creeaza un camp magnetic care iti afecteaza bine receptia. mai ales daca ai statia din kitul original
    /------------------------\              |~~\_____/~~\__  |

|        Hash84          |______________ \______====== )-+

|                        |                      ~~~|/~~  |

\------------------------/                         ()
0

#3 Useril este offline   asegarceanu 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 21 May 2009 - 07:47 PM

nu trec... este pozitionat prima data receptorul apoi la 5 cm bateria, apoi regulatorul si apoi motorul. In plus, aceeasi configuratie a fost si cu motorul si regulatorul initial si aceste probleme nu existau.
Statia este intr-adevar cam dubioasa (aia din kit). Ma gandesc serios sa imi iau o futaba in 2.4GHz pe 7 canale. Maine o sa incerc sa pozitionez mai departe cablurile de alimentare fata de receptor si sa vad daca problemele persista.
www.in-touch.ro
35 MHz, canal 70
0

#4 Useril este offline   alexvid 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1494
  • Inregistrat: 30-April 08

Postat 21 May 2009 - 08:33 PM

La fel am patit si eu cu avion de la arttech dar cu o telecomanda ESKY.
Pana la urma s-a dovedit in cazul meu ca era de la telecomanda. Am mai avut si alte telecomenzi tot de la esky si cu alea nu am avut probleme.
Potentiometrii sunt prosti si nu mai functioneaza cum trebuie. (nu cred ca e mare diferenta de calitate intre cele 2 telecomenzi).
Nu m-as mira sa fie acelasi tip de potentiometrii.
Mi-am dat seama pentru ca pe simulator avea comportament identic.
M-a ajutat cineva cu un spray de curatat contacte la un moment dat si i-a trecut, dar de atunci nu am mai folosit-o decat la simulator.
0

#5 Useril este offline   pccdtk 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1747
  • Inregistrat: 09-June 02
  • Interests:Aeromodelism ; Simulatoare RC ; Modelare 3D

Postat 21 May 2009 - 11:31 PM

Am patit acelasi fenomen cu DuplexDelta ( statie Futaba 6EXP in 40 MHz ). Norocul meu a fost prezenta dl.Doru Man la camp. Fenomenul s-ar datora interferentelor induse de regulatorul de turatie in special la turatii mai mari de 3/4 - in cazul meu. M-a sfatuit sa schimb traseul antenei receptorului si sa evit regimul de turatie de care aminteam. Si s-a rezolvat - cel putin in cazul meu.
0

#6 Useril este offline   asegarceanu 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 22 May 2009 - 07:16 AM

tind sa ii dau dreptate lui pccdtk. Motive:
-Fenomenul apare si in cazul meu tot la turatii mari
-Nu se intampla decat dupa ce am schimbat regulatorul de turatie
-Statia a ramas aceesi

Intrebare: cum ai pus antena? la mine nu cred ca mai pot sa o departez de regulatorul de turatie... deja receptorul este la distanta maxima pe care o permite cablul care iese din regulatorul si intra in receptor pentru alimentare si comenzi.
www.in-touch.ro
35 MHz, canal 70
0

#7 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19177
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 22 May 2009 - 07:58 AM

Poate fi si de calitatea componentelor folosite, ma refer la toate, nu la una.
Eu nu am absolut nici un glitch cu o configuratie care altii ar cataloga-o drept criminala: ESC lipit de partea cu mufe servo a receptorului, acumulatorul in partea opusa a receptorului, unde e antena, firele acumulator-esc trec peste receptor, lipite de el. Nici o ferita... Si merge.
Considerente de spatiu, nu am ce schimba.

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 22 May 2009 - 07:59 AM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#8 Useril este offline   asegarceanu 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 22 May 2009 - 08:05 AM

Tocmai am venit de la probe.. Am intors bateria cu mufele catre esc (inainte avea mufele catre receptor). A mers ceva mai bine, la turatii joase si medii a fost ok, insa in continuare problema persista la turatii inalte (aproape de maxim). Cred ca daca reusesc sa indepartez receptorul de partea de putere a circuitului electronic problemele se vor diminua si in cel mai bun caz vor diaparea. Am citit pe undeva pe forum ca a mai avut si altcineva probleme asemanatoare cu controllerul pe care il folosesc eu. Le-a rezolvat schimband controllerul.. Eu mai incerc alte alternative inainte sa adopt rezolvarea asta radicala, mai ales ca nu sunt sigur ca ea este rezolvarea corecta.
www.in-touch.ro
35 MHz, canal 70
0

#9 Useril este offline   ave 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1010
  • Inregistrat: 13-December 07

Postat 22 May 2009 - 10:13 AM

Vezi postareaasegarceanu, la May 22 2009, 09:05 AM, a spus:

Eu mai incerc alte alternative inainte sa adopt rezolvarea asta radicala, mai ales ca nu sunt sigur ca ea este rezolvarea corecta.

Problema cea mai mare este ca s-ar putea sa fie, desi nu esti tu sigur. Cu cat e mai ieftin un echipament, mai ales de putere - iar ESC-urile, oricine orice ar zice, sunt echipamente de putere, care lucreaza cu zecile de amperi - cu atat are mai putine... sa le zicem brizbriz-uri. In cazul de fata e vorba de ecranari si filtre catre sursa (acumulator). Ori un fir prin care trece un curent variabil actioneaza ca o antena, iar influenta asupra unui dispozitiv electronic invecinat este invers proportionala cu patratul distantei dintre ele. Practic receptorul tau primeste si paraziti de la ESC, nu doar semnal util de la emitator. Iar in zbor ESC-ul e la cativa cm, iar antena la zeci - sau sute - de metri. Inchipuie-ti diferenta de nivel de semnal.
A, desigur, si receptorul are partea lui de vina. Cu cat mai ieftin, cu atat mai putin protejat la surse secundare de semnal (in cazul tau ESC-ul) - mai putine ecrane si / sau filtre, simpla nu dubla conversie etc. Stiu ca uneori nu e foarte comod sa mai dam niste bani, de-aia eu merg pe principiul enuntat de taica-miu acum vreo douaj' de ani:

"Suntem prea saraci ca sa cumparam lucruri ieftine."
Ave
0

#10 Useril este offline   asegarceanu 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 22 May 2009 - 10:38 AM

Am mutat receptorul catre coada, cam la 20-25 cm fata de esc si baterie. Voi pune mufele acumulatorului catre esc. Incarc acumulatorii, deseara ies la zbor ca sa fac probe si revin cu concluziile.
www.in-touch.ro
35 MHz, canal 70
0

#11 Useril este offline   yr-zbg 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1128
  • Inregistrat: 25-November 08
  • Interests:Aviatia

Postat 22 May 2009 - 10:46 AM

Aoleu...suntem frati !!!...ca si tata tot asa zice :)

Si eu am pus pe edge configuratia "criminala" de care vorbeste renatoa. Am intrebat la kit review ce pareri sunt si nu prea am avut parte de raspunsuri.
Ideea e ca am testat si cel putin la sol....(practic cu radiocomanda langa model) nu exista nici un fel de glici-uri...nimic. Inca nu stiu in zbor cum se va manifesta pentru ca nu l-am zburat in configuratia actuala. Eu am emitator si receptor art-tech (deci mai proaste nu exista), esc tower pro si un motor BL Turnigy.

Bafta!

edit: acum vad ce zici cu repozitionarea receptorului. Atentie la CG!!...cred ca vei avea nevoie de ceva pb in bot daca ai dus receptorul 20cm mai spre coada.

Aceasta postare a fost editata de yr-zbg: 22 May 2009 - 10:48 AM

Pacat ca Slz nu zboara.
0

#12 Useril este offline   Calin 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2468
  • Inregistrat: 11-June 07

Postat 22 May 2009 - 12:50 PM

Vezi postarearenatoa, la May 22 2009, 08:58 AM, a spus:

Poate fi si de calitatea componentelor folosite, ma refer la toate, nu la una.
Eu nu am absolut nici un glitch cu o configuratie care altii ar cataloga-o drept criminala: ESC lipit de partea cu mufe servo a receptorului, acumulatorul in partea opusa a receptorului, unde e antena, firele acumulator-esc trec peste receptor, lipite de el. Nici o ferita... Si merge.
Considerente de spatiu, nu am ce schimba.

am ras cu lacrimi. Bravo ba, lauda-te in continuare cu realizarile astea si vei ajunge sa zbori singur in padure...

0

#13 Useril este offline   casper20 

• Lifetime Beginner
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3627
  • Inregistrat: 09-June 07

Postat 22 May 2009 - 03:54 PM

La EG folosesc aceeasi configuratie de care pomeneste @renatoa dar la mine cand trec cu mansa de 75%, adica prin fire trec undeva la 20A incep sa mai zvacneasca comenzile dar si modelul urca racheta.
Eu oricum nu folosesc gazul decat pina la 50% si urca bine.
Prabusirea este o aterizare necontrolata..................sau nu?

FPV is not a crime!

Hitec Optic 6 Spectra 35MHz sinteza
FrSky 2.4GHz modul
Easy Glider BL
FW 190 A8
P 51D Mustang
IAR 80
ME 163

Tel: 0741-931.767
0

#14 Useril este offline   Calin 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2468
  • Inregistrat: 11-June 07

Postat 22 May 2009 - 04:04 PM

nu e bine. Orice interferenta cauzata de un device de langa receptor poate cauza daune pilotului si colegilor de zbor, nu numai modelului. Incercati pe cat posibil sa va organizati modelele in asa fel incat sa aveti zero (sau cat mai putine) glitch-uri in orice situatie. Range checkul periodic e o practica buna.

Daca din varii motive emisia e mai proasta, acele glitch-uri vor fi mult mai pronuntate si vor lua controlul modelului care va dezvolta o vointa personala. Asta e un lucru ce nu-l vrea nici un modelist serios din lumea asta...

Acele glitch-uri vor bloca si posibilitatea intrarii in failsafe a receptorului (daca are asa ceva)...

Aceasta postare a fost editata de Calin: 22 May 2009 - 04:06 PM

0

#15 Useril este offline   asegarceanu 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 22 May 2009 - 05:59 PM

am mai facut probe azi ai am dat peste o alta problema... insa pentru acest lucru o sa deschid un topic nou.
Referitor la interferente: am mutat receptorul in coada avionului, am prelungit cablul de la controller la receptor, am pus pe ul un inel de ferita.
Acumulatorul este cu mufele catre controller, nu catre receptor ca pana acum. Asta a rezolvat majoritatea problemelor. Mai are mici interferente, insa doar rar cand e turat si cand e mai la distanta
Problema e aproape rezolvata. Voi mai face modificari si revin cu solutia.
www.in-touch.ro
35 MHz, canal 70
0

#16 Useril este offline   pccdtk 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1747
  • Inregistrat: 09-June 02
  • Interests:Aeromodelism ; Simulatoare RC ; Modelare 3D

Postat 22 May 2009 - 11:16 PM

Vezi postareaasegarceanu, la May 22 2009, 08:16 AM, a spus:

tind sa ii dau dreptate lui pccdtk. Motive:
-Fenomenul apare si in cazul meu tot la turatii mari
-Nu se intampla decat dupa ce am schimbat regulatorul de turatie
-Statia a ramas aceesi

Intrebare: cum ai pus antena? la mine nu cred ca mai pot sa o departez de regulatorul de turatie... deja receptorul este la distanta maxima pe care o permite cablul care iese din regulatorul si intra in receptor pentru alimentare si comenzi.

....cu intarziere : am "pozat" antena de-a lungul BA al aripii delta inferioare, lasand un capat liber de ~ 20 cm. Initial , serpuia de-a lungul fuselajului si era lasata libera din partea superioara a derivei.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu

loading