Modelism - RHC Forum: Profesionalism sau nimereala ? - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Profesionalism sau nimereala ?

#1 Useril este offline   Cosmin.Ilascu 

• Nou venit
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 1
  • Inregistrat: 18-February 09

Postat 18 February 2009 - 06:44 PM

Salut! Ma numesc Cosmin Ilascu, sunt student in anul 3 la Facultatea de Nave,specializarea Arhitectura Navala si de putin timp simt atractie catre navomodelism. Mi-ar placea sa pot realiza un model de nava,insa nu beneficiez de un plan de forme si nici nu mi-ar placea sa cumpar unul, pentru ca mi se pare ca se pierde din originalitate.

De aceea,as dori sa va intreb:

Se pot realiza modele dupa planele de forme derivate si adaptate la dimensiunile dorite ?!

Am vazut cateva,asa numitele kituri, si mi se pare ca dupa un asa plan poate realiza oricine un model, precum cu ouale acelea cu jucarii.
De asemenea, am vazut cateva modele realizate in care nu s-a tinut cont de raportul L/B (Lugime/latime),care are o deosebita importanta hidrodinamica.

Cum se alege puterea motorul ?

De obicei se fac calcule si in functie de formele modelului si a siajului se calculeaza puterea motorului (la flansa,reductor etc) precum si dimensiunile propulsorului.etc
(ex: daca motorul ar fi intr-o anumita masura mai puternic decat ii cer formele navei si greutatea,atunci propulsorul (elicea) ar fi ca o invartelnita care doar va arunca apa.)

De unde se stie ce material trebuie folosit ?

Stim ca fiecare tip de material are o anumita masa si totodata poate influienta modelul in diferite feluri.(ex: pescajul,puterea motorului,dimensiunile propulsorului etc)

Totul ar fi ok daca modelele ar sta doar in vitrina.As intelege totul.Doar forme si atat,insa cand vine vorba sa navige par ca lucrurile sa se complice..si nu putin. Sau poate ca ma insel...
Nu stiu cat de mult m-am facut inteles. Am multe nelamuriri si as mai avea de zis,dar cred ca ajunge deocamdata.

In concluzie:

Este vorba de profesionalism sau pur si simplu nimereala ?

In speranta ca ati inteles ceva din dezordinea de mai sus, va doresc sa aveti idei bune si maini cat mai usoare!
Multumesc anticipat pentru raspunsuri! Mult succes! :rolleyes:
0

#2 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 18 February 2009 - 07:09 PM

...de regula se lucreaza dupa un plan care este realizat la scara dupa un model real ; in ceea ce priveste materialele folosite, fiecare dupa cerinte sau posibilitati, baghete de pin, fibra de sticla, kituri realizate din plastic sau lemn, etc, posibilitatile fiind practic inepuizabile fiind limitate doar de imaginatie, cat despre calculul puterii , flotabilitatii sau planului de forme nu cred ca-si bat prea multi capul cu ele pe forumul de navomodele, in rest veselie ,armonie, vei gasi un colectiv unit ,tolerant, ingaduitor si solidar cu oricine doreste sa abordeze sportul asta, te vei convinge pe parcurs!!!
...succese si bine ai venit in randul nostru!!!
...tabula crasa, mortua est!
0

#3 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 18 February 2009 - 07:27 PM

Curat armonie, coane Fanica.
http://www.rhc.ro/fo...showtopic=21030
Bine ai venit.

PS. Cred ca la nave atat de mici nu se prea poate aplica teoria navelor 1:1...parerea mea.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 18 February 2009 - 07:30 PM

0

#4 Useril este offline   Shumica 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 831
  • Inregistrat: 22-May 06

Postat 19 February 2009 - 09:37 AM

Dupa cum scrie si ipshi majoritatea navelor sunt construite dupa modele reale deci calculele pentru coca navei devin inutile.
Nu cred ca sunt prea multi pe aici care sa se oboseasca facand calcule complicate - doar este un hobby o distractie.
Avem si programe de proiectat corpuri de nave.
Despre motorizare cel putin la nave de viteza regula este cat mai puternic cat mai multe rpm cat mai multe celule iar limita este in momentul cand se arde motorul, regulatorul sau vreo alta componenta http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif
Si eu sunt de parere il citez pe dan_mitea "Cred ca la nave atat de mici nu se prea poate aplica teoria navelor 1:1"
Ca exemplu just for fun am motorizat o corveta din clasa flower cu un motor de 600 si am transformat-o in vedeta rapida :D
In realitate nu cred ca rezista structural la asa ceva plus ca iti trebuia o putere instalata imensa.

Iti urez si eu bine ai venit.

P.S. Inclin sa cred ca totusi nu lucreaza nimeni la nimereala iar constructia de machete statice sau dinamice necesita profesionalism; ideea este ca acest hobby din punctul meu de vedere se refera cu preponderenta la constructia de modele si mai putin la proiectarea lor pe "planseta".
Arunca un ochi pe acest forum la barcutele construite si daca rezultatele pe care o sa le vezi inseamna ca oamenii nu sunt profesionisti atunci pamantul este plat si centrul universului.

Aceasta postare a fost editata de Shumica: 19 February 2009 - 09:46 AM

Si ieri va fi o zi !
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu