Modelism - RHC Forum: diferenta dintre un servo digital si unul analogic - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

diferenta dintre un servo digital si unul analogic pentru cine nu stie

#31 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 24 December 2008 - 08:34 PM

Am citit ce ai citat inca de prima data dar am ceva indoieli ca e numai atat. Aia e explicatia pentru unii ca mine, sa-si faca o idee. Si e OK, am fost multumit.
Stiu destul de bine ca un rulment are pret de 0,1 dolari si nu justifica diferenta de pret intre cele doua puse in discutie, (475 si 5475) si ca totul e legat de marketing. Dar cele doua servouri nu-s chiar identice ca mecanica. Ala digital are un rulment in plus. Si daca e sa umbli la detalii o sa vezi ca are si altele in plus. Degeaba pui electronica digitala pe un MG995 ca tot nu scoti servo rapid din el. Daca trebuie raspuns rapid e de umblat si la altele nu numai la electronica. Daca e sa vrei si cuplu mare, nu poti sa-l ai fara un angrenaj care sa permita asta. Orice electronica pui pe un servo, nu poti scoate cuplu mai mare decat iti permite angrenajul. Asa ca a schimba pe digital un sevo analogic in speranta ca rezista la cuplu mai mare si-l faci si mai rapid, cred ca nu e OK, indiferent ce scrie in hartii. E parerea mea de mecanic.

PS. Cred ca ajunge sa fie ceva mai rapid tocmai prin comanda motorului, care consuma mult mai mult, daca nu este schimbat din punct de vedere constructiv, adica dus spre coreless sau brushless.
Ca sa exagerez putin, o electronica de digital pusa pe SG90/SG50 (ala de costa vreo 6 euro) ar scoate mai mult din el? Ca fac eu la ambitie, electronica cu tot cu soft. Il cumpara cineva cu 50 de euro pe post de servo digital? Ma indoiesc de la jumatate... Daca se putea, sigur o faceau altii inainte.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 24 December 2008 - 11:38 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#32 Useril este offline   Porumbeu 

• Girls in your town for night
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 831
  • Inregistrat: 09-July 07
  • Interests:discussion

Postat 24 December 2008 - 11:52 PM

Pai au facut-o altii...Digital micro
0

#33 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19177
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 25 December 2008 - 09:51 AM

Un exemplu muuult mai relevant, care poate fi replicat de multi dintre noi:

A luat electronica digi de la un MG995 - de care sunt surprins cum il porcaieste:

Citeaza

"The TowerPro MG995 servo (see the MG995 review) is, from a precision and reliability perspective, one of the worst servos ever made.
The combination of badly mismatched electronics and mechanics has produced a servo with massive amounts of overshoot and oscillation around center - but all is not lost. "

si a pus-o pe unul non-digi dar cu mecanica beton, dupa parerea lui.
Rezultanta, sustine dansul, fara nici o evidenta "stiintifica", masuratori, etc... este de nivelul unui HS5475.

Preturile nu prea mai sunt cele citate de el acolo, dar idea ramane: poti face dintr-un analog un digital numai prin mutarea electronicii.

http://www.rcmodelre...tal_servo.shtml

Avem acum ce face iarna asta :)

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 25 December 2008 - 09:51 AM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#34 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 25 December 2008 - 12:35 PM

Vezi postareaPorumbeu, la Dec 24 2008, 11:52 PM, a spus:

Pai au facut-o altii...Digital micro

Eu n-am zis ca nu merge ci ca din chinezarie tot cam aia scoti. Adica pui electronica digitala pe ceva de 10 euro si cam cu tot atat esti nevoit sa-l vinzi. Si dupa cum se vede din caracteristicile prezentate, nu-s mult diferite de cele cu care facem comparatia, analogice. Fiind digital in mod sigur are avantajele celor digitale si are locul lui in unele modele...

"A luat electronica digi de la un MG995 "
Stiam ca MG995 e servo analogic. Daca gresesc imi asum vina. Cumparam cu zecile tocmai pentru mecanica solida si nu stiam ca am electronica digitala in ele.
Eu am inteles altceva din textul ala. Ca a luat electronica analogica de pe un MG995 si a montat-o pe un servo fost digital cu mecanica inca buna. A obtinut un servo analogic mai bun, din cel fost digital. Pana la urma nu conteaza, important e ca se poate in ambele sensuri si ca e cum spune toata lumea, ca pot fi identice ca mecanica, diferenta sa o dea doar electronica.
Oricum, nu contest cele discutate in mesaje. Am eu piticul meu pe creier ca dintr-un servo cu mecanica neproiectata pentru cuplu si viteza, cu motor cu inertie mare, nu scoti servo digital BUN daca schimbi doar electronica de la analogic la digital.
Cele de firma la care diferenta de pret e semnificativa (intre analogice si digitale identice ca mecanica) sunt proiectate bine de la inceput si merita fiecare banut, indiferent ca e doar marketing acolo, sau mai exista mici detalii.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 25 December 2008 - 12:45 PM

0

#35 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19177
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 25 December 2008 - 04:25 PM

Se pare ca sub eticheta asta se vand multe :)
Eu in imaginea atasata vad clar "DIGI" pe eticheta.

Vezi postareabitex, la Dec 25 2008, 12:35 PM, a spus:

Stiam ca MG995 e servo analogic.
Eu am inteles altceva din textul ala. Ca a luat electronica analogica de pe un MG995 si a montat-o pe un servo fost digital cu mecanica inca buna. A obtinut un servo analogic mai bun, din cel fost digital. Pana la urma nu conteaza, important e ca se poate in ambele sensuri si ca e cum spune toata lumea, ca pot fi identice ca mecanica, diferenta sa o dea doar electronica.
Oricum, nu contest cele discutate in mesaje. Am eu piticul meu pe creier ca dintr-un servo cu mecanica neproiectata pentru cuplu si viteza, cu motor cu inertie mare, nu scoti servo digital BUN daca schimbi doar electronica de la analogic la digital.
Cele de firma la care diferenta de pret e semnificativa (intre analogice si digitale identice ca mecanica) sunt proiectate bine de la inceput si merita fiecare banut, indiferent ca e doar marketing acolo, sau mai exista mici detalii.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: mg995servo.jpg

... cu picioarele pe pamant ...
0

#36 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 25 December 2008 - 05:34 PM

Trebuie sa recunosc ca ai dreptate. Nu sunt acasa sa citesc pe eticheta daca am la fel, dar tot cautand poze pe net n-am gasit nici una pe care sa nu scrie acel digi. In schimb imi amintesc bine electronica din el si cred ca e ca cea din pozele articolului. Doar ca nu ma luam dupa aspectul electronicii.
Asta inseamna ca am inteles gresit si ce am citit din textul ala in engleza. Sincer, m-au derutat vanzatorii care totdeauna au bagat acest servo in categoria celor analogice si pretul mic. Nu m-a impresionat viteza (cred ca nu e foarte mare dar pun asta pe seama raportului de transmitere mare). In schimb cuplul mi-a fost suficient pentru multe.

Dau o bere cu prima ocazie daca te-am deranjat cu mesajele. De fapt sunt bucuros ca am mai aflat ceva, aproape fara sa vreau. Muream si nu stiam ca MG995 sunt servouri digitale. De acum o sa dorm cu ele sub perna, incep sa-mi fie tot mai dragi! :lol:
Spor la treaba!
0

#37 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 25 December 2008 - 09:58 PM

Cateva cuvinte despre impricinat:
http://www.rcmodelre...995review.shtml
S-ar parea ca nu merita sa le tii sup perna....

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 25 December 2008 - 10:01 PM

0

#38 Useril este offline   Calin 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2468
  • Inregistrat: 11-June 07

Postat 25 December 2008 - 11:19 PM

pentru mine servourile digitale is the way to go.
Sunt fan hitec si fan hitec voi muri.

Avantaje digitale:
- Rapide, puternice, responsive, programabile, relativ usoare la puterea dezvoltata
Dezavantaje digitale:
- Consumatoare avide, pretul

Avantaje analogice:
- ieftine
Dezavantaje:
- relativ grele la puterea dezvoltata, mai incete, mai slabe

In rest veti avea aceleasi probleme cu digitalele ca si cu analogicele, si anume centrul diferit pe servo non programat si revers-uit, unele chiar viteze diferite pe reverse decat normal.

Avantajul major si indiscutabil al digitalelor? Siguranta. Mi s-a sudat un cablu de servo de toba in plin zbor (era un eleron) si s-a scos din circuit singur (nu zic nu si la faptul ca poate si receptorul l-a izolat). Dar odata la 5-10 secunde verifica daca s-a scos din scurt rezultant o cursa necontrolata dar previzibila a eleronului.
Aterizarea a fost fara evenimente. Erau servouri 5985MG.

Numai bine,
Calin

P.S. Am mai pus undeva pe forum specificatiile servourilor mele digitale dar am sa le pun si aici. Sunt specificatiile date de producator si tind sa ii dau dreptate. Primele teste le-am facut cu un pack nimh de 4 celule 2500 mAh si un voltspy graupner. La miscarea tuturor suprafetelor de control voltspy-ul cobora pana la rosu.

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de Kriminel: 25 December 2008 - 11:28 PM

0

#39 Useril este offline   Calin 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 December 2008 - 11:31 PM

si un manual pt digitale + alte specificatii de la 5955TG

L.E. Manualul pt 5955TG nu l-am putut atasa deoarece are peste 1MB. O sa contactez un admin sa-l urce el.

Fisiere atasate

0

#40 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 25 December 2008 - 11:31 PM

Am citit ce-i acolo legat de MG995 si pare justificat. Eu in majoritatea aplicatiilor scot acel bolt pentru limitare mecanica, inlocuiesc potentiometrul cu 2 rezistente egale si le folosesc in aplicatii scolare ca reductoare. De cele mai multe ori pentru miscare de rotatie continua, pe la robotei. Ba uneori renunt la electronica originala si pun altceva. Practic am nevoie de motor si reductor. Mai folosesc electronica lui ca variator de turatie dar nu este potrivita la asa ceva. Am senzatia ca nu are variatie liniara cu latimea impulsului.
Rar gasesc ceva in 10 euro care sa reziste la un astfel de cuplu, cu roti metalice, si sa mai fie si pe rulmenti. E drept ca nu-i usor de gasit 2 bucati perfect identice, dar se sorteaza. Unele au mici probleme in angrenaje (jocuri prea mari sau prea mici), se mai intampla ca ajustajul pentru cotele de rulment sa nu fie cel mai potrivit, dar isi merita cu varf si indesat banii. N-am ars nici unul, n-am rupt nici unul. E drept ca unele sunt zgomotoase.
Multam fain pentru tot!
Scuze pentru offtopic, incerc sa mai stau in banca mea.
Spor la treaba!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 25 December 2008 - 11:34 PM

0

#41 Useril este offline   Calin 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 December 2008 - 11:39 PM

Vezi postareaKriminel, la Dec 25 2008, 11:19 PM, a spus:

In rest veti avea aceleasi probleme cu digitalele ca si cu analogicele, si anume centrul diferit pe servo non programat si revers-uit, unele chiar viteze diferite pe reverse decat normal.

Demonstratia o vedeti in filmul de mai jos. Repet, servoul nu este programat, pur si simplu reverse-uit din statie. Parghiile si pozitiile celor 2 servouri in oglinda sunt identice ca lungime si distanta. Echiile la fel.

0

#42 Useril este offline   ipman 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 62
  • Inregistrat: 05-December 08
  • Interests:Multeee ....

Postat 26 December 2008 - 12:36 AM

Vezi postareabitex, la Dec 25 2008, 11:31 PM, a spus:

Am citit ce-i acolo legat de MG995 si pare justificat. Eu in majoritatea aplicatiilor scot acel bolt pentru limitare mecanica, inlocuiesc potentiometrul cu 2 rezistente egale si le folosesc in aplicatii scolare ca reductoare. De cele mai multe ori pentru miscare de rotatie continua, pe la robotei. Ba uneori renunt la electronica originala si pun altceva. Practic am nevoie de motor si reductor. Mai folosesc electronica lui ca variator de turatie dar nu este potrivita la asa ceva. Am senzatia ca nu are variatie liniara cu latimea impulsului.

Daca ti se mai intimpla sa nu ai nevoie de partea electronica a unui servo, ma ofer sa incerc sa fac un transplant impreuna cu un review de rigoare. Sint interesat pe de alta parte si de diferenta de consum (intensitatea curentului) intre un analog si un digital. Pot masura cu precizie de 0.09%, inclusiv minim/medie/maxim.
Daca cineva are idei si mai sadice decit atit, le putem limita curentul cu surse de curent constant si va fi si mai interesant ...
0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

14 useri citesc topicul
0 membri, 14 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu