Modelism - RHC Forum: Proiect radiocomanda pt 4 servo + turatie BL - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Proiect radiocomanda pt 4 servo + turatie BL am nevoie de scheme

#1 Useril este offline   naminator2003 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 32
  • Inregistrat: 18-April 05

Postat 12 September 2008 - 01:03 AM

Salut.....

Am inceput si eu constructia la un Beaver DHC2 din depron... si as cam avea nevoie de o telecomanda..... Totusi nu prea ma incumet sa cumpar eu una, as vrea sa incerc sa mi-o fac singur, ca mai ma pricep cat de cat la electronica..

As avea si eu nevoie de o schema pentru ceva pe 4 servo-uri (2 eleroane + directie + profundor ) si controlul turatiei la un motor brushless.. Adica am nevoie atat de receptorul din avion, cat si de emitator, cu tot ce cuprinde....
Nu prea conteaza daca e complicata, daca are microcontroller, etc, eu zic ca ma descurc daca e cat de cat in limita posibilitatilor DIY...

Singura pe care am gasit-o pe intrenet e SUPERTEF 96, de la http://home.nordnet....is/supertef.htm ... ar fi si asta o varianta....
Mai astept sugestii de la voi, link-uri, sau chiar proiecte facute de voi...
Multumesc mult.....
0

#2 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 12 September 2008 - 03:33 AM

Din pacate este un proiect irealizabil. Si iti spun si de ce. Daca tu ai un emitator facut de tine nu va zbura nimeni in compania ta. Vei fi suspectat de bruiaje. Receptorul iti va iesi prea greu. Nu ai nici o sansa sa concurezi cu un receptor actual care are 4g pentru patru canale si incorporeaza fel de fel de "bunatati". Cam asa arata un receptor modern:
http://www.castlecre.../berg_ms4l.html
Ca sa nu mai vorbim ca nu vei fi acceptat niciodata la o intrunire aeromodelistica.
A mai incercat cineva de pe forum sa faca asa ceva. Si a renuntat dupa ani de stradanii. Daca vrea poate sa-ti explice dificultatile intampinate.
Deci te sfatuiesc pentru siguranta ta si a celor din jurul tau sa abandonezi acest proiect.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 12 September 2008 - 03:35 AM

0

#3 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 12 September 2008 - 08:21 AM

Vezi postareadan_mitea, la Sep 12 2008, 04:33 AM, a spus:

Din pacate este un proiect irealizabil. Si iti spun si de ce. Daca tu ai un emitator facut de tine nu va zbura nimeni in compania ta. Vei fi suspectat de bruiaje. Receptorul iti va iesi prea greu. Nu ai nici o sansa sa concurezi cu un receptor actual care are 4g pentru patru canale si incorporeaza fel de fel de "bunatati". Cam asa arata un receptor modern:
http://www.castlecre.../berg_ms4l.html
Ca sa nu mai vorbim ca nu vei fi acceptat niciodata la o intrunire aeromodelistica.
A mai incercat cineva de pe forum sa faca asa ceva. Si a renuntat dupa ani de stradanii. Daca vrea poate sa-ti explice dificultatile intampinate.
Deci te sfatuiesc pentru siguranta ta si a celor din jurul tau sa abandonezi acest proiect.

Eu sunt ala care are acasa o statie facuta de mine...80% gata si care am renuntat sa o finalizez cand am citit pe forum cum e cu statie radio "home made".
Statia si receptorul e bine sa le cumperi. Iti da o oarecare siguranta. Restul insa poti intradevar sa faci tu.
0

#4 Useril este offline   naminator2003 

• Incepator
  • PipPip

Postat 12 September 2008 - 01:30 PM

Si in afara de receptor si statie, ce mai e de facut? ESC-ul pentru motor brushless, si altceva? placuta pentru control la servo-uri?

As vrea sa vad niste scheme, pcb-uri, poze daca ar putea cineva sa ataseze de la proiectele proprii, chiar si esuate.....Ca sa stiu la ce sa ma astept, inclusiv dificultatile la realizare si punere in functiune despre care ati zis...

Problema ca nu va zbura nimeni alaturi de mine deocamdata nu se pune, pentru ca e primul meu model, si nu stiu daca deja ma incumet la competitii :wacko:... pentru moment ideea este sa zboare..

De asemenea, link-uri de la proiecte de pe internet, mai bune sau mai proaste sunt binevenite...

Multumesc pentru raspunsuri... chiar daca pare un proiect "imposibil".

Din punct de vedere financiar, cum e mai eficient? stiu ca o statie de emisie pt RC nu e tocmai ieftina.....
0

#5 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1589
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 12 September 2008 - 01:38 PM

e MULT mai ieftin si mai bine sa cumperi o statie RC.
Un statie buna (gen Graupner MX-12 <6 canale, computer, mixare, trimi digital etc.>) cu receptor si cristalele aferente costa sub 200 de euro.
Te intreb. cum faci mecanica stick-urilor, carcasa statiei?
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#6 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 12 September 2008 - 01:44 PM

Dexter, de ce incurajezi omul cu preturi din astea? MX12 in ro este 500 ron, noua cu garantie.
Fara computer se pot lua de pe eBay niste minuni la 30-40 Euro.
Acum serios, singurul motiv pentru care m-as apuca de asa ceva ar fi doar ca sa demonstrez ceva.
Pentru ca sigur nu ai cum sa faci asa ceva mai ieftin si mai bun. Si stiu ce zic...
O idee as putea totusi sa iti dau: poti lua la pretul de mai sus un F14 second de pe ebay Germania sau Austria, care nu are computer, dar reprezinta, in opinia mea cea mai buna platforma pentru dezvoltat amatoristic un sistem RC la un nivel superior.
Asta pentru ca este gandit ca un SDK, in mufa de PPM de pe placa Tx-ului te poti insera foarte usor cu montaje proprii, cu pic-uri sau discrete, care sa adauge ce ii lipseste, adica DR, expo, mixere. In plus ai o carcasa solida, mare, cu stick-uri de calitate pe care mainile stau mai bine decat pe cele de la MX-uri, o gramada de spatiu pentru butoane si potentiometre extra, tot ce trebuie sa iti satisfaci boala de electronist (pe care o am si eu).
Nu cred ca la un 100 ron poti face singur carcasa, stick-uri, modulator pe 7 canale si etaj emisie, nici sa o vad facuta :wacko:

Vezi postareaDexter_Jr, la Sep 12 2008, 02:38 PM, a spus:

e MULT mai ieftin si mai bine sa cumperi o statie RC.
Un statie buna (gen Graupner MX-12 <6 canale, computer, mixare, trimi digital etc.>) cu receptor si cristalele aferente costa sub 200 de euro.
Te intreb. cum faci mecanica stick-urilor, carcasa statiei?

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 12 September 2008 - 01:56 PM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#7 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1589
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 12 September 2008 - 04:30 PM

In Romania la dealer-ul Graupner un MX-12 in 35MHz e 445 lei. La lindinger e 138 de euro plus 15 euro transport sa zicem 155 de euro. (155<200).
E o vorba romaneasca: Nu poti face bici din cac*t si sa mai si pocneasca.
Cam asa e si cu statiile, ori iei ceva bun si iti vezi de treaba, ori iei o pocnitoare care iti face nervi si in final ajungi sa iei tot una buna dupa ce ai stricat ceva bani aiurea.
Intreaba orice aeromodelist si iti va spune acelasi lucru.
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#8 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 September 2008 - 06:18 PM

Daca pentru o masinuta sau un vaporas (nu vreau sa utilizez termenul de ''model'') s-ar putea face ceva, nesigur, ineficient si inestetic, pentru un navomodel de viteza, automodel sau si mai rau pentru un aeromodel nu ai nici o sansa. Insusi faptul ca ceri scheme denota acest lucru.La un aeromodel orice gram conteaza. Ai in vedere ca nu se poate opri. Deci orice greseala se termina in sacosa. Si daca mai coroborezi si cu faptul ca nu ai mai zburat nimic....Ar fi pacat sa-ti canalizezi energia pentru o cauza pierduta din start.
Nu te amagi nici cu controlerul pentru BL. Nu este atat de evident cum pare. Sunt foarte putini care au facut ceva utilizabil si , daca nu ma insel, pentru navo. Este mai ieftin sa cumperi unul.
Uite ce spui tu:
''Si in afara de receptor si statie, ce mai e de facut? ESC-ul pentru motor brushless, si altceva? placuta pentru control la servo-uri?''
Ce placuta? Totul este inclus in acel receptor minuscul.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 12 September 2008 - 06:27 PM

0

#9 Useril este offline   naminator2003 

• Incepator
  • PipPip

Postat 13 September 2008 - 01:10 AM

Mda, multumesc pentru raspunsuri..

Asa o fi, daca sunteti atatia care spuneti... nu credeam ca e un sector de piata asa bine atins... si deci niste preturi acceptabile pentru niste chestii asa complicate
Credeam ca se poate face ceva, dar cum toate vin gata facute la preturi mult mai mici... si fara atata bataie de cap, nu am cum sa fac ceva mai bun decat o industrie...

Se pare ca raman amplificatoare si alte chestii similare... pe domeniul asta.....

PS: Poate puneti si o schema de proiect (sau scheme), ca sa vad si eu ce era asa imposibil de facut.....
0

#10 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 13 September 2008 - 03:19 AM

Iti multumesc pentru intelegere. Scheme nu prea sunt. Oricum totul este cu microcontrolere unde conteaza programul. Si acesta nu o sa-l gasesti. In plus mai sunt folosite si integrate specializate.
Uite ce stie sa faca emitatorul meu:
http://www.futaba-rc...ios/futj69.html
Este un model din clasa de mijloc si il am de patru ani.
Ce stie sa faca receptorul ai vazut ieri.
Baftaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa si sa ai doar zboruri placute.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 13 September 2008 - 03:27 AM

0

#11 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 732
  • Inregistrat: 07-January 05

Postat 13 September 2008 - 07:57 AM

Vezi postareanaminator2003, la Sep 13 2008, 02:10 AM, a spus:

PS: Poate puneti si o schema de proiect (sau scheme), ca sa vad si eu ce era asa imposibil de facut.....
Tot pe saitul lui Thobois, e ceva teorie despre RC: http://home.nordnet....s/theorieRC.htm De asemenea, mergi pe pagina principala si de acolo poti vedea scheme de receptoare si alte cele. http://home.nordnet.fr/~fthobois/

Atentie, mai ales la receptoare, nu te lasa impresionat de aparenta simplitate. In realitate, ca sa scoti un receptor bun, nu e chiar floare la ureche. Poti construi ceva care merge "cat de cat" (ce urasc vorba asta :rolleyes: ) la cativa metri, dar in nici un caz nu te poti baza sa il pui pe un aeromodel care se duce la 150-200m distanta.

Nu mai vorbesc de partea mecanica a statiei, care cel putin pe mine ma depaseste complet.

Cirip
Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
0

#12 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 13 September 2008 - 08:16 AM

Hai sa ambitionam omul putin...si pentru asta o sa afirm: "Am 3 exemple de oameni care au vrut sa faca totul de la 0 si dupa ce au intrat nitel in subiect au renuntat. Si erau unii care aveau ociloscopul in stanga si dulapul cu piese in dreapta si o gramada de ani de experienta". Simplul motiv este ca nu merita...sunt prea ieftine cele care exista fata de resursele investite, bani, experimente dar mai ales TIMP.
0

#13 Useril este offline   Flying Kettle 

• Adevaratul ceaun zburator!
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2498
  • Inregistrat: 17-December 02

Postat 13 September 2008 - 08:44 AM

Vezi postareaDexter_Jr, la Sep 12 2008, 05:30 PM, a spus:

in final ajungi sa iei tot una buna dupa ce ai stricat ceva bani aiurea.

Adevarul e ca, daca nu toti, multi am facut asemenea prostii. Nu incercand sa construim, ci cumparand porcarii ieftine si apoi trecand la lucruri de calitate, care isi merita pretul.
Nu mancati de pe jos! Dauneaza grav sanatatii !

Dragi bikeri, ingrijiti-va sanatatea! Cineva are nevoie de organele voastre.
0

#14 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 13 September 2008 - 09:02 AM

...eu am replicat kraftul si am facut si cate ceva dupa thobois, aici gasesti ceva mai simplu de lucrat, in schimb reglajele iti mananca zilele; fara osciloscop si frecventmetru ,mare lucru nu vei face; o alta varianta ar fi sa lucrezi cu module rf in 433 mhz sau 2,4 ghz!
...tabula crasa, mortua est!
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

7 useri citesc topicul
0 membri, 7 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu