Ajutor cu unfoldarea
Postat 28 February 2008 - 07:59 PM
Lucreaza cineva cu Blender sau MAYA? Ma intereseaza un aspect si unume Unfoldarea. Stiu ca pentru Blender ar fi ceva plug-in-uri insa nu prea am reusit sa ma descurc, despre MAYA n-am nici o idee.
Sau imi poate recomanda cineva un program asemanator ( nu prea greu de folosit) dar care se poata sa faca si Unfold?
Mai folosesc Google Scketch-up, foarte usor de utilizat , dar nu stie sa desfaca asa ca folosesc Pepakura Designer pentru asta , insa nu imi plac deloc rezultatele obtinute.
Postat 29 February 2008 - 11:04 AM
Daca DA, si solidworks-ul (prescurtez SW) face asta. Nu stiu cum e Blender ca sa pot spune daca sunt programe asemanatoare, dar sigur SW-ul e usor. N-am lucrat 3D cu Intellicad. Parca si ala avea modul de table.
Nu stiu ce ai facut in Blender de n-a mers. Risc si-ti dau o sugestie, valabila in orice soft. Ca sa poti face UNFOLD trebuie sa ai lucrata piesa in "modulul" care permite fold si unfold. Eu folosesc denumirea de "modul de table" :D
Adica daca nu lucrezi in "shet metal" de la inceput nu poti face unfold nici in SW. Posibil cam asa sa fie si in blender. Zic si eu, nu dau cu parul.
Spor la treaba!
Telefon: 0721 385365
Postat 01 March 2008 - 08:09 PM
Un tutorial specific pentru modele de carton:
http://blenderartists.org/forum/showthread...ad.php?t=101194
un model de i-15, pas cu pas (desi nu din hartie, e foarte interesant):
http://forums.cgsoci...ad.php?t=252648
si mai este si asta:
http://www.modellbau.../en/frames.html
Postat 01 March 2008 - 10:36 PM
eu dupa 4-5 ani de utilizare stiu cam tot ce poate programul si-l folosesc la maxim..... si am reusit sa fac ceea ce este aici http://www.setal2003...om/catalog.html
Postat 01 March 2008 - 10:39 PM
Postat 01 March 2008 - 10:52 PM
Postat 01 March 2008 - 11:15 PM
setal, la 1 Mar 2008, 22:36, a spus:
In SW daca se lucreaza cum trebuie, se poate face si unfoldare reala, din simplul motiv ca piesa se poate construi din aproape in aproape. Se declara de la inceput ca se lucreaza cu suprafete, se declara grosime, raza de racordare, forma de colt, etc... Daca e sa vorbesc de un cub, nu-l creez oricum, si-l "desfac" ulterior in plan, ci-l construiesc dintr-o tabla pe care o tot cresc dupa forma dorita pana ajunge cub. Uneori apare o problema din faptul ca nu se poate obtine un cub ideal. Dar se obtine ceva exact ca in realitate. In productie e o treaba ulterioara pentru a obtine forma finala prin lipirea si prelucrarea muchiilor.
Prin UNFOLD nu se aproximeaza nimic, ca se tine cont de tot ce a fost declarat la constructie. Se tine cont inclusiv de formele de la colturi, unde mereu sunt probleme urate. E drept ca softurile simple nu tin cont de unele detalii legate de material, dar daca se introduc date reale se obtine ceva OK.
Ca sa nu inteleg gresit (sigur ai ceva motive legate de afirmatia cu 100%), la ce te referi ca nu face UNFOLD perfect?
Cum se lucreaza in softurile la care te referi? Se desface suprafata unui obiect solid plin, chiar daca nu-i construit doar din suprafata? Adica se poate aplica UNFOLD la un cub plin? In SW trebuie sa-l fac dn "tabla" sa-l pot desface ulterior. Si ca sa-l fac din tabla trebuie sa respect niste conditii exact ca in procesul de productie, la constructia acelui cub.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 01 March 2008 - 11:43 PM
Postat 02 March 2008 - 01:14 AM
http://www.3dvia.com/home.php
intrati si vedeti despre ce e vorba sa vedeti ce tanculete, avioane, case aproape orice se poate executa. Astept parei..
Postat 02 March 2008 - 10:06 AM
Dupa cum am mai spus: programe de desenat 3d sunt o multime dar cate din ele pot sa si desfaca ceea ce e desenat?
Postat 02 March 2008 - 10:21 AM
Cred ca cel mai bine e sa folositi softurile pe care le stiti si care aproximeaza suficient de bine desfasurata. Mai demult aveam de proiectat cutii pentru echipamente electrice si foloseam SheetMetal. E OK dar nu-i simplu de facut ceva complicat.
Postat 03 March 2008 - 10:31 PM
Postat 03 March 2008 - 11:49 PM
Spor la treaba!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 04 March 2008 - 08:30 AM
Postat 05 March 2008 - 11:49 PM
dupa ce am stat de vorba cu oameni mult mai experimentati in domeniu am obtinut urmatoarea concluzie referitoare la problema desfasurarii unui solid: " in modulele de solide nu se poate face desfasurata, singurul lucru care se poate obtine este un volum compact, un fel de rough stock, care permite tinerea mai bine sub control a dimensiunilor de gabarit, desfasurata se poate executa ca si o comanda in modulele de table, sheet metal design sau aerospace sheet metal design, iar in gsd, desfasurata nu are control absolut deloc. Exista o metoda de creeare a unei desfasurate in part design a unei piese ce nu a putut fi facuta in modulele specifice si a fost creata in part, dar ea va apare ca entitate separata in tree si nu va putea fi accesata printr-o comanda de toolbar. Aceasta ar fi metoda sheet metal prin part. "
Am sa ma documentez mai mult cu aceasta metoda sheet metal prin part...
Postat 06 March 2008 - 08:30 AM
Postat 06 March 2008 - 09:48 AM
DragosP, la 2 Mar 2008, 10:06, a spus:
Dupa cum am mai spus: programe de desenat 3d sunt o multime dar cate din ele pot sa si desfaca ceea ce e desenat?
Am observat ca n-ai spus nimic de corpuri solide pline. Problema s-ar parea ca a plecat de la mine. M-a derutat faptul ca pe paginile la care ai facut referire erau foarte multe modele 3D pline si am crezut ca vrei sa le desfasori si pe alea.
Majoritatea softurilor au optiunea unfold (o sa caut o lista cu cele des intalnite ca gasesc pe net) dar revin la problema discutata anterior ca UNFOLD e usor de aplicat dupa ce e facut modelul in Sheetmetal (sa-i zicem gol, desi nu-i 100% corect). Daca unfold e simplu, constructia e complicata si invers. Executia modelului in felul asta nu-i usoara. Nu stiu care este cel mai bun soft care sa faca usor si modelul si unfold. Eu lucrez cu solidworks de foarte mult timp, inclusiv cu "modulul de table" si nu am senzatia ca-i greu. Da-i parere subiectiva. Nu stiu ce sa zic. Poate merge pe incercate... Poate sunt si mai simple la fel de bune, dar cu asta m-am obisnuit.
Postat 06 March 2008 - 06:34 PM
Eu propun un lucru care, sper, sa lamureasca problema. Deschizatorul subiectului, sau oricare altcineva sa vina cu o schita a unei piese sau model 3d cu dimensiuni si forma care o dereste sa o aiba dupa indoire, astfel sa obtinem o schita desfasurata. Sa zicem ca schita poate fi facuta de mana pe o bucata de hartie, facut un scan, sau in paint sau alt program in care se poate executa o schita, apoi atasat intr-un comment. Astfel cred ca se poate rezolva cel mai simplu si mai concret o problema. Eu cel putin asa am facut de multe ori pe forumuri dedicate programelor CAD, am atasat o poza sau chiar fisierul cu piesa respectiva apoi am cerut pareri cum sa rezolv problema.
astept propuneri, sa fortez neuronul :)
Postat 06 March 2008 - 08:31 PM
Mi-e imi place sa folosesc Sketchup-ul ca e usor de utilizat. Am facut niste chestii mai patratoase si nu am avut nici o problema, dar cand am vrut sa fac obiecte mai rotunjite m-am inpotmolit.
Iata obiectul in Sketch-up
Imagini atasate
Postat 06 March 2008 - 08:35 PM