Nave cu panze(sec xiv-xvii) -planuri- caut planuri
Postat 06 December 2003 - 10:32 PM
Am reusit, am am taiat coastele si sectiunea centrala, acum sunt la punte dar nu stiu de ce pe plan latimea ei este mai mica decat latimea coastelor in deptul ei ? Cred ca voi face o mica modificare.
Intrebari :
Sectiunea centrala s-a cam curbat, trebuie intarita cu o pseudo punte?
Ce pun pe coaste? pot pune fasii de furnir?
Briza
Postat 07 December 2003 - 09:27 AM
In cazul tau nu sunt sigur ca puntea se decupeaza din placaj, mai degraba se acopera direct cu baghete. Poate e cineva care citeste si
stie raspunsul sigur la intrebarea ta...
In legatura cu acoperirea corpului navei, eu ti-as recomanda baghete subtiri. Eu asa am invatat si vazut. Stiu ca anumite nave se pot
acoperi cu placaj foarte subtire, dar pana acum nu am auzit/vazut pe nimeni. In plus, baghetele vor da un plus de realism.
Furnirul nu cred ca e suficient de maleabil ca sa il poti aplica fara sa plezneasca la prova/pupa.
P.S. Vezi ca acea vedere de sus iti prezinta liniile navei la diferite inaltimi, care sunt marcate pe imaginea din dreapta, cea cu coastele.
Tu trebuie sa iei linia puntii. In orice caz, chiar daca e mai mica, completezi cu baghete, dupa care oricum acoperi puntea cu baghete, asa ca
nu se va vedea nimic.
Postat 07 December 2003 - 10:56 PM
:huh: Pana la urma tot am terminat scheletul de baza, este adevarat ca mai trebuie ceva finisaj, pentru ca exista unele diferente la coaste, mici greseli de copiere si taiere, dar consider ca este satisfacator pentru inceput.
Intrebari :unsure: :unsure:
costele au grosimea de 4mm, la prova/pupa ce fac? iau din grosime in sensul curburii, pentru a avea un contact mai mare cu baghetele?
Baghte de unde pot procura?
cuisoarele cu care se fixeaza baghetele de unde se pot procura ?
magazinul RHC nu are dacat placi balsa si placaj. Ce pot folosi in loc ?
http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/ic_14.gif Briza
Postat 08 December 2003 - 10:07 AM
para ca este o lunga linie lina, foarte fina. Nu iei din chila la prova, caci baghetele nu trebuie se lipeasca pe ea, nu sa se termine continuindu-se
cu chila. Nu-ti fie teama sa pilesti, trebuie sa simti cand pui mana ca ai o suprafata lina... pe acea suprafata vei pune baghetele si cu cat este
mai lina si nu simti umflaturi, cu atat va arata mai bine. Sentimentul trebuie sa fie NATURAL. Probabil coastele de la prova si la pupa
le vei pili destul de mult. Eu nu am luat cat trebuia coasta 3 de la prova si se cunoaste o mica umflatura. Cu cat pilesti mai bine, cu atat iti
va fi mai usor sa pui baghetele.
Baghete - iti recomand baghete de cel mult 1mm. Desi cred ca te descurci si cu baghete de 1.5-2, dar 2 pare destul de mult. Latime - eu am
de 3mm. Deci cred ca ar merge ceva de genul 1(.5)x5 mm sau 2x3, desi cu cat sunt mai subtiri, cu atat mai bine. Anumite persoane au cumparat
niste masini de taiat baghete, poate te ajuta sa obtii ceva mai subtire daca nu gasesti in comert. Iti trimit MI cu locul de unde poti lua baghete.
Insa am vazut ca si RHC are. Daca te lipesti de cineva sa ti le subtieze ...
Cuishoare: gasesti la cizmarii, dar nu iti recomand. Mai bine tai niste bolduri in jumatati si le ascuti cu pila. Iti ia extrem de putin timp si este
mult mai fin. In plus, riscul sa crapi bagheta e mai mic. In orice caz, eu dadeam o mica gaura in bagheta, cu o sula foarte fina, mai subtire
decat boldul si apoi bateam 'cuishorul'. Nu il bati decat cat sa tina bagheta fixata, dupa ce se usuca il scoti.
Postat 08 December 2003 - 11:44 AM
- o pui pe coaste, sa vezi cum se muleaza. Daca e nevoie, pilesti usor coastele (de fapt, trebuia sa o fi facut-o mai inainte)
- ajustezi capetele (primele baghete nu au nevoie, insa cand vei ajunge pe la mijloc,va trebui sa le subtiezi - pe latime)
- dai gauri fine cu ceva (daca vrei)
- pui clei - eu am folosit Moment de lemn - pe coaste si pe marginea baghetei precedente. Eu nu am facut exces, ca arata urat si dupa aia
trebuie dat jos surplusul. Insa cineva de pe acest Forum mi-a reprosat ca dau sfaturi gresite legat de asta. Asa ca pui cat consideri tu ca trebuie,
numai sa lipeasca.
- fixezi bagheta, cat mai bine, cat mai lipita de coaste si de cea anterioara
- tii cu mana si bati cate un cuishor pe fiecare coasta
- unele persoane mai prind si cu elastic sau cleme. Eu nu am avut nevoie. In orice caz, ai grija la prova, caci acolo trebuie sa arate bine
si este cea mai delicata zona (acolo se aduna toate baghetele, din cauza asta trebuie sa le ingustezi).
Cum incepi:
- eu am vazut desene in care se incepea de sus, de la nivelul superior al coastelor
- cineva mi-a zis ca, dimpotriva, se incepe de jos, de langa chila
- eu am inceput cu cateva baghete de sus (3-4), pana mi s-a parut ca ar cam trebui sa incep sa ingustez. Apoi am pus baghete langa chila.
Tot asa, 2-3-4, pana mi s-a parut ca se ingusteaza. Apoi am pus cateva baghete ceva mai sus, unde trebuiau sa fie paralele iarasi cu puntea.
Poti incerca sa vezi daca ai pilit bine coastele luand o bagheta, tinand-o la nivelul puntii si coborand cu ea, pe coaste, pana la chila. Daca se
muleaza bine, atunci ai pilit cum trebuie (trebuie sa aiba contact in orice punct). Merci de sfat, Pletila !
In orice caz, nu exista o tehnica ce trebuie respectata cu sfintenie si care te face sa le pui bine din prima, decat aceasta: LASA COCA SA TE CONDUCA. Crede-ma, asa merge intotdeauna. Again, merci PLETILA.
Daca cineva nu e de acord cu ce am zis mai sus, il rog sa explice. In orice caz, eu asa am simtit ca merge mai bine... si a mers.
Apropo de acoperire coca: eu am 2 straturi de baghete: primul din baghete de 1x3, albe, prinse cu Moment si cuishoare si al doilea din
baghete de nuc, negre, 0.5x3, prinse cu cianocrilat rapid (3 sec), fara cuishoare.
Postat 08 December 2003 - 06:33 PM
:huh: Problema este ca am cam incurcat-o la copiat sau la taiat si acuma deja am o diferenta la punte in ansamblu, practic ce este in dreapta medianei navei (cand privesti de sus puntea), nu este egal cu stanga, diferenta este de 5mm cam la mijloc pe 3 coaste, am incercat sa o elimin o data cu montarea lateralelor de la puntii( sau cum se numesc) 2 bucati pe toata lungimea navei, mai greu a fost cu prinderea lor.
Acum astept sa se usuce, am folosit aracet pentru inceput, apoi trec la pilit. Trebuie sa iasa ceva pana la urma.
Am vazut baghetele de la RHC dar sunt cam scumpe 12k una de 3x5x1000, si am nevoie de aproximativ 45 bucati, parca ceva mai ieftin ar merge acuma in faza asta.
Merci pentru site, e chiar bine venit.
Briza
Postat 13 December 2003 - 11:48 AM
Postat 13 December 2003 - 11:55 AM
Postat 23 January 2004 - 12:03 AM
1.Tot ce e acolo e numai nave. Repet, mai urite mai frumoase. Daca gasiti ceva ...sunt bucuros ca sunt folositoare
Deci http://mkmagazin.alm...ships/index.htm apoi click pe una din ele( ex Pallada) http://mkmagazin.alm...ips/pallada.htm apoi in josul paginii mai e un link
×åðòåæè äëÿ ïå÷à òè (6 ëèñòîâ) si le dati jos.
Sunt din revista Modelist Konstructor. Au fost mai multe dar cele din numerele noi ale revistei au fost sterse in urma unei altercatii intre site-ul original al M.K si ei.
Ar mai fi un site. Aici lucrurile se complica nitel( daca nu stii ruseste) Sper sa va descurcati.Dac aveti probleme va pot ajuta. Mai stiam vre-o cateva dar unele au fost sterse pt incalcarea copyright-ului iar altele au fost mutate. Daca le mai gasesc va ajut cu placere.
Postat 09 February 2004 - 06:27 PM
http://www.shipmodel.../draw/index.htm
http://www.all-model.com/LIST.html
http://www.armada150....net/PLANOS.htm
good luck
Pady5
------------------------------
http://usuarios.lycos.es/pady5
Postat 07 June 2005 - 09:07 PM
Postat 08 June 2005 - 11:33 AM
nixforever, la 1 Mar 2004, 19:31, a spus:
eu le am gasit pe un site rusesc ai o adresa de e-mail sa ti le trimit