Postat 31 March 2009 - 09:54 AM
Salutare,Claudiu,
Intr-adevar, ai cam facut "varza" topicul asta amestecand mai multe tipuri de torpiloare cu scondru aici. Dar intrucat sunt clujean, mie chiar imi place "varza a la Cluj" iar intentia de a-l mentine "viu" topicul este excelenta, asa ca eu unul iti multumesc!
Cea mai apropiata ca imagine de "Randunica" in forma ei initiala a fost tot Xenia, "colega" din atacul de la Macin, asa ca este foarte bine ca ai pus poza ei aici.
Exista foarte putine poze autentice ale "Randunicii" de fapt.
In mod specific, toate aceste imagini se pot gasi in cartea citata mai sus "Romanian Navy Torpedo Boats" asa ca detinerea acestei lucrari este esentiala pentru cineva pasionat de subiect.
La pagina 45 se vad doua imagini exceptionale ale "Randunicii" asa cum arata in momentul atacului din 16 August 1916. In partea de sus este o vedere laterala perfecta care ar putea fi utilizata pentru realizarea unui model.
Asa cum se vede in poza, Randunica este o nava destul de lunga, mult mai mare decat "Xenia" (care de fapt nu este decat o simpla salupa). Are in partea din fata o portiune libera unde ar incapea vreo doi oameni, apoi o cabina unde mai incap inca patru (probabil ca sub cabina aceea este motorul) pe urma inca o portiune libera mai mare unde in mijloc se vede cazanul, care este descoperit. In spate mai exista inca o cabina de aceeasi dimensiune cu cea din fata, pentru protectia carmaciului. In partea de jos a paginii 45 se vede o imagine de detaliu cu ceea ce ar parea pupa navei, insa la o data ulterioara, pentru ca aparent cabina din pupa a fost prelungita pana in apropierea cosului.
In partea de jos a aceleiasi pagini se vede un desen din profil al "Randunicii" -cunoscuta propunere de reconstituire a navei datorata domnului Craciunoiu. Din pacate, reconstituirii nu i-a prins bine faptul ca este pusa in paralel cu imaginea de deasupra: se vede clar ca in realitate pupa navei era mult mai fina, puntea prova era mai putin bombata iar pozitia cazanului era cu totul diferita. Parca si dimensiunile sunt un pic altele :D
Tot in cartea respectiva mai exista, la paginile 14 si 15 trei imagini document exceptionale. La pagina 14 se vede "Randunica" realizand o torpilare reala (!) intr-un exercitiu din 1890. In pagina 15 se vede "Randunica" la pupa torpilorului Alexandru cel Bun intr-o imagine unde se vede clar ca intre cele doua cabine descrise mai sus a mai fost adaugat un acoperis continuu pe deasupra cazanului. Daca este un acoperis din lemn sau doar un tenda din panza, poza nu e suficient de clara ca sa ne-o spuna. Insa revenind la poza din pupa de la pagina 45, acolo se vede clar ca intre cele doua cabine initiale descrise la inceput a aparut un acoperis din lemn continuu sustinut lateral de niste pontili metalici. La partea superioara a pontililor se vede ca o panza laterala cu rol de protectie, ce se putea intinde peste acesti pontili, a fost facuta sul si legata in lungul acoperisului.
Consider ca pozele enumerate sunt suficiente ca impreuna cu niste dimensiuni reale ale navei sa ne dea din nou o reconstituire credibila. Cea datorata domnului Craciunoiu este destul de valabila, dar, dupa cum spuneam, exista niste puncte unde se pot face lucruri mai bune profitand de pozele gasite chiar de domnia sa intre timp. (Numai timp sa fie!)
Iarasi as suspecta confundarea dimensiunii totale a corpului cu lungimea intre perpendiculare; in cazul "Randunicii" s-ar mai adauga doar consola pupa peste carma, vizibila in poza, intrucat etrava este verticala.
Cam atat pentru moment; ce sa zic... inca un subiect de studiu pentru modelistii romani. Cu cat se vor apleca mai multi modelisti sa studieze serios subiectul, cu atat vom avea sansa sa obtinem in final un plan mai apropiat de realitate.
In cazul de fata este iluzorie ideea ca pe undeva ar putea sa existe planurile navei. Domnul Yarrow era in momentul respectiv doar un mic intreprinzator. In mod sigur a avut un plan de forme precis fiindca nu se putea fara asa ceva, insa ma indoiesc ca a avut un plan perfect pentru realizarea navei. Nici nu se faceau asa ceva in secolul al XIX-lea. Nici in secolul nostru, unde planurile sunt necesare pentru coordonarea perfecta a blocurilor care se construiesc separat si trebuie sa se potriveasca la fix, nu sunt date toate detaliile in planuri. Ca sa nu mai vorbim ca uneori se planifica intr-un fel si se realizeaza altfel. Despre "Randunica", la Arhivele Statului nu se pastreaza nici macar actele legate de achizitionarea initiala a navei. Am gasit doar mentiuni ulterioare privind reconstruirea motorului si a cazanului, tot la acelasi Yarrow.
De aceea nu pot decat sa ma raliez parerii domnului Craciunoiu. Dansul imi spunea in mai multe randuri ca noi, ca modelisti romani, ar trebui sa lasam la o parte joncile chinezesti, fleutele olandeze si barcile malgase pentru cei care sunt apropiati geografic de acestea si sa ne ocupam de navele noastre, asa problematice cum sunt, fara planuri, fara fotografii si fara documente. Sa punem mana de la mana si sa adunam toate informatiile disponibile pentru a lamuri treptat imaginea acestor nave. Daca nu o facem noi, ne putem astepta sa vina malgasii sau chinezii sa ni le faca?