motor brushless
Postat 08 July 2005 - 12:52 PM
pot folosi la ceva motorasele astea in modelism ? ma gindeam sa fac o masina cu 4 motoare, unul pe fiecare roata :)
Postat 08 July 2005 - 01:14 PM
Eu cred ca nu prea poti face nimic cu ele. Sant de putere ff mica, mai ales cele de cdrom, si nu cred ca te poti folosii de ele in vreun mod....oricum mult succes in planurile tale.
Postat 08 July 2005 - 01:14 PM
Nu ramane decat sa-ti urez distractie placuta.
Postat 08 July 2005 - 01:41 PM
vio_danciu, la 8 Jul 2005, 14:14, a spus:
Nu ramane decat sa-ti urez distractie placuta.
motorul care invirte discul are perii si merge alimentat direct fara nici un fel de controller. cel putin eu in cele > 200 cdr/cdrw/etc pe care le-am demontat n-am gasit altceva :)
motorul pentru cap este pas cu pas, deci neinteresant.
motorul pentru sertar este tot cu perii si fara nici un fel de controller, pentru ca oprirea lui se face cu un switch de 3 lei aflat la capatul sertarului.
bun, generator electric ma gindisem si eu sa fac, de amorul artei. ce fel de elice se foloseste in acest caz ? niste schite ceva, sau de unde se poate cumpara ?
minihidroglisor iarasi e o jucarie interesanta, si aceeasi intrebare: planuri si elici ?
pentru masina cu 4 motoare nu e nevoie de reductoare, caci e suficienta forta pentru a o misca. ramine doar problema regularii turatiei, care poate fi o problema simpla daca ai 4 motoare identice.
Postat 08 July 2005 - 02:11 PM
Cauta pe net si o sa vezi!
Incearca aiciaici sau aiciaici.
Chiar poti vedea si aici ceva: http://gvillette.rchomepage.com/
Motoarele brushless (nu contest or exista si cu perii) de CDROM au o putere fantastica in comparatie cu marimea si greotatea lor iar vitezele de rotatie sunt undeva intre 7000 si 15000RPM. Oricum asa cum sunt ele din CDROM nu prea faci mare lucru cu ele.... Trebuie sa le schimbi magnetii sau cel putin sa folosesti magneti in plus dintr-un alt motor.
Pentru o si mai mare putere se pot folosi motoare de hardisk-uri - problema cu ele este ca sunt cam scumpe :) si relativ greu de scos intregi din HDD.
Postat 08 July 2005 - 02:15 PM
stai sa ne intelegem... ca eu n-am demontat nici un motoras d-ala sa vad daca are sau nu perii in el: un motor brushless merge fara controller, pur si simplu alimentat la DC ? doua fire si atit ?
si totusi, cum imi fac o elice pentru un mic generator eolian ?
am aruncat pina acum destule motoare de hard disk. daca are cineva nevoie sa zica si o sa le pastrez pe viitor :)
Aceasta postare a fost editata de jaffar: 08 July 2005 - 02:16 PM
Postat 08 July 2005 - 02:33 PM
problema jucariilor construibile cu ele ramine.
Postat 08 July 2005 - 02:36 PM
Citeaza
Banuiesc ca la cel pe care-l foloseai ca generator ai montat o punte redresoare pentru a alimenta cu CC celalalt motor sau ai transformat inelul colector.
jaffar
Vad ca te dau motorasele afara din casa. Aproape toate au in ele rulmenti sau eventual bucse de bronz grafitat. Pastreaza-le sau posteaza la Debara.
Postat 08 July 2005 - 02:58 PM
Minitechnicus, la 8 Jul 2005, 15:36, a spus:
Vad ca te dau motorasele afara din casa. Aproape toate au in ele rulmenti sau eventual bucse de bronz grafitat. Pastreaza-le sau posteaza la Debara.
ce sa fac, daca am demontat multe cdroame prajite. daca ma gindesc cite motoare de hard am aruncat, mi se face rau :) si citi rulmentei d-aia mititei... of, of.
sa inteleg ca se cumpara asa ceva ? poate am bani sa-mi iau casa si nici nu stiu ? :D
Aceasta postare a fost editata de jaffar: 08 July 2005 - 02:59 PM
Postat 08 July 2005 - 03:36 PM
In ceea ce priveste motoarele CC daca sunt rotite, functioneaza ca un dinam iar curentu' produs este alternativ - deci este necesara o punte pentru a alimenta un motor CC (este deajuns o punte simpla).
In copilarie am facut un generator mic eolian care functiona cu un motor vechi de magnetofon. Cum nu am incercat sa stochez energia produsa ceea ce facea era sa aprinda un bec auto de 5W 12V destul de bine darNUMAI cand batea vantul tare. Elicea (fara motor) functionaza si astazi (adica se invarte) dupa aproximativ 25 de ani si poate fi vazuta (in Buftea, parcul Stirbey). Rulmentii sunt cei de la alternatorul de Dacie cred ca 6013 sau ceva de genul asta si rezista cam 5-7 ani. Am testat cu elicii 8 pale, 6 pale 3 pale si 2 pale cu diametre de la 50cm la 1m. Cea care a dat cel mai mare randament a fost cea tripala diamentru pe undeva pe la 60-70 cm (chiar nu mai tin minte). Acum ce sa spun, depinde ce vrei sa faci, dimensiunile eliei le alegi in functie aplicatie.
Postat 08 July 2005 - 04:11 PM
Postat 08 July 2005 - 04:16 PM
Postat 08 July 2005 - 04:16 PM
E greu de facut in balcon ceva serios. Ai nevoie de elice mare, deci gabarit mare. Curentii de aer au oarece directii preferentiale pe langa bloc, dar tot ai nevoie de ceva care sa se orienteze dupa ei, asa ca de aici provine in final gabaritul ala mare, ca elicea e supla in felul ei.
Cu ceva cu pale verticale ai gabarit mare pe inaltime dar cilindrul ocupat de ele ramane constant.
Cam ce fel de bec vrei sa aprinzi?
E doar for fun sau cu ceva utilitate?
Ti-as propune doar ca distractie sa treci pe LED-uri ca au randament mult mai bun. Hai ca poate se deschide un subiect separat cu ceva eolian ca se poate discuta mult pe langa...
Si ca tot e off-topic, mai bine sa vedem ce motoare se potrivesc cel mai bine pentru a fi folosite ca generatoare. Ca daca un brushless e puternic in felul lui ca motor poate fi si ca generator, banuiesc. Nu dau cu parul... Au magneti buni.
Mai vorbim.
Spor la treaba!
Telefon: 0721 385365
Postat 08 July 2005 - 04:26 PM
Postat 08 July 2005 - 04:35 PM
Postat 08 July 2005 - 04:40 PM
da, toata dracia este entirely for fun.
Postat 08 July 2005 - 04:46 PM
jaffar, la 8 Jul 2005, 17:40, a spus:
da, toata dracia este entirely for fun.
poate ne ajuta un moderator cu un split intr-un topic despre eoliene ?
Postat 08 July 2005 - 04:52 PM
Oricum este muuult mai usor de facut decat un aeromodel (pe care-l faci singur) asa ca nu te descuraja.
Postat 08 July 2005 - 05:02 PM
nu imi dau seama cum as putea fabrica o elice _echilibrata_ :D am facut o data o elice dintr-un cd (disc), si s-a facut praf cind am turat-o putin :D de ce din cd ? pentru ca statea perfect centrata pe motorul de cd...
Aceasta postare a fost editata de jaffar: 08 July 2005 - 05:02 PM
Postat 08 July 2005 - 05:15 PM
Elicea dupa parerea mea trebuie facuta din metal (tabla); si mai bine ar fi din tabla de dural.
In ceea ce priveste rata de multiplicare de 1:6 cred ca trebuie sa mai adaugi ceva. Elicea ta se va invarti undeva la 30-40 de rotatii in regim normal (nu pe furtuna). Asta inseamna ca motorul se va invarti cu vreo 200 de rotatii deci cam putin pentru a aprinde un bec.
Dupa parerea mea ai nevoie de un multiplicator de vreo 30-40 sau mai sus. Pentru asta ai nevoie de o elice maricica (cu siguranta va avea si inertie mare).
Oricum iti spun sincer ca sub 40 de cm diametru sa nu te gandesti (poate gresesc)... chiar si la 40 de cm diametru as merge pe 4 pale la elice.
Postat 09 July 2005 - 02:15 AM
down, la 8 Jul 2005, 15:36, a spus:
Dinanmul da tensiune continua. Daca te uiti pe osciloscop ai sa vezi exact ca si cum ar fi o tensiune redresata dar nefiltrata.
Colectorul are rolul puntii de diode.
Confunzi cu alternatorul care da tensiune alternativa.
Sa va povestec o experienta. Am invartit un alternator de Dacie cu un strung cu motorul de 0,37 KW. In sarcina se oprea strungul. Este normal deoarece alternatorul ar putea produce 0,5 KW.
Dar totusi cand vezi pe viu iti dai seama ca nu prea poti sa-l invarti cu o elice oarecare. Plus ca are nevoie si de un multiplicator de turatie ce scade si mai mult randamentul.
Postat 09 July 2005 - 04:18 AM
http://www.rcgroups....ad.php?t=240993
Postat 10 July 2005 - 01:46 PM
Nu stiu din ce masinarie provin si nici ce mare branza voi face cu ele.
Am mai cumparat si doua mosoare cu sarma Kanthal de 0.2 si 0.25 mm diametru.
Postez aci niste poze cu motoarele impricinate.
Unul e intreg iar celalalt deja l-am pus pe masa de disectie
Imagini atasate
Postat 10 July 2005 - 01:51 PM
or
14magnets for torque, 10 for more speed, lrk winding diagram, http://www.mfly.de/s...es/services.htm
Postat 10 July 2005 - 02:12 PM
Reductorul 1:16 este f solid.
Intrebare: Cum pot comanda rotirea motorului in ambele sensuri concomitent cu controlul turatiei?
Un control al turatiei am vazut se poate face.
Inversarea sensului????
Rog pe cei avizati si binevoitori sa vina cu ceva sfaturi, deoarece electronica care se afla acum pe cele doua motoare o declar nula.