Modelism - RHC Forum: Electronica - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Electronica De toate. am facut o baie :((

#1 Useril este offline   alxcsb 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 412
  • Inregistrat: 02-December 06

Postat 26 March 2007 - 10:19 PM

Asadar, un amic nepriceput mi-a bagat Hyper 8 intr-un sant cu un metru de apa, si sunt aproape sigur ca e dusa toata electronica, mai putin fail safe-ul, care acum si-a dat drumu, desi nici de ala nu sunt sigur.
ceva idei?
0

#2 Useril este offline   ERASER 

• Vintage
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2275
  • Inregistrat: 23-March 03
  • Interests:F3A , veliere

Postat 27 March 2007 - 06:58 AM

Am patit si eu ceva asemanator saptamana trecuta, dar din vina mea. Receptorul, un Futaba 112JE 40MHz AM este mort dar servourile inca mai merg pt ca le-am demontat si am absorbit apa de pe placuta cu electronica si apoi le-am lasat o noapte pe calorifer. Incearca si tu ca n-ai nimic de pierdut.
Future is electric, but I belong to the past...
TEL. 0726.191.725
0

#3 Useril este offline   totulii 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 523
  • Inregistrat: 18-August 05

Postat 27 March 2007 - 09:22 AM

am patit-o si eu, dar am scos rapid mufa de alimentare de la accu si am uscat toata electronica. din fericire nu au fost urmari :D

exact cum spunea si ERASER , merita sa incerci sa le usuci si apoi sa vezi ce trebuie inlocuit

:D
MA MANANCA DEGETELU'
0

#4 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 27 March 2007 - 09:47 AM

daca nu le-ai uscat imediat si au stat cu apa se pot incerca urmatoarele operatii:

1. Desfaci receptorul si scoti partea electronica din el.
2. Pui 2 picaturi de acetona pe partea cu lipituri si freci cu o periuta de dinti cu grija sa nu zbori SMD-urile de pe cablaj.
3. Speli toate urmele de depuneri (apa uscata care lasa ca o sare albicioasa) cu un betigas de urechi inmuiat in acetona.

Cand arata curat ca si cand ar fi nou nout trebuie sa mearga.

Daca nu merge mi-l faci mie cadou.

La servouri se procedeaza la fel. Sigur nu a intrat apa daca ai scos masina in 20-30 secunde din balta.

Succes.
0

#5 Useril este offline   alxcsb 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 27 March 2007 - 11:16 AM

Astazi am sa incerc, poate il scap pe amicu asta de plata. Masina a stat maxim un minut in apa, da era complet bagata in apa, era pe spate, se mai vedeau putin rotile din spate. Si de 2 zile se tot usuca electronica, va anunt oricum daca am reusit sa fac ceva.
0

#6 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 27 March 2007 - 11:19 AM

alxcsb, la 27 Mar 2007, 12:16, a spus:

Astazi am sa incerc, poate il scap pe amicu asta de plata. Masina a stat maxim un minut in apa, da era complet bagata in apa, era pe spate, se mai vedeau putin rotile din spate. Si de 2 zile se tot usuca electronica, va anunt oricum daca am reusit sa fac ceva.

Eu am avut un avion care a plutit in deriva 3 zile pe mare....servourile inca sunt functionale, le pastrez ca memento, dar a trebuit fiecare roata dintata demontata si curatat axul care ruginise!!! Receptorul a murit pentru patrie...
Depinde de noroc pana la urma!
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#7 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 651
  • Inregistrat: 28-September 03

Postat 27 March 2007 - 11:37 AM

tare avionu
0

#8 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 27 March 2007 - 11:43 AM

charlie, la 27 Mar 2007, 09:47, a spus:

daca nu le-ai uscat imediat si au stat cu apa se pot incerca urmatoarele operatii:

2. Pui 2 picaturi de acetona pe partea cu lipituri si freci cu o periuta de dinti cu grija sa nu zbori SMD-urile de pe cablaj.
3. Speli toate urmele de depuneri (apa uscata care lasa ca o sare albicioasa) cu un betigas de urechi inmuiat in acetona.

La servouri se procedeaza la fel. Sigur nu a intrat apa daca ai scos masina in 20-30 secunde din balta.

Succes.

Acetona fiind foarte volatila in 5 secunde dispare.Solventii nitro nu sunt indicati deoarece curatza total stratul ce protejeaza traseele cablate.Recomand alcoolul tehnic,este la fel de volatil dar avand in vedere ca se amesteca cu apa la evaporare dispare si apa odata cu alcoolul.Chiar scufundarea receptorului in alcool pentru 4-5 secunde este de preferat, dupa care usuci cu uscatorul de par ,folosind aer caldutz.Cu servourile procedezi identic.
...tabula crasa, mortua est!
0

#9 Useril este offline   alxcsb 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 27 March 2007 - 07:55 PM

Voi urma indrumarile domnului ipsihi, azi insa nu am avut timp sa cumpar alcoolul tehnic. Cer scuze moderatorilor pentru discutia care nu prea isi are locul aici, ii rog insa sa lase aici subiectul in eventualitatea in care stabilesc ca am ceva ars, si anuntul de mai sus ramane valabil.

Aceasta postare a fost editata de alxcsb: 27 March 2007 - 08:57 PM

0

#10 Useril este offline   mishu_g 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 541
  • Inregistrat: 22-November 06

Postat 27 March 2007 - 10:13 PM

charlie, la 27 Mar 2007, 09:47, a spus:

Succes.

Ideea este buna, o folosesc shi eu dar cu alta reteta:

1. bag placa "intrata la apa" in apa distilata (nu glumesc) shi o agit bine
repet pasul 1 de cateva ori schimband apa in asa fl incat sarurile si impuritatile sa fie eliminate pe cat posibil
2. usuc placa cu un ventilator
3. bag totul intr-o cutie de plastic etansa (din acelea pentru alimente) impreuna cu cat mai multe plicuri de silicagel si le las acolo vreo 12 ore

4. procedez in mod similar cu ipsihi dar folosesc alcool izopropilic
5. repet manevra de la punctul
0

#11 Useril este offline   mishu_g 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 27 March 2007 - 10:15 PM

scuze pt copyright la mesajul anterior, era vorba despre charlie

http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/rolleyes.gif
0

#12 Useril este offline   cpt.Aly 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 108
  • Inregistrat: 10-February 06

Postat 28 March 2007 - 07:12 AM

@mishu_g
1. bag placa "intrata la apa" in apa distilata (nu glumesc) shi o agit bine
repet pasul 1 de cateva ori schimband apa in asa fl incat sarurile si impuritatile sa fie eliminate pe cat posibil
2. usuc placa cu un ventilator
3. bag totul intr-o cutie de plastic etansa (din acelea pentru alimente) impreuna cu cat mai multe plicuri de silicagel si le las acolo vreo 12 ore
4. procedez in mod similar cu ipsihi dar folosesc alcool izopropilic

1.man daca ai alcool izopropilic e destul sa l lasi 2-3 minute in alcool ce ai de curatat apoi freci cu o periuta de dinti tot PCB-ul cu grija la SMD uri k se dezlipesc usor si de cele mai multe ori se dezlipesc cu tot cu traseu si n ai c sa mai faci cu placa apoi.
2.uscatul placutei cu "uscatorul de par nu sunt deacord deoarece placa aia sufera anumite modificari din cauza temperaturii si a mediului inconjurator ma refer la trecerea brusca d la Cald la Rece. ganditiva ca placa aia trece printr un cuptor dupa ce au fost plantate toate componentele SMD, apoi urmeaza tot felul d oameni cu sau fara experienta care umbla cu letconul pe placa aia sa indepartese scurturi si eventual sa completeze. placa isi schimba proprietatile si mai devreme sau mai tarziu o sa cedeze.
3. in legatura cu silicatgel.... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/wink.gif eu stiu ca ii trebuie o temperatura de peste 100 grade ca sa se activeze apoi il poti pune in cutia de plastic etansa

stima. Alex
respecta si vei fi respectat
0

#13 Useril este offline   mishu_g 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 28 March 2007 - 07:41 AM

eu cred ca procedura de lucru s-a stabilit destul de bine pana acum

cpt.Aly eu am scris ca il usuc cu un ventilator nu cu uscatorul de par !!!

cat despre silicagel, il poti gasi in pungulite de la marimea unui plic de zahar pana la 0.5 kg gata ambalat in hartie permeabila.
Daca doresti, incearca sa faci un experiment cu cateva pungulite puse in acelasi recipient inchis unde mai strecori si niste apa !!!
0

#14 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 28 March 2007 - 08:12 AM

Acum daca nu reuseste operatia doar tu esti de vina, ca noi ti-am dat sfaturi cat cuprinde :D http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif

Si dupa cum am spus daca nu reuseste imi dai mie receptorul ca eu am zis primul.... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/wink.gif

Aceasta postare a fost editata de charlie: 28 March 2007 - 08:13 AM

0

#15 Useril este offline   Champ 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 221
  • Inregistrat: 08-June 05

Postat 28 March 2007 - 11:29 AM

@alxcsb,
Daca nu reusesti si nu te descurci altfel,ia legatura cu un electronist,poate are timp sa te ajute (macar pt o diagnosticare).
Eu sunt din Sibiu (electronist) dar lipsesc din oras pt 2 zile.
Poti vorbi si cu @rares.

Succes!
Dan P
0

#16 Useril este offline   alxcsb 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 28 March 2007 - 02:09 PM

Dupa ce au mai stat la uscat cateva zile, se pare ca totul e in regula, mai putin servo de pe directie, se misca, dar oscileaza puternic. Am testat cu un servo nou, acesta nu oscileaza, dar la anumite intervale de timp se blocheaza pentru o fractiune de secunda, adica dau sa zicem ca masina sa o ia la stanga, si revin la neutru, servo-ul mai ramane juma de secunda la stanga, altfel nu stiu cum sa va explic.
0

#17 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 28 March 2007 - 05:57 PM

A ramas apa in potentiometru.Mai da-i o baia cu alcool tehnic,nu-i strica!
...tabula crasa, mortua est!
0

#18 Useril este offline   alxcsb 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 28 March 2007 - 09:58 PM

Am mai incercat o curatare, si am vazut ca se comporta mai urat parca, asa ca l-am schimbat cu unul nou care merge perfect. Multumesc tuturor pentru ajutor. Numa' bine.
0

#19 Useril este offline   cristsc 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 337
  • Inregistrat: 05-January 07
  • Interests:auto aero navo robotica

Postat 31 March 2007 - 11:28 AM

de la un magazin specializat in electronica cumpara un spray contact(eu folosesc philips 390ccs pt telefoanele cu apa), ia o cutiuta de plastic plata si cit mai aproape ca marime de receptor si dai din belsug pina acopera placa, si lasa citeva ore in el, apoi cu o periuta de dinti freci placa cu atentie, dar fara sa exagerezi. daca piesele sint vizibil afectate, adica culoarea lipturilor mai inchisa decit normal sau verde albastruie, freci cu atentie ca se duc piesele. in cazul in care totusi se duc, pui piesele sa nu le pierzi si apelezi la un electronist(nu la cirpaci pt ca ai sa plingi dupa).la servo poti sa faci acelasi lucru dar ca sa se curete potentiometrul trebuie sa rotesti bratul manual de citeva ori ca sa elimine mizeria.
repet asta e metoda pe care o folosesc la telefoanele mobile. in cazul in care zboara piesele cu tot cu trasee, traseele se pot reface doar daca e la prima mina; daca umbla cirpacii pe placa misiunea devine imposibila. blocajele de care vb sint pt ca nu e curatata placa bine si mai are scurgeri de tensiune prin oxizi. recomandata ar fi o cuva cu ultrasunete dar scoti quartu intii.
succes
Intotdeauna e loc de mai bine ! Succes !!!
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu