Modelism - RHC Forum: Antena Yagi - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

Antena Yagi

#21 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 732
  • Inregistrat: 07-January 05

Postat 21 February 2007 - 09:15 PM

Iaca si poza cu bucla. Nu am eu talent la desen, dar sper sa fie inteligibil.
Cablul care are impedanta caracteristica (Z0) de 75 de ohmi se cheama RG59. Exista cateva variante de RG59. Diferentele sunt la atenuare, dar imped. ar trebui sa fie aceeasi. Am impresia ca exista cablu a carui izolatie este polietilena spongioasa (cu insertie de aer). Asta reduce pierderile, dar schimba si factorul de scurtare.

Daca, sa presupunem, folosesti cablu cu polietilena plina, coef de scurtare este de 0.66 si lungimea buclei se calculeaza asa:
lungimea de unda in vid este lambda=c/f=3e8/2143e6=13.99cm
lambda/2=7cm (in vid sau in aer)
In cablu, lambda/2_cablu=0.66*7cm=4.62cm
Bucla va avea 4.62cm. Distanta se masoara pe lungimea tresei. Conexiunile firelor centrale trebuie facute cat mai scurt. Nu lasa fir central si izolatie multa sa depaseasca tresa ptr ca aia inseamna inductanta in serie si strica adaptarea. Orientativ, 1mm de izolatie sa iasa de sub tresa si inca 4mm din firul central.

De asemenea, daca folosesti Yagi, nu cred ca mai e necesara parabola. Ori una, ori alta.

Spor!
Cirip

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1172085356.gif

Aceasta postare a fost editata de Cirip: 21 February 2007 - 09:17 PM

Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
0

#22 Useril este offline   degetzica 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 152
  • Inregistrat: 17-February 03

Postat 22 February 2007 - 11:36 AM

Skyspy, la 20 Feb 2007, 23:12, a spus:

... Ce n-am inteles de ce trebuie sa folosesc la bucla cablu de 75 si nu de 50 cu care fac legaturile ...

Pai de 50 trebuie, nu stiu de ce Cirip spune de 75. Iesirea din cardul PCMCIA este pe 50. Cele mai multe instalatii RF folosesc 50. Oricum, nu aici e pierderea mare, foloseste peste tot acelasi tip de cablu. Grija mare trebuie la lipituri si mufe.
Pe site-ul cu softu' am gasit si pentru antene Helix. Ce inseamna " WindungZahl " ? Numar de spire ?
Ala Bala Portocala ...
0

#23 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 22 February 2007 - 05:16 PM

Antena Yagi are impedanta de 300 de ohmi diferential la capetele dipolului. Fiecare jumatate de dipol contribuie cu cate 150 de ohmi. Cei 150 de ohmi, la randul lor sunt rezultatul conectarii in serie a doua antene in lambda/4, fiecare contibuind cu cate 75 de ohmi.
Ca urmare a adaptarii si simetrizarii se pun in paralel o sectiune a dipolului cu iesirea buclei. Bucla in lambda/2 lasa neschimbata impedanta si defazeaza tensiunea cu 180 de grade. Prin punerea in paralel a doua impedante de 150 de ohmi rezulta o impedanta echivalenta de 75 de ohmi. Acesta este motivul pentru care la televizoare se punea cablu de 75 si de aceea am recomandat si eu cablu de 75.
Daca modemul are intrare de 50, se vor pierde 2dB din cauza neadaptarii. Daca se foloseste cablu de 50, va fi adaptare buna la modem, dar se vor pierde 2dB la antena. In urma rationamentului de mai sus imi dau seama ca tot aia e. Ramane valabila recomandarea lipiturilor scurte si de buna calitate.
Cirip
0

#24 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 22 February 2007 - 07:02 PM

degetzica, la 22 Feb 2007, 11:36, a spus:

,. Ce inseamna " WindungZahl " ? Numar de spire ?

Egzact. :D :D

@Cirip- mersi de schema.Cum imi vine cablul ii dau bataie.Castigul teoretic dupa soft ar fi cam 15dB dar stiu ca asta depinde de mai multi factori.La parabola nu vreau sa renunt poate ca ajuta la vreme mai rea sa concentreze mai mult semnal in antena.Cel putin asa sper eu :D .
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#25 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 22 February 2007 - 08:22 PM

Skyspy, pentru putin si te rog sa ne spui cum merge.

Referitor la parabola/yagi eu vad lucrurile asa: Scopul parabolei pe de o parte si al directorilor/reflectorilor pe de alta parte este acela de a concentra campul in zona dipolului. O parabola functioneaza corect daca dipolul este amplasat in focarul reflectorului. Daca nu, castigul este redus. Mai conteaza la castigul parabolicei si raportul dintre diametrul reflectorului si lungimea de unda. Nu merge orice parabola la orice frecventa.

Chiar daca ar functiona combinatia de yagi si parabola, yagi ar trebui cumva intoarsa invers, ca sa prinda ce reflecta si concentreaza parabola. De asemenea, pozitia yagiului fata de parabola este critica, altfel in loc sa obtii sumarea in faza, poti suma in antifaza, adica scadere a semnalului receptionat.

Spor!
Cirip
0

#26 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 22 February 2007 - 08:40 PM

Cirip, la 22 Feb 2007, 20:22, a spus:

Chiar daca ar functiona combinatia de yagi si parabola, yagi ar trebui cumva intoarsa invers, ca sa prinda ce reflecta si concentreaza parabola. De asemenea, pozitia yagiului fata de parabola este critica, altfel in loc sa obtii sumarea in faza, poti suma in antifaza, adica scadere a semnalului receptionat.

Mi-ai luat vorba din ... gura (deshte) ! :D
Antenele Yagi au un parametru care se numeste: raport fatza/spate. Asta e valabil cand ai la antena mai multi elementi.
Deci, dupa cum bine zice @Ciripone, :D antena Yagi ar trebui pusa cu kuru'n fata, adicatelea cu varfu'nspre parabel, da' in asa fel incat sa pice focaru' parabelului undeva in zona dipolului. Tre' corelate mai multe, p-acolo ...

Stima,

PS: Am vazut undeva, nu ...spui unde, un Yagi cu un lighean de Al, pus in fata dipolului si stapanu' se ... lauda :D ca-i merge ... ca lumea ...
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#27 Useril este offline   Spitaludenebuni 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 71
  • Inregistrat: 08-January 07

Postat 22 February 2007 - 08:53 PM

Citeaza

PS: Am vazut undeva, nu ...spui unde, un Yagi cu un lighean de Al, pus in fata dipolului si stapanu' se ... lauda  ca-i merge ... ca lumea ...

Pai si nu ai tu o teorie docenta despre asta?
0

#28 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 22 February 2007 - 09:00 PM

Spitaludenebuni, la 22 Feb 2007, 20:53, a spus:

Pai si nu ai tu o teorie docenta despre asta?

Ba da !
In ... almanahelelu' ... vanghelie !!! :D
0

#29 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 23 February 2007 - 05:52 PM

Am si eu cateva intrebari la tine, poate poti sa-mi raspunzi:

1: Spune-mi exact unde esti localizat (coordonate GPS) si iti spun exact incotro trebuie sa indrepti antena.

2. Spune-mi ce coordonate ai si iti spun daca poti folosi 2G sau chiar 3G.

3 Spune-mi cati metri si ce tip de feeder vor fi intre antena si "receptor" si iti spun daca faci vreo branza cu antena pusa sus.

4.Spune-mi ce inaltime ai acolo in coordonatele GPS si iti spun daca merita sa te agiti.

Sper ca ti-am trezit interesul. Daca vrei imi dai coordonatele pe MI ca sa nu fie chiar publice. Daca nu ai acces la un GPS incearca cu o harta din www.maps.google.com si imi trimiti o descriere a locului si o poza cu harta ca sa pot pune punctul in program.
0

#30 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 24 February 2007 - 12:38 AM

Wow, si mai tare chestia asta cu GPS-ul. Ai coordonatele la toate celulele GSM din lume?
Tu le-ai aratat rusilor de unde vorbea Dudaev ?

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 24 February 2007 - 12:45 AM

0

#31 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 February 2007 - 02:04 AM

Antena emisie~:48°13´55.89"N , 13°56`07.76" E, Inaltimea 1053ft~347m
Antena receptie~48°13`22.04"N ,13°59`36.65"E, Inaltime 1032ft~340m

Distanta in linie dreapta intre ele ~ 4,4km.
Cablul intre antena si receptor va avea cam 1m lungime.

Aceasta postare a fost editata de Skyspy: 24 February 2007 - 02:07 AM

0

#32 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1762
  • Inregistrat: 01-September 06

Postat 24 February 2007 - 08:31 AM

Nu cred ca la frecvente de 2,4G se poate merge cu antene Yagi si adaptari cu bucla de cablu. Acces point-ul prezentat nu va functiona cu antena yagi. O adaptare gresita intre final si antena duce de cele mai multe ori la arderea finalului de emisie.
If the boat doesnt fly, dont buy!!!

0

#33 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 February 2007 - 09:07 AM

...poate fi folosita la acces-point-ul de interior, in locul antenutei baston cu care este livrat. Cauta aici http://www.ral.ro/php/produse-32

0

#34 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 February 2007 - 09:54 AM

@Old Mann - Da-te un pic cu Gogu in web si te vei convinge ca merge de minune si antena Yagi daca e dimensionata corespunzator.
@ Cirip- ai aici caracteristicile cablului de antena

Cred ca undele GPRS si UMTS sunt polarizate vertical asta insemnand ca va trebui sa intorc antena cu 90° in suport.

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de Skyspy: 24 February 2007 - 11:04 AM

0

#35 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 February 2007 - 12:48 PM

compromisuri se pot face, dar daca ar fi mers, si cu randament bun, cred, ca firmele interesate si specializate ar fi adoptat varianta mai ieftina si mai usor constructiva. E o parere.

Totusi pentru un Lambda de aprox 10cm cred ca tronson de L/4 e mult mai sigur decat bucla.

0

#36 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 24 February 2007 - 02:42 PM

Aplicatie practica:
yagi 2,4Ghz
o alta la obiect,include si un softuletz de calcul:yagi :
si linkuri despre antene antene

Aceasta postare a fost editata de ipsihi: 24 February 2007 - 03:14 PM

...tabula crasa, mortua est!
0

#37 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 24 February 2007 - 03:34 PM

La distanta asa mica (4,4km) poate e mai importanta vederea directa in linie dreapta decat cine stie ce castig la antena. Poate ridicata suficient de sus o antena simpla si usoara (fara parabola) ar fi fost destul.

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 24 February 2007 - 03:35 PM

0

#38 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 24 February 2007 - 05:26 PM

Skyspy,
Cu datele din foaia de catalog, se fac urmatoarele corectii la calculul meu anterior:
Atenuarea pe 1m de cablu va fi de 4.5dB
Tronsonul de cablu de lambda/2 va fi de 7*0.81=5.67cm. Acel "velocity factor" de care vorbeam este 0.81, nu 0.66 ptr ca izolatia este "gas injected PE" (polietilena spongioasa). Atentie la lipituri. Trebuie facute rapid. De altfel se si vede in specificatie ca temperatura maxima este de 80 de grade.

Vizibilitatea directa este esentiala la frecventa asta. Daca Charlie poate sa traseze profilul terenului intre cele doua coordonate, ne putem da seama care sunt inaltimile minime la emisie si receptie astfel incat sa evitam obturarea primului elipsoid Fresnel. Este o cerinta uzuala in calculele de propagare. De asemenea, pomii si vegetatia introduc atenuare suplimentara la frecventa asta.

Cat despre schema propusa de Oldmann, nu inteleg cum se realizeaza adaptarea si simetrizarea cu un tronson de lambda/4 conectat asa ca in figura.

EDIT: Am studiat mai cu atentie schema propusa de OldMann. Este functionala, dar este cu 2dB mai ineficienta decat schema cu bucla de simetrizare.

Cirip

Aceasta postare a fost editata de Cirip: 24 February 2007 - 07:20 PM

0

#39 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 February 2007 - 05:35 PM

Cirip, la 24 Feb 2007, 17:26, a spus:

Cat despre schema propusa de Oldmann, nu inteleg cum se realizeaza adaptarea si simetrizarea cu un tronson de lambda/4 conectat asa ca in figura.

Este si un stil http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif de adaptare, gen trim, folosind zwick-u', prin taierea succesiva de bucatele, pana la obtinerea unui optim de adaptare (masurat sau ... organoleptic !), asta in cazu' in care capatu' ramane liber, pentru situatia in care se ia in calcul un ventru la capatu' liber. Am folosit metoda si merge bine. Pentru cazu' cand se ia in calcul un nod, e un pic mai laborios. http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/cool.gif

Stima,
0

#40 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 February 2007 - 10:55 AM

Poza Gogu Earth

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1172393720.jpg

0

#41 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 27 February 2007 - 06:04 PM

Studiez si iti raspund...
0

#42 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 28 February 2007 - 10:57 AM

MAh skyspy mi-ai dat o "tzeapa" de zile mari...si m-ai facut sa inteleg (odata pentru totdeauna) ca nu toata lumea care vorbeste romaneste inseamna neaparat ca locuieste in Romania.

Ce vreau sa spun este ca nu te pot ajuta pentru ca locatia ta este hat departe de romanica si despre acoperirea GSM si UMTS de acolo nu am informatii.

Pot sa te ajut cu doua trei informatii care poate te vor ajuta.

In 2100 MHz adica in cazul UMTS-ului cell range este de regula de cativa Km. Mai bine zis viteza la download scade pe masura ce te depatezi de site. E ca un furtun din care tasneste apa...cu cat strangi furtunul mai tare la gura jetul tasneste mai departe dar este mai subtire ca dimensiune :D daca imi permiteti o astfel de paralela. Iar tu care esti la 7Km ai mari sanse sa nu poti face trafic de UMTS (384Kbps) pentru ca nu ajunge putereastatiei sa faci tu 384 la 7Km. Daca mai apr si alti useri in proximitatea staiei respective puterea ramasa ca sa arunce jetul de 384 pana la tine este si mai mica ca sa nu zic ca vor fi cazuri cand va fi insuficienta. Deci nu vei face trafic la viteze prea mari.

Acum daca reusesti sa pui o antena Yagi la o inaltime considerabila si cu un cablu bun gen LMR400 sau ceva cablu de 1/2 inch ai avea sanse sa mai castigi ceva in nivelul de semnal. Exista antene Yagi care au direct iesire in 50Ohmi. Folosim si noi la repetoarele de semnal. Au mufa N si poti lega direct un cablu de 50ohmi la ele. Gasesti pe internet daca dai o cautare dupa "GSM yagi antenna". TY-900 de la Rhymsa este un model (mai vechi) dar este doar de 900MHz. Nu are DCS si UMTS (1800MHz si 2100MHz).

Succes.
0

#43 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 February 2007 - 10:49 PM

charlie, la 28 Feb 2007, 10:57, a spus:

MAh skyspy mi-ai dat o "tzeapa" de zile mari...si m-ai facut sa inteleg (odata pentru totdeauna) ca nu toata lumea care vorbeste romaneste inseamna neaparat ca locuieste in Romania.

:lol: :) :D Majoritatea imi stiu locatia de aceea m-am mirat si eu ca stii locatiile emitatoarelor din Austria.
Nu-i nici o problema.In experimentarile care le-am facut am reusit sa receptionez si cate un "blitz" de 1-2 secunde cu 130-160kb/s.In majoritatea timpului am la downloadare cam intre 25-75kb/s in functie de propagare.

Antena Yagi pe care am facut-o e facuta special pentru 2100MHz.Pe PCMCIA Card am un led multicolor care se aprinde albastru cand receptionez UMTS si rosu cand am
unde GPRS.Cam 90% din receptie am UMTS.Acum nu stiu de antena ca Cirip zicea ca toate antenele Yagi au impedanta de 300 de ohmi.Deci la toate trbuie bucla de adaptare.Saptamana asta imi vine cablu si m-apuc de treaba.
Stima
0

#44 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 March 2007 - 12:10 AM

Skyspy, la 28 Feb 2007, 22:49, a spus:

Acum nu stiu de antena ca Cirip zicea ca toate antenele Yagi au impedanta de 300 de ohmi.Deci la toate trbuie bucla de adaptare.

Daca antena e "chioara" adica te conectezi direct la dipol, atunci are 300 de ohmi. Daca antena e "de fabrica" si are mufa (de obicei de tip N), atunci sigur e un circuitzel de adaptare si simetrizare acolo intre dipol si mufa. Exista astfel de circuite facute pe un mic cablaj.

Cirip

Aceasta postare a fost editata de Cirip: 01 March 2007 - 12:37 AM

0

#45 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 March 2007 - 08:11 AM

Cirip, la 1 Mar 2007, 00:10, a spus:

Daca antena e "de fabrica" si are mufa (de obicei de tip N), atunci sigur e un circuitzel de adaptare si simetrizare acolo intre dipol si mufa. Exista astfel de circuite facute pe un mic cablaj.

De regula, cele "de fabrica" au realizata acea bucla de adaptare si ... spatial, din tzevusti finutze, (care la prima vedere nici nu seamana cu o bucla de adaptare) care au si posibilitatea de reglare a dimensiunilor fizice, in vederea acordarii pe un optim. Asta e valabil pentru situatia in care ai dotarea necesara: de regula un poliscop, care sa mearga la frecventa cu pricina. io am asa ceva, da' in banda VHF, pe la 171 MHz si tzevushtile au cam 6 mm diam., iar iesirea se face pe mufa N, iar ... 'coborarea' se face pe RG 213. Constarea de la fata locului, zice, ca miscarea "barei de acord" cu numa' 1-2 mm, produce un dezacord de cativa dB, care afecteaza mai ales regimu' de emisie, cand apar unde stationare.
De regula, mai ales daca antenele sunt externe si expuse, e de preferat, ca structura buclei sa fie spatiala sau daca e facuta pe pe suport izolator (ceramic, sticlo, etc.) pentru a evita acumularea de ... mizerie, care in timp poate deveni conductoare sau partial conductoare si strica considerabil adaptarea si deci si parametrii globali ai antenei. Sau daca nu e posibil asa ceva, e BINE sa fie protejata cu o ... :) cutiutza, ceva, o rasina, rezistenta la factorii de mediu.

Stima,
0

#46 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 March 2007 - 09:57 AM

Stie Domnu doctor, stie.
0

#47 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 March 2007 - 10:05 AM

'traitzi, shefu ! :(
0

#48 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 March 2007 - 06:21 PM

O antena "tiparita" direct pe placuta de circuit, 11-12db, cablul de 50ohm se lipeste direct http://www.ettus.com...s/PATCH2400.pdf

Din pacate nu dau dimensiunile exacte (ei doar o vand aici: http://www.ettus.com/custom.html )

--------------

P.S. Iata si un record de distanta WiFi neamplificat, la 11MBit - 200 kilometri. Antena e o cutie de conserve pusa in focarul unei parabole de 3,6 metri: http://www.wifi-shootout.com/

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 02 March 2007 - 07:27 PM

0

#49 Useril este offline   Malkovitch 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 61
  • Inregistrat: 19-December 02

Postat 19 March 2007 - 02:02 PM

Ma bag si eu in ciorba, ca radioamator care se ocupa de legaturi radio pe 1,2 si 2,4 Ghz...
O antena Yagi la frecventa asta e destul de greu de realizat datorita tolerantelor foarte mici la realizarea elementelor. Fiind multe elemente, toleranta sumata este si ea mare.
Pentru un constructor aflat la inceput in domeniu, recomand o antena Double Quad, care se poate realiza pe cablaj si care, montata in focarul unei parabole realizeaza un castig de aproximativ 20DBd (fata de dipol) teoretic si practic cam 17-18Dbd. Avantajul major al acestui tip de antena este raportul fata/spate (F/N Ratio) care asigura rejectia eventualelor semnale sosite in antena in antifaza si care ar deteriora comportamentul antenei.
Impedanta este de 50 Ohm fara alte adaptari.

Va atasez o poza a antenei construite de mine in 2004 si care merge extra! Nu am poza cu parabola ca mi-e lene sa ma duc iarasi pe bloc...

Latura patratelor este de 30mm, discul din spate actioneaza ca un reflector iar distanta intre planul discului si planul antenei este de 12 mm.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1174305774.jpg

[...sunt curios si de aceea am nasul in bandaje...
0

#50 Useril este offline   Malkovitch 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 61
  • Inregistrat: 19-December 02

Postat 19 March 2007 - 02:04 PM

Alta poza...

Antena asta e versiunea beta si a ramas in casa... celalata care functioneaza este cocotata pe bloc...

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1174305849.jpg

[...sunt curios si de aceea am nasul in bandaje...
0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu