Energie alternativa ecologica Pentru locuinta permanenta
Postat 14 October 2008 - 01:03 PM
Postat 14 October 2008 - 01:09 PM
Marky, la Oct 14 2008, 02:03 PM, a spus:
Eu recunosc cu mana pe inima, pe mine m-ai prins!...ba, ca tot suntem la subiect, o sursa de carton ieftin, gasim, sa putem pune pe foc?
Cu rabdare si ciocan.
Postat 14 October 2008 - 03:41 PM
Marky, la Oct 14 2008, 02:03 PM, a spus:
Ti-am dat 5 zile liber sa ai timp sa mai citestesti ceva fizica si sa nu mai aberezi pe aici. Una este sa fi ignorant dar alta e sa ii jignesti pe cei ce se chinuie fara rezultat sa te lumineze un pic. Spor la studiu!
Postat 14 October 2008 - 03:52 PM
Exista si reactoare "minuscule", exista si instalatii solare, eoliene, exista pana si ce doresti sa construiesti, exista ENORM de multe variante sau posibilitati.
Din punct de vedere tehnic, aproape orice din ce s-a discutat in topicul asta este posibil de realizat. Dar nu totul este ieftin. Nu totul este posibil de realizat in bucatarie sau in garaj, nu totul poate fi folosit in casa, nu totul e usor de controlat. In cateva cuvinte nu totul este accesibil.
Cred ca toata lumea cu idei s-a gandit printre altele si la independenta, de orice fel ar fi (energetica, de nevasta, de ...). Nu multi sunt asa norocosi. Trebuie sa fim totusi realisti si cu picioarele pe pamant.
Imi pare bine ca exista si oameni pasionati de tehnica asa cum esti tu.
Gradina casei se termina in albia unui rau. Te asigur ca ma gandesc mai mult decat crezi, la a folosi ce am acolo (cursul de apa, vantul si soarele) pentru a obtine ce doresc, dar prefer sa fie cat mai ieftin, simplu sau cu randament cat mai mare. Nici eu nu-s multumit ca nu gasesc generatoare electrice eoliene prin Romania, nu-s multumit ca mai toate centralele eoliene sunt facute in China, ca celulele solare sunt scumpe... Asta nu inseamna ca o sa ma apuc sa-mi frec palmele sa obtin caldura, s-o transform in energie electrica, sa fac electroliza apei, sa obtin niste gaze pe care le ard, cu flacara obtinuta sa incalzesc un cazan pentru abur, apoi dupa aia sa obtin energie electrica sa-mi alimentez consumatorii casnici si cu apa fierbinte sa-mi incalzesc caloriferele. Eu zic ca se poate si mai simplu.
Si bascalie o sa fac cat o sa traiesc ca altceva nu stiu.
Spor la treaba!
Tinem legatura!
Telefon: 0721 385365
Postat 14 October 2008 - 05:14 PM
doco, la Oct 14 2008, 02:31 AM, a spus:
Oricum 300kw/h nu sunt deloc putini
http://www.perendev-...om/products.htm
Cea mai banala confuzie care ii tradeaza pe smenarii astia este una pe care ar recunoaste-o orice om care a studiat putina electricitate. KW/h, adica putere impartita la timp NU are semnificatie fizica! Energia se masoara in KWh, adica [Watti inmultit cu ore]. Uitati-va cu atentie pe contoarele de energie electrica. Scrie KWh, nu KW/h. Deci generatorul care "da KW/h" produce pagube, gogosi, ce doriti, NU energie.
In plus, nea Perendev asta ofera "5 years guarantee conditional " si cere semnarea unui "sale/lease agreement gives the person the use of the equipment for 5 years which is prepaid". Deci... garantia este conditionata si plata se face integral inainte. S-avem pardon! Asta lasa loc la o gramada de smecherii. Ca n-ai facut, ca n-ai avut, ca n-ai putut, dar te-ai priceput. Tzepe, nene! Plus ca generatorul costa 45800 de iepuroi, exclusiv taxe si livrare. Intrebare: Cat te costa energia electrica pe timp de 5 ani de la Electrica? Daca e mai putin de 45800 iepuroi, se mai justifica?
Baga o cautare pe gogu "perendev scam" si vezi ce iese. Apar posturi din 2004-2006 care anunta cu surle si trambite "marea demonstratie din mai" sau... ce luna o fi. Peste toate se asterne tacerea. Niciuna nu a mai avut loc datorita unor "probleme neasteptate". Scenariul este arhicunoscut. Cum spune un clasic in viata: " Smecheriile sunt aceleasi, numai fraierii se schimba."
Pentru admini si moderatori
Va rog frumos sa nu inchideti/stergeti topicul asta.
Cirip
Aceasta postare a fost editata de Cirip: 14 October 2008 - 05:27 PM
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
Postat 14 October 2008 - 06:49 PM
Cirip, la Oct 14 2008, 06:14 PM, a spus:
Va rog frumos sa nu inchideti/stergeti topicul asta.
Cirip
nici nu ne trece prin cap lucrul asta...de la etaju II (apropos ai grija ca nicky e vecin cu tine...) , e cel mai tare subiect.....
Postat 14 October 2008 - 09:17 PM
Marky, la Oct 13 2008, 09:47 PM, a spus:
nenea ala corijent la fizica a zis ca E=m*c*c * (unde E-energia totala, m-masa, c-viteza luminii in vid)-tema de meditat.
Teoria coardelor (materia ca manifestare a energiei) e inca in stadiu de "cercetare" daca imi permiti....adica nimic concret pana acum. Pana una alta noi inca avem incredere in teoriile lui Newton si ale lui Einstein (de fapt se demonstreaza destul de usor ca se ajunge de la una la alta, altfel unu dintre ei ar fi gresit).
Dex.
PS: la facultatea de economie se studiaza mai nou termodinamica, mecanica, electricitatea, magnetismul si fizica cuantica? asta e o curiozitate de a mea...
PPS: am pus-o...vedeti poza
Aceasta postare a fost editata de Dexter_Jr: 14 October 2008 - 09:18 PM
Postat 14 October 2008 - 11:49 PM
O gaselnita pentru incalzirea apei menajere si a spatiului ar fi compostarea termofilica. Adica se amesteca paie, iarba, rumegus, talas, frunze verzi si/sau uscate, ulei alimentar rezidual, resturi alimentare, etc..
Daca se asigura o proportie corecta de aer, umezeala, compusi de carbon si azot, biomasa intra in descompunere rapida termofilica - practic e o "ardere" la 45-60 de grade in care se consuma materialul bio-oxidabil, scazand masa combustibilului la 10-20% din cea initiala.
Ca sa n-o lungesc prea mult - un nene a facut o instalatie din OSB, folii si tevi de plastic. E cam mare dar (cica) poate furniza continuu pana la 13 kwatt caldura (45000 btu/hr) http://mb-soft.com/p...3/globalzl.html
Avantaje - foloseste combustibil de "joasa calitate" (adica aproape gratuit), se incarca doar la cateva zile sau una-doua saptamani, poti s-o "do-it-yourself", nu are cum sa ia foc daca nu e supravegheata, "arde" multe chestii, important e sa fie marunte, "cenusa" e de fapt compost excelent pentru gradina, se pot consuma si gunoaiele biodegradabile (hartie, resturi alimentare).
Dezavantaje - combustibilul ala are densitate mica, deci spatiu mare de stocare (dar cateva capite de fan in curte probabil ca ar fi suficiente), trebuie respectate anumite proportii intre compusii substantele bogate in carbon si cele cu azot, magaoaia aia de instalatie ocupa jumate (sau un sfert?) din garaj, e greu de reglat "reactia" - trebuie sa anticipezi necesarul de caldura din urmatoarele zile ca sa stii ce bagi inauntru, munca (probabil) destul de asidua cu golitul si reincarcatul unui "butoi" de 1,5m diametru (golirea de fapt e lejera, ca ramane numai 15% din masa initiala) , riscul ca nenea ala de pe pagina care am dat-o sa fie un lunatic care minte si sa muncesti degeaba.
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 14 October 2008 - 11:53 PM
Postat 15 October 2008 - 11:47 AM
Anul acesta cand am fost la mare am stat "legal" la o familie care avea apa doar prin incalzire solara, cu o capacitate pe zi de cam 300 L la 45-50 grade. Ma gandeam macar pe perioada "insorita" sa folosesc si eu aceeasi metoda, dar nu stiu cum sa fac sa scot un randament cat mai bun. Ma gandeam la un panou format din sticla -partea superioara- si tabla inox (sau altceva care sa reflecte) -spatele- inchis ermetic si care sa contina in interior 5-6 tuburi din camera de cauciuc (fiind un sistem pe hidrofor, ma gandesc ca avand un coeficient de elasticitate destul de bun camera de cauciuc ar pastra presiunea mai mult timp, plus ar oferi spatiu pentru expandarea apei la incalzire), dar nu stiu cat timp ar rezista in soare la temperaturi destul de mari. Tabla cred ca ar fi bine indoita in asa fel incat sa reflecte lumina si in spatele "tevilor" din cauciuc, sper in asa fel sa aduc temperatura interna din panou la aproximativ 65-70 grade, destul cat sa incalzeasca apa la 50 grade, daca nu chiar mai mult. Cred ca un panou de 1x2 m ar fi destul pentru cat se consuma zilnic intr-o casa, dar tot am indoieli in privinta camerei de cauciuc, nu cumva cauciucul se coace la soare? Dar totusi am apa care circula prin el, deci i s-ar pastra proprietatile mai mult timp?
Totusi pentru siguranta as inchide tuburile din camera de cauciuc in tevi transparente, apropiate ca marime de limita de expandare a camerei (dar sub limita, nu peste).
Stima si respect
Aceasta postare a fost editata de protheus: 15 October 2008 - 11:51 AM
Postat 15 October 2008 - 12:26 PM
Pentru iarna cred ca ar trebui aruncat un ochi si spre ceva eolian. La mine nu-i urgenta, dar in urmatorul an trebuie sa vad de un generator. Am gasit de cumparat, pretul e acceptabil, desi cred ca se poate si mai bine. Pana la urma s-ar obtine ieftin ceva confort. La panouri mari, am gazit pana acum preturi intre 2 si 5 euro/W. Nu e putin.
PS. Am inceput sa rasfoiesc pliantele adunate de pe la TIB si pot reveni cu cateva link-uri. O iau incetisor, ca nu-i graba.
http://www.eudis.ro/panouri-solare/ In pliantul pe care-l am, sunt si preturi. Le pot considera doar orientative pentru 2009, ele find valabile pe 2008. Nu stau sa verific daca ele apar si pe site, dar revin daca e cazul in discutii.
http://www.conexelectronic.ro are la vanzare si panouri solare de 10, 50, 80 si 180 Watt. Nu stiu preturi dar nu-i am la inima...
http://www.dgmsolarsystems.ro module mari, de 210 si 250 Watt maxim, cam la 3.75 euro/Watt. Intrebati la ei daca pretul include si TVA sau nu, instalare sau nu... Momentan citesc doar prospecte.
Si mai erau fo doua dar s-a rupt firul. Eventual revin mai tarziu.
Mai stiu cateva firme care vand produse in domeniu dar nu am nimic tiparit sau nu legat de problema in discutie. Oricum e plin netul de eoliene si solare. E greu doar inceputul, cheltuielile se amortizeaza repede, orice modelist se descurca cu intretinerea si exploatarea. Nici proiectarea nu-i un capat de tara, dar revin la vechea mea suparare ca nu se gasesc generatoare (in special de turatie mica, dedicate domeniului) pe toate drumurile. Noroc de ebay ca apar tot felul de lucruri exotice.
Spor la treaba tuturor!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 15 October 2008 - 03:55 PM
Postat 15 October 2008 - 10:53 PM
bitex, la Oct 15 2008, 01:26 PM, a spus:
Pentru iarna cred ca ar trebui aruncat un ochi si spre ceva eolian. La mine nu-i urgenta, dar in urmatorul an trebuie sa vad de un generator. Am gasit de cumparat, pretul e acceptabil, desi cred ca se poate si mai bine.
...
Sa fii sigur ca se poate mai bine - vezi http://forum.softped...howtopic=186887 - nu-i nevoie sa citesti 130 de pagini, in primele 2-3 sunt date cele mai importante link-uri si documente referitor la eoliene DIY. In rest poti sa pui intrebari.
Nu prea merge sa folosesti eoliene pentru incalzire din cauza vanturilor slabe. Pe electric in schimb pot compensa binisor insolatia scazuta din timpul iernii cand eoliana e folosita impreuna cu panouri fotovoltaice - se compenseaza reciproc - iarna vanturile sunt sensibil mai puternice.
------------
protheus a spus:
Ce crei tu se cheama AHS (anual heat storage) sau PAHS (passive anual heat storage - pasiv adica fara ventilatoare pompe si alte mecanisme alimentate de curent
Nu prea merge cu apa - ai nevoie de sute poate mii de metri cubi. Incercarile reusite s-au bazat pe izolarea unei bucati cat mai mari de teren sub casa si ingroparea unor tevi la cativa m etri adancime. Izolarea se face la suprafata, pe cativa metri in jurul casei.
Merge doar daca ai panza freatica foarte adanc, altfel apa va duce caldura mai departe, racind solul care vrei sa-l incalzesti
Pentru detalli vezi google - cateva rezultate selectate: http://en.wikipedia....l_thermal_store http://www.motherearthnews.com/Green-Homes...at-Storage.aspx
Si nu prea merge nici cu panouri - ai nevoie de tot acoperisul pentru asa ceva - se alege o sintrila/tigla sau cel mai bine tabla inchisa la culoare sub care se lasa spatiu de ventilatie. De la nivelul culmii acoperisului tragi aerul fierbinte prin tevi si-l impingi sub pamant. Asta e tot. Sistemele pasive folosesc o circulatie naturala, fara ventilatoare - gasesti scheme pe net.
-----------
Panouri si scheme de incalzire solara pentru spatiu (aer) sau apa gasesti gramezi la http://www.builditsolar.com . O "tehnologie" foarte promitatoare pentru DIY-eri este cea numita "MTD solar panel" (MTD = modified trickle down) - foloseste o tehnologie ieftina, plastic in mare (cu metode simple de a rezolva problema cu degradarea UV a plasticelor, problemele inghetului, stocarii caldurii si "controlului")
Autorii au pus filme foarte instructive pe youtube - http://de.youtube.co...h?v=NvROxccnGGI - vedeti si celelalte filme are lui jcanivan, (eu consider ca) sunt foarte instructive. Aceiasi inventatori au deschis si un yahoogroup numit "SolarHeat" - multe resurse si informatii se gasesc si acolo.
------------
Ca sa revin la compost - un experiment se poate face relativ usor si acuma toamna exista mult combustibil disponibil: frunzele cazute prin parcuri, strazi si paduri. Nu mai lipseste decat taria sa iau sacu in spinare si sa m-apuc sa le strang de pe alei :rolleyes:
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 15 October 2008 - 11:01 PM
Postat 15 October 2008 - 11:52 PM
Postat 16 October 2008 - 12:11 AM
Verticalele sunt cam problematice, mai ales daca vrei sa cumperi - pretul celor din "comertu globalist" e destul de piparat, chiar si la alea chinezesti.
Postat 22 October 2008 - 07:16 AM
ione, la Oct 21 2008, 09:39 PM, a spus:
Trebuie sticla cat mai translucida...cred! Nu miza pe faptul ca se incalzeste daca e neagra...ai sa vezi ce patesti la prima ploaie!!!
Cu rabdare si ciocan.
Postat 22 October 2008 - 07:25 AM
Pana la urma incalzesti apa si daca lasi teava in aer, la soare, dar presupun ca nu e suficient.
Postat 24 October 2008 - 07:22 AM
adica sa faci p**a mare altor smecheri :)
si acum sa fim seriosi ...
cu 7000 de euro nu ajungi sa devii independent din punct de vedere energetic nici in visele tale cele mai erotice
Aceasta postare a fost editata de RazvanTI: 24 October 2008 - 07:25 AM
http://modelmania.110mb.com/home.html
Postat 24 October 2008 - 09:15 AM
Parca si vad la Mondenii:
"- Auzi fata, tu ti-ai tras eoliana?
- Nu fi proasta! Luna asta incerc solara!..."
Aceasta postare a fost editata de bitex: 24 October 2008 - 09:22 AM
Postat 24 October 2008 - 06:17 PM
Postat 25 October 2008 - 01:15 PM
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 25 October 2008 - 01:16 PM
Postat 25 October 2008 - 02:21 PM
Daca ar fi fost rentabil erau blocurile pline de eoliene, panouri....etc. Asa cum toate balcoanele sunt inchise cu toate ca este (semi) ilegal. Alta dovada ar fi ca din toata discutia de pe treisprezece pagini si treizeci si trei de mii de accesari nu a facut nimeni nimic concret si fezabil.
Pentru panourile solare singura aplicatie pe care o vad eu rentabila este sa tina acumulatorul incarcat la barca sau la motoneige.
Va rog inca o data sa priviti postul doar ca o parere strict personala.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 25 October 2008 - 02:29 PM
Postat 26 October 2008 - 01:01 AM
Electric se merita la locuintele in zonele izolate unde pretul racordarii la electricitate e comparabil cu cel al sistemului alternativ.
Dar 90% e suspect - americanii dau vreo 30% sub forma de deduceri din taxe, UE cred ca-s 40-50%. Ai nostri ca haplea, vor sa dea 90% "norocosilor" beneficiari!
-----------------------
PS Sa revin la chestii mai practice - iata un concentrator solar cu reflector linear fresnel care-mi place foarte mult - simplu, materiale ieftine si sistem de tracking foarte ingenios: http://www.aquaflector.com/index.html
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 26 October 2008 - 01:05 AM
Postat 26 October 2008 - 03:17 PM
Acum revenind la ale noastre ale surubarilor ,la problema ridicata de IONE , imi dau si eu cu parerea : Daca sticla fumurie este de acelasi neam cu aceea de la ferestrele termopan , mai de folos v-ar fi sa folositi sticla ordinara pentru ferestre .Eu nu lucrez in domeniu , dar am avut ocazia sa vad diferenta intre o fereastra cu geam transparent si una cu geam fumuriu .In spatele ferestrei fumurii radiatia calorica a soarelui era mai mica decat in spatele celei cu geam transparent .Evident ca datele tehnice ale acelui sortiment de sticla ( fumuriu ) v-ar rezolva dilema , totusi ,expuneti la soare sticla fumurie si alaturi de ea una ordinara ( a se intelege de folosinta uzuala ) si masurati temperatura in spatele lor,dupa masuratori ve-ti sti ce sticla este mai buna pentru aplicatia data .Teava de cupru este optima , data fiind conductivitatea sa termica , dar (carcotasi fiind ) numai cu serpentina singura nu veti prelua optim energia venita de la soare in captatorul dvs.In spatele serpentinei montati o tabla de cupru , cu suprafata egala cu a geamului folosit , avand grje a se raliza un contact termic cat mai bun intre ele.Solutia e pe departe de a fi ieftina , ofera insa avantajul unui transfer termic bun si usurinta asigurarii unui contact mecanic intre teava si tabla prin lipire .Varianta mai ieftina o reprezinta tabla de aluminiu dar lasa de dorit contactul mecanic (termic ) intre teava si tabla , realizarea acestui contact mie imi pare dificila . Asta ar fi .., spor la documentat si bafta la construit !.
Postat 27 October 2008 - 05:02 PM
Securizarea ajuta impotriva grindinei, continutul redus de fier imbunatateste transparenta, ajungand pe la (sau putin peste) 90%
Incalzirea spatiului se poate realiza mult mai economic cu panouri pentru aer cald - care pot avea "geam" din policarbonat (sau chiar folie de sera) si absorbant din plasa sau chiar hartie neagra. Eficienta scade putin sub a panourilor cu apa calda, dar pretul scade mult mai mult, permitand compensarea prin suprafata mult mai mare de captare - mai ales daca se monteaza pe un perete/fatada verticala orientata spre sud si nu mai necesita cutie cu fund izolat (doar pereti laterali).
Postat 08 December 2008 - 10:05 PM
Am si eu o problema, pentru lucrarea de diploma am ales proiectarea unei instalatii cu panouri fotovoltaice si pe langa asta am ales ca jumatate dintre ele, adica 8, sa urmaresca soarele cu un sistem conceput de mine, o prima idee a sistemului ar fi cu 2 suruburi infinit si o articulatie cardanica, am atasat imaginile, intrebarea mea este va functiona sau ce ar trebui sa modific pt. a fi cat mai fiabil, nu am deloc experinta in acest domeniu.
Multumesc.
si o ultima poza
Postat 09 December 2008 - 12:04 AM
digitek, la Dec 8 2008, 10:05 PM, a spus:
Am si eu o problema, pentru lucrarea de diploma am ales proiectarea unei instalatii cu panouri fotovoltaice si pe langa asta am ales ca jumatate dintre ele, adica 8, sa urmaresca soarele cu un sistem conceput de mine, o prima idee a sistemului ar fi cu 2 suruburi infinit si o articulatie cardanica, am atasat imaginile, intrebarea mea este va functiona sau ce ar trebui sa modific pt. a fi cat mai fiabil, nu am deloc experinta in acest domeniu.
Multumesc.
De mers ar merge, are si sustinere buna in conditii de vant, deoarece sistemul surub nu cedeaza usor la miscare.
Dar nu ar fi mai usor o coroana cremaliera de la o betoniera, taiata in doua (sa fie miscare semicerc), puse in x ? Una pe o axa, si cealalta jumatate pe celalta axa.
Postat 09 December 2008 - 07:51 PM
Postat 14 December 2008 - 09:31 PM
O alta idee de actionare ar fi cu un plutitor relativ greu intr-un butoias. O pompa mica (in genul celor pentru acvariu) modifica nivelul apei in butoias, iar plutitorul legat de un snur la o margine a panoului - ridicandu-se mai mult sau mai putin, stabileste inclinatia panoului. Exista si o contra-greutate legata de latura opusa a panoului ca sa tina snurul intins.
Logica de actionare a pompei poate fi una foarte simpla:
Daca scade curentul ce vine de la panou, opreste pompa daca e pornita sau porneste-o daca-i oprita. Altfel (daca nu sesizeaza scadere a curentului de la panou), continua sa faci in continuare ce faci si acuma (o mentii oprita sau pornita).
Astfel sistemul va cauta inclinatia la care primeste lumina cat mai multa.
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 14 December 2008 - 09:40 PM