nu e nimic genial in solutia cu rezistente - e folosita de altii pentru a devia puterea eolienei cand s-au incarcat bateriile.
O mica corectura, puterea NU variaza liniarcu viteza vantului.
1 - tensiunea generatorului cu magneti permanenti variaza liniar cu turatia.
2 - puterea ce poate fi generata de acelasi generator variaza cu patratul tensiunii, deci proportional cu patratul turatiei.
3 - puterea disponibila in vant variaza cu cubul vitezei acestuia. (de ex. un vant de 10 m/s produce de 8 ori mai multa putere decat unul de 5m/sec)
4 - puterea absorbita de o rezistenta (Sau matrice de rezistente serie-paralel) variaza proportional cu patratul tensiuni (R * U * U)
Deci 2 si 4 sunt sincronizate - nu este nevoie de nici un circuit de a comuta mai multe sau mai putine rezistente in f. de turatie.
Dar Intre 2 si 3 de mai sus exista o diferenta ... "existentiala" - puterea care o da vantul creste cu o curba mai abrupta decat cea pe care o poate prelua generatorul
Proiectarea unei eoliene implica potrivirea celor doua curbe (2 si 3) a.i. pe intervalul de viteza utila a vantului cele doua curbe sa fie cat mai apropiate.
O consecinta mai dramatica a acestei diferente este ca la vanturi puternice exista riscul arderii generatorului sau a rezistentelor de sarcina (cu exceptia cazului cand acestea sunt mult supra-dimensionate) a.i. trebuie sa existe un sistem fiabil de prevenire a acestui tip de avarii - frana, intoarcerea din vant, punerea palelor in drapel, etc.
-----
Si in final, repet - pentru zona noastra nu se merita incalzirea cu eoliana.
Cred ca de exemplu un sistem de compostare termofilica are mai multe avantaje - acesta foloseste frunze, iarba, paie, rumegus si orice fel de deseuri biodegradabile pentru a produce caldura:
http://mb-soft.com/p...3/globalzl.html