Modelism - RHC Forum: diferentiator op-amp; DC versus semnal variabil - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

diferentiator op-amp; DC versus semnal variabil

#1 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 22 October 2006 - 05:08 AM

Salutari!

Intrebare: am un semnal variabil (functie de timp) a carui forma de variatie nu o cunosc. Cunosc insa extremele intre care variaza cu o oarecare precizie (sa zicem intre 360 si 380 miliVolti). Mai am un semnal constant in timp.
Cum pot face deosebirea intre cele intre semnalul variabil in timp si cel constant? Ar merge sa folosesc un diferentiator construit cu un amplificator operational? Mentionez ca "frecventa" de variatie a primului semnal nu depaseste 10-20 Hz. (majoritatea timpului este sub 10 Hz... undeva pe la 3-4 Hz).
Ma gandeam ca semnalul constant va da un output 0 pe diferentiator pe cand semnalul variabil va da un output diferit de zero.
Stiu ca diferentiatoarele au probleme la frecvente inalte dar nu planuiesc sa-l folosesc pentru frecvente inalte.

De asemenea stiu ca nu exista semnal perfect constant insa in cazul din discutie al doilea semnal (la care eu ma refer ca si cum ar fi semnal constant) este "mai constant" decat cel variabil. Cat de mai constant? pai este de 350 milivolti +/- 1 miliVolt. Prin urmare derivata acestui semnal realizata de catre diferentiator ar trebui sa fie mult mai apropiata de 0 decat derivata semnalului variabil in timp... corect?

Nu as dori sa implementez solutie cu "microcontroler". Consider ca se poate rezolva analogic in mod elegant... mai am cateva idei dar aceasta ar fi prima la care m-as arunca si m-ar interesa ce credeti despre asa ceva.

Mersi,
MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 22 October 2006 - 05:09 AM

0

#2 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 22 October 2006 - 07:23 AM

Poti folosi si un comparator la care setezi pragul de comparare la cel mai mic nivel al semnalului variabil. De cate ori acesta variaza (adica creste, comparatorul basculeaza si ai "1" la iesrire. Semnalul constant nu va produce nici o modificare la iesire daca pragul comparatorului va fi setat putin peste semnalul constant.

Succes.
0

#3 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 22 October 2006 - 04:04 PM

Salutari!

Intr-adevar si solutia comparatorului cred ca ar merge. Doream insa sa stau departe de nevoia de a seta "valori limita". Din diferite motive valorile intre care variaza semnalul variabil precum si valoarea semnalului constant se pot schimba si atunci ar fi nevoie sa modific pragul comparatorului.

Pe cand cu un derivator folosesc doar proprietatea semnalului de a fi variabil sau nu neinteresandu-ma intre ce limite variaza sau ce valoare are semnalul constant.

Oricum voi incerca ambele solutii.

Multumesc,
MIG-29
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro