Intrebare: am un semnal variabil (functie de timp) a carui forma de variatie nu o cunosc. Cunosc insa extremele intre care variaza cu o oarecare precizie (sa zicem intre 360 si 380 miliVolti). Mai am un semnal constant in timp.
Cum pot face deosebirea intre cele intre semnalul variabil in timp si cel constant? Ar merge sa folosesc un diferentiator construit cu un amplificator operational? Mentionez ca "frecventa" de variatie a primului semnal nu depaseste 10-20 Hz. (majoritatea timpului este sub 10 Hz... undeva pe la 3-4 Hz).
Ma gandeam ca semnalul constant va da un output 0 pe diferentiator pe cand semnalul variabil va da un output diferit de zero.
Stiu ca diferentiatoarele au probleme la frecvente inalte dar nu planuiesc sa-l folosesc pentru frecvente inalte.
De asemenea stiu ca nu exista semnal perfect constant insa in cazul din discutie al doilea semnal (la care eu ma refer ca si cum ar fi semnal constant) este "mai constant" decat cel variabil. Cat de mai constant? pai este de 350 milivolti +/- 1 miliVolt. Prin urmare derivata acestui semnal realizata de catre diferentiator ar trebui sa fie mult mai apropiata de 0 decat derivata semnalului variabil in timp... corect?
Nu as dori sa implementez solutie cu "microcontroler". Consider ca se poate rezolva analogic in mod elegant... mai am cateva idei dar aceasta ar fi prima la care m-as arunca si m-ar interesa ce credeti despre asa ceva.
Mersi,
MIG-29
Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 22 October 2006 - 05:09 AM