Salutari!
Asa cum ziceam recomand folosirea Basic Stamp-ului datorita usurintei in programare si interfatarii cu diferite elemente.
Pentru ceea ce doresti tu poti folosi senzorul de presiune specificat fara amplificare deoarece output-ul e undeva in zona 0.2 V-4.7 V ceea ce calca foarte bine pe inputul unui ADC "clasic" (de ex. MAX 186 de 12 biti are 0-5 Volti intrarea; 8 canale).
Poti astfel folosi exact schema din datasheet-ul MAX186 pentru a interfata cu Basic Stamp (sunt vreo 4 condensatori si cateva conexiuni de realizat). Senzorul de presiune poti sa-l pui de ex. pe canalul 1. Bineinteles se poate adauga si un filtru trece-jos cu taiere undeva pe la 3-4 Hz (poate fi chiar mai jos de atat deoarece nu te intereseaza, probabil, micile fluctuatii de presiune ce nu ilustreaza urcarea rachetei)... eu am folosit tot pentru achizitie de date Butterworth ordinul 2 realizat cu un op-amp si cativa condesatori si rezistori. Drept op-amp-uri (in general pentru filtre, amplificatoare folosite in astfel de aplicatii) iti recomand OP177. Bineinteles ca aceleasi scheme functioneaza si cu alte tipuri de op-amp-uri.
Programarea Basic Stamp-ului o faci prin linie seriala direct de pe calculator iar stocarea datelor se face pe EEPROM-urile ce se afla "onboard" (pe placa de dezvoltare a Basic Stampului).
Poti face un sample de altitudine cam 1 citire/secunda si stocarea in memoria respectiva urmand ca apoi sa citesti memoria folosind tot Basic Stamp-ul dar cu un program separat de citire (simplu de scris ca si programul de zbor). Datele stocate in memorie se vor descarca astfel pe calculator intr-un fisier; sau in fisiere diferite functie de cum doresti sa structurezi datele respective.
Daca doresti sa afli acceleratia atunci poti folosi un accelerometru cu un filtru si un amplificator (de obicei ai milivolti si doresti sa aduci in range de volti pentru input pe ADC). Am zburat pe balon de mare altitudine un astfel de circuit (doar ca nu continea senzor de presiune ci 3 accelerometre dual-axis) si s-a comportat excelent.
Pentru a rezista pana la -60 grade Celsius poti sa folosesti un ADC military grade (selectezi in lista de optiuni sa iti trimita ADC military grade). Totodata se poate implementa o procedura ce citeste altitudinea si pe portiunea descendenta o secventa logica iti poate declansa intai parasuta de franare si ulterior parasuta principala.
MIG-29
Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 14 September 2006 - 02:12 AM