Modelism - RHC Forum: altimetru - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

altimetru declansator

#1 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1589
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 13 September 2006 - 02:25 PM

Pt ca m-am saturat sa tot ghicesc temporizari si sa fac improvizatii, sau sa mi se deshida parasuta la altitudine prea mare si racheta sa mearga la dracu-n praznic impreuna cu un alt "rachetist" ne-am hotarat sa ne facem un altimetru.
acum ii rog pe maestrii electronisti de aici sa ne sfatuiasca. ce am dori
1. sa fie bazat pe un senzor de presiune in genul MPX5100ap detalii
2. sa aiba minim 2 iesiri pt declansatoare(1 parasuta la apogeu una la aproximativ 200m de nivelul 0), optional si o a treia iesire pt o incarcatura de urmarire cu fum
3. daca se poate datele sa le descarcam pe PC si sa le vedem acolo.
4. optional: daca se poate s masoare si viteza maxima atinsa si/sau acceleratia
5. sa fie robust, sa functioneze la temperaturi mai mici(-30 de grade), si sa reziste la acceleratii de peste 100g
daca piesele nu se gasesc in romania pot incerca sa le cumpar din US(trebuie sa primesc un pachet de la MIG-29 si o sa il rog pe el sa ma ajute)
material de "inspiratie" :
aici
aici

Aceasta postare a fost editata de Dexter_Jr: 13 September 2006 - 04:35 PM

Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#2 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 13 September 2006 - 11:26 PM

Salutari!

Asa cum ziceam recomand folosirea Basic Stamp-ului datorita usurintei in programare si interfatarii cu diferite elemente.

Pentru ceea ce doresti tu poti folosi senzorul de presiune specificat fara amplificare deoarece output-ul e undeva in zona 0.2 V-4.7 V ceea ce calca foarte bine pe inputul unui ADC "clasic" (de ex. MAX 186 de 12 biti are 0-5 Volti intrarea; 8 canale).
Poti astfel folosi exact schema din datasheet-ul MAX186 pentru a interfata cu Basic Stamp (sunt vreo 4 condensatori si cateva conexiuni de realizat). Senzorul de presiune poti sa-l pui de ex. pe canalul 1. Bineinteles se poate adauga si un filtru trece-jos cu taiere undeva pe la 3-4 Hz (poate fi chiar mai jos de atat deoarece nu te intereseaza, probabil, micile fluctuatii de presiune ce nu ilustreaza urcarea rachetei)... eu am folosit tot pentru achizitie de date Butterworth ordinul 2 realizat cu un op-amp si cativa condesatori si rezistori. Drept op-amp-uri (in general pentru filtre, amplificatoare folosite in astfel de aplicatii) iti recomand OP177. Bineinteles ca aceleasi scheme functioneaza si cu alte tipuri de op-amp-uri.

Programarea Basic Stamp-ului o faci prin linie seriala direct de pe calculator iar stocarea datelor se face pe EEPROM-urile ce se afla "onboard" (pe placa de dezvoltare a Basic Stampului).

Poti face un sample de altitudine cam 1 citire/secunda si stocarea in memoria respectiva urmand ca apoi sa citesti memoria folosind tot Basic Stamp-ul dar cu un program separat de citire (simplu de scris ca si programul de zbor). Datele stocate in memorie se vor descarca astfel pe calculator intr-un fisier; sau in fisiere diferite functie de cum doresti sa structurezi datele respective.

Daca doresti sa afli acceleratia atunci poti folosi un accelerometru cu un filtru si un amplificator (de obicei ai milivolti si doresti sa aduci in range de volti pentru input pe ADC). Am zburat pe balon de mare altitudine un astfel de circuit (doar ca nu continea senzor de presiune ci 3 accelerometre dual-axis) si s-a comportat excelent.

Pentru a rezista pana la -60 grade Celsius poti sa folosesti un ADC military grade (selectezi in lista de optiuni sa iti trimita ADC military grade). Totodata se poate implementa o procedura ce citeste altitudinea si pe portiunea descendenta o secventa logica iti poate declansa intai parasuta de franare si ulterior parasuta principala.

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 14 September 2006 - 02:12 AM

0

#3 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 14 September 2006 - 07:38 AM

Dexter, sa spui si cit ti-ar conveni sa cintareasca maxim, sistemul descris de tine.

Aceasta postare a fost editata de navigator: 14 September 2006 - 07:38 AM

0

#4 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC

Postat 14 September 2006 - 08:15 AM

navigator, la 14 Sep 2006, 07:38, a spus:

Dexter, sa spui si cit ti-ar conveni sa cintareasca maxim, sistemul descris de tine.

daca are sub 400 grame eu is foarte multumit(oricum tre sa le fac mai grele ca merg al dreq de repede)
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#5 Useril este offline   Anonim2 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 124
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 14 September 2006 - 09:18 AM

http://www.missilist...am/altimbar.htm

Daca poti face rost de XFPM-115kpa iti pot face eu schema asta.

PIC12F675 si retul pieselor am eu.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-5-1158218330.jpg

0

#6 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC

Postat 14 September 2006 - 09:33 AM

multumesc de oferta dar o sa incerc sa fac schema aia cu BS2(ma ajuta si MIG-29) pentru ca aia o pot lega la calculator si pot descarca datele. pe langa sta colo mai am cateva canale libere care se porgrameaza usor si il mai pot "condimenta" casa zic asa.
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

5 useri citesc topicul
0 membri, 5 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro