@ Aantikk,
Mi-ai trimis pe MI aces mesaj:
QUOTE]Vreau sa te intreb daca imi pot face singur niste acumulatori pt cessna,ez etc..
Daca da poate imi spui si cum ai leg intre ei.
Vreau sai cumpar separat si sai aranjez eu.
Poate imi desenezi ceva sau mai simplu:serie sau paralel(eu is afon).[/QUOTE]
Iti raspund aici, ca pe MI nu pot sa atasez poza.
Da, poti linistit sa-ti faci singur packul de acumulatori. Io aproape toate mi le-am facut singur.
ATENTIE!!!
NiXX (adica NiMh si NiCd) musai NUMAI SERIE, nu paralel!!!!!!!
Cand iti comanzi acumulatorii, comanda si bridele cu care ii lipesti intre ei (cu albastru in poza).
Nu e musai sa le cumperi - le poti face si tu.
Foloseste un cablu mai gros, din care tai bucatele cu fo 20% mai lungi decat diametrul unui acumulator. Dezizolezi capetele numai fo 4-5mm.
Ai nevoie de n-1 bride (n=nr. de acumulatori).
Daca nu vrei din cablu, poti sa le faci din tabla de cupru, de 0,5-1mm grosime si 3-5mm latime. Tabla de cupru o poti obtine din tevile de la instalatiile sanitare. Se taie, se indreapta, etc.
Acumulatorii se pregatesc astfel:
Cei doi poli, se curata usor cu hartie abraziva. Cu un ciocan de lipit de CEL PUTIN 60W, se pune cate un picur de fludor pe fiecare pol.
NU SE FOLOSESTE PASTA DECAPANTA!!!!
Se foloseste doar saciz, daca decapantul din fludor nu ajuta.
Varful ciocanului de lipit nu se tine pe plot mai mult decat 2-3 sec. o data!
Bridele se pre-cositoresc si ele.
Urmand schema din poza, se cositoresc bridele pe acumulatori.
Se verifica lipiturile, sa fie cositor suficient si bine aderat pe elementele lipite. Io ma uit intotdeauna cu o lupa.
Lipiturile nu trebuie sa aibe "moatze" ascutite, ce ar putea penetra termocontractantul ce se pune la final.
Daca vrei, intre acumulatori, pe generatoarea comuna, se poate pune CA sau "hot glue", pt. a stabiliza si rigidiza packul in aceasta etapa.
Pt. rigidizare suplimentara, pacul se "matiseaza" strans cu 2-3 ture de scoci cu fibra de sticla, ca in poza.
Se atasaza cablurile pe care se va lipi mufa de alimentare (MPX sau conectori tip Gold2 -Gold4, CT2-CT4).
Cablurile, musai cu izolatie siliconica, 1,5-2mm. Nu te calici sa pui sarme ordinare.
Peste acumulatorul din stanga (in poza), poti sa mai dai 2-3 ture de scoci, ca sa sigurantezi mai bine cablurile de pack, sa nu se smulga la manipulari brutale.
La sfarsit, packul se trage intr-un termocontractant.
Precizare: Nu e musai caco nfiguratia packului sa fie aia din poza. Poti sa-i cladesti cum iti este de folos, atata timp cat legaturile se pastreaza in serie. Poti sa faci initial niste probe cu un mock-up facut din acumulatorii tai legati cu scoci sau elastic, sa vezi cum iti incap mai bine in locasul ce il ai.
Atentie totusi, nu fa packul prea "cilindric". Acumulatorul din mijlocul gramezii, va beneficia cel mai putin de fluxul de aer ce ar trebui sa-l raceasca.
F.F.F. IMPORTANT!!!
Inainte de a face packul, asigura-te ca toti acumulatorii sunt in aceeasi stare. Sau toti incarcati, sau toti descarcati la aceesi valoare de tensiune!!!
Altfel, vei avea vesnic un pack dezechilibrat si puturos!
Kalimera Baftodello Paralia Halkidiki!
Cu drag si mult sictir,
Valteras - El Greco- Domenikos Theotocopoulos