Pentru ca nu am vazut cel putin in acest topic nici o informatie completa in acest sens iar in acest moment acumulatorii Li-Po sunt din ce in ce mai des folositi, va prezint cateva informatii utile. Aveti atasat un tabel care va arata gradul de incarcare procentuala al unui acumulator Li-Po in functie de numarul de celule si tensiunea la borne in gol.
Desi are calitati incontestabile in ceea ce priveste pretul, capacitatea, greutatea, curentul debitat in sarcina si numar mare de cicluri incarcare/descarcare, acest tip de acumulator este si foarte pretentios in ceea ce priveste parametrii de utilizare.
-NU TREBUIE SUB NICI O FORMA SA SUPRAINCARCATI CELULELE LA O TENSIUNE MAI MARE DE 4,2V.
-NU TREBUIE DESCARCAT SUB 3,6V/CELULA.
-NUMARUL DE CICLURI INCARCARE/DESCARCARE DEPINDE DE REGIMUL DE CURENT LA CARE LUCREAZA ATAT LA INCARCARE CAT SI LA DESCARCARE.
Supraincarcarea duce aproape sigur la explozia celulelor si de multe ori la niste flacari care va pot crea mari probleme daca apar cand si unde nu trebuie.
Descarcarea sub valoarea minima a tensiunii pe celula ii reduce drastic performantele ulterioare.
Regimul de curent la care este utilizat are si el importanta: Folosit la curenti mari, numarul de cicluri utile incarcare/descarcare se reduce simtitor. Si daca asupra regimului de descarcare nu putem interveni decat in mica masura, putem sa menajam celulele macar partial in timpul incarcarii, la un curent echivalent valoric cu 0,1C[A]-recomandat- care ne ia mai mult timp pentru incarcare completa, dar ii reduce uzura. Asta nu inseamna ca nu poate fi incarcat rapid chiar si la o valoare a curentului de 0,5C[A].
Ca exemplu practic,in vreo zece ani de cand am trecut la telefonia mobila, va pot spune ca am schimbat mai multe telefoane mobile, de diverse marci, dar la toate le-am modificat incarcatoarele cu care au venit in dotare, reducandu-le curentul debitat la maximum 0,25-0.3C[A]. Timpul de incarcare completa a crescut de la mai putin de doua ore asa cum au venit din fabrica,la trei ore si jumatate pana la patru ore.
NICIODATA pana astazi nu am avut nevoie sa inlocuiesc acumulatorul unui telefon in perioada de utilizare care a ajuns in unele cazuri la 6 ani in conditiile in care acumulatorul tinea tot atat ca in ziua in care l-am cumparat! Si cum de ales nu aveam, acumulatorul era...Made in China!(Nokia3310) In acelasi interval de timp, cu acelasi tip de telefon si incarcator original, un prieten al meu a schimbat trei acumulatori! Acum de exemplu am un SE K810i al carui acumulator se comporta perfect dupa trei ani si jumatate!
Nu ateptati aceleasi performante de la acumulatorii vostri pentru ca descarcarea se face de regula in zeci de minute, dar puteti obtine cateva ( poate zeci de) cicluri utile in plus!
In aceasta ordine de idei, va sfatuiesc pe toti sa investiti in incarcatoare specializate pe Li-Po, preferabil avand curentul de iesire reglabil si NEAPARAT cu egalizarea tensiunilor pe celulele inseriate in pack, pentru ca este imposibil sa gasiti doua celule cu parametri identici si in timp pot apare decalaje mari ce pot duce la distrugerea unei celule si implicit a packului. Exista si modele de incarcatoare relativ ieftine pentru packurile uzuale cu doua sau trei celule, prevazute cu egalizare a tensiunilor pe celule. Cei care au patit-o (destui), stiu despre ce e vorba.