Aproape totul despre celula acumulator
Postat 27 July 2006 - 01:35 PM
Postat 15 August 2006 - 07:55 PM
tema ar fi urmatoarea; se cere program de intretinere la baterii de acumulatori Pb acid prin trasarea curbei de descarcare si masurarea rezistentei interne pentru estimarea duratei de viata si a capacitatii la momentul testului.
stie cineva pe undeva o scula cu care sa se poata face aceste teste comod si credibil?
o adresa, site, nume firma, orice...
multumesc anticipat,
bizu
Postat 18 August 2006 - 09:23 AM
bizu, la 15 Aug 2006, 21:08, a spus:
multumesc mult
bizu
http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?lang...dok=2021956.htm
in romania reprezentanta este www.AgeSys.ro Arad.
Postat 18 August 2006 - 01:51 PM
intre timp, pravalia a gasit o varianta la americani, ceva care rezista la buseli de pina la 50G, cu tot dischisul (calculator de proces in carcasa safe). perfecta pentru lucru in deplasare, la un pret pe care nu cred ca vreau sa-l stiu...
inca o data va multumesc!
bizu
Postat 22 October 2006 - 11:32 PM
As vrea sa-mi schimb "hrana" barcii mele care este pe baza de NI-CD si Ni-MH si sa trec pe LIPO !
Fac o greseala sau nu !
Ma refer la cerinta de curent pe care o am avand un motor care suge destul de bine .
Chiar daca voi lua un LIPO 2500mA si 30 C credeti ca va fi acelasi randament ca la bateriile clasice .
Nu ma intereseaza faptul ca LI-PO sunt mai pretentioase ....bla ..bla.... la incarc. desc....etc .
Ma intereseaza daca se preteaza la motoare de mare consum .
Cu rezistenza interna cum stam ?
Multumesc anticipat de parerile voastre !
Postat 23 October 2006 - 07:25 AM
tinind cont de locul unde pui acumulatorul (in barca) ma asteptam sa vrei sa treci pe plumb... daca e loc.
oricum, prima manevra este sa aflii cu precizie (nu la zecime) curentul tras de motorul tau (in apa); daca vrei sa mergi pe lipo, acest curent trebuie sa reprezinte cam 80% din capacitatea maxima a acestuia. vezi ca nu-i place apa...
bafta
ps. daca n-ai un masurator de curenti mari, pune o rezistenta de 0,1 ohmi in serie cu acumulatorul, un voltmetru cc (3...10V) va citi caderea de tensiune de pe aceasta rezistenta (pui voltmetrul la capetele rezistentei). faci o inmultire cu 10 si ai aflat curentul in A. rezistenta sa fie de macar 10W si sa te misti repede...
Postat 23 October 2006 - 02:53 PM
In circuitul de alim al motorului am o siguranta de 25 de 25 de amperi care este la limita ..dar tine !
Deci presupunem ca circula in faza initiala 20 -23 A pe urma cand barca incepe sa planeze consumul scade sigur deci .... ce zici ?
Le cumpar sa nu ?
Ideea este ca vreau sa pun doua packuri inseriate cu monitorarea de cuviinta ...etc .etc , deci la 14.8 - 16 V cat fac ele incarcate .
Ceea ce vreau sa fac eu sa scap de greutatea pe care o am cu 14 celule normale care este de nedescris .
Presupun ca indepartand 1 Kil jumate de baterii voi avea rezultate deosebite .
Ce zici Bizule ?
Barca asta a mea cu cat e mai usoara cu atat se ridica mai repede in" planing" si deci viteza va vi mai mare ..nu ?
Postat 23 October 2006 - 04:02 PM
pentru lipo, poti lua in calcul 3,7V pentru fiecare celula. daca vrei sa inlocuiesti 14 celule, asta ar insemna cam 17,5V, adica 5 celule lipo.
oricum, pentru 25A vei avea nevoie de celule de 1750mA pentru 15C sau 2500mA pentru 10C, minim.
poti compune packul cu doua serie plus trei serie, dar va trebui sa fie compuse din celule identice.
mai trebuie sa ai incarcator pentru lipo si egalizor. egalizorul este, zic eu, obligatoriu pentru asa un cirnat de celule.
nu uita ca celulele astea au nevoie de aerisire, ca si celalalte numai ca astea, daca ies din parametri (curent, nivel de descarcare, temperatura) pot face plici.
apropo de descarcare, regulatorul tau va trebui sa lucreze cu lipo pentru ca tensiunea minima este alta decit cea de nc sau nimh.
bafta
Postat 23 October 2006 - 04:24 PM
cumperi celule separate(Kokam, Graupner), iei un "cablaj" din ala de conectat celule(exista cred ca si pt 5).
un incarcator bun(minim Orbit Pocketlader) si un balancer tot Orbit(exista de 5 celule si e vreo 50 euro).
e maricica investitia dar rezultatele o sa fie pe masura.
toata treaba e sa folosesti produse de calitate.
in general celulele Kokam au vreo 20C deci duc.
Postat 24 October 2006 - 07:44 AM
Sau mai iei un pack. Sau doua. Si deja ti s-a golit cardul...
Parerea mea este sa cantaresti bine. Ia (sau imprumuta, daca ai de la cine) un pack si vezi ce se intampla.
Postat 24 October 2006 - 08:51 AM
Unii producatori dau 2 cifre (de ex 20/25), altii se feresc ca de tamiie si dau numai una. Nu iau in discutie cazul ca producatorul da o cifra, si comerciantul (intern) da alta (ca a incercat el !). Prima cifra se refera la curentul de sarcina garantat, respectiv curentul maxim admis, pe care-l poate suporta fara sa se deterioreze (chimic), daca-l depasiti sa distruge prin cresterea rezistentei interne. A doua cifra este curentul maxim instantaneu (max 25 secunde), daca-l depasiti, se topesc intern electrozii. Din pacate, tehnologia LiPo este departe de capacitatea de a incasa prostii al NiCd sau NiMh, si au prostul obicei sa se distruga.
Inainte de a cumpara acumulatori LiPo, vedeti sa va incadrati in prima cifra a datelor de la producator nu de la comerciant, iar acumulatorii cu o singura cifra garantata nu sunt pentru modelism.
Aceasta postare a fost editata de vlad1: 24 October 2006 - 08:51 AM
Postat 24 October 2006 - 01:29 PM
Din pacate lucrul cel mai bun ar fi asa cum zice Walter sa pot imprumuta bateriile si sa fac niste probe , dar aici la lac cand ne intalnim nu este "unul " care are LIPO lucru care mi-a dat intotdeauna de gandit . Ceva bani au prin buzunare ca sa le cumpere dar nu se arunca .....
O sa cumpar totusi doua packuri de 7,4 V la 2500 mA , pe reg. o sa pun un liposaver si o sa vad ce se intampla ....!
Dupa cum spuneti voi ar trebui sa fie OK mai ales daca scap de greutatea pe care o am ,si motorul va absorbi mai putin curent ....se presupune stiintific !!!!!!!
Numai bine !
Dupa probe o sa va tin informati cu eventualle "EXPLOZII " !
Postat 05 December 2006 - 11:15 PM
Am 2 NiCd H&H nemtesti (ce marca e asta nu stiu) luate din occident tot R6 de 700 mAh de acum 7 ani, dar si acum dupa atatia ani baga in ele aparatul cam 750-850 mAh cu 200 mA curent incarcare, deci cam cum trebuie, in unu baga chiar 950 mAh asa ca mai strong.
Alea NiMh le foloseam la walkman si la statii de radiocomanda, nici macar pentru propulsie.
Ce parere aveti de GP-uri R6 ? Sunt bune sau bune de aruncat ? Ca deja mi-am facut o mie de nervi.
Recomandati in continuare NiCd ? Sunt mai stabile ? Mai durabile ? La curenti de descarcare de maxim 0,5 C. Eu nu stiu ce sa mai zic.
Aceasta postare a fost editata de DjGenove: 05 December 2006 - 11:23 PM
Postat 07 December 2006 - 09:34 AM
Eu am acumulatori NiMH de la Sanyo, GP, Venom(nu stiu de cine e produsa celula).
Tot timpul intra in ei mai mult decat au valoarea.
De ex acu Venom sunt asamblati pt un pack de TX, mai exact 8 celule, au capacitatea de 2400mAh, niciodata nu au luat sub 2500mA si la ultima incarcare au luat 3600mA, deci, cum ziceam conteaza foarte mult incarcatorul.
Si un sfat, ca sa nu aveti probleme la incarcare, acumulatorii nu trebuie lasati sa se descarce prea mult inainte de a fi pusi la incarcat altfel o sa existe delta peak fals. In cazul in care sunt prea descarcati, faceti o incarcare normala, dupa care le dati o ciclare (descarcare - incarcare), asta este valabil pt celulele R6.
Nu incarcati R6 cu mai mult de 1/5!
@marius10
Lipo sunt foarte buni dar conteaza mult marca sau mai exact producatorul.
Stiu ca o sa-mi sara anumite persoane in cap dar asta e, daca nu vrei sa arunci bani, iti recomand sa nu cumperi "chinezisme".
Daca vrei sa stii mai multe cauta-ma pe yahoo mess (war_mk).
Celulele Lipo au probleme cu temperatura asa ca nu le lasa sa se incalzeasca prea tare (maxim 55-60grd).
@dexter_jr
Sincer nu recomand cumpararea de celule si asamblarea lor intr-un pack pentru ca sunt riscuri cam mari.
In primul rand un pack cand vine din fabrica are celulele imperecheate din punct de vedere al rezistentei interne, pe cand daca il confectionezi tu risti sa ai diferente mari de Ri si moare repede pack-ul.
Si nu in ultimul rand a mai zis cineva ca apa face rau la lipo, pina la urma apa face rau la tot ce este electronic sau electric.
Atentie!! Asa zisul procedeu pt neutralizarea celulelor LiPO cu apa cu sare nu este real si prezinta riscuri (din pacate nu mai am link-urile in care este prezentat in detaliu ce se intampla).
Postat 07 December 2006 - 05:50 PM
War_mk spune cum ca ce are el nu i-a facut surprize din astea, ma mir.
La o celula GP 2000 (2000 mAh) R6 am facut ciclare, descarcare cu 0,5 A (cu mai putin nu stie aparatul sa descarce) apoi la incarcare a luat 380 mAh cam si a piuit ca e gata incarcarea, odata manual cu 400 mA curent incarcare, alta data auto ciclare deci dupa autodescarcare, i-a dat in barba tot cam cu 400 mAh si tot atat a luat.
Alta celula GP2000 R6, nici n-am mai facut ciclare, am bagat manual 400 mA curent incarcare, a bagat in el 2547 mAh deci peste cat avea si mi se parea okey.
Alta a luat 980 mAh, alta a luat 1086 mAh.
Bineinteles toate erau descarcate.
400 mA este cam exact ce spui tu War-Mk, 1/5 C, zic eu ca am dat bine, tu cu cat recomanzi la GP2000 R6 curent incarcare ?
La NiCd alea H&H parea mai buna treaba, baga peste 700 adica maxim din cat aveau, cu 200 mA curent incarcare.
Daca nici Power Peak Li nu e bun atunci ce aparat e bun ?
Aceasta postare a fost editata de DjGenove: 07 December 2006 - 05:55 PM
Postat 07 December 2006 - 06:50 PM
Nu zic ca aparatul tau nu e bun dar exista multe altele care sint mai bune.
Mi-au trecut multe chargere prin mina si am ajuns la concluzia ca la ora actuala Orbit e cel mai bun.
Postat 08 December 2006 - 11:52 AM
Postat 08 December 2006 - 01:37 PM
Ideal este incarcarea fiecarei celule separat si un aparat care sa stie sa faca asta ca lumea.
Pana la urma unul zice ca Orbit e cel mai bun, altul zice ca Duratrax, cum sta treaba real de fapt ? Vad ca e ca la doctor, 7 doctori, 7 diagnostice si 7 prescriptii de medicamente.
Postat 08 December 2006 - 03:53 PM
Acelasi fenomen apare la LiPo, dar din cauza ca sunt mult mai putin tolerante la prostii, la mai mult de 3 in serie trebuie folosit egalizor sau incarcare pe celule distincte (la LiPo, depasirea 4.25 V/Cel produce efecte ireversibile in celula).