elice navo confectionare: cum, ce material...?
Postat 28 March 2006 - 02:37 PM
prin urmare o intrebare pentru experti: cum se confectioneaza o elice navo? din ce materiale? cum se alege profilul? dar daca e vorba de o elice (sau pereche de elice) de mici dimensiuni (25-30mm)
o solutie mai simpla ar fi tare buna...
evident ca am cautat pe net, si se gaseste destul material...
am incercat sa fac o pereche de elici de 27 mm dia, din cartele telefonice. am desenat un profil in ACAD (m-am inspirat dupa un model luat de pe net, si l-am mai... aranjat eu), print pe hartie, lipit pe cartela, decupaj si in final deformate la cald pentru pas. inainte de a le deforma le-am tras pe niste bucse de aluminiu. nu prea a iesit ce as fi vrut. pana sa imi fac mana la decupaj am facut/stricat cateva perechi de astfel de viitoare foste elice.
ceva idei?
Postat 28 March 2006 - 02:44 PM
as prefera sa cumpar asa ceva decat sa ma apuc sa fac, dar vad ca sursa rhc nu functioneaza, si nu stiu altele nu stiu.
Postat 28 March 2006 - 03:16 PM
Postat 29 March 2006 - 09:19 AM
Aspectul era exceptional.
Performantele nu erau ca la e elice originala,dar daca nu ai nevoie pentru competitie,merge foarte bine.
@IlPadrino te-a sfatuit foarte bine,sa le cumperi.Exista in Romania cateva firme care vand articole de modelism,dar ne ferim sa-ti dam direct adresele (www.) ca sa nu facem reclama la concurenta. Da totusi un search pe net cu "modelism",sau "aero..." sau cam asa ceva.
E foarte posibil sa nu gasesti elice pereche (st,dr) de dimensiunea de care ai nevoie.
Succes si sa ne tii la curent in ce fel ai rezolvat problema.
Dan P
Postat 29 March 2006 - 11:49 AM
@camp: da, e buna ideea - ma refer la con si epoxi.
am comandat deja o pereche st/dr identice ca diametru (IlPadrino, merci!). din pacate sunt mai mari, imi trebuiau la max. 27mm. din pacate pentru ca inseamna iar sa modific barcutza care de 1 an e in faceri...
eu am folosit plastic (cartele telefon) pentru ca e mai usor de debitat si am ajustat cu un mini-polizor.
cu torsionarea la cald nu e prea in regula. am rasucit pur si simpu cu degetele (!!!!), la ochi.
acum ma gandesc serios sa fac o scula care sa faca torsionarea.
daca pasul e diferit intre cele doua elice, si presupunand ca motoarele chiar vor avea turatii identice, probabil ca o sa traga intr-o parte, cat de tare.... o sa vad la probe. ideea de a pune un offset pe carma nu imi place.
dar o sa apelez la stomatologul meu sa imi ia un model de pe elicele cumparate, sa fac niste matrite, poate gasesc sa torn in plastic.
multumesc de sfaturi!
Postat 29 March 2006 - 01:26 PM
Stomatologu' ? Doar daca ti-e prieten, ca altfel te costa mai mult decat un pumn de elice, gata cumparate.
Plus bonusu', poate ii vine sa te aseze pe scaun ...
@skyspy
Asteptam articolul, si acum mai am elice facuta din piulita de la spita de bicicleta ... si pale facute din capacele de bere ...
Aceasta postare a fost editata de degetzica: 29 March 2006 - 01:28 PM
Postat 29 March 2006 - 02:27 PM
gsteph, la 29 Mar 2006, 11:49, a spus:
nu vor avea! tocmai am asista la un sistem similar Duminica....
evolueaza prost rau
un pack buuun, cu un motor corspunzator si elicea aferenta e visul vietii tale...
spor la lucru
0728.26.93.19
Postat 30 March 2006 - 03:31 PM
gsteph, la 28 Mar 2006, 14:37, a spus:
o solutie mai simpla ar fi tare buna...
Uite aici ceva simplu: elice din piulita de spita
Postat 31 March 2006 - 12:40 PM
ii pot pune un offset din trim, dar asta inseamna ca pe o parte sa nu am disponibila toata cursa, ar fi 60grd (cam cat are servo-ul) minus offset-ul.
nu ma astept la turatii foarte egale pe motoare. o sa fac niste masuratori pe motoare cu un soi de tachometru optic, la cateva regimuri de turatie.
apoi fac combinatii (nu prea multe) intre elice si motor. ma refer la perechile facute de mine, sa vedem ce iese.
ceva rau nu cred, cel mult se vor amuza trecatorii :rolleyes:
Postat 31 March 2006 - 10:55 PM
Se confectioneaza intii la strung butucul sau conul elicii,din alama.
Imagini atasate
Aceasta postare a fost editata de Skyspy: 31 March 2006 - 10:56 PM
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
Postat 31 March 2006 - 11:01 PM
Imagini atasate
Postat 31 March 2006 - 11:07 PM
matritei.Cu 1-2 lovituri de ciocan se curbeaza palele.
Imagini atasate
Postat 31 March 2006 - 11:13 PM
Matritza.
Imagini atasate
Postat 31 March 2006 - 11:18 PM
de prindere cu surub al capetelor palelor.In felul acesta elicea e pregatita pentru alamire.
Imagini atasate
Postat 31 March 2006 - 11:33 PM
cu ulei pentru mecanisme fine.
Toate pozele au fost luate din revista germana de modelism "Modell Werft".
Imagini atasate
Postat 01 April 2006 - 07:47 AM
arata foarte bine sistemul, mai ales la pozitionarea palelor.
o sa incerc sa extrag dimensiuni relative pentru pale si con din poze si apoi sa fac niste desene in ACAD. dupa aceea se poate redimensiona elicea, ma refer la diametre, etc, foarte usor. dar o sa fac asta luni, ca acasa nu am ACAD...
o sa postez aici o arhiva zip.
intrebare: in loc de alamire, merge cositorire, sau alt aliaj pe Sn?
Postat 01 April 2006 - 08:26 AM
gsteph, la 1 Apr 2006, 07:47, a spus:
arata foarte bine sistemul, mai ales la pozitionarea palelor.
o sa incerc sa extrag dimensiuni relative pentru pale si con din poze si apoi sa fac niste desene in ACAD. dupa aceea se poate redimensiona elicea, ma refer la diametre, etc, foarte usor. dar o sa fac asta luni, ca acasa nu am ACAD...
o sa postez aici o arhiva zip.
intrebare: in loc de alamire, merge cositorire, sau alt aliaj pe Sn?
Cred ca la diametre de elici pina in 30mm ar merge si cositorit dar peste e mai sigura alamirea.Si arata si mai bine fiind acelasi material.
Stima
Postat 04 April 2006 - 07:30 PM
conul e banal. pala se poate scala pt. alte dimensiuni.
poate va fi util cuiva... vad ca nu mai e foarte interesant subiectul .
Fisiere atasate
-
elice_con.zip (14.4K)
Number of downloads: 329
Postat 06 December 2011 - 04:07 AM
gsteph, la 04 April 2006 - 07:30 PM, a spus:
conul e banal. pala se poate scala pt. alte dimensiuni.
poate va fi util cuiva... vad ca nu mai e foarte interesant subiectul .
de ce zici ca nu e interesant subiectul? :mellow:
e chiar foarte interesant avind in vedere ca e iarna si nu prea mai e de iesit pe balta si mai e mult timp pina la primavara in care sa confectionam destule smecherii :good:
eu acum , de exemplu , am in proiect sa fac 2 elici din caprolactama cu diametrul in jur de 39-40 mm si cu filet central de 4 mm pt barcile de viteza... si cautam o solutie de executare a palelor elicilor in materialul asta destul de dur ... are cineva o idee cum sa fac?
revin maine cu poze asa cum arata acum elicile respective... niste discuri late si centrate cu filet de 4 mm :drinks:
0722733067 / 0744977799 / 0768740960 / 0771661458
YM: cbanica1 , MSN: cbanica
Postat 06 December 2011 - 09:01 PM
Am sa va prezint aici si o metoda de aconfectiona elici prin turnarea in matrita , dar asta va fi peste o saptamina cind voi ajunge acasa.
Toate cele bune si mult spor.
Impingator de 2400 CP
Nava de pasageri Tudor Vladimirescu
R.N.L.B. Ruby &Artur Reed 2
Yaht Milla - in lucru .
bobo shipyard
"Do not be a prisoner of his own style "- Armin van Buuren
Postat 18 December 2011 - 10:54 PM
Aceasta postare a fost editata de dj.bobo: 18 December 2011 - 10:58 PM
Impingator de 2400 CP
Nava de pasageri Tudor Vladimirescu
R.N.L.B. Ruby &Artur Reed 2