Cafenea radio orice despre radio
Postat 08 October 2023 - 11:09 AM
SORIN CAIUS, la 08 October 2023 - 11:03 AM, a spus:
Ma gandesc ca un convertor s.port 2 uart (frsky), poate ar merge, ca sa conectez vario (frsky) la portul uart al receptorului FR (SIYI).
Caut sa vad, daca exista vreun precedent, chiar eventual cu alti senzori de la frsky, conectati le FR.
Postat 03 June 2024 - 09:27 AM
2500 o statie ?!!! wtf...
https://www.rcgroups...size-motorcycle
OP-ul are dreptate, cum sa atragi un tanar in hobby daca il pui sa aleaga intre o motocicleta si ceva de zburat...
Aceasta postare a fost editata de renatoa: 03 June 2024 - 09:28 AM
Postat 03 June 2024 - 01:47 PM
renatoa, la 03 June 2024 - 09:27 AM, a spus:
2500 o statie ?!!! wtf...
https://www.rcgroups...size-motorcycle
OP-ul are dreptate, cum sa atragi un tanar in hobby daca il pui sa aleaga intre o motocicleta si ceva de zburat...
Un posibil raspuns:
https://www.rcgroups...67&postcount=11
Trebuie neaparat o statie de 2500$, cand se poate si cu una de 140-150$, sau chiar mai ieftina ?
Pina la urma, observ, ca nici cu statii sub 100$, nu prea mai poti atrage pe nimeni in acest hobby, cand le povestesti de inregistrare, examene, cereri de aprobare ...
Postat 03 June 2024 - 02:33 PM
Din contra acum e foarte ieftina intrarea in RC - pe vremuri cu 200 USD cumparai o statie de doi bani - era plin forumul de sfaturi - cumpara cea mai scumpa statie - o sa o ai toata viata.
Azi cea mai ieftina statie (Jumper T-lite, Radiomaster Pocket) pleaca de la 50 EUR si face tot ce faca cea mai scumpa statie si receptorul ELRS cu 7 canale costa 11 EUR si e mai bun ca receptorul de 150 USD de la Futaba.
Intrarea in hobby e simpla astazi sunt avionase/heli/drone RTF de pana in 100 USD care n-au (oficial) nevoie de nici o inregistrare. Altfel inca nu stiu sa fi fost intrebat vreunul de la noi de licenta - nu e asta o bariera
elicopterele mele http://www.rhcforum....-mele-stiganas/
Postat 08 September 2024 - 10:36 PM
Aceasta discutie este mai degraba legata de caracterul uman.
Exista intr-adevar o delimitare intre ieftin si calitate dar nuantele la nivel de calitate variaza enorm si din pacate niciodata pe baza de rezultate ci pe baza MARKETING.
Ultimele mele statii sunt in gama de 200-500 euro, datorita facilitatilor; conectare computer, editare model, si mai nou redondanta si multi frecventa de conectare, dar dupa o experienta de 15 ani nu pot spune ca sunt inferioare statiilor de 2000-3000 euros. Nu am pierdut niciodata un model din aceasta cauza.
My 2 cents
Aceasta postare a fost editata de Horja: 08 September 2024 - 10:38 PM
Postat 08 September 2024 - 10:54 PM
Cand am re-debutat in aeromodelism acum 20 ani am cumparat o statie, second hand, la 150 euro.Hitec pe care am trecut-o, mai tarziu dupa peripetii in modul frsky 2.4GHz
Aceasta postare a fost editata de Horja: 08 September 2024 - 10:57 PM
Postat 13 September 2024 - 02:14 PM
stiganas, la 03 June 2024 - 02:33 PM, a spus:
Din contra acum e foarte ieftina intrarea in RC - pe vremuri cu 200 USD cumparai o statie de doi bani - era plin forumul de sfaturi - cumpara cea mai scumpa statie - o sa o ai toata viata.
Azi cea mai ieftina statie (Jumper T-lite, Radiomaster Pocket) pleaca de la 50 EUR si face tot ce faca cea mai scumpa statie si receptorul ELRS cu 7 canale costa 11 EUR si e mai bun ca receptorul de 150 USD de la Futaba.
Intrarea in hobby e simpla astazi sunt avionase/heli/drone RTF de pana in 100 USD care n-au (oficial) nevoie de nici o inregistrare. Altfel inca nu stiu sa fi fost intrebat vreunul de la noi de licenta - nu e asta o bariera
Pai aici dc vb de bani si calitate eu n as zbura un avion de 5k eur cu o statie de 150 eur, nu e vb de snobism ci de o siguranta. Si btw la noi la Copaceni vine frecvent politia si a verificat de cateva ori licentele..
Radio:
Multiplex Royal Pro 16 2.4GHz
Aero:
BADAN Kit - Yak55M 2.8m; MVVS116NP; Rezo RE2 MTW
EXTREME FLIGHT - Extra 300 2.3m; MVVS58 Prosport; Rezo -MVVS
MULTIPLEX - Funcub;Parkmaster;Funjet Ultra2
FREEWING - F22 Xicoy X45 Jet
ROBBE - Mistral 2.0m
F22 depron
AERONAUT - Triple RES 2.0m
Auto:
TRAXXAS - E Revo 1/16
ARRMA - Typhon 6S
Postat 13 September 2024 - 02:15 PM
Radio:
Aero:
ROBBE - Mistral 2.0m
F22 depron
Auto:
TRAXXAS - E Revo 1/16
ARRMA - Typhon 6S
Postat 13 September 2024 - 08:22 PM
quote name='oachidori' timestamp='1726229747' post='939632']
Ce statii sunt alea Horia?
[/quote]
Postat 13 September 2024 - 08:39 PM
Eu zbor planoarele de 2K cu statiile de 100 EUR.
Statiile scumpe nu garanteaza prea tare siguranta. Am exemple multe de anul asta de la campionatul Europeean F5J cu modele ramase fara semnal (unele pierdute definitiv), cu receptoare care nu au mai mers pur si simplu, toate Futaba (Futaba e de departe cea mai raspandita statie printre planoristi, urmata de Jeti si putin FrSky), un tip cu CoreTx a ramas fara planor (si a trecut inapoi pe Futaba), etc.
La statiile pe care le folosesc eu de 100 EUR pot ramane fara model mai degraba din motive de buguri in soft (EdgeTx/ELRS) decat de hardware. Un receptor modern ELRS are doua cipuri si 4 rezistente pe o placa - nu prea multe se pot strica acolo. Softul in schimb e intr-o continua evolutie si buguri exista. La EdgeTx cea mai periculoasa componenta e cardul SD care stocheaza toate configuratiile - daca ala se corupe (si se corupe) statia o poate lua razna. De asta EdgeTX recomanda acum producatorilor sa renunte la card si sa puna memorie interna (ceea ce au si inceput sa faca)
Pe de alta parte in softurile closesource de la producatarii mari gen Futaba daca sunt buguri nu o sa-ti zica.
Tot ca anecdota singurele receptoare care s-au dus la mine au fost singurele Spektrum originale scumpe (cu 9 canale/satelit/pentru carbon - 200 USD) - am avut 3 bucati, toate 3 au ramas fara range dupa un timp, pierdeau semnalul la 200-300m (din fericire nu am pierdut modele)
oachidori, la 13 September 2024 - 02:14 PM, a spus:
Postat 14 September 2024 - 12:39 AM
Între timp am mai salvat un optic 6 sport de la un pescar, i-am dat în schimb o statie cu 4 ch de la hk in 2.4 ghz.
Ambele sunt modificate in 2.4 ghz cu module frsky V8.
Folosesc frsky din 2009 și nu am avut nici o problema cu un range de 8 km in fpv.
FPV is not a crime!
Hitec Optic 6 Spectra 35MHz sinteza
FrSky 2.4GHz modul
Easy Glider BL
FW 190 A8
P 51D Mustang
IAR 80
ME 163
Tel: 0741-931.767
Postat 14 September 2024 - 03:55 PM
stiganas, la 13 September 2024 - 08:39 PM, a spus:
Eu zbor planoarele de 2K cu statiile de 100 EUR.
Statiile scumpe nu garanteaza prea tare siguranta. Am exemple multe de anul asta de la campionatul Europeean F5J cu modele ramase fara semnal (unele pierdute definitiv), cu receptoare care nu au mai mers pur si simplu, toate Futaba (Futaba e de departe cea mai raspandita statie printre planoristi, urmata de Jeti si putin FrSky), un tip cu CoreTx a ramas fara planor (si a trecut inapoi pe Futaba), etc.
La statiile pe care le folosesc eu de 100 EUR pot ramane fara model mai degraba din motive de buguri in soft (EdgeTx/ELRS) decat de hardware. Un receptor modern ELRS are doua cipuri si 4 rezistente pe o placa - nu prea multe se pot strica acolo. Softul in schimb e intr-o continua evolutie si buguri exista. La EdgeTx cea mai periculoasa componenta e cardul SD care stocheaza toate configuratiile - daca ala se corupe (si se corupe) statia o poate lua razna. De asta EdgeTX recomanda acum producatorilor sa renunte la card si sa puna memorie interna (ceea ce au si inceput sa faca)
Pe de alta parte in softurile closesource de la producatarii mari gen Futaba daca sunt buguri nu o sa-ti zica.
Tot ca anecdota singurele receptoare care s-au dus la mine au fost singurele Spektrum originale scumpe (cu 9 canale/satelit/pentru carbon - 200 USD) - am avut 3 bucati, toate 3 au ramas fara range dupa un timp, pierdeau semnalul la 200-300m (din fericire nu am pierdut modele)
De aia prefer Multiplex ul meu de 15 ani..clasic, robust, fara probleme de pierdere de semnal. N are el vriz brizuri curente, gen ecran color sau touch, dar poti face toate mixurile de ti trec prin cap. La final nu conteaza ecranul..
Radio:
Aero:
ROBBE - Mistral 2.0m
F22 depron
Auto:
TRAXXAS - E Revo 1/16
ARRMA - Typhon 6S
Postat 14 September 2024 - 09:07 PM
Eventual poți auzi alarmele de telemetrie.
Postat 14 September 2024 - 10:29 PM
De exemplu la statia cu EdgeTx pentru DLG am un buton momentan pentru lansare (nu era la statia clasica), trece automat din lansare in zoom si din zoom in cruise (imposibil fara programare avansata); zice inaltimea de lansare (imposibil fara telemetrie si voce).
Am doua faze thermal, cruise si speed (astea sunt posibile cam pe orice statie) dar statia veche nu permitea calibrarea precise a eleroanelor ca flapsuri. Pe statia noua imi zice faza de zbor. Intra in landing automat cand trag de flapsuri (aia veche nu stia asta).
In plus are LUA (limbaj de programare) care permite sa rulezi diferite programe - de exemplu este um program care iti face taskurile de concurs F3K - imposibil cu alta statie (doar Jeti si FrSky au LUA)
Am logging pentru toti parametrii de zbor, telemetrie foarte bogata, am setat tot felul de alarme vocale (de pilda imi zice tensiunea la pak cand scade sub un prag, imi zice calitatea semnalului, etc.) Toate modelele se pot copia/edita in PC.
La F5J am un timer de motor care imi zice secundele de motor si un timer de zece secunde dupa ce opresc motorul (ca sa nu urc aiurea) + timerul general de zbor care imi zice cate minute mai am si numara ultimele 30 secunde - foarte util pentru competitii (JR-ul vechi nici vorba de asa ceva)
Si toate astea cu orice statie EdgeTX cu ELRS, oricare model de la 50 la 500EUR (nu prea sunt de 500 EUR)
Deci da, zburam fericit si cu JR11X dar asta face mult mai mult si chestii utile nu prostii - multe din ele nu se pot face cu statii de firma. Singurii care sunt acolo sunt Jeti (statii fantastice dar scumpe cu receptoare foarte scumpe) si FrSky de care stim toti (si care au plecat de la haiducie la a fi la fel ca toti ceilalti corporatisti)
DLG mare.jpeg (212.01K)
Number of downloads: 5
M-am jucat putin la mare cu DLG-ul - in mana statia Jumper T-lite de 50 EUR - mica ca un gamepad
Ca sa nu mai zic ca ELRS-ul are bind avansat - am o fraza de binduire (ca un username) deci pot sa schimb statiile si modelele fara rebinduire
oachidori, la 14 September 2024 - 03:55 PM, a spus:
Aceasta postare a fost editata de stiganas: 14 September 2024 - 10:31 PM
Postat 15 September 2024 - 09:52 PM
stiganas, la 14 September 2024 - 10:29 PM, a spus:
De exemplu la statia cu EdgeTx pentru DLG am un buton momentan pentru lansare (nu era la statia clasica), trece automat din lansare in zoom si din zoom in cruise (imposibil fara programare avansata); zice inaltimea de lansare (imposibil fara telemetrie si voce).
Am doua faze thermal, cruise si speed (astea sunt posibile cam pe orice statie) dar statia veche nu permitea calibrarea precise a eleroanelor ca flapsuri. Pe statia noua imi zice faza de zbor. Intra in landing automat cand trag de flapsuri (aia veche nu stia asta).
In plus are LUA (limbaj de programare) care permite sa rulezi diferite programe - de exemplu este um program care iti face taskurile de concurs F3K - imposibil cu alta statie (doar Jeti si FrSky au LUA)
Am logging pentru toti parametrii de zbor, telemetrie foarte bogata, am setat tot felul de alarme vocale (de pilda imi zice tensiunea la pak cand scade sub un prag, imi zice calitatea semnalului, etc.) Toate modelele se pot copia/edita in PC.
La F5J am un timer de motor care imi zice secundele de motor si un timer de zece secunde dupa ce opresc motorul (ca sa nu urc aiurea) + timerul general de zbor care imi zice cate minute mai am si numara ultimele 30 secunde - foarte util pentru competitii (JR-ul vechi nici vorba de asa ceva)
Si toate astea cu orice statie EdgeTX cu ELRS, oricare model de la 50 la 500EUR (nu prea sunt de 500 EUR)
Deci da, zburam fericit si cu JR11X dar asta face mult mai mult si chestii utile nu prostii - multe din ele nu se pot face cu statii de firma. Singurii care sunt acolo sunt Jeti (statii fantastice dar scumpe cu receptoare foarte scumpe) si FrSky de care stim toti (si care au plecat de la haiducie la a fi la fel ca toti ceilalti corporatisti)
DLG mare.jpeg
M-am jucat putin la mare cu DLG-ul - in mana statia Jumper T-lite de 50 EUR - mica ca un gamepad
Ca sa nu mai zic ca ELRS-ul are bind avansat - am o fraza de binduire (ca un username) deci pot sa schimb statiile si modelele fara rebinduire
Streinu contest cele spuse de tine cu stațiile din noua generație, daca le folosești la întregul potențial merita investiția.
Eu zbor doar easy glider, easy star, bixler și zohd GT talon. Astea merg perfect cu statia mea veche, plus de asta am și vreo 12 receptoare frsky V8 care sunt fara moarte ( in vreo 14 ani de când folosesc frsky am bulit doar unul într-un crash).
Cum ți-am spus și la rr2024 am avut și un jumper t lite dar după 2 zboruri am renunțat la ea, era minusculă in mână și nu o simțeam cum eram eu obișnuit.
Probabil când o să îmi scot warbird-urile de la naftalină (deh am vreo 6) și o sa am nevoie de nspe mixuri poate o sa trec pe ceva mai nou.
Eu sunt un fel de dinozaur că îmi plac lucrurile vechi vorba lui Renato.
Baftă
Aurel
FPV is not a crime!
Hitec Optic 6 Spectra 35MHz sinteza
FrSky 2.4GHz modul
Easy Glider BL
FW 190 A8
P 51D Mustang
IAR 80
ME 163
Tel: 0741-931.767
Postat 16 September 2024 - 02:59 PM
casper20, la 15 September 2024 - 09:52 PM, a spus:
Eu zbor doar easy glider, easy star, bixler și zohd GT talon. Astea merg perfect cu statia mea veche, plus de asta am și vreo 12 receptoare frsky V8 care sunt fara moarte ( in vreo 14 ani de când folosesc frsky am bulit doar unul într-un crash).
Cum ți-am spus și la rr2024 am avut și un jumper t lite dar după 2 zboruri am renunțat la ea, era minusculă in mână și nu o simțeam cum eram eu obișnuit.
Probabil când o să îmi scot warbird-urile de la naftalină (deh am vreo 6) și o sa am nevoie de nspe mixuri poate o sa trec pe ceva mai nou.
Eu sunt un fel de dinozaur că îmi plac lucrurile vechi vorba lui Renato.
Baftă
Aurel
Postat 23 October 2024 - 06:42 AM
Am un Taranis X9D la care am montat un modul long range R9 si folosesc receptor R 9 Mini OTA
Merge tot insa la telemetire nu afisaza decat RXBat . As vrea sa imi afiseze si tensiunea bateriei eventual cu un device care se monteaza suplimentar .
Nu stiu daca se poate si la ce pini ar trebui montat.
Pe Youube am vazut ca la drone conecteaza la F Port , dar cu receptoare R9MM .
Stie cineva daca se poate si cum la R9 Mini OTA ?
Multumesc pentru raspuns.
Ciao Sorin
Postat 26 October 2024 - 03:48 PM
https://www.instagra.../p/DBjSZ6iBL1P/
https://www.facebook...3888589087&_rdr
image_2024-10-26_164716865.png (373.46K)
Number of downloads: 16