Cei 0.02 USD din partea mea (inginer de calculatoare cu specializare hardware dar care a mai scris si ceva programe in diverse limbaje de la assembler la C++ si altele mai sofisticate).
Statia si receptorul inseamna de fapt 2 calculatoare ,,,uneori chiar 3:
- statia e un calculator, are CPU, are intrari digitale si analogice
- modulul multiprotocol este un alt calculator
- receptorul este un alt calculator
Din punctul asta de vedere puteti sa va certati pina maine daca OpenTX sau Deviation TX sunt firmware sau sistem de operare. Din punctul meu de vedere orice periferic este de fapt un calculator si si firmware-ul lui e un sistem de operare miniatural.
Hard disk-urile, SSD-urile, imprimatele ...eu (ca hardist) stiu ca sunt de fapt mini calculatoare. Pina la urma un calculator e de fapt o colectie de mini-calculatoare. Sistemul de operare "mare" foloseste sistemele de operare de la componente / periferice (care au si ele mini-sisteme de operare, sa le zicem firmware) si pentru o folosire eficienta si standardizata se folosesc interfete hardware bine definite si bucati de software care sa permita lucrul cu aceste interfete standardizate (si astea se numesc de obicei drivere).
Statia cu OpenTX are cel putin 3 drivere: ala de ecran, ala de interfata USB si ala de modul TX (tip JR sau FrSky lite).Ala de ecran e cam specific tipului de ecran, cel de USB si modul JR sunt cam standard in OpenTX.
Cand "clonezi" o statie e relativ usor sa vezi ce componente ai, ce tip de ecran, ce tip de CPU, ce tip de memorie, pe ce pini se citesc potentiometrele sau senzorii Hall si switch-urile. Deci "clonarea electrica" e o problema destul de mica. Ce nu te prinzi sin schema masurand continuitatea traseelor mai poti deduce din software )daca este open source).
"Clonarea mecanica" e cea care bate la ochi...si aici la clonele X10 baietii au fost creativi si s-au inspirat de la Futaba (nu copie 100% identica...dar destul cat sa pastreze ergonomia Futaba). Nu ai ce sa le reprosezi...ca si Frsky s-a inspirat de la Jeti. Cat timp statia "arata bine" si "se simte bine la mana" scopul a fost atins. Aici se baga bani destul de multi in matrite si componente mecanice de calitate daca vrei sa iasa ceva apreciat de consumatori.
Iar "clonarea software" e cea mai simpla problema de rezolvat cand ai software open-source.
Si aici ajungem la spilul problemei...ca toata lumea zice ca statiile FrSky sunt open-source DAR NU SUNT (sau mai bine zis nu sunt 100%).. Sunt doar pe partea de OS / FW (firmware) de statie... pentru partea de modul radio nu sunt. Acolo softul e proprietar Frsky, closed- source 100%.
Deci verigile 2 si 3 din lant nu sunt open-source....asta la FrSky. Si asta a fost intotdeauna o vulnerabilitate si sunt ceva tendinte sa devina 100% open pe tot lantul. Nu intru in detalii dar e un bun subiect de dezbatere.
Revenim la receptor. Schema electrica poate fi considerata ca avand o parte digitala si una analogica. De exemplu partea digitala e legata de CPU si comunicatia cu chipul radio..analogic e cam restul. Poate fi considerat analogic si de exemplu un divizor rezistiv pentru citirea tensiunii...si partea de amplificare radio samd. Firmware-ul se ocupa doar de partea digitala. Poti sa ai 2 receptoare cu schema digitala identica dar cu diferente mici (sau chiar majore) la partea analogica. Cu alte cuvinte (cum zicea si Renato) sa mearga cu acelasi firmware dar sa aiba range diferit. De asta am spus mai sus " .schema lor electrica e aproape identica" ..."aproape" pentru ca pot fi niste mici diferente pe partea analogica.
Clonarea unui receptor e f simpla pe partea digitala. Pe partea analogica ar cam trebui sa masori valorile componentelor SMD si asta nu e uneori posibil sau nu foarte exact.
De ce e semnificativ faptul ca receptoarele clona au acelasi firmware? inseamna ca vor fi 100% compatibile la nivel de protocol de comunicare.
Sa o zicem pe aia dreapta: software-ul din modulul multiprotocol e "reversed engineered". Adica cineva a stat cu osciloscopul si s-a uitat la semnale si s-a uitat si la documentatie si pina la urma au scris un firmware care functioneaza (destul de bine). Si probabil functioneaza bine 99.9% sau chiar 99.99% din timp. Dar nu poti fi 100% sigur, cum nu poti fi 100% nici macar la modul FrSky imoperecheat cu receptor FrSky. Hai sa zicem ca nivelul meu de incredere poate fi 99.5 % cand folosesc modul multiprotocol si 99.9% cand folosesc moldul FrSky (doar niste cifre exemplicative, vreau doar sa spun ca am mai mare incredere intr-un modul XJT decat in MPM cand lucrez cu receptoare FrSky...si asta e ceva normal).
Asta este motivul pentru care cand e vorba de modele de 1000-2000 EUR prefer sa folosesc sau statii FrSky...sau sa folosesc un modul Tx Frsky si un receptor FrSky ..sau o chestie redundanta cu 2 receptoare (din care unul poate fi si pe 900 MHz).
Asta era unul dintre motivele pentru care aveam module XJT si XJT lite cumparate (al doilea fiind chestia cu FCC si LBT).
Ce se schimba cu receptoarele din noua generatie compatibile FRSky?
Daca au acelasi firmware...paranoicul din mine zice ca e de bine. Inseamna ca nu vor fi probleme de compatibilitate software in comunicatia cu modulele FrSky. Inseaman ca pot sa fac o configuratie redundanta de tipul R-XSR original FrSky cuplat cu un XSR de la FrSky ...sau un XM+ tot de la Frsky ...sau chiar si un Jumper R1 sau RadioMaster R161 pentru ca astea se vor comporta (cel putin dpdpv al comunicarii digitale) ca un receptor XSR. Receptorul R-XSR nu va sti cu cine discuta, pentru el va fi un XSR. (In paranteza fie spus asta au incercat sa faca cu ACCESS, din ce am vazut in documentatie, sa bage in protocolul de comunicatie un fel de identificator de Tx si Rx...).
Asta mai inseamna ca banii economisiti la 2-3 receptoare pot fi bagati in fie un modul FrSky extern (XJT sau R9...in jur de 30-35 USD...cat un receptor FrSky mai dichisit) fie chiar in modul radio intern de la X10 (cam 50 USD placuta de upgrade care accepta si ACCESS). Si in momentul asta statia devine practic 100% compatibila FrSky. Desi e posibil nu o sa fac asta, pentru mine e de ajuns ca redundanta paranoica 2 receptoare fie cuplate simplu (in care unul trebuie sa fie din seria R-X...) fie cu bus rediundant de tipul RB-10.
Anul trecut "lovitura" pentru FrSky a fost statia T16. Anul asta s-au schimbat complet regulile jocului, exista pe piata 10 tipuri de clone de X10 in diverse configuratiii de optiuni si cu preturi de la 90USD la 240 USD. X12 nu a fost niciodata o statie de succes comercial, baza era pe X10 de fitze si QX7 de volum. S-a incercat revigorarea cu X-lite si X9-lite dar e greu sa faci vanzare cand competitia are la acelasi pret statie echivalenta cu statia ta de varf de 3 ori mai scumpa.
Anul asta lovitura vine pe partea de receptoare. Pentru ca doar Jumper si RadioMaster au pe piata nu mai putin de 12 receptoare cu preturi cuprinse intre 8 si 16 dolari si care acopera 2.4 GHz si 900 MHz.
RadioMaster are 6-7 receptoare, 4-5 compatibile D8 (R81, R84, R86 / R86C dar care sunt acelasi lucru, doar ambalajul carton / plastic difera si R88) si 2 compatibile D16 (R161 care e clona de XSR si R168 care e clona de X8R). Jumper avea si el R8 si R1, au mai scos un R1F dar au mai aparut de curand si receptoare pe 900 MHz R900 mini si R900. Practic cu astea 12 receptoare (dar care sunt cam 8 receptoare de baza, 6 pe 2.4 GHz si 2 pe 900 MHz) acoperi cam toata gama de receptoare FrSky (cu exceptia "noutatilor" gen R-XR6 si GR-XR8).
Daca va deranjeaza partea de "clona" ... asta e situatia. O mare parte din succesul comercial chinez se bazeaza pe faptul ca nu are legi puternice de copyright. Asta are si aspecte rele (poti sa te pacalesti cu produse contrafacute) dar si bune uneori (cu cat as fi dat pe o statie X10 am putut sa cumpar 3 clone de X10 si care fac aceeasi treaba si sa imi fac upgrade la linia de statii , sa o "standardizez" pe X10).
Revenind: "RadioMaster pentru noi / este un fel de FrSky doi". Si asta e de bine. Daca Frsky a "abandonat" liniile de produse ACCST (ca in ultima vreme o tine doar cu ACCESS si ARCHER si parca vad ca multe produse vor deveni Discontinued) RadioMaster si Jumper (si RadioKing) pot acoperi cetintele pietii si pe partea de statii si receptoare. Vrei ACCESS ...te duci si cumperi de la FrSky...poate nu toata statia cand te poti multumi cu un modul Tx extern si receptoare.
Si revin la ACCESS ...ca nici acolo nu are viata usoara FrSky. Au zis ca intra tare pe piata long range ca scot linia R9 mai ieftina decat TBS Crossfire ...na ca le-a facut Jumper bucuria cu JP5in1 si pe 900 MHz si cu 2 receptoare ieftine. Si ca sa fie treaba completa au aparut variante long range pe 2.4 GHz (ImmersionRC Ghist si Flysky FR302 parca). Au zis ca intra tare pe piata de latenta mica cu ACCESS ... na ca s-a apucat TBS de o interfata si long range si latenta mica pe 2.4 GHz (TBS Tracer). TBS zice ceva de latenta de 3 ms la range de 25 km. Si nici nu costa o mana si un picior, din ce vad preturi e 130 de dolari un starter set modulul Tx si 3 receptoare (in mod normal modulul Tx e cam 70 de dolari si recptorul in jur de 30-35 USD)
https://www.team-bla...product_listing
TBS Tracer e inca pre-order dar din punctul meu de vedere e foarte important: iei o clona de X10 de 90-100-110 hai maxim 120 USD (si la pretul asta ai touch screen si multiprotocol si ghimbal cu senzori Hall) si mai cumperi si un starter kit de TBS Tracer cand va fi pe piata ...si la sub 250 de dolari ai o combinatie de statie si long-range (si cu 3 receptoare) care pur si simplu e cea mai buna de pe piata. Aici pare a fi problema lui FrSky, ca ACCESS devine cam irelevant. Si asta se vede si din modul cum colaboreaza RadioMaster cu TBS, deja sunt de ceva vreme la vanzare bundle-uri TX16S si TBS Crossfire (ba ca sa fie treaba completa au gasit si denumirea comerciala MasterFire, e prezenta inclusiv in OpenTX Companion).