Travel Air, la 04 June 2020 - 01:16 PM, a spus:
Salutare.
Din experienta mea cu pulsar 3200, model vechi si greu, cu bot lung si boom extrem de solid
mutatul servo din coada sub aripa si motorul usor gliderdrive au adus modelul
la 1350g de la peste 1500 initial. Nici eu nu sunt fan pulsar, eleronul se termina devreme si raman
urechi lungi care scad manevrabilitatea si doar maresc anvergura.
Nu e cazul unui planor construit de la zero, Edi nu optimizeaza ceva existent deja,
asa ca amplasarea servourilor nu va afecta greutatea totala a modelului.
La Viator m-am alintat, am pus servo mks65 pentru directie si profundor si a meritat :drinks:
Spor la construit si sa ne vedem pe campurile patriei!
Bai, vezi ca Viator era gandit ca un planor budget...ce naiba pui servo de 65 de euro bucata la un planor la care kitul costa cam 650 de euro? Noroc ca te mai scoti per total ca in rest au servo de 12-13 euro bucata (EMAX 3352 daca tin bine minte).. Servo de 25-30% din valoarea kitului? Dar per total e bine, kitul de planor 650, servo 180, motor 20 (Turnigy, ca nu trebuie mai mult la planor de 1 kg), con si pale 30 , esc si lipo cam 20 (minim), cu o statie OpenTX si cu receptor ieftin ne incadram in 1000 de euro. Dar cu servo-urile alea de 130 de euro mi-ai mancat din buget 100 de euro taman cand le ziceam colegilor ca se pot descurca si cu servo de 30 de euro.
Dar daca nu aveti incredere in BlueArrow si aveti un buget mai de criza post-COVID se poate merge pe Bluebird seriile 115-125 in loc de MKS 6100 (la jumatate de pret, 22 de euro fata de 44 euro) si seria A10 (33 de euro fata de 65 de euro servo
65 de la MKs sau 54 de euro seria X08 de la KST). Plus seriile disparute C2110 de la FrSky (cu SBus) si 245 (chiar si de la Turnigy)..
Deci totul depinde de buget, de dimensiuni, de greutati...si cat de paranoic e piticul responsabil cu siguranta. Dupa cum vedeti exista Viator cau servo EMax pe flaps si eleroane dar cu MKS unde conteaza...dupa cum am modele Xplorer cu servo BlueBird peste tot. Si Stefan zboara niste compozite grele de 2 kg cu servo din alea bune Turnigy de 5 euro de la HK (dar nu sunt pe ampenaje...si nici nu sunt fineturi de 7-8 mm grosime si peste 1 kg cm cuplu).
Si nu mai vorbi de rau Pulsarul saracul, are multe ore de zbor la activ si tine bine la "tavaleala". Se repara mult mai usor ca un compozit. Plus ca e al naibii de fotogenic, cu desuurile transparente pe fundal de nori.
PS sa nu crezi ca te cert ptr Viator, te inteleg perfect, e si preferatul meu.: pret bun, performanta, anvelopa de zbor,transportabilitate, tine la tavaleala