Modelism - RHC Forum: Jurnal de club - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Jurnal de club Modelism la Palatul Copiilor Ploiești

#1 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 27 November 2022 - 11:14 PM

În primul rând: rog un admin să facă o categorie nouă "Jurnal de club" și să mute acest topic în categoria nouă (cu titlul "Club aeromodelism Palatul copiilor Ploiești").
În al doilea rând: îmi cer scuze anticipat pentru că va fi un topic destul de lung, voi încerca să îl împart în mesaje mai scurte.
Istoria pe scurt: pînă acum am făcut câteva tăietoare cu laser, după câteva prototipuri "de uz intern" am ajuns la o variantă destul de economică și robustă pe care am descris-o aici pe forum.
Nu erau scule industriale, nu aveau "aspect comercial", erau chestii făcute de un hobby-ist (adică eu) pentru un alt hobby-ist.
Am precizat din start că prefer să îl predau personal, că nu pleacă de la mine fără un instructaj și că se pot răzgândi timp de o lună.
3 clienți ... nu am avut reclamații sau retur (din contră, unii au zis că vor să facă upgrade la lasere mai puternice).
0

#2 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 27 November 2022 - 11:16 PM

Prin februarie 2020 am făcut o vizită la cercul de modelism de la Palatul Copiilor Ploiești, căutam un club să mă înscriu (că nici acum nu sunt membru) și voiam să îi ajut cu kituri de balsa tăiate laser.
A venit la scurt timp pandemia, lock-down, vaccin sau fără vaccin ... a trecut timpul și nu am mai progresat deloc cu planurile pe care le aveam cu Palatul Copiilor.
Vine "operațiunea militară specială" din Ucraina, prin primăvară aflu de un grup de vreo 30+ copii de la o casă de copii din Odessa care au ajuns prin Băicoi, într-un week-end când eu lucram se duce soția să facă o donație de haine și lenjerie de pat.
Mă gândeam să fac un cerc de modelism cu ei să-și mai umple timpul, ghinion: nu erau vorbitori de română sau engleză printre ei.
Încerc să găsesc printre modeliștii mai "seniori" vorbitori de rusă, în fine nu prea se leagă nimic (poate și pentru faptul că Băicoi era destul de departe).
Prin vară mă sună coordonatorul cercului de modelism de la Palatul Copiilor. Văzuse pe la concursuri modele (cred că OpenRES) tăiate cu scule făcute de mine și ar fi vrut o sculă de genul ăsta pentru club.
Din discuții stabilim ce are nevoie și ce se poate face: o suprafață de lucru de 100x30 cm (de fapt in final are 107x30 cm ..poate tăia și plăci de balsa de 107 cm; și nu era un tăietor în formă de T ci unul în formă de H, cu două axe lungi și cu motor pe fiecare axă), pentru tăiat balsa și carton (și câteodată furnir și placaj subțire).
Vreo două ședințe scurte de instruire la mine (scurte cam cât durează o ședintă de cumpărături a soției la Kaufland sau cam cât rezistă cățelul lui fără să se plictisească prea mult), un test scurt cu carton la mine în sufragerie și unul mai lung cu balsa pe terasă afară și scula a fost recepționată ...
Și trecem la episodul următor ....
0

#3 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 27 November 2022 - 11:18 PM

Cam asta era ideea: nu era tăietorul personal ci al clubului (a avut un preț "subvenționat" și cu plata in rate), era bineînțeles "parcat" la club ... și pe el ar fi lucrat bineînțeles copiii. Copii + laser = potențiale accidente.
Am căzut de acord asupra unor măsuri minime de "securitatea muncii": lucrul cu laser să se facă doar sub îndrumarea unui adult (adică doar spectatori copii) și am livrat și vreo 6 ochelari de protecție.
Și "veriga slabă" la planul ăsta era bineînțeles lipsa planurilor digitale gata de tăiat. Și faptul că ar fi fost bine ca să nu avem copii "spectatori" ci să angrenăm copii în proiectarea kiturilor și ulterior tăierea lor la laser.
Și asta ar fi însemnat câteva stații de lucru, calculatoare și monitoare second hand, spațiu ocupat, dacă sunt prea puține sunt prea mulți copii pe un calculator (2-3 de exemplu) și unii nu apucă să învețe sau să lucreze, dacă sunt prea multe ocupă spațiu și e o investiție care nu se justifică.
Mai aveam pe acasă 1-2 laptopuri mai vechi (sau mai slăbuțe), mă hotărăsc să vin vreo 2-3 week-end-uri la club să fac instruire CAD/CAM cu copiii și să vedem cum procedăm în continuare. Găsesc pe eMag laptoape ieftine (resigilate).
Sâmbătă 1 octombrie, primul week-end la club, aduc 5 laptoape, un switch și un router cu cartelă Orange de acces la internet. 4 laptopuri erau de tip Allview Allbook H (un procesor Celeron slăbuț, 4G memorie și SSD de 256 G ...dar un ecran mare de 15,6 inchi full HD 1920x1080 pixeli).
La fel și duminică 2 octombrie ...și în toate week-endurile de atunci cu excepția săptămânilor când erau plecați pe la concursuri (cred că pe la Cupa Vrancei la Focșani sau ceva de genul ăsta). Și uite că în loc de 2 săptămâni am ajuns la 2 luni ...
Și sâmbăta și duminica în jurul prânzului încarc cutia cu "scule" în mașină (am ajuns la 7-8 bucăți laptop) și mă duc la club ... cam 2-3 ore sâmbăta și 2-3 duminica.
Ce facem la club (sau mai bine cu ce am început și ce am ajuns să facem de curând) ... în episodul următor.

Aceasta postare a fost editata de ender67: 27 November 2022 - 11:18 PM

0

#4 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 28 November 2022 - 12:46 AM

Prima ședință: grupa de "avansați", vreo 4 puști in clasele 7-8 și un pici in clasa a 3-a rătăcit între ei. Mă prezint, îi pun să își aleagă un laptop, mouse și mousepad și să le pregătească dar să nu le deschidă. (Deja vedeam ochiade între ei "uite cum vine ăsta și nu ne lasă să deschidem laptop și ne învață cum să deschidem un laptop").
Le arăt o placă de balsa cu nervuri, le spun că a fost tăiată cu "scula" din încăperea de alături, le arăt fișierele kitului (Dynamo...de 2m).
Le dau voie să deschidă laptoapele... și în secunda 2 îi văd baîncruntați ba speriați că nu se pornea nici un laptop. Le explic deosebirea față de ce au acasă: laptoape cu procesoare cu consum redus, fără ventilator ...și care sunt mai asemănătoare cu o tabletă. De aia trebuie să țină apăsat butonul câteva secunde pînă văd LED-urile aprinse în mouse.
Instalasem un program prin care puteau urmări pe laptopul pe care lucrau ce le arătam pe laptopul meu. Bineînțeles că ce mergea brici acasă între două cam mergea în reluare cand era vorba de 5 ...așa că i-am strâns în jurul meu la început și le-am arătat cum lucrez. Adică:
Programul QCAD, linii, cercuri, copieri, mutări, redimensionări, copieri multiple, rotiri, oglindiri, măsurări de distanțe, perpendiculare, redimensionări/scalări cu factori diferiți pe X și Y.
Îi întreb dacă au întrebări (le spusesem să mă întrerupă oricând dacă au ceva neclar sau vor mai multe detalii) și îî trimit la laptoapele lor să exerseze (mai rămăsese cam 1 oră din cele 2 ore).
Și îl întreb pe piciul din cl a 3-a dacă a înțeles ceva. Îmi spune că ceva-ceva tot a înteles...dar nu tot ...că voia la sfârșit să mă roage să îi mai explic și lui încă o dată ... dacă se poate ceva mai simplu ...că el nu a făcut încă zecimale la școală ...dacă se poate cu fracții că pe astea le știe.
Ăsta e puștiul pe care l-am poreclit "Zecimală".
A doua zi duminică, altă grupă, alt nivel (nu chiar avansați dar nici boboci), ora cam la fel, după demonstrație lor le-am dat o temă să deseneze o casă cu acoperiș / ferestre / ușă / coș, soare cu EXACT 8 raze...și iarbă în fața casei.Cam strâmbe casele ...dar le-au făcut și au aplicat ce trebuia (copieri și rotiri multiple).
0

#5 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 28 November 2022 - 11:52 AM

Următoarea ședință /next level (level2): după ce știu bine operațiile de bază ("mâna dreaptă pe mouse, ochii pe ecran, măriți / micșorați din rotița mouse-ului, operațiile le faceți mai mult cu comenzi de două litere fără să pierdeți prea mult timp prin meniu") trecem la aplicații ceva mai practice: o demonstrație scurtă cu desenarea unui plan de aripă.
Destul de neinteresantă (la urma urmei ca finalitate practică nu ne interesează prea mult planul cât tăierea nervurilor la CNC) așa că trecem urgent la ...
Level 3: profile aerodinamice și desenarea nervurilor. Le explic mai întâi cum se definește numeric un profil aerodinamic (și vreo 2-3 vorbe despre grosime, camber, portanță și regimurile de viteză). Le arăt cum găsesc profilele pe airfoiltools.com, cum să copieze numerele și să le salveze în Notepad, le arăt un site unde pot încărca profilul și pot descărca un desen .dxf cu profilul respectiv pentru o anumită coardă.
Le arăt cum se modifică desenul respectiv al unei nervuri pentru lonjeron principal și secundar, cum se face un offset pentru placarea unui D-box, cum se scalează nervura,cum se rotește pentru wash-out...și în final cum se poziționează optimizat pe placă pentru tăiere ("extrados la extrados").
Îi las să lucreze cu profilele alese de ei. Și la final le fac o mică demonstrație ca să fac trecerea la următorul nivel.
Level 4: programul meu de pregătire kituri de aripă. Ședința trecută se terminase cu o demonstrație scurtă, acum încep cu o scurtă discuție despre PDF-ul în care se prezintă rezultatele testelor în tunelul aerodinamic făcute la o universitate germană cu profilele folosite în campionatul german de F3-RES. Nu intru în detalii la graficele ciu polare sau alte finețuri (ca să fiu sincer nici pe mine nu mă interesează prea mult) dar comentăm la pozele care arată construcțiile de test (și ce parametri trebuie să pună în program pentru construcții asemănătoare).
Le explic pe rând fiecare parametru și ce opțiuni au și le arăt ce conține desenul generat (nervurile principale și cele secundare în cazul în care nu au D-box, bordul de fugă, lonjeroanele principale și secundare, bordul de atac, decuparea placajului pentru D-box).
Le arăt și ce mai trebuie făcut pentru pregătirea kitului pentru tăiere (rotiri și repoziționări pe placă pentru consum minim de materiale).Asta era deja de level 5.
0

#6 Userul este online   Mihai_supy 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5156
  • Inregistrat: 16-December 10
  • Gender:Male

Postat 28 November 2022 - 10:03 PM

HAHAHAH...la mine trainingul a fost...cât...vreo oră???...

balsificatorul merge și acum. I-am schimbat doar rolele. Merge foarte bine, e lent, dar cine mă grăbește?... taie o coală de profile în vreo 3 ore...dar...eu cumâna nu le por face așa de bine și nici în așa de puâin timp, iar când stai la țară...ăla taie, și tu tai iarba, copacii, via,,,,că e destul de făcut!!!!
0

#7 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 29 November 2022 - 10:40 AM

Cred că sunteți curioși să aflați rezultatele celor aproape 2 luni de "digitalizare". Toate nervurile de balsa și mare parte din piesele de placaj sub 4-5 mm se taie cu laser (la placaj mai greu, multe treceri ...voi reveni la acest aspect).
Suprafața activă la tăietor 107x30 cm, laser cu putere optică de 2.5W (ca majoritatea tăietoarelor făcute de mine)...după două luni banda adezivă de aluminiu (care protejează PAL-ul de laser) e aproape maro de la fum / gudron în primii 10 cm.
Cel puțin în alea 5-6 ore din week-end "Balsificatorul" taie aproape tot timpul (și cred că taie și in restul săptămânii ....poate nu așa mult). Cine taie piesele? Cred că majoritatea sunt tăiate de "Fusion" (așa îi zic eu...).
Pe "Fusion" l-am remarcat la prima ședință, se vedea că de-abia așteaptă să începem cursurile de CAD. Și l-am văzut că s-a cam "dezumflat" când am început cu liniuțe și cercuri. Mi-a zis că programul ăsta QCAD e un fel de ACAD mai simpluț (ceea ce e cam adevărat) și că el acasă lucrează în Fusion360 și că el e interesat de partea de cAM, cum poate să genereze g-code pentru tăiere.
Așa că "Fusion" a sărit peste primele ședințe de QCAD și i-am făcut un mic instructaj cu programul DXF2GCODE (pe care ar trebui să îl prezint în topicul de tăiere cu laser, simplifică f mult modul de lucru).
"Fusion" își face nervurile acasă ...bineînțeles în Fusion360. Asta ca să salveze timp. La club nu face "instrucție" pe laptopurile mele, stă tot timpul în camera cu "utilajul" și taie ... și taie ... și taie. Și în timp ce taie generează G-code ..și se uită pe net după lasere mai puternice (să poată tăia și placaj și mai repede).
Venise prima dată cu o placă pe care pusese 45 de nervuri. Am pus pariu cu el că reușesc să pun 60 ...a zis că nu se poate. Am început să îi sterg nervurile (parcă îi dădeam o palmă la fiecare bloc de nervuri pe care îl ștergeam), am rămas numai cu o nervură, fac o copie, "FV"-"FH" să o rotesc cu 180 de grade, o pun extrados la extrados, încă 4 copii pe verticală, și încă 5 copii pe orizontală ..și în mai puțin de 1 minut erau 60 de nervuri. De atunci și-a schimbat opinia despre QCAD.
Îl chem "la ore" doar când predau chestii pe care nu le știe (încă). Mai glumim atunci pe seama ochelarilor lui "de soare" (poartă ochelari de vedere pe care îi lasă pe banc și la laser stă numai cu ochelari verzi de protecție...tot timpul...chiar când se uită la monitor) sau pentru că e un "perfecționist" (zice că nervurile făcute de el cu 500 de puncte au contur mai "fin" decât cele calculate de colegi sau făcute cu programul meu - și răspunsul e "te-ai boierit măi...ai alergie la șmirghel ... punem lacăt la laser să vezi cum intri în sevraj").
Mai în glumă mai în serios i-am zis că dacă îi miros hainele a fum și îl ceartă părinții că s-a luat de fumat să îmi dea un telefon ...sau să îi facem o "adeverință".
Vrea să îl ajut să își cumpere sau să își facă un tăietor acasă dar musai să taie și placaj. Din motive practice: a zis că pentru el e de ajuns balsa, dar că îl poate convinge pe tatăl lui mai ușor dacă îi taie piese pentru stupi.
0

#8 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 29 November 2022 - 11:34 AM

Un alt puști despre care vreau să vă povestesc e "Asus". Lucra într-o zi la nervuri și avea pe față o expresie așa ...mai ciudată. Îl întreb ce nu a înțeles sau ce nu reușește ...și îmi spune că de fapt îi iese bine nervura...dar nu înțelege de ce. Că acasă folosind același profil cu același fișier .dat și cu același desen .dxf generat pe același site nu reușește să vadă nervura în QCAD.
Îi spun că poate fi de la "tipul" de QCAD: la club folosesc QCAD Community Edition ...care se obține de fapt din versiunea Pro Trial și din care ștergi (conform instrucțiunilor producătorului, perfect legal, nu e nici o chestie de "piratare" aici) niște DLL-uri . Versiunea Pro are niște chestii în plus (pe care nu le folosim) dar are prostul obicei să te blocheze câteva secunde la început și (probabil) să te mai blocheze și prin alte chestii.
Dacă desenul se vede bine în Comunity și nu se vede bine în versiunea Pro Trial sunt mari șanse să fie de la asta. Mă întreabă dacă să cumpere versiunea Pro și îi spun că nu merită, mai pe seară să îmi dea un telefon să încerc să mă conectez la laptopul lui sau să îi spun prin telefon cum se face.
Îmi zice că nu vrea să mă deranjeze, dă un telefon, își roagă tatăl să vină un pic mai devreme și să îi aducă și laptopul de pe birou. Laptopul era un Asus (probabil un model f recent, cu două ecrane) și după ce am șters ddl-urie în plus s-a rezolvat problema.

Alt puști: "Programatorul".Le-am spus că dacă programul meu dă rezultate greșite la anumite combinații de profile și parametri (nervuri care se suprapun sau linii aiurea în desen) să mă anunțe ca să încerc să găsesc o rezolvare.
Băiatul ăsta găsește un profil de genul ăsta (nu era de la program, era de la profil, nu era un contur închis) dar modific ceva la program și îi dau noua versiune să o testeze. A văzut că am scos rapid o nouă versiune și mă întreabă în ce limbaj e scris (în C).
"Dacă e în C aș vrea să mă uit și eu pe el dacă se poate". Bineînțeles că se poate, uite aici programul, vezi că e cam stufos și nu am pus prea multe comentarii.

"Aeronave": la începutul programului (până se adună toți) sau la sfârșit am observat că mai sunt niște mici "ședințe" mai mult sau mai puțin formale: ce modele mai construim, ce competiții mai sunt, ce planuri mai aveți. Nu particip și nu prea sunt atent dar odată când îmi aranjam "sculele" am devenit brusc atent când l-am auzit pe un puști că el vrea să meargă la facultate la Aeronave și că îl ajută modelismul și competițiile.
Am un mare respect pentru puștii care își fac planuri de viitor cu bătaie lungă și sunt serioși și lucrează ca să realizeze ce și-au propus.

Aceasta postare a fost editata de ender67: 29 November 2022 - 11:35 AM

0

#9 Userul este online   edisultan 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2074
  • Inregistrat: 16-March 08
  • Gender:Male
  • Location:Tulcea
  • Interests:Aeromodelism, navomodelism

Postat 29 November 2022 - 12:13 PM

Felicitări pentru tot ce faceți.
Sultan Eduard
0

#10 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 29 November 2022 - 12:22 PM

De vreo 2-3 săptămâni am trecut de la "faza 1" la "faza 2". Nu mai sunt lecțiile "formale" de la început. Începusem cu 4 copii (5 și cu "Zecimală") de la "avansați" și acum vin cu 7-8 laptoape și lucrăm cu copii de toate vârstele.
După ce se adună copii e un anunț de genul "cine are de lucru la model luați sculele și știți ce aveți de făcut, cine nu are de lucru la model sau vrea să învețe luați un laptop, mouse și mouse pad din cutie".
Copii care de-abia încep anul ăsta lucrează și ei pe calculator (și de aici vin surprizele cele mai mari). Și nu mai sunt singurul instructor. Cu puștii mai mici trebuie să lucrezi "om-la-om" - uneori îi ajută și supraveghează alt puști mai avansat.
Bineînțeles că pe ăștia mici trebuie să îi iei ușurel și să le explici mai întâi despre zecimale pornind de la fracții (apoi dai de altă belea cu încurcătura între . și , la reprezentarea numerelor - peste tot folosesc . ca separator zecimal), apoi reprezentarea numerelor pe o axă .. apoi numere negative (deși de obicei facem planurile numai cu numere pozitive dar astea sunt numai un cadran, trebuie să le explici ce e în restul de 3/4 de ecran)... apoi axele X și Y ... unghiuri... distanțe ... perpendiculare ...rotiri ...racorduri .... sunt multe chestii "avansate" pentru copii din clasele primare.
Dar (paradoxal) chestiile astea matematice le pricep destul de ușor (aproape intuitiv), probleme sunt la coordonarea mână-ochi și la mișcările fine de mouse pe care trebuie să le facă - ăștia mici nu sunt "antrenați" la jocuri video (unii nici nu au calculator).
Ziceam că de aici au venit surprizele cele mai mari: cu unii dintre ei am ajuns să desenăm nervuri pornind de la fișiere .dat.
0

#11 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 29 November 2022 - 02:18 PM

"Altex". Un puști clasa a 3-a, începe să lucreze cu QCAD...binișor..îmi spune că de-acum nu o să mai facă desene în Paint ci în QCAD "că e mai bun". Îl las să lucreze singur cu tema "fă o căsuță ...sau un avion ...sau ce vrei tu".
Se cam termină ora ...puștiul lucra în continuare (oricum în week-end fiind ultimele ore mai stăm "peste program"). Începe să îi sune telefonul, tatăl îl aștepta afară. "Mai așteaptă puțin, nu pot să vin că încă nu am terminat".
Mai sună odată telefonul ...la fel. A treia oară vine tatăl să îl ia pe sus. Ajunge în spatele lui, observă cum lucrează, se uită la el câteva secunde bune, scoate telefonul și îl fotografiază. Ne întreabă ce porogram e și de unde să îl cumpere (îi spun că e gratuit și îl poate descărca de pe net sau îl pot da pe un stick). Așteaptă răbdător pînă termină.
Ședința următoare. nu începem bine că sare puștiul de pe scaun, își ia geaca din cui și zice că pleacă, "mi-am pierdut portofelul". Îl întrebăm dacă știe pe unde a umblat, "La Altex" și iese în fugă. Noi încercam să ne hotărâm rapid dacă să plecăm după el (magazinul ALtex din zonă era destul de departe), dacă e bine să îl lăsăm singur.
Nu trece mult și se întoarce: "L-am găsit"..."La Altex?..că n-ai avut timp să ajungi si să te întorci". "Nu, în buzunarul de la geacă". "Dar ce căutai tu la Altex?" "Mi-am cumpărat un USB stick să iau programul acasă ...și ce mai desenez".
Se așează iar la laptop. "Ce vrei să desenezi azi?"... "Ceva greu..". I se dă un bot de fuselaj din placaj gros (nefinisat, cu tăieturi peste cote). Iau o riglă și îi arăt cum se măsoară, cum să îl deseneze pornind de la un dreptunghi și să tot adauge elemente.
Ca să iasă cât mai precis lăsăm fuselajul real pe care îl măsuram și începem să folosim un plan copiat după un desen pe hârtie matematică - și trebuie să îi explic ce e un desen la scara 1:2.
Mai numărăm pătrățele (unde se văd), mai măsurăm cu rigla și înmulțim cu doi (la cele întregi îl las să facă înmulțirea singur, la alea cu zecimale îi spun eu "vezi că dimensiunea asta trebuie să fie de atât..."), în linii mari iese desenul (cu linii).
"Îți place?"..."Al meu este numai cu linii...ăsta e cu rotunjiri..." (iar am dat de un perfecționist). Îi arăt cum se fac canturile și "rotunjirile" (racorduri), unele nu îi plăceau că erau prea mari sau prea mici, îl învăț cum să le scaleze (operație de mare precizie, originea scalării trebuie să fie în intersecția segmentelor de la racord).
Unde se chinuie prea mult și nu îi iese din prima sau din a doua îl ajut eu. Și la scalări uneori nu e mulțumit de prima variantă ("cu 0.5 e încă prea mare, o refac cu 0.4" ..."bagă 0.35 sau chiar 0.3").
Mai rămân vreo 3 chestii mai complicate (curbe care nu sunt racorduri: parbrizul bombat și profilul intrados și o altă curbă). Îi arăt cum fac la patbriz o curbă spline și o refac de câteva ori până iese cum îi place.
Pentru profilul de intrados îl pun să aleagă de pe airfoiltools.com un profil care se aseamănă și îi arăt cum iau numerele și le salvez în fișier text. Îi explic ce înseamnă numerele și îi arăt cum obțin desenul pentru anvergura de 15 cm (cat era în desen).
"Dar uite că avem o problemă, desenul ăsta e ca o singură linie și nu putem șterge numai partea de sus ...ce putem face?". Se gândește puțin: "Ștergem din text partea de deasupra...". "Și cum vedem în text partea de deasupra?". "Alea care nu sunt cu minus"."Păi...treci și vezi ce iese."
Le șterge, mai adaug eu punctele de la capete (nu erau cu - și le ștersese)...face desenul și îl deschide: era exact porțiunea de intrados. Îl copiez, îl pun în desenul lui, îl copiez și în partea de jos și îl rotim până se potrivește cât de cât.
"Îți place?". "Acum da." "Nu e perfect. Uite...aici...ai o distanță de 1 mm între segmente...și nu se închide și nu va fi tăiat complet. Aici ...uite ...la rotunjire...facem o mărire ... se suprapune pe o bucată segmentul cu rotunjirea..trece laserul de 2 ori și face mișcări degeaba..uite, iei capătul segmentului și tragi de el și îl aduci unde trebuie. Ce facem, le lăsăm așa sau le corectezi?". "Le repar."
La sfârșit îi arăt cum să salveze pe laptop și pe stick. "Ce ai învățat azi?" "Am învățat să desenez mai bine." "Da ... și să te controlezi la sfârșit. Și să lucrezi în echipă (cu mine) că nu poți face totul singur. Și să îi ajuți pe alții, să lucrezi pentru echipă...ce ai desenat azi va fi folosit la tăierea în placaj și când vor zbura modelele alea o bucățică din ele va fi ce ai făcut tu azi."

Fisiere atasate


0

#12 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 29 November 2022 - 04:34 PM

"Traforaj / 3D". Alt puști din clasele primare (cred că tot clasa a 3-a). Prima oră la calculator...segmente...cercuri ...mutări ...copieri ... oglindiri ... măsurări distanțe și unghiuri ... scalări.
(Dar la cei din clasele primare mai simplific, fac oglindiri numai cu oglinda verticala sau orizontala nu sub un unghi si scalari cu acelasi factor pe x si y...și unghiuri doar de 90 si 45 de grade).
După chestiile de bază introductive îl las să deseneze ce vrea el și dacă are nevoie de ajutor să apeleze la colegul din dreapta (ăsta era puștiul "Programator"). Și mă duc la alt copil.
Peste câteva minute îl văd că se ridică și se duce la peretele cu scule și se întoarce cu piesa aia de lemn folosită la traforaj (spre rușinea mea nu îi știu denumirea, aia care se prinde pe banc cu o menghină, pe vremea mea era o singură menghină acum văd că se poate prinde cu două sau - mai simplu, ca la club - cu două holzșuruburi) și o riglă de metal.
Pentru puștiul ăsta "o căsuță" nu era de ajuns, el voia să facă ceva complicat. Și cel mai complicat lucru era chestia aia montată pe banc din dreapta laptopului...dar aia era cam urâtă / uzată și nu o putea măsura (alt perfecționist) așa că s-a dus să își ia una nouă și o riglă să o măsoare.
Trece o bucată de vreme și mă strigă: "Am terminat!". Mă duc să văd ce a făcut și nu îmi vine să cred: un desen la scară PERFECT, din ochi proporțiile erau OK (puteai să zici că e planul după care s-a făcut piesa aia de lemn), simetric sus-jos...plus o "chestie".
Îl felicit, îl întreb pe "programator" dacă l-a ajutat la desen (zice că nu a fost nevoie), îl întreb cu ce desenează acasă și îmi spune că nu are calculator, îl chem pe coordonator să îi arăt desenul și îl felicită și el. Și ne uităm lung unul la altul.
"Ai făcut 'chestia' aia cu el dar nu cu ceilalți...să îmi arăți și mie cum se face". zic "N-am făcut-o cu nimeni pentru că nu o folosim și n-am folosit-o nici eu și nu știu cum se face".
"Chestia" pe care noi nu știam să o facem era cercul ală din vârful triunghiului decupat pe unde intră pânza de traforat ... și problema e că de fapt nu e un cerc e un arc de cerc cu legătură la triunghi. Eu aș fi desenat un cerc și l-aș fi lăsat așa puștiul folosise altceva.
La cercul meu desenul ar fi fost "bătut în cuie", ar fi fost un cerc din care nu mai puteai să ștergi un arc. Puștiul desenase soluția corectă folosind un arc de cerc de vreo 300 de grade și care trecea prin două puncte.
Revin la puști, "ce mai vrei să faci azi?". "Cum îl fac 3D?". "Desen 3D...să îl vezi în perspectivă?". "Nu - model 3D." "Păi chestii 3D facem după Anul nou." "Facem Fusion?" - se bagă în discuție "programatorul". "Dacă vreți Fusion360 poate faceți cu Fusion, cu mine faceți OpenSCAD că e mult mai bun pentru ce aveți voi nevoie și e mai ușor și ție o să-ți placă pentru că e cu programare".
"Pot să văd cum se face?" insistă piciul doritor de 3D. Deschid OpenSCAD (era deja instalat pe toate calculatoarele). Îi arăt cum se face un cub (cube(l)) și unul centrat, și un cilindru. "Și pot să fac o scalare cu scale sau dacă punem aici la cube 3 parametri pe care îi dau între paranteze pătrate (sau la scale dau 3 parametri)...ce obținem?" îl întreb. "Un cuboid..." zice. "Pe vremea mea i-am fi spus paralelipiped".
"Și uite, mai pun în față un translate() cu 3 parametri ...ce obținem?" "S-a deplasat." "Și uite că avem și rotate...tot cu trei numere...pentru cele 3 axe"...și îi fac pe rând rotații pe cele 3 axe. "Și pot să le combin pe același rând, vezi că o să conteze ordinea, una e rotate translate cube și obții altceva cu translate rotate cube".
"Și uite...fac doi cilindri care se ating ...scriu de două ori cylinder dar la al doilea modific cu translate...și mai fac și o rotație.. e așa ca un racord în T de la țeava de apă. Partea comună o aflu cu intersection() ... și pot să scobesc, să scot din primul cilindru pe al doilea cu difference()".
"Ai înțeles?". "Da.". "Cum faci programul pentru obiectul ăsta?" "Din forma mare scot colțurile care sunt cuburi mici rotite și deplasate și scot cilindrii ăștia 3 și 2 cuburi aici pe care le mut mai sus și unghiul ăsta cred că un cuboid alungit".
"Îmi place OpenSCAD" - zice programatorul - "câteva linii de program și poți să faci ce formă vrei, credeam că e mai complicat. De unde iau programul OpenSCAD?"
Așa sunt unii copii, descoperă singuri lucruri complicate și unii au ceea ce eu numesc "vedere geometrică și în spațiu".
Chestia asta se întâmpla înainte de ședința cu "Altex" și botul de fuselaj, am descoperit că picii ăștia mici pot să facă lucruri serioase, poți să îi pui să refacă niște planuri cu dimensiuni necritice (boturile de fuselaj fiind un exemplu perfect).
0

#13 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 29 November 2022 - 05:26 PM

Și după "faza 1" ( = "CAD în week-end cu grupa de avansați" ) și "faza 2" ( = "CAD în week-end cu toți copii" ) mă pregătesc și pentru "faza 3" ("CAD toată săptămâna cu toți copii"). Și probabil și "faza 4" și chiar "faza 5" (discutăm de ele mai târziu).
Vor mai fi probabil o stație de lucru și încă un laptop (sau o altă stație) pe care se va putea lucra tot timpul (nu numai în week-end).
Stația va fi și un fel de server pe care se vor păstra toate proiectele. Probabil tăietorul ală cu axe în H se va transforma în două cu axe în formă de T. Iar tăierea de placaj se va face cu laser mai puternic (CO2 de 40-50W).
Exclus să lucrezi cu copii cu lasere CO2 (sunt descărcări în gaze de 20-30 KV, lasere clasa 4, răcire cu apă ce trebuie menținută la 20-22 grade, mult mai mult fum...) așa că tăierea cu laser CO2 o voi face eu pe laserele personale.
Am făcut comenzi în perioada cu Black Friday, deja mi-au fost livrate unele. Am primit tubul și sursa pentru 50W și ieri a venit și laserul de 40W pentru 30x20 cm. Mai trebuie să îmi vină (din Polonia) tub și sursă de 40W și din China capurile optice și sistemele de poziționare oglinzi.
În final vor fi 2 lasere de 40W și unul de 50W, toate 3 cu suprafața de lucru de 40x100 cm. Pentru axele scurte voi folosi axe gata făcute cu șuruburi cu bilă (le am deja pe stoc de câtiva ani luate la prețuri f bune) și axa lungă sistemul pe care îl folosesc de câțiva ani (cărucior pe 2020 cu curea GT2). Controler cu touch-screen și wi-fi și pagină web și aplicație pe telefon.
Am testat ieri laserul de 40W, urmează să mă familiarizez cu el și să încep să tai chestii de placaj pentru club. Și apoi să îl modific pentru comandă cu GRBL și să îl mut în mecanica de 40x100 cm.

Aceasta postare a fost editata de ender67: 29 November 2022 - 05:29 PM

0

#14 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 29 November 2022 - 07:32 PM

Faza 4 și faza 5 nu sunt neapărat în ordinea asta și poate nici nu depind una de alta.
Trăgând linie după 2 luni am ajuns la concluzia că "a meritat". Chiar dacă a însemnat niște investiții suplimentare din partea mea, chiar dacă s-a lungit treaba mai mult decât estimam inițial (și va continua), chiar dacă partea de "logistică" nu e tocmai ușoară.
Mă gândesc ce aș putea schimba..sau ce aș putea face în plus. Cum aș putea să îi implic și pe copii ăia din Odessa ajunși la Băicoi. Sau alte cluburi de copii din țară.
Piese pentru tăietoare ar fi. Mai am vreo 7 module laser de 2.5 - 4 - 5 W și profile și curele și motoare și electronică pentru ele. Până la Anul nou aș putea să fac încă vreo 5 "Balsificatoare" (să păstrez vreo 2 și entru mine și clubul din Ploiești).
Laptoape ar fi. Am vreo 7 Allvie Allbook H de 15.6 inchi (mâine ar trebui să vină al 8-lea) din care 1 sau 2 le voi lăsa la club să se poată lucra și în timpul săptămânii. Plus un Allbook M de vreo 13.3 inchi.
(Toate astea sunt "de lucru pentru modelism instructaj / control tăietoare și imprimante 3D", adică disponibile / dispensabile, pentru uz personal am câteva Macbook Pro de 13 și de 15 inchi).
Cu alte cuvinte am posibilitatea ca să extindem "experimentul" ăsta la mai multe cluburi de modelism ... dacă se dorește așa ceva. Problema este distanța. Cred că am găsit o soluție și pentru asta. "Instruire la distanță".
Pentru cercuri de modelism dar și pentru persoane fizice pot să ofer un tăietor și / sau un laptop în condiții de non-profit (cât am dat pe laptop și cât costă piesele din tăietor ...fără manoperă sau alte costuri suplimentare).
Cu o eventuală perioadă gratuită de probă ... după perioada de probă puteți să le returnați fără probleme dacă nu sunteți mulțumiți sau nu sunt condiții / rezultate bune. Și plata în câteva rate (eventual cu un avans).
Singura condiție: nu trimit prin poștă sau curier.
Vreți un tăietor (și eventual un laptop cu tot ce trebuie pentru proiectarea și execuția proiectelor)...trebuie să le ridicați personal din Ploiești. Facem probă, facem instructaj, nu plecați de la mine fără să fiu eu convins că vă descurcați.
Și după ce ajungeți acasă urmează partea de "educație continuă la distanță".
Mă gândeam că am putea face 2-3 sesiuni pe săptămână "la distanță", ca un fel de podcast-uri / streaming dar folosind niște chestii mai interactive (gen Zoom sau Microsoft Teams sau Cisco Webex sau ceva de genul ăsta, cred că cel mai simplu ar fi cu Google Meet că ar fi accesul mai ușor (nu e nevoie de cine știe ce client).
Propun ca de Sf Andrei și de ziua națională să facem niște teste, voi ține 2 sesiuni de câte o oră, probabil între 20-21 sau între ce alte ore propuneți. Subiectele vor fi exact ce am "predat" cu copii de la club (și pentru cei "vechi" vor fi niște chestii noi, de exmplu programul DXF2GCOde).
Voi posta mâine înainte de ora 20 (cam la 19:45) link-ul / codul pentru sesiunea de Google Meet de mâine.
Dacă sunt amatori de așa ceva săptămânile următoare ne putem întâlni periodic și stabilim și un program de subiecte interesante și alți prezentatori voluntari. După partea de prezentare pot fi discuții libere.
Putem să îi dăm și un nume: "Clubul virtual de aeromodele".
Vă invit mâine și poimâine (puteți să propuneți alte ore, dacă nu vă propun eu 20-21), sunt curios dacă vor fi amatori și dacă iese bine dpdv tehnic.

Fisiere atasate


Aceasta postare a fost editata de ender67: 29 November 2022 - 07:34 PM

0

#15 Userul este online   Mihai_supy 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5156
  • Inregistrat: 16-December 10
  • Gender:Male

Postat 29 November 2022 - 10:24 PM

eu voi veni...ca spectator...dac[ nu intervine ceva!..
0

#16 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 30 November 2022 - 07:45 PM

Link-ul pentru sesiunea "de start" de azi 30.11.2022 ora 20:00
click aici
sau
meet.google.com/zwq-gkze-tjz
0

#17 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 01 December 2022 - 01:32 PM

Sesiunea "de start" a decurs bine, fara probleme tehnice, Google Meet merge bine (dar din pacate nu are un buton pentru RECORD).
Azi incerc sa ajung la timp ca sa trimit link inainte de ora 20:00 dar am bilet la film si e posibil sa am o intarziere de cateva minute (deci nu intrati in panica daca nu vedeti link la 19:45...poate sa fie la 20:00 sau chiar cu cateva minute intarziere).
0

#18 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 01 December 2022 - 03:55 PM

Incerc sa programez sesiunea de azi in avans:
https://meet.google.com/uom-daps-bno
0

#19 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 01 December 2022 - 10:57 PM

1. Folosim in continuare Google Meet, poate si cu un cont platit ca sa avem posibilitatea sa inregistram sesiunile.
2. Nu mai postez aici link-urile pentru sesiuni ci doar in topicul dedicat de la "Intalniri, cupe, concursuri"
http://www.rhcforum....-de-aeromodele/
0

#20 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 03 December 2022 - 01:30 PM

Am gasit "masa de traforaj":

Fisiere atasate


0

#21 Userul este online   edisultan 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2074
  • Inregistrat: 16-March 08
  • Gender:Male
  • Location:Tulcea
  • Interests:Aeromodelism, navomodelism

Postat 03 December 2022 - 04:51 PM

Cel mai chinuit obiect din inventarul atelierului de modelism.
Fisier atasat  masa traforaj..jpg (73.02K)
Number of downloads: 31
:good:
Sultan Eduard
0

#22 Useril este offline   dan_mitea 

  • nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03
  • Gender:Male
  • Location:Laval, Canada

Postat 03 December 2022 - 06:07 PM

Un prieten de aici mi-a facut una din nuc masiv. http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/yahoo.gif
Am fost miscat de gestul lui.
0

#23 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 11 December 2022 - 03:19 PM

Un mic update: azi am dus la club laserul K40 de 40W cu CO2 pentru taiere placaj.
Taie placaj de 4 mm cu 25% din puterea laserului in o singura trecere cu viteza de 10 mm/sec (asta ar fi un F600 S250 la parametri GRBL de la "balsificator").
0

#24 Useril este offline   ACS 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 274
  • Inregistrat: 01-October 07
  • Gender:Male
  • Location:Campina

Postat 12 December 2022 - 07:52 AM

Fain!
Optimisti construiesc avioane,pesimisti cumpara parasute.
0

#25 Userul este online   Mihai_supy 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5156
  • Inregistrat: 16-December 10
  • Gender:Male

Postat 12 December 2022 - 09:42 PM

bag de semă că ploieștenii au dat de bani...!!
0

#26 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 13 December 2022 - 10:19 AM

Nu inca: deocamdata ala e laserul meu (luat de Black Friday). La mine ocupa loc util in timp ce ei incercau sa taie placaj de 4 mm cu 10-12 treceri.
Au inceput sa-mi vina piesele pentru cele 3 lasere cu CO2 pe care le aveam in plan, probabil spre sfarsitul saptamanii va fi gata primul prototip (voi face un topic dedicat separat pentru "upgrade" la laser).
Suprafetele de taiere vor fi 100x10 cm (modelul "compact" doar pentru placi de balsa) si de 100x30 si 100x40 cm (pentru taiat si materiale in foi mai mari gen placaj si plexiglas).
Axa lunga pe profil 2020 cu GT@ si carucior, axa scurta pe T8 si sina MGN12 sau chiar pe surub cu bile 1204. Lasere de 40W si 50W. Voi face 3 bucari, 2 vor fi pentru vanzare.

Fisiere atasate


0

#27 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 18 March 2023 - 12:07 PM

Cam asa arata taietorul de balsa de la Palatul copiilor din Ploiesti dupa 5 luni de utilizare. Acum taie exclusiv balsa pentru ca de 3 luni placajul se taie cu un K40 laser cu CO2 de 40W.

Fisiere atasate


0

#28 Useril este offline   stiganas 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8326
  • Inregistrat: 25-September 06
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 18 March 2023 - 06:03 PM

Wow, a taiat ceva - cum rezista dioda laser ?

Vezi postareaender67, la 18 March 2023 - 12:07 PM, a spus:

Cam asa arata taietorul de balsa de la Palatul copiilor din Ploiesti dupa 5 luni de utilizare. Acum taie exclusiv balsa pentru ca de 3 luni placajul se taie cu un K40 laser cu CO2 de 40W.

0

#29 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 19 March 2023 - 12:40 PM

Cred ca rezista destul de bine, mai ales ca "sezonul de taiere" a cam trecut.
Si acum se fac taieri mai ales in laserul cu CO2 de 40W,taie mult mai rapid chiar daca are kerf (latimea de taiere) mai mare.
Pe asta il curata periodic cu alcool si tot arata multe depuneri - adezivul din placaj e mult mai toxic decat si mai abundent decat gudroanele naturale din balsa. Au facut si o instalatie de ventilatie cu tubulatura ca lumea cu ajutorul unuia dintre parinti si linga taietor exista un fridiger / congelator mic in care tin PET-uri cu apa inghetata (asta e solutia de racire a apei, in interiorul dulapului pe care sta taietorul e o cutie de depozitare din poletilena cu apa si pompa de recirculare). Chestia e ca laserele sunt in general ineficiente, aia 40 de W sunt de fapt vreo 30W si pentru aia 30W "optici" tubul laser este alimentat cu 20KV si daca ii pui un miliampermetru analog pentru monitorizare arata cam 15 mA. Deci "intra" cam 300 W si "ies" (optic) cam 30W - diferenta se transforma in caldura si tubul este racit cu apa si nu trebuie a se depaseasca 24-25 de grade ca scade f mult durata de viata a tubului.PET-urile cu apa congelata sunt cea mai low-tech si fiabila optiune, stiu ca nu au voie sa taie cu temperatura mai mare de 24 de grade. La inceput nu am vrut sa pun laser cu CO2 (din diverse motive, mai ales ca au intretinere pretentioasa). Dar pentru ca laserul asta cu CO2 e de imprumut (e de fapt al meu) vor sa faca cerere de dotare cu un laser cu suprafata mare de taiere (cam cum are Bogdan Lasercut din Tunari).
Ziceam ca "sezonul de taiere" a cam trecut si acum e "sezonul de zbor". Saptamina trecuta a fost nu stiu ce campionat sau cupa la nivel national pentru "magnetice" la Lipanesti/Satu Nou, azi e concurs cu incepatorii cu modelele de zbor liber, saptamina viitoare se duc in Cehia la un campionat de "magnetice".
Pina acum accentul era pus pe "magnetice" si "captive", sper ca de anul asta sa fie si o parte de "radiocomanda" mai substantiala (si de ce nu, poate F5J de la anul).
Discutam cu instructorul ca laserul asta a generat altfel de "probleme". Au ramas fara materiale pe la inceputul anului (desi aprovizionarea era facuta ca pentru anii trecuti). Il intreb daca rata de rebuturi e asa mare si zice ca nu, dimpotriva. Cand faceau nervurile manual era cam 50-50, acum e cam 90-10 (adica 90% ajung sa fie montate in modele). Cica anul trecut pe vremea asta erau gata cam 3 modele, acum erau vreo 15 atarnate pe sarma gata de zbor (fiecare copil cu modelul lui). Au inceput sa iasa la zbor mult mai devreme anul asta.
Am vazut cutia cu sabloane metalice de nervuri (aluminiu si otel) scoase la pensie ca nu mai e nevoie de ele. E interesant sa vezi cum arata un sablon de otel dupa ce iese din mainile unui pusti care pileste nerabdator sa termine nervurile mai repede.

Fisiere atasate


Aceasta postare a fost editata de ender67: 19 March 2023 - 12:41 PM

0

#30 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 19 March 2023 - 12:52 PM

Alte noutati despre copii:
- "Fusion" are acasa de saptamina trecuta un taietor cu laser de 5.5 W (se apucase sa isi cumpere piese ultrasofisticate gen sine cu patina MGN9C si motoare supradimensionate si grele si pina la urma l-am convins sa ii preiau eu piesele si sa ii dau un taietor "de firma")
- "Traforaj" are acasa de cateva luni un laptop "de la club" (adica al meu) pe care face CAD
- ieri am vazut taiate si asamblate 3 boturi de captive taiate EXACT dupa desenul CAD facut de pustiul ala din clasa a 3-a (pe care l-am numit "Altex"). De fapt se vad in urmele de taiere de la laserul de 40W conturul botului de la captiv de care va povesteam

Aceasta postare a fost editata de ender67: 19 March 2023 - 12:54 PM

0

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro