Modelism - RHC Forum: TBS Crossfire - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

TBS Crossfire "Oaia neagra" din RC

#1 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2313
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 05 November 2019 - 04:47 PM

Initial am vrut sa fac un topic cu soltuiile "long range" ... dar cele pe care le stiu sunt 3mari si late: L9R (FrSky), Crossfire (TBS) si R9 (FrSky), despre R9 am inceput sa postez in topicul de FrSky, receptoare (de fapt receptor) L9R nu am (inca) ...asa ca m-am hotarat sa fac un topic dedicat TBS XF. Gama L9R e de fapt un singur receptor si este pentru 2.4 GHz cu protocolul LR12 (in paranteza fie spus, iar avem in denumire un 9 de-ampoulea scuzati greseala de tipar, vine doar de la fetishul lui FrSky pentru cifra 9...X9D adevarata urmasa a lui 9X, 9XE ...X9 lite samd samd). LR12 ...12-le ala vine de la SBus cu 12 canale, probabil 9 vine si de la faptul ca 9 canale din 12 sunt PWM ...nu conteaza, nu intram in detalii ca nu e locul aici. Revenim la solutiile "long range" pe 900 MHz (sau ca sa fim mai exacti 868 in EU si 915 in SUA)...si mai exact TBS XF (TBS="Team Black Sheep", XF=Crossfire").
Si mai exact doar de Tx si Rx low end: TBS XF micro TX (asta e un modul TX, pe la vreo 70 USD) si TBS XF nano RX SE (asta e un receptor miniatural pe la vreo 35 USD) TBS XF Micro Receiver V2 (tot 35 USD). In gama mai exista Crosfire TX (200-210 USD), Crossfire TX Lite (140 USD), Nano RX (cu antena dipol simpla, 30 USD), Crossfire Diversity Nano RX (60 USD), Crossfire 8 ch diversity RX (124 USD).
Poze, info si preturi aici:
https://www.team-bla...:rc_electronics
Deci preturi decente, un pic peste medie, dar ai si niste seturi atractive (TX cu 5 nano RX si cu un adaptor la 200 USD). Cum ziceam in topicele de FrSky si Jumper T16, daca nu esti fan FrSky cu difererenta intre X10 si T16 (200-240 USD) iti iei lejer un TBS XF Micro TX si 5 receptoare nano (si ai o solutie ceva mai buna decat sistemul FrSky R9 ... dar asupra acestor chestii voi reveni).
Cam atat "povesti" despre TBS XF in general, in postarile urmatoare voi prezenta pe rand Tx si cele 2 RX si voi face o comparatie cu "echivalentele" din gama FrSky R9.
0

#2 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2313
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 05 November 2019 - 05:39 PM

Vreo 2-3 vorbe despre istoria TBS. Au aparut cam in acelasi timp cu FrSky (ba chiar inainte, TBS in 2009, FrSky in 2010) in Zurich ca un grup de utilizatori de drone. (Deci "oaia neagra" e de fapt "capra neagra").
Dezvoltarea lor comerciala ulterioara a determinat probabil mutarea la Hong Kong.
Drone, aripi zburatoare, filmari inedite pentru sporturi extreme ...baietii sunt destul de interesanti sa fie subiectul unui articol in revista Wired in 2013 (https://www.wired.co...le/drone-patrol).
https://www.team-blacksheep.com/
Gama lor de produse se intinde de la frame-uri de drone la solutii radio. Pe site-ul lor gasesti practic tot ce ai nevoie pentru un UAV sau drona, incepind cu baterii/pack-uri si terminand cu RC sau video. Fie sub marca lor, fie branduri de calitate.
Acum vreo 4 ani a aparut gama Crossfire:
https://www.rcgroups...fire-What-is-it
La un an dupa au scos si o statie (TBS Tango), nu prea a avut mare success din cauza pretului (250 USD) cam umflat pentru o statie gen gamepad cu ecran FPV incorporat. Nu-i bai, pe site-ul lor gasesti Jumper T16 cu piese de schimb.
In anul urmator (2017) a iesit si FrSky cu sistemul R9 ... si multi considera ca au tras cam mult cu ochiul la TBS XF pentru inspiratie...
0

#3 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2313
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 05 November 2019 - 06:34 PM

Date despre sistemul "full" (TX si RX) gasiti aici:
https://www.team-bla...fire-manual.pdf
Pe scurt: latenta mic, range mare, putere selectabila (de la 25 mW la 2 W) ... receptorul are maxim 8 canale PWM si 12 PPM (parca am mai vazut undeva chestia asta...la FrSky L9R.a aparut in 2013). Asta e, "karma is a bitch", cercul se inchid (FrSky L9R => TBS XF = > FrSky R9).
Receptoarele lor au 4, 6 sau 8 canale (exista si o exceptie, Rx micro V1 are un singur port...de fapt asta e termenul folosit de ei, "port"...care dpdv fizic e un pin). Si de fapt poti selecta pentru portul (pinul ala) ce tip de output vrei, fie el canal PWM sai iesire Bus sau iesire SBuds inversata.
Treaba cu 4 porturi e usor de inteles: cele 4 canale clasice de la avioane sau drone. Cand cele (minim 6 maxim 12) fire pentru 4 canale au inceput sa conteze in "economia" de producere si montaj a unei drone s-a trecul la soultia gen Sbus (normal sau inversat) pe un singur port (3 fire cu tot cu masa si alimentare). Pentru chestii mai sofisticate in care trebuie sa comanzi si niste ghimbaluri pentru foto/video pe 2-3 axe si alte fineturi (gen schimbarea canalului VTX ...sau poate landing gear sau mai stiu eu ce) ai receptorul cu 8 canale / porturi.
Telemetrie: au si ei. N-ai sa vezi chestii simple gen pinii A1 si A2 de la Frsky. Au un port dedicat BST (si in TX si in RX) si asta pare a fi un port serial general. Cum ziceam ma inainte...astia vin din lumea dronelor si UAV-urilor in care ori nu ai telemetrie (ma refer la telemetrie de aia simpluta gen tensiunea in pack - te doare la baschetzi de asa ceva, nu ai nevoie la receptor de asa ceva, posibil ca sa ai tensiuni diferite de alimentare la motoare si la Rx si la VTX deci tensiunea pe receptor nu te ajuta si s-ar putea sa ai nevoie de mai multe valori de tensiuni masurate si de amperaj si de RSSi ... deci nu ne batem capul cu telemetrie clasica "la receptor") sau ai "super-telemetrie" ( ai de fapt un super calculator numit flight controller pe care il pui sa masoare tot ce vrei si sa le picteze pe ecran OSD in vizor sau sa le transmita codificat catre statue si acolo sunt prelucrate de catre scripturi lua si pictate pe ecranul statiei ...vezi screenul ala de pe ecranul pictat pe cutia lui T16).
Acu ca ne-am lamurit de ce chestiile TBS au un port BST (asta e bus-ul specific cu care se interconecteaza chestiile TBS) mai ramane sa amintesc faptul ca pot jongla cu vreo 20 de valori de telemetrie specifice TBS, le gasiti intr-un table din manualul cu link la inceputul postarii.
0

#4 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2313
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 05 November 2019 - 07:10 PM

Pe scurt despre MicroTX: e simplu, o antena, un buton si niste chestii transparente sa se vada lumina led-urilor din spate. Asta in varianta MicroTx care e chestia simpla cu interfata JR clasica pe 5 pini... ala "full" e ceva mai complicata, are si un afisaj sa iti picteze informatii, are si joystick sa poti modifica setari...si se monteaza in statiile clasice printr-un adaptor. Info despre el in manual...aici vorbim de "ieftinatura". Deci asta are un buton si un LED RGB.
Ce poti sa faci cu superbutonul asta:
- poti sa schimbi frecventa 868 <-> 915 (cu apasare lunga)
- poti sa intri in modul bind (cu apasare scurta)
Ce iti arata led-ul RGB:
- frecventa de lucru (alb 1x pentru 868 si alb 2x pentru 915)
- "blinking verde" pentru bind
- "blinking albastru" cand receptorul trebuie facut upgrade firmware (am uitat sa spun, BST e pentru telemetrie si nu e genul ala de SPort sa faci upgrade la receptoare, asta e un sistem mai inteligent in care firmware de la receptor e sincronizat si se face wireless -ceea ce FrSky de-abia de curand a copiat cu o gama restrinsa de receptoare OTA - deci daca ai facut upgrade la TX se ocupa el cu upgrade la Rx, tu doar trebuie sa confirmi cand te avertizeaza cu blinking albastru cu un push buton, trece in "albastru continuu" cat timp face upgrade)
- "verde" continuu" sau "orange continuu" dupa upgrade receptoare (la "verde continuu" cu "long press" se trece la setare failsafe).
Pentru ca la concursurile de racing TBS a cam devenit un standard "de facto" si toti trebuie sa fie cu aceasi putere de emisie (si pe TX si pe VTX) au bagat in firmware o optiune "Racing Spec Firmware" si de aceea led-ul RGB semnaleaza puterea de emisie TX, daca LED-ul nu e albastru sau violet (=albastru + rosu) se pot vedea foarte usor "contravenientii":
- turcoaz (adica albastru + verde) 25 mW
- albastru 100 mW
- verde peste 100 mW (asta pentru ca de curand a aparut o versiune de firmware ce permite puteri de iesire de 250 mW pentru MicroTX fara modificari hardware ...cu modificari hardware cred ca se poate ajunge la 500 sau chiar 600 mW).
Ce ar mai fi de spus despre Micro TX: antena este un dipol in forma literei T, daca nu are nici un cerculet colorat e ne-tunata ( e pe 900 MHz, merge bine si pe 868 si pe 915), cerculet rosu e pe 915, cerculet galben e pe 868.
Am vazut multe fotografii in care din modive estetice (sau de pastrare in cutie sau valiza) latura orizontala a T-ului e paralela cu muchia superioara a statiei. TOTAL GRESIT. Manualul "full" are informatia asta dar lipseste din ghidul de la micro TX, pentru rezultate optime latura "de sus" a T-ului trebuie sa fie perpendiculara pe statie si cat mai apropiata de verticala.

Aceasta postare a fost editata de ender67: 05 November 2019 - 07:12 PM

0

#5 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2313
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 05 November 2019 - 08:19 PM

Si in final 2-3 vorbe despre receptoare; nu vorbim de recptorul "full" sau "diveristy" ci de alea nano si micro (spoiler: sunt cam la fel).
Receptoarele pot varia (dpdv numar de pini) de la variante super-simple de 3 pini output (masa-alimentare-si SBus/PPM) pina la receptoare cu 30-32 de pini sau mai mult (dar din care doar vreo 12-16 sunt pini de semnal, ai pini redundanti de alimentare si masa penytru mufele servo).
Si "nano" si "micro" sunt cam din aceasi categorie, 4 iesiri + BST (adica 6 semnale + masa + alimentare) dar impartiti diferit: la "nano" sunt 8 pini ce pot fi lipiti, la micro sunt 2 mufe pe cele doua parti (pe fata o mufa micro JST cu 6 pini pentru 4 servo sau canale, pe verso o mufa micro JST cu 5 pini pentru BST, portul BST are fire separate pentru 5V si Vbat).
Deci "nano" si "micro" e cam tot un drac, la nano lipseste VBat (avem numai +5V), de retinut chestia asta, TBS XF vine din lumea dronelor in care nu intalnesti servi HV pentru flapsuri dar in mod sigur ai 5 V (si chiar mai jos, 3.3 V) pentru procesorul din flight controller. Atentie la aspectul asta cand faceti cablarea, utati de 7.4 v si chiar de 6V... la TBS doar 5V.
Cum se pot folosi cele 4 porturi de iesire:
- la drone ai nevoie de un singur port, pui iesire SBus (normala sau inversata) si il legi la flight controller...iti raman 3 porturi pe care poti sa le configurezi ca iesire PWM pentru 3 servo (de exmplu ghimbal pe 3 axe pentru video).
- la UAV-uri iti ajung cele 4 canale in configuratie gen TAER, daca vrei si acolo fite gen landing gear sau ghimbal video 3 axe n-ai decat sa configurezi un port ca iesire SBus si sa ma bagi un decoder SBus de 8-15 USD.
- la planoreala iti trebuie 7 canale, configurezi 3 PWM-uri si al 4 -lea port iesire SBus plus un decodor SBus catre 4 PWM-uri.
Pentru receptorul nano exista si un "adaptor catre pini", un cablaj (pasiv, doar pini si trasee) pe care lipesti receptorul nano si ai 4 mufe de catre 3 pini pentru PWM/Sbus si un conestor BST cu 5 pini:
https://www.team-bla...:xfnano_adapter
Receptorul micro vine el in pachet cu un "adaptor catre pini", legi chestia asta cu un mini-cablu de 6 fire (inclus in kit) si practic ai mufe pnetru 4 servo sau SBus. In kit mai sunt mini cablu cu 3 fire (daca vrei doar o legatura gen SBus catre flight controller) si cu 5 fire (pentru portul BST) plus o antena de rezerva.
Din motive de "identitate vizuala" toate cablurile TBS sunt cu fire negre dar cand e vorba de cabluri de 3 fire pentru SBus si la care conteaza polaritatea merg pe clasicele "negru-rosu-alb".
"Chestiile" R9 similare (adica R9 mini si R9 slim) sutn ceva mai bogate in semnale / canale:
- R9 mini au 4 canale, 2 alimentare si (Sbus in),( Sbus out) si (SPort/FPort).
- R9 slim are 6 PWM pe o parte (8 pini) si SBus in, Sbus Out, SPort si RSSI plus alimentari pe verso (6 pini), la R9 slim+ conectorul de pe verso are 8 pini (inca un Rx si Tx).
Similar cu "adaptoarele de pini" de la TBS au aparut si chinezarii "ieftine si pentru gama R9:
https://www.banggood...ur_warehouse=CN
https://www.banggood...ur_warehouse=CN
"Scump...dom'le...scump... in alta parte cu 5-6 dolari iei recptor cu totul". Lasand gluma la o parte un adaptor pentru R9 mini mai poti face (sunt doar pini si conectori standard), pentru R9 slim ai in schimb conectorul ala JST mini de 8 pini si cablul aferent. in orice caz, cine le face are marja serioasa dar nu cred ca are volum.
Inca 3-2 vorbe despre antene: la TBS nano am antena "imortal" (un dipol ceva mai solid, ranforsat cu spirala de otel (cred), care se monteaza mai usor pe un cadru de drona; la micro am antena dipol din lita (deja montata si cu o rezerva in pachet).
Cred ca nano e mai orientat spre drone iar micro spre UAV-uri sau planoare (faptul ca are doar 4 iesiri nu e o problema, pe una dintre iesiri montezi un decoder SBus pentru 4 canale PWM).
0

#6 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2313
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 05 November 2019 - 09:03 PM

Ei, nu e chiar final ca azi am logoree si va mai zic vreo 2-3 vorbe despre TBS si FrSky.
Dupa mine e clar ca au tras cu ochiul unul la celalalt (L9R -> XF -> R9).
Si e clar ca piata reactioneaza mult mai rapid pentru produsele drone / UAV / FPV ...cu beneficii si pentru pietele RC "clasice" (Tx/Rx, lipo, ESC, motoare).
Ce incearca FrSky sa faca e sa scoata o statie care sa acopere ambele piete (clasica si drone).
Au incercat ceva cu QX7 (un fel de X9D al saracului, mai de jucarie, acceptata cam de toata lumea ca o statie buna pentru raceri si pentru incepatori...nasol ca nu avea slidere si prea ieftina pentru old boys), apoi X-lite (care are destul de multe, Hall, 2 slidere, 4 switch-uri) ...a fost bine primita de raceri dar mai putin de "clasici" (prea putine switch-uri si prea arata a gamepad)...apoi X9-lite (iar nu au nimerit unde trebuie, are aspectul clasic, e relativ ieftina dar n-are slidere si are doar 1 potentiometru, nici macar un ghimbal video pe 2 axe nu poti controla)...plus ca si-au tras si un glont in picior ...de fapt doua (au rupt compatibilitatea retro cu ACCST si cu interfata JR). Lacomie? Prostie? Ambele mai degraba...
Ce se intrevede la orizont (sau mai degraba asa era planul initial) era o statie care "sa faca de toate"...sa multumeasca pe toata lumea...si sa fie si pe 2.4 GHz si pe 900 MHz (sistemul Tandem). Probabil ca daca fac (au facut?/ vor face?) chestia asta vor zice ca nu mai are rost sa faca loc si pentru un modul extern (deci bye-bye modul multiprotocol extern).
Ca de obicei:
- anunta produsul cu mult timp inainte (acu 6 luni: https://www.rcgroups...andem-receivers)
- afise doar cu grafica pe calculator fara poze de produs
- in documentul postat in topicul de FrSky (cu ultima modificare 23 aprilie) nu apare nimic mentionat referitor la un modul radio sau receptoare Tandem (TD8 si TD Slim)
- la statii iar se inspira de la Jeti, fac un mixaj intre X12S (ecran sus , 2 slidere tip rotitain spate 2 tip liniar centrale...cam nasoala configuratia de manevrat) si X10 (S) (ecran jos dar cu 2 slidere laterale) ...si au facut din X11 ceva cu 2 slidere laterale si ecran sus dar doar cu 4 trimere (adica un Jeti).
Parerea mea e ca X11 e cam "abureala", nimic concret pina acum, se pare ca in ultimele 6 luni au fost foarte ocupati sa scoata 8 statii dar din care doar X9lite e ceva nou iar restul e "statia veche +ACCESS -D8".
Asa ca pina la "one radio to rule them all / and in the Tandem bind them" mai e ceva timp.
Pina se mai dezmeticeste FrSky cu X11 si Tandem eu incerc un mic "Tandem de casa" ... receptoare separate de (2.4 GHz) si (R9 sau XF), cu redundanta "nativa" (prin legare Sbun in la SBus out la receptoare) sau "hardware" (cu RB-10 cu doua intrari SBus de la 2 receptoare si cu decodificare interna la 8 canale). N-as merge pina acolo sa pun laolalta FrSky si TBS (mi-e ca sar scantei) dar cum zice englezu' "never say never" (nu se stie niciodata).
Deci ... daca avea cineva ceva planuri de X10 + R9 ...eu va recomand T16+TBS XF (plus ceva decodoare SBus) ca iesiti mai ieftin. (Personal am luat si FrSky (module externe XJT si R9) si TBS si multiprotocol extern pentru toate statiile...dar asta e alta poveste ce tine de nebunia mea cu privire la redundanta / dubluri inclusiv la module de transmisie si receptoare).
0

#7 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2313
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 05 November 2019 - 09:20 PM

Impresii? Critici constructive? Injuraturi?
(Am primit si din astea in PM pentru faptul ca am indraznit sa spun despre FPV-isti ca au "ochelarti de cal", textual:" dronele de racing fpv sunt si vor fi net superioare din orice punct de vedere" plus ceva apelative ne-elegante referitoare la orientarea mea sexuala si la persoane din familie ... decedate cam in perioada in care preopinentul inca nu ajunsese la scoala).
Ma rog..."riscurile meseriei"...am zis ca trebuie sa bag niste tag-uri [sarcasm] ca sa stie lumea cand vorbesc serios si cand nu...
0

#8 Useril este offline   stiganas 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8326
  • Inregistrat: 25-September 06
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 05 November 2019 - 09:43 PM

OK, si care e spilul ?

Ce are TBS si nu au altii ? E clar ca e foarte popular la drone dar nu imi e clar de ce nu au practic concurenta. De asemenea am cautat un pic sa vad daca e folosit si la aeromodele (in special planoare) si nu am gasit nimic (nici nu am cautat mult). Merg si ei pe chipseturile clasice (gen CC2500) ?
0

#9 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2313
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 05 November 2019 - 09:49 PM

Topicul fara poze e cam ca nunta fara lautari (merge si cu DJ dar parca nu e la fel) ...plus ca e bun contorul ala de download sa vad cati sunt interesati de topic...
- comparatie intre XF micro Rx V2 (35 USD, all inclusive) si R9 slim + (27 USD + 2 USD transport + 6 USD adaptorul) ...pina la urma tot cam pe acolo dar R9Slim+ are 6 canale si poate fi folosit direct la "planoreala"
- comparatie intre XF nano SE (35 USD cu antena "immortal", dar fara adaptor) si R9 mini (23 USD + 2 USD transportul); cu si fara adaptorul ala de 5 USD; o varianta mai "echivalenta" de la FrSky ar fi R9 mini-OTA sau R9MM-OTA ambele la 29 USD (adica receptoarele TBS XF stiu "OTA" din start, nu trebuie sa platesti in plus, si din ce stiu nu exista variante OTA pentru R9 slim sau R9 slim+)
Cam atat despre "impresia artistici"...despre "meritul tehnic" cand voi putea sa le testez la camp in regim FPV

Fisiere atasate


0

#10 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 05 November 2019 - 10:09 PM

Vezi postareastiganas, la 05 November 2019 - 09:43 PM, a spus:

OK, si care e spilul ?

Ce are TBS si nu au altii ? E clar ca e foarte popular la drone dar nu imi e clar de ce nu au practic concurenta. De asemenea am cautat un pic sa vad daca e folosit si la aeromodele (in special planoare) si nu am gasit nimic (nici nu am cautat mult). Merg si ei pe chipseturile clasice (gen CC2500) ?


Nu se poate spune ca nu au concurenta, de fapt sunt ultimii veniti la masa asta, a solutiilor long range, si normal ca au folosit cele mai moderne tehnologii...
Nu au cum sa mearga cu CC2500, ca ala e in 2,4G, pe cand XF este in 868M.
Nu ai de ce sa le vezi in planoreala, cel mult la cross country, unde ai mai fi la limita LOS in sportul asta... :unsure:? pentru asa ceva au fost concepute astea, zbor la multi zeci de km... si inaltimi pe masura, ca altfel ai probleme cu curbura...
Si nu in ultimul rand, nu indeplinesc conditiile de banda pentru competitii.
Ca sa folosesti legal un XF la intreaga capacitate trebuie sa ai licenta, nici macar nu are treaba cu radioamatorismul, banda de 868M in EU este industriala, libera doar pina in 10 mW.

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 05 November 2019 - 10:12 PM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#11 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2313
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 05 November 2019 - 11:58 PM

Spilul e ca sistemul "long range" initial de la FrSky pe 2.4 GHz nu a avut successul scontat (un singur receptor L9R) deci "piata" era cam "virgina" pentru un sistem care sa fie si "low latency" si "long range".
Si din ce am vazut pe net tot sistemul e relativ nou si tranzitia in ultimii ani e cam similara cu tranzitia de la analogic la digital in televiziune. Aveti putintica rabdare sa va explic.
Receptoarele clasice au modulare PWM (Pulse width modulation), pe firul de semnal se trimite un impuls cu latimea variabila si proportionala cu marimea de control sau controlata. Impulsurile astea sunt intre 1000 si 2000 microsecunde ...adica intre 1 si 2 ms. Asta inseamna ca respetorul trebuie sa aiba un numar de iesiri cel putin egale cu numarul de canale si sa fie destul de "rapid" sa poata tine in spate comunicatia radio dar si actulizarea liniilor de iesire PWM. Pe partea radio nu vin pachete de date extrem de des si nici pe partea de iesire PWMnu e cine stie ce munca titanica...doar ca procesorul trebuie sa fie cu destule linii de iesire (si daca din conceptie are si ceva hardware care sa ajute la codificarea PWM, adica sa ai niste registri in care sa incarci valori si niste timere si sa ii spui procesorului "baga un pa^rtz de 1760 microsecunde" s sa iti vezi de treaba e foarte OK ...daca ai un priocesor general in care tu [rin program iti faci timerele si te tii de fundul a 8 linii PWM treaba e cam nasoala si ai sanse ca uneori sa se imputa treaba si sa dai rasol). Deci procesoarele din receptoare sunt niste microcontrolere specializate , destul de compexe dar si destul de ieftine. In general cele de 8 biti de tip AVR (cum sunt si cele din imprimantele 3D) sunt cam de ajuns.
In momentul in care sarcinile se complica pe partea de radio (de exmplus saltul in frecventa in 2.4 GHz ...si mai ales saltul adaptiv de frecventa) ai nevoie de procesoare ceva mai puternice.
Ca sa pictez niste cifre (desi nu sunt corecte) pentru un receptor PWM cu 8 canale si in care dureaza 2 ms semanlul total codificat al unui canal nu prea poti sa faci un "refresh" prea des; unul dintre motive ar fi ca de fapt zona "reala" de codificare e de 2 ms dar tot semnalul e de 20 ms...deci ai cam 50 Hz frecventa de "refresh". Pentru "planoareala" asta e mai mult decat suficient dar exista zone RC in care incep sa conteze si cat de exact faci decodificarea (nu mai intru in detalii cu servo analogice si digitale ...dar incep sa conteze rezolutia si viteza de reactie a servo-ului).
Aparitia dronelor a fost un "game changer" total. Faptul ca nu au suprafete portante si ca pozitia de zbor depinde mult mai mult de codificarea si decodificarea exacta a semnalului de control a determinat o trecere spre "digital".
Asta s-a facut atat pe lantul intre receptor si flight controller ("hai sa nu mai pierdem timpul si pini / fire cu codificare PWM pe 4 sau mai multe canale cu o chestie semi-analogica gen durata de semnal, vorbim direct si comunicam in clar valorile pentru toate cele 16 sau 18 canale" ... asta inseamna trecera la SBus).
De remarcat ca primele flight controllere au fost cu procesoare pe 8 biti dar erau folosite pentru chestii simplute gen plimbat drona prin curte (sau dat cu ochoiul prin ograda vecinului). De remarcat ca in statdiul asta FC tot mai trebuie sa citeasca datele de la gyro /accelerometru / barometru si sa trimita "semi-analogic" (PWM) comenzi catrecele 4 sau 6 sau 8 ESC-uri.
Aparitia "racing-ului" iar a fost un game changer. Pentru ca procesoarele de 8 biti nu mai fac fata si se trece la procesoare pe 32 biti (in general ST). Ba chiar procesoarele devin din ce in ce mai sofisticate, vei gasi generatii F1, F3, F4, F7 si sunt sigur ca nu se vor opri aici. Se trece la comunicare digitala si pe liniile de ESC, sunt si aici mai multe generatii de protocoale care se succed rapid (PWM, Oneshot125, Oneshot52 si Multishot sunt analogice, Dshot 150, Dshot 300, Dshot 600 si Dshot 1200 sunt digitale: https://oscarliang.c...0-esc-protocol/). Pe scurt, Dshot-1200 inseamna ca procesorul ala transmite 1.2 mega biti pe secunda ..asta incepe sa semene cu "viteza de internet".
Ca s-a renuntat la Dshot-1200 ca s-a ajuns la concluzia ca Dshot-600 cam face fata e alta poveste. Ce trebuie retinut este faptul ca procesoul din FC are o gramada de lucru, in afara de actualizat ESC-urile cu o frecventa foarte mare trebuie sa se ocupe si de gestiunea "perifericelor" (GPS/gyro/baro) si de comunicatia radio si de filtrarea primara a datelor (vibratiile motoarelor determina "zgomote" mari pe datele citite de la senzori si sunt folisti algoritmi matematici avanasati de filtrare, ba chiar apar FC cu doua procesoare pentru imbunatirea filtrarii).
In conditiile astea daca de la FC incolo totul se intampla foarte rapid (cu viteza mare) si ai imbunatatit nitel comunicatia Rx <= > FC (pun sageata bidirectionala ca a i si telemetrie) trebuie sa incepi sa cam umbli si pe veriga de comunicare RX <=> TX ba chiar si intre TX <=> radio.
In momentul asta al explicatiilor ar fi recomandat sa va uitati pe textele de marketing de aici:
https://www.getfpv.c...e-r-c-link.html
"Team BlackSheep has been notorious for long range records, close-to-ground proximity flying in the Alps and deep urban operations. During our numerous missions all around the globe we have gathered a list of requirements, and have found that no existing system can cover them all. So we set on a long and painful path to develop a RC link system entirely from scratch, put it through its paces for over a year to ensure top-notch reliability and state-of-the-art functionality."
Ce vor sa spuna aici? Au inceput sa zboare cu dronele in conditii in care 2.4 GHz devine o limitare. "Urban operations" ..in care zbori cu dronele prin tot felul de hale si cladiri civile abandonate in care ai atenuare si reflexie a semnalului (mie imi scade viteza de download de la parter la etaj, la baia de sus imi dispare semnalul daca stau linga masina de spalat). Atenuare semnal, failsafe, pa drona.
La fel zburat drona pe partie in Alpi. Nu poti sa stai in varful muntelui cu statia si sa controlezi drona din vale de la cateva sute de metri sau chiar kilometri. Mai faci chestia asta cu modelul sus pe cer...dar ai antena aia omnidirectionala cu varful in sus (si nu orea e o chestie la fel daca indrepti bvarful in jos daca tu esti in varful muntelui). Si daca zbori la distanta FPV e o chestie cu planor / aripa care are ceva portanta, la drona se schimba chestia (astea nu prea planeaza si e bine sa nu le zbori la inaltime din motive de legislatie si nu numai).
Deci ...900 MHz ca "penetreaza mai bine" si niste schimbari drastice in partea de comunicare radio. Eu l-am prezentat sumar doar pe "ala micu", daca dai banul gros pe modulul Tx "ala mare" stie sa faca o multime de chestii pentru "long range":
"Through the OLED Display on the transmitter, you can monitor the real-time location of your drone (TBS GPS or BlackBox with DJI Naza or APM-based GPS required). The up- and downlink status provide a feeling of safety, the configuration options through the OLED display do away with any PC-based configuration tools. The pulsing LED relays your link budget and link health in colorized form (green = keep going, orange = turn around). In case of a crash, the location of the drone is visible on the OLED as well. The built in battery on the receiver turns it into a beacon automatically - and it will continue to transmit its last known location until the battery runs out. "
Probabil ca multe dintre ele nu sunt interesante pentru raceri (ce nevoie ai de Tx de 2W? la curse te intereseaza exclusiv latenta) si asa a aparut Crossfire Micro TX.
Bineinteles ca unui racer obisnuit cu tot felul de protocoale digitale super-rapide conditiile de "planoreala" (cu 6-7 canale PWM si cu o telemetrie "rudimentara") i se par conditii din epoca de piatra. Si probabil amatorii de FPV si care mai arunca un ochi pe sectiunea asta se amuza copios la explicatiile mele pseudo-tehnice. Dar ca sa raspund ceva mai cu cifre la intrebarea ta:
"The frame length for SBUS is slightly less than 3 ms, that of CRSF is 0.7ms, which is in turn dictated by 100k vs. 420k baudrate, 2.97ms × 100/420 = 0.7ms."
Surprinzator asta nu se traduce prin cine stie ce avantaj pentru (XF/CRSF) fata de (R9/SBUS):
https://oscarliang.c...atency-testing/
Sau pe youtube cauta cu "XF R9 latency" si dam de un video al unui roman:
https://www.youtube....h?v=OhfF6bSkUpY
XF cam 42 ms, R9 cm 50 ms in conditii de incarcare egale (16 canale). Nimeni nu zboara 16 canale asa ca a refacut testele cu 8 canale (si fara sa implice FC):
https://www.youtube....h?v=xycXp-JFuTA
In conditiile astea FrSky R9 a avut cam 42-50 ms iar la XF CRSF cam 17-22ms. Cica latenta e mai mare pe X9D si mai mica pe X-lite care e mai nou.
Dar lasand la o parte cifrele concluzilie mele personale si cam subictive sunt:
- cine vrea "long range" trebuie sa ia in calcul puterea de 2W la TBS Crossfire si 1 W la R9
- cine vrea "low latency" (ptr racing) se poate uita la Crosfire micro TX
- cine vrea "low budget but good enough" se poate multumi cu gama R9 unde ai totul cam la 2/3 din pretul TBS XF
La mine a fost si o motivatie personala si subiectiva, am vrut ca T16 sa fie un radio cat mai "FrSky free" (adica multiprotocol intern si Crossfire extern). Cu banii pe care i-as fi dat pe un X10 a preferat sa iau T16 si TBS crossfire. lui
(Mai fac o precizare, va reamintesc faptul ca odata cu aparitia lui QX7 si a lui R9 Frsky a inceput sa puna "bete in roate" sistemului TBS Crossfire, trebuie sa faci niste modificari in statie sa montezi un modul inversor - cei de la TBS includ circuitul inverson in kitul de Micro tX).



0

#12 Useril este offline   vlad1 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2652
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Oradea

Postat 06 November 2019 - 10:03 AM

addendum pentru linkul RC:

Pe acest forum mai avem:
- binisor documentata, solutia LR fara echipamente electronice, in 40 Mhz cel putin 10km
- nedocumentata, dar laudata ca record, si ulterior incercata de mine, (eu nu i-am atins limitele) solutia amplificatorului de emisie 2W/2.4 Ghz.

Aceasta postare a fost editata de vlad1: 06 November 2019 - 10:04 AM

0

#13 Useril este offline   stiganas 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8326
  • Inregistrat: 25-September 06
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 06 November 2019 - 06:53 PM

Am vorbit cu amicii mei dronisti care au cam trecut toti pe TBS. Au inceput cu Spektrum/Futaba - nu le-a placut, au trecut pe Frsky - au fost relativ multumiti, au trecut pe TBS - sunt supermultumiti si nu e vorba de long range - drone de racing zburate in fata nasului.

Cand Spektrum pe site-ul oficial trece in lista compatibilitatea statiilor cu TBS inseamna ca:

1. TBS e ceea ce conteaza
2. Spektrum nu are nimic pe zona asta

si nu e numai Spektrum, statiile Futaba si Graupner sunt si ele compatibile (adica au fost updatate sa fie compatibile), adica si Futaba a inghitit broasca. Nici unul din astia grei nu au ceva pe zona asta (si asta e zona cea mai banoasa astazi).

Da, se poate face long range in fel si chip dar astazi inseamna doar TBS.

Vezi postarearenatoa, la 05 November 2019 - 10:09 PM, a spus:

Nu se poate spune ca nu au concurenta, de fapt sunt ultimii veniti la masa asta, a solutiilor long range, si normal ca au folosit cele mai moderne tehnologii...
Nu au cum sa mearga cu CC2500, ca ala e in 2,4G, pe cand XF este in 868M.
Nu ai de ce sa le vezi in planoreala, cel mult la cross country, unde ai mai fi la limita LOS in sportul asta... :unsure:? pentru asa ceva au fost concepute astea, zbor la multi zeci de km... si inaltimi pe masura, ca altfel ai probleme cu curbura...
Si nu in ultimul rand, nu indeplinesc conditiile de banda pentru competitii.
Ca sa folosesti legal un XF la intreaga capacitate trebuie sa ai licenta, nici macar nu are treaba cu radioamatorismul, banda de 868M in EU este industriala, libera doar pina in 10 mW.

0

#14 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 06 November 2019 - 07:30 PM

Glumesti... deocamdata recordurile de distanta facute de veterani stau in picioare.
Pe modelul inaintasilor lor de la iRC, toate demo-urile prezentate pe net n-au putut fi reproduse de nici un cumparator real. Ma refer la cele de distanta, pana la urma crossfire este vanduta ca solutie de LRS...
TBS conteaza in RC la modul in care Revolut conteaza in banking... o afacere de hipsteri cu gura mare si prezenta in social media mare.

Citeaza

...si nu e vorba de long range - drone de racing zburate in fata nasului.

Genul ala de senzatie care nu o poti defini in ce fel e mai bine, doar ca esti si tu in randul lumii... mi-am luat full frame, mama sa vezi ce poze fac acum...
Vorbesti probabil de dronisti din aia care au in cap ideea ca FPV = racing drone, si pana la ei nu a mai existat FPV pe lumea asta... cam asta este clientela TBS.
Inainte de orice numarul 1 de la TBS este responsabil de rahatul in care se afla RC-ul azi, este unu care s-a autoexilat din patria lui pentru ca acolo se interzisese FPV-ul, mai ales la coada vacii cum il practica el, acasa in Austria. Asa ca nu a gasit ceva mai bun decat sa dea o tura pe la statuia libertatii, nascand primul mare scandal legat de zburat fara discernamant care a tinut titlurile media luni de zile.

Compatibilitatea Spek to TBS... daca e cu operatie chirurgicala, iti dai seama care e publicul tinta...
https://www.getfpv.c...o-installation/

Dar ce imi racesc eu gura de pomana la unii care ii doare in pix daca echipamentul cu care zboara e legal sau nu... sa ne simtim noi bine...
... cu picioarele pe pamant ...
0

#15 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 06 November 2019 - 07:52 PM

Ender, de-a lungul timpului ai insirat despre matale niste calificative care ar trebui sa insemna ca ai bazele ca sa poti evalua afirmatiile TBS.
Ma refer la teoriile clasice Shannon, Nyquist si alte alea...
Asa ca poate lasi excitarea cu oaia neagra deoparte si ne explici noua cum transmiti 1.2mbit intr-o banda de 200kHz latime...
Apoi cum mama mahsii se lauda aia cu sensibilitate de -130 dB la receptor cand MDS-ul (Minimum Discernable Signal) la o banda de 1MHz este -112 dB la temperatura ambianta normala, si pentru mai putin se recurge la receptoare plasate in containere criogenice, scaderea temperaturii fiind singura posibilitate teoretica si tehnica de a reduce zgomotul de fond in componente electronice.
Si mult alte minuni din astea care nu le pricepe nimeni, dar se casca gura ca la balci la ele...
... cu picioarele pe pamant ...
0

#16 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2313
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 06 November 2019 - 08:42 PM

Vezi postarearenatoa, la 06 November 2019 - 07:52 PM, a spus:

Ender, de-a lungul timpului ai insirat despre matale niste calificative care ar trebui sa insemna ca ai bazele ca sa poti evalua afirmatiile TBS.
Ma refer la teoriile clasice Shannon, Nyquist si alte alea...
Asa ca poate lasi excitarea cu oaia neagra deoparte si ne explici noua cum transmiti 1.2mbit intr-o banda de 200kHz latime...
Apoi cum mama mahsii se lauda aia cu sensibilitate de -130 dB la receptor cand MDS-ul (Minimum Discernable Signal) la o banda de 1MHz este -112 dB la temperatura ambianta normala, si pentru mai putin se recurge la receptoare plasate in containere criogenice, scaderea temperaturii fiind singura posibilitate teoretica si tehnica de a reduce zgomotul de fond in componente electronice.
Si mult alte minuni din astea care nu le pricepe nimeni, dar se casca gura ca la balci la ele...


NU se transmite 1.2Mbit OTA, asta era rata de transfer TEORETICA de la Dshot-1200 adica strict PE FIRE intre FC si ESC-uri (INTERN).
In alta ordine de idei nu ma "excit" prea tare cu TBS, nu am nevoie de toate fitzele de la sistemul Crossfire "full". Nu ma intereseaza nici macar super-puterile de iesire de 250 mW, 1W sau 2W de la R9 si XF ...pentru ce am eu nevoie aia 25 mW imi ajung (plus ca legal poti folosi 25 mW doar in anumite benzi si daca ocupi banda mai putin de 10% din ce stiam).
Si iar in alta ordine de idei nu sunt specialist radio, eu sunt calculatorist, am facut un curs de 1 semestru de transmisii de date si asta a fost acu aproape 30 de ani.
Ceea ce am afirmat (si in topicul asta si in topicul FrSky cu prezentarea R9) e ca exista o alternativa fata de 2.4G (si nu te costa chiar un rinichi echipamentele).
Ceea ce nu am afirmat in clar dar se poate intelege din context e faptul ca banda de 868 MHz e mult mai "curata" decat cea de 2.4 GHz si ai o propagare mai buna a semnalului (cu aia 25 mW din 868 s-ar putea sa ai o legatura mult mai buna decat cei 100 mW din 2.4G ...teoretici, ca un multe cazuri sunt 80 mw sau chiar 60 mW, masuratori facute la iesirea MPM).
Si in alta ordine de idei finala, nu am vrut sa isc o polemica, sunt echidistant (in sensul ca am si R9 am si TBS XF), nu fac reclama TBS si nici FrSky (si nici macar anti-reclama, imi expun doar punctul personal de vedere cu privire la pozitia FrSky in ultimul an - care fie vorba intre noi si restul lumii e absolut mizerabila si exemplu clasic de "asa NU") , doar am observat ca in sectiunea radio nu exista nici un topic de Crossfire (si nici la multirotor / FPV / racing).



0

#17 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2313
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 06 November 2019 - 09:05 PM

Apropo de legalitate (utilizare banda 868 MHz in Europa):
https://en.wikipedia...e_device#SRD860
In general 10-25 mW dar sunt si doua zone de frecventa cu 500 mW si una cu 2W, cu LBT si frecevnta adaptabila ar trebui sa fie OK (adica sa fii legal).
0

#18 Useril este offline   stiganas 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8326
  • Inregistrat: 25-September 06
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 06 November 2019 - 09:08 PM

Statiile mai noi de la Spek sunt direct compatibile TBS. Eu de racing vorbeam, long range e supernisa si oricum e ilegal indiferent de sistemul radio sau putere. Cei din racing zic ca TBS e mai bun.

Si da, fullframe e mai bun. Si mai bun decat fullframe e medium format.
0

#19 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 06 November 2019 - 09:09 PM

Citeaza

Ceea ce nu am afirmat in clar dar se poate intelege din context e faptul ca banda de 868 MHz e mult mai "curata" decat cea de 2.4 GHz si ai o propagare mai buna a semnalului (cu aia 25 mW din 868 s-ar putea sa ai o legatura mult mai buna decat cei 100 mW din 2.4G


Cu asta chiar suntem de acord si am militat de multi ani sa fie utilizat 868 in loc de 433 pentru LR, care la noi in tara este inundat de transmisii comerciale taxi si firme secu, daca gasesti noise floor sub 90 dB la 5km in jurul oraselor in 433MHz e mare minune...
Pe cand 868M este utilizat preponderent de macarale industriale RC, daca nu esti langa o cariera sau port mare, esti singur in toata banda, si de aici si senzatia aia de libertate pe care o propovaduiesc fanii TBS.
Care, apropo, uita sa isi inchida wifi-ul si BT-ul la telefon cand zboara, si pe urma se plang de latenta... cand teoria zice ca daca nu ai 30dB SNR nu mai poti decoda un semnal...
... cu picioarele pe pamant ...
0

#20 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 06 November 2019 - 09:11 PM

Vezi postareaender67, la 06 November 2019 - 09:05 PM, a spus:

Apropo de legalitate (utilizare banda 868 MHz in Europa):
https://en.wikipedia...e_device#SRD860
In general 10-25 mW dar sunt si doua zone de frecventa cu 500 mW si una cu 2W, cu LBT si frecevnta adaptabila ar trebui sa fie OK (adica sa fii legal).


La duty cycle si ce benzi infime sunt te uiti in tabelul ala ?
... cu picioarele pe pamant ...
0

#21 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2313
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 06 November 2019 - 10:04 PM

Vezi postarearenatoa, la 06 November 2019 - 09:11 PM, a spus:

La duty cycle si ce benzi infime sunt te uiti in tabelul ala ?

La unele de 500 mW sunt 10% SAU LBT+AFA ...cred ca e suficient.
Daca am avea codul sursa de la TX si RX sa vedem cum utilizeaza diverse benzi ar fi o chestie...dar nu suntem la openul de 433, n-ai sa vezi codul de 900 (868/915) prea curand...

Aceasta postare a fost editata de ender67: 06 November 2019 - 10:05 PM

0

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro