Am terminat cu fata, trecem la doua chestii mai putin interesante (sau mai interesante decat ne asteptam): alimentarea si modulul radio.
- alimentarea: tavita pentru 2 acumulatori 18650. Am ceva 18650 prin niste cutii ascunse in birou, pina una alta am pus un Zippy 2S 1300 mAh si care se potriveste perfect. Cred ca e o idee buna chestia cu 18650, in orice caz tavitele cu 6 sau 9 baterii R6 sau acumulatori (ca la QX7) sunt prea complicate, lipo-uri mari de 3S ca la 9XD sunt de fapt risipa de spatiu, greutate in plus ..si nu bag mina in foc pentru fiecare statie dar cred ca e mai simplu sa faci un stabilizator liniar si nu unul cu comutatie iar electronica functioneaza la 5 v si la 3.3 V deci e posibil ca 60% din energie sa se piarda in caldura... un 2S cu 18650 pare a fi exact compromisul care trebuie. Bineinteles ca nu cumperi statia doar pentru ca are tavita pentru 18650 ...dar din partea mea au o bila alba.
- modulul TX pare a fi OK (sa vad maine cum e la bind si range check), fara rotita aia infecta de selectie cu 16 poziti sau pe acolo (asta e primul modul multiprotocol pe care il am). Are si un CE pe spate ..ma rog, daca am cumparat statia nu am luat-o pentru acest modul sau pentru eticheta cu CE dar nu strica. Pot sa dau FlySky i6 si sa pastrez ceva receptoare.
- in partea de sus sunt 2 capacele de cauciuc. Unul rotund: gaura in care s-ar fi montat antena fixa daca se mergea pe modul radio intern. O clapeta dreptunghiulara acopera o mufa de 3.5 mm si o mufa USB standard. Nu stiu daca mufa aia e pentru audio sau trainer ...
- ...pentru ca am o bila neagra: nci un fel de manual in cutie, nici macar o hartie trasa la Xerox.
- ...dar am si o bila alba: linga conectorul de alimentare e un slot microSD in care gasesti un card de 512 MB (deci cand deschizi statia pe linga un ecran oribil dar care probabil se poate schimba te intampina si o voce sexi "Welcome to JumperTX").. Destul spatiu sa pui cate modele vrei sau vocea nevestii care sa te anunte ca te mai tine bateria 2 minute si sa vii naibii acasa si sa nu uiti sa iei paine.
- revenind ...modulul curatel, capac din plastic fumuriu translucid, un led rosu si unul verde plus inca o mufa USB normala. Probabil cu mintea mea de inginer daca vreau sa schimb continutul SD-ului sau sa folosesc statia ca joystick sau sa fac update la firmware statie folosesc mufa de sus...daca vreau sa fac update la multiprotocol mufa de jos. Confuzant ...dar logic. Nu ma deranjeaza.
- o alta biluta alba ceva mai mica e ca au pus si un maner de plastic pe linga manerul ala de metal in unghi ...pare a fi o chestie minora dar se simte altfel in mina.
Si am ajuns la o bila neagra.. Nu e biluta...e chiar bila neagra de biliard...poate chiar de bowling. Sa ma explic.
In materie de antene "marimea conteaza". Daca te uiti pe specificatii gasesti acolo un numar cu dBi in coada. Nu mai intru in teoria antenelor omnidirectionale si castigul lor si cum variaza castigul cu lungimea (sau mai bine zis cu multiplul unei lungimi fixe care in cazul 2.4 GHz e de fi e26-27 mm fie 31-32 mm). Deci lungimea de baza e lungimea partii decojite de la mustatile RX sau antenele de la TX care pot varia de la niste "cioturi" la chestii destul de lungi (dar in general sunt un multiplu de lungime "cioturi"). Deci ...marimea conteaza..vrei o antena omnidirectionala cu castig cat mai mare .... iti trebuie o antena mai lunga.
Revenind la T16 ...
ce e ciotul asta frate? E cea mai mica antena de 2.4 GHz demontabila pe care am vazut-o. Si placile de retea de 2.4 GHz alea care se baga in calculator au antene mari. Si interfetele WLAN pe USB au antene mai mari....
In imagine: putzulica de furnica e antena de la T16, antena aia mijlocie e de la o placa de retea wireless (si pe care o foloseam ca antena externa la X-lite) si aia mai lunga e de la o interfata wireless pe USB.
Buuun... mufa e standard ... pe T16 il programasem la un upgrade de antena in secunda 2. NU CHIAR ASA RAPID.
O explicatie e necesara. De cand e lumea si pamantul poluata cu semnale de 2.4 GHZ si s-au impus mufele astea coaxiale filetate (nu mai dau nume ca sunt diverse dimensiuni) s-a pastrat o conventie de montaj. E normal ca o mufa sa fie tata si una mama ...si conventia de montaj e "lady on top" (ca sa ma exprim plastic si sa intelegeti). Adica aia cu putza e pe echipamentul de baza iar aia cu gaura e pe antena. Cum ziceam ... am vazut chestia asta peste tot, placi de retea, statii radio.... asta face ca antenele sa fie interschimbabile si sa poti face upgrade la o antena mai mare daca cea pe care o ai nu face fata. "Marimea conteaza".
Ei bine ...Jumper a considerat ca "lady on top" nu e o chestie OK si au bagat un "misionar".
Cand probam antenele mai mari se potriveau perfect ... ba chiar prea bine. Se infiletau prea usor ,nu simteam o mica "rezistenta" la infiletare (care este data de ...hmmm..."copularea" mufelor - ca sa ma exprim plastic si total ireverentios , era cam ca un "foarfece")..
Cand ma uit cu atentie la antena de T16 ....putza aia de antena avea si ea o putzulica ...deci era pe invers.
Situatia nu e chiar albastra (bagi un pin sau o sarma acolo, de preferat un pin aurit de sectiune rotunda, in nici un caz un pin de sectiune patrata ca poate fi prea gros)..dar chestia asta m-a cam enervat (asta e si cauza limbajului mai "colorat"). Ce naiba au incercat sa faca cu modificarea asta ...naiba stie. Spera sa vanda niste upgrade-uri de antene? Au avut discount la mufe si antene "pe invers"? Chiar nu stiu. Sa vad cum merge antena normala si daca sunt probleme la range.
Una peste alta ...deocamdata am gasit doar o bila neagra (dar care poate fi o falsa problema daca nu te ard degetele sa faci un upgrade de antena). Na ca uitasem de manual.... o bilutza si o biloaie.
Cum ne descurcam cu interfata noua sau "bind & range fun"... o lasam pentru un episod ulterior.
.