Modelism - RHC Forum: Discutii F5J / F3J - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 9 Pagini +
  • « Prima
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Discutii F5J / F3J ... un fel de "cafenea" dedicata pentru modelele de competitie

#151 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2315
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 28 September 2019 - 08:50 PM

Recunosc faptul ca sunt un pic paranoic la faza cu redundanta dar cele 2 bucati RB-10 nu vor fi frecate prea mult: vor sta pe modelul principal si secundar (sa zicem pe cele "de concurs").
La celelalte modele voi folosi un fel de RB-10 "home made":
- pe partea de alimentare la fel diode Schotky duble si cu polifuses
- pe partea de receptie un receptor miniatural cu iesire SBus legat la un receptor ce accepta intrare SBus (de exemplu modelul ala cu variometru incorporat).
Pina la urma se poate renunta la conectorii pe SBus si legate cele 2 receptoare cu fire lipite dar nu stiu daca merita.
Sa nu exageram totusi cu paranoia, mai sunt vibratii dar conectorii astia de servo ar trebui sa fie OK daca nu ii freci prea des. Bineinteles ca daca ai un singur receptor pe care il plimbi de la un model la altul se schimba nitel datele problemei dar nu e cazul aici.
Eu stiu ca doua antene scoase in fata sau in spatele aripii ar trebui sa fie de ajuns la receptie la F5J dar pot exista situatii in care cele 2 mustati sa fie ecranate de aripa ... ar fi trebuit sa vezi la CN F5J cand unul dintre competori a ramas cam singurel pe cer, era cam sus si mai avea ceva timp pina la limita de 10 minute si a inceput sa faca looping-uri de plictiseala si ca sa mai piarda din energie (nu spun cine dar zbura cu Viator http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/rolleyes.gif) ..asta e una dintre situatiile cand "chestiile" incep sa se miste prin fuselaj si in anumite pozitii pentru un interval scurt de timp cele 2 straturi de textreme din aripa iti ecraneaza receptia... Asa ca 10-15-20 dolari sau euro pentru un receptor suplimentar iti pot salva un model de 1000-2000 de euro.
0

#152 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8333
  • Inregistrat: 25-September 06

Postat 28 September 2019 - 09:39 PM

Nu, nu iti salveaza nimic.

Tot ce spui tu aici e minunat dar 100% inutil. Nu asa pica un model.

Sa-ti dau cateva exemple de cum pica un model pe bune:

- se ciocanesc modelele in aer

- te joci cu receptorul si uiti sa scoti antenele;

- se arde servo de profundor

- se ciocanesc modelele la aterizare

- iti intra o albina in ochelari

- intra unul cu modelul in tine

- iti cade statia din mana/bateria din statie

- nu pui bine mufa de la baterie

si asa mai departe,

redundanta pe alimentare/receptie e penultima problema, fix inainte de: te loveste trasnetul. De fapt prin toate aceste complicatii cresti semnificativ sansele sa pierzi modelul fix din motive de receptie/alimentare.

Vezi postareaender67, la 28 September 2019 - 08:50 PM, a spus:

Asa ca 10-15-20 dolari sau euro pentru un receptor suplimentar iti pot salva un model de 1000-2000 de euro.[/size]

0

#153 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 September 2019 - 10:52 PM

Si tu ai dreptate:

Vezi postareastiganas, la 28 September 2019 - 09:39 PM, a spus:

- te joci cu receptorul si uiti sa scoti antenele;

>>> exact asta e motivul pentru care am investit in receptoare si in configuratii redundante: nu ma joc cu receptoarele, raman la locul lor pe model

Vezi postareastiganas, la 28 September 2019 - 09:39 PM, a spus:

- se arde servo de profundor

>>> vreau sa iau si un fuselaj cu V-tail pentru Xplorer; in alta ordine de idei de ce crezi ca incerc sa folosesc servo cu Hall pe profundor?

Mai adauga la lista si:.
- ai circutie electronice neizolate si care fac scurt de la carbonul fuselajului neimpregnat bine cu rasina:
https://www.rcgroups...carbon-fuses%21

Asta e ... "shit happens". Dar daca pot sa evit eventualele probleme de receptie (ca o fi receptor ce se misca si ii intra mustatile in fuselaj sau altceva) sau de alimentare (ca o fi mufa de la baterie sau altceva) exact prin redundanta pe receptie si alimentare ...eu zic ca merita. Mai ales ca "shit happens" exact cand te astepti sa functioneze totul Zeiss si esti mai stresat (mai pune la lista aia si situatia cand vii la concurs si statia ta sta frumos la sute de kilometri acasa pe birou http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/rolleyes.gif).
Ca o fi eficienta solutia sau e doar un "overpriced placebo"...ramane de vazut. Dar uneori placebo functioneaza (in subconstient). Ca polifuse-ul ala nu functioneaza imediat ci are o latenta de cateva secunde ...si asta poate fi adevarat. Voi face cateva teste cu scurt limitat la cativa amperi la chestia aia facuta manual (nu la RB-10). La montajul dronelor se foloseste un circuit de "smoke stopper", se face prima alimentare printr-un bec de 12V ca sa iti limiteze curentul in caz de scurt circuit si sa nu faci scurt la pack, vreau sa folosesc sistemul asta sa testez cum reactioneaza polifuse-ul la scurt si cum tine bateria (eventual si la RB-10 pe un canal liber). Pack-urile alea de 350 mAh au 65C, ar trebui sa tina 20 A la un scurt. Si din doua pack-uri macar unul ar trebui sa supravietuiasca dupa o perioada de 5-10 secunde in care apare un scurt la servo si pica tensiunea (de aia am zis ca pun doua tensiuni diferite, sa fie doar un pack activ la un moment dat).
OK, mai multe fire, o schema electrica ceva mai complexa, SBus .. si un cost suplimentar de vreo 50 de euro pe model (RB-10 + receptor SBUS + pack 2S + eventual BEC). Eu cred ca merita.
Ca tot vorbim de asta... poza aia de mai inainte cu stabilizatorul ala "orizontal" ciudat ... faptul ca are un unghi anhedru sau cum ii mai zice ar trebui sa va indice ca are dubla actionare acolo (cate un servo pe fiecare jumatate) deci are si o redundanta in caz ca se blocheaza un servo si cred ca are si niste mixaje foarte interesante pe statie (sistemul de control incepe sa semene cu ampenajele de la rachete amplasate la 120 grade).
Si din cate stiu parca si la Spektrum exista ceva ce se cheama "recptor satelit" ... oare de ce?
Nu mai zic de faptul ca FrSky incearca sa promoveze viitoarea statie X11 cu tehnologia Tandem (receptoare cu frecventa duala 2.4 GHz si 900 MHz). Nu stiu inca in ce masura OpenTX iti permite transmisia in acelasi timp si pe modulul intern si pe cel extern (probabil ca nu), probabil ca va fi o chestie specifica FrSky in care in Tx si in Rx baga cipuri si de 2.4 si de 900 si le comanda / citesc in paralel(si la receptie folosesc cred un fel de SBus intern si codul de redundanta pe care il au deja). Probabil e o chestie complet inutila dar , la urma urmei, de ce nu daca se poate face si poate sa iti aduca niste clienti in plus.

Aceasta postare a fost editata de ender67: 28 September 2019 - 10:52 PM

0

#154 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 September 2019 - 12:06 AM

Tot din seria "chestii probabil inutile dar care sunt destul de ieftine si merita incercate":
https://www.banggood...ur_warehouse=CN
Asta e o chestie mai speciala, are 3 tipuri de intrari / iesiri: PWM (adica servo normale), PPM si SBus.
Are un procesor pe 32 de biti care "simte" unde bagi un semnal de intrare (fie PWM de la un receptor normal sau PPM sau SBus de la un receptor miniatural) si calculeaza si scoate celelalte iesiri:
- bagi PWM (de la receptor normal) ...scoate PPM si SBus
- bagi PPM ... scoate PWM si SBus
- bagi SBus ... scoate PPM si PWM.
Iesirile PWM sunt 4 cu pini tripli (canalele 1 la 4) si zone (pad-uri) pe care poti lipi fire.
Chestia asta e numai buna de un convertor "SBUS la PWM" pentru cele 4 servo din aripa. In loc sa folosesti nu stiu ce mufa DB9 sau MPX faci un mini conector 4x3 pini si il infingi direct.
Te deranjeaza ca ai o conventie de alocare canale TAER sau EATR sau TEAR sau altceva (dar in orice caz cu T pe unul din primele 4 canale) ...nu e o problema reala : tai cu un sfic pinul de semnal pentru canalul de motor, indoi putin pinul, faci lipitura pe pin de la semnalul dorit din zona de la canalele 5-8 iar pinul de pe placa il lipesti la conectorul de semnal de la ESC.
Nu e o chestie redundanta (pentru asta ai nevoie de niste receptoare cu SBus si care sa stie redundanta nativ) dar solutia asta iti permite o mai mare flexibilitate la aranjarea receptoarelor si "spargerea" lor pe bucati mai mici.
Eu prefer decupari in fuselaj sub aripa in zona bordului de fuga, e un spatiu in general neocupat si destul de ingust si nu permite un receptor de volum mare dar numai bun pentru un receptor miniatural...de exemplu asta (ca sa nu fie tot timpul receptoare FrSky):
https://www.aliexpre....66fb746dXUI0ej
sau clasicele XM+, XSR si R-XSR de la FrSky:
https://www.banggood...ur_warehouse=HK
https://www.banggood...ur_warehouse=HK
In spatiul ala nu prea poti sa pui un receptor cu pini pentru PWM (fie ei orizontali sau verticali) dar un receptor slim de 2.5x2 cm / 2.1 x 1.2 / 1.6 x 1.1 cm maxim incape fara probleme.
FrSky are si el niste convertoare "SBus la PWM" dar sunt unidirectionale (nu e asa de "destept" ca modelul de mai sus):
- modelul SD1 e cu o singura iesire PWM si selectia canalului se face destul de greu (fie cu o chestie specializata cu rotita sau su SPort sau .... prea complicat):
https://www.banggood..._warehouse=GWTR
- modelul "fara nume" ("SBus to PWM decoder") decodifica 4 canale si poti sa faci selectia canalului pentru fiecare pin (tot asa cu chestia specializata de la FrSky):
Din punctul meu de vedere chestia asta de mai sus e mai "desteapta" ca le decodifica pe toate 8 (ca sa nu mai vorbesc de decodificarea sau codificarea aia in 3 directii in functie de ce ai nevoie).
Mai exista un model "full size" cu tot setul de 8 conectori PWM tot de la aceeasi firma JHEMCU:
Si daca faceti o cautare pe Banggood dupa firma asta JHEMCU gasiti si ESC-uri de drone, Flight controllere, Gyro deci puteti avea incredere (procesoarele sunt pe 32 de biti folosite la controlere de drone si codul asta de conversie intre PWM / SBus / PPM este folosit frecvent in firmware de la flight controllere).
Am preferat modelul slim si nu cel full size din motive de dimensiuni si simplificare conectica.
(Pachetul cu decodere de tipul asta inca e pe drum, pina acum am folosit doar decodere FrSky).

0

#155 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 September 2019 - 12:51 AM

Si in fine, ca sa epuizez subiectul "Sbus decoder" mai am un model de decoder cu 4 canale:
Asta e un pic mai flexibil in sensul ca poti selecta fie canalele 1-4 fie 5-8 (faci o lipitura pe spate).
Dintr-un anumit punct de vedere cel mai "elegant" e ala cu 4 canale de la FrSky ...poti sa faci alocarea canalelor pe pini individual si fara lipituri dar ai nevoie de "scula" specializata de modificat canale:
Nici aci nu e treaba 100% faina ca al 4-lea canal are pinii verticali ...deci nu poti sa faci o mufa 4x3 pini.
La modelul slim prezentat in postul anterior ca sa fie treaba OK si sa legi servo din aripa direct la el trebuie sa tai pinii de T E si R si sa mai faci niste lipituri...dar macar sunt toti pinii orizontali.
Pina la urma daca te incurca pinii orizontali sau verticali ii scoti pe toti cu atentie si pui un conector MPX cu 6 pini.
Exista si modele care decodifica toate cele 16 canale dar nu le-am testat ca nu am avut nevoie.
Initial am luat de test cate o bucata din decodoarele de 10-11 euro (2 de la FrSky si unul no-name) si astept inca 2 SD1 comandate la HobbyKing global (astea vor fi folosite pentru un canal suplimentar la receptoarele cu 6 canale RX6R https://www.banggood..._warehouse=GWTR .. astea vor fin in configuratie redundanta cu inca un receptor miniatural FrSky) si 3 bucati de decodere slim cu 8 canale (doar receptor miniatural si decodificator SBus).
0

#156 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 September 2019 - 01:25 AM

Later edit: acum am vazut ca decodificatorul ala slim vine cu pinii nelipiti si nu mai trebuie sa tai cu sficul..pur si simplu indoi pinul de semnal in sus si nu il lipesti in gaura respectiva (sau tai portiunea care te deranjeaza) si faci o lipitura cu fir pe spate pe canalele 5-8. Si mai simplu.
Am mai dat de niste decodere (de fapt convertere) de tipul asta de la alta firma dar au o forma mai ciudata si cu pini verticali:
Pina la urma tot modelul ala slim mi se pare solutia cea mai simpla, e destul de mic sa il poti baga de fapt in aripa, nu mai folosesti deloc mufa DB9 sau MPX si intri in aripa direct cu 3 fire SBUS de la receptor.
Solutia merge sigur la Xplorer & Shadow si cred ca ar merge improvizat ceva si la Ultima (renuntat la mufa DB9 si pus MPX sau 4x3 pini in care sa se infinga decoderul asta.
Gata, nu va mai bat la cap cu Sbus ... asta asa ca un late reply la intrebarea retorica "la ce e bun SBus in ziua de azi la modele non-drone"
0

#157 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 29 September 2019 - 03:42 PM

E impresionant cata incredere poti avea in decodarile asta software, cand se presupune ca stii ca nu e o decodare cu ASIC, sau alt soi de circuit logice cu porti, ci o decodare software, la care chinezii exceleaza in a le livra pline de buguri, cam ca in bucataria unui hotel din Mamaia... :D

Cablajul primului prototip de taranis, V0.1, avea pinii de la conectorul modulului JR orientati invers :D facut teste timp de o luna cu modulul lipit cu fire pana a venit placa buna... si cateva zeci de placi aruncate la gunoi...

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 29 September 2019 - 03:46 PM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#158 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 September 2019 - 06:05 PM

Vezi postarearenatoa, la 29 September 2019 - 03:42 PM, a spus:

E impresionant cata incredere poti avea in decodarile asta software, cand se presupune ca stii ca nu e o decodare cu ASIC, sau alt soi de circuit logice cu porti, ci o decodare software, la care chinezii exceleaza in a le livra pline de buguri, cam ca in bucataria unui hotel din Mamaia... :D

Cablajul primului prototip de taranis, V0.1, avea pinii de la conectorul modulului JR orientati invers :D facut teste timp de o luna cu modulul lipit cu fire pana a venit placa buna... si cateva zeci de placi aruncate la gunoi...

Sincer cateodata imi vine greu sa iti urmaresc firul logic al argumentatiei ...ca in cazul de fata:
- dai exemplu cablajul prototipului de Taranis (o chestie pur hardware ...nici macar de hardware, de proiectare cablaje)
- in contextul in care se discuta de un convertor SBus facut software.
Am facut cate un pic din fiecare la viata mea (ma rog, HW si proiectare cablaje ceva mai mult, sunt inginer de calculatoare specializare hardware, am lucrat vreo 2 ani in cercetare inclusiv proiectare placi de interfata cu calculatorul si proiectare cablaje, am tinut vreo 2 ani curs de "Proiectare asistata de calculator in electronica" la UPG ...deci stiu in ce conditii se poate strecura o greseala ca asta .. ca nu a fost depistata la timp asta e alta poveste).
Deci, lasand la o parte istoria cu Taranis si revenind la SBus nu iti trebuie nu stiu ce ASIC ptr treaba asta pentru ca:
- semnalul SBus este de fapt un serial R232 cu nivele inversate, 100K Baud, 1bitstart-8date-1paritate-2stop , mesaj de 25 de octeti in care se transmite pozitia celor 16 canale (de fapt 16 canale analogice de 11 biti si 2 canale digitale de cate 1 bit)
- singura smecherie si complicatie e ca cele 16 canale de cate 11 biti (adica 176 biti) sunt "impachetate" in 22 octeti (adica tot 176 de biti)...nu e nici o codificare la mijloc
- singura complicatie e ca trebuie sa faci niste deplasari (shift - operatii foarte simple) iar pe partea de iesire scrierea unor semnale PWM iar nu e foarte complicata, codul e asa de simplu ca poate fi scris si de incepatori si exista o gramada de biblioteci pentru Arduino ..
- ...iar pentru flight controllere e cod de baza `partea de citire PWM/SBus/PPM si probabil e partea de cod cea mai stabila
- revenind la conversia aia intre trei tipuri, nu e nici o smecherie sa scrii un cod sa citeasca in bucla intrarile PWM / SBus /PPM si in momentul in care ai prins ceva pe receptie ai batut chestia aia in cuie ca o intrare, calculezi celelalte 2 tipuri de iesiri si le transmiti...pauza de o tigara si de la capat
- iar faptul ca folosesc un procesor pe 32 de biti care se intalneste de obicei in flight controllere e de apreciat, probabil folosesc bucata de cod pentru citire PWM/SBus/PPM de la CleanFlight/BetaFlight
Mie chinezii aia mi-au inspirat incredere pentru ca au o intreaga serie de produse gen flight controller / ESC / VTX / Gyro pentru drone si daca ei produc asa ceva un decoder SBus/PPM/PWM e floare la ureche ptr ei.
Dar sunt un "cheap bastard" si prefer sa dau 8 dolari pe chestia aia si sa mai fac niste lipituri decat sa dau 16 dolari la FrSky si sa decodifice doar 4 canale in loc de 8.

0

#159 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru

Postat 29 September 2019 - 08:00 PM

Deja partea cu decodorul Sbus in aripa suna interesant si ii vad rostul la un planor F5J inghesuit. Oricum am citit deja pe rcgroups diverse solutii cu Sbus pentru F5J adica se gandesc si altii.
0

#160 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 October 2019 - 03:36 PM

De la asta:
https://hobbyking.co...sc-4a-sbec.html
...s-a ajuns la asta :
(am primit saptamina trecut 4 bucati)
...si daca nu va ajung 60A puteti cumpara asta:
E drept ca are 20 g fata de sub 10 grame cel de 60A (3.4 fr fara fire) ...dar, la naiba, 80-90A...
Pentru "nostalgici" de ESC-uri "clasice" au mai coborat preturile (" de la Amperu' si dolaru'" s-a ajuns la "Amperu' si 50 cents") ...dar nu si la greuate (tot "Amperu' si gramu' "):
https://hobbyking.co...a-bec-2-6s.html
Da, stiu, compar mere cu pere, unele au BEC si unele sunt opto...
0

#161 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 October 2019 - 04:26 PM

Da, sa nu uitam ca nu ai BEC, ala ocupa si el o gramada de spatiu pe suprafata unui ESC... ajunge sa arunci o privire sa vezi cat e un BEC.

Se deruleaza si pe rcgroups un topic similar, chiar oarecum in paralel cu al nostru... uite un exemplu de setup de 30A 10 grame compus din ESC si BEC separate:
https://www.rcgroups...29&postcount=37
0

#162 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 October 2019 - 08:37 PM

In principiu nu am nimic impotriva unor ESC-uri "legacy" (clasice) dar o solutie de genul asta mi se pare limitativa dintr-un punct de vedere important: tensiunea de iesire si curentul furnizat de BEC.
Ca tot vorbim cam mult in ultima vreme de FrSky:
https://www.banggood..._warehouse=GWTR
60 de dolari pentru un ESC de 40 A ... eu am luat unele la 10 dolari. E drept ca asta de la FrSky are telemetrie si pentru ESC (tensiune / curent/ putere / turatie / temperatura) si pentru BEC (tensiune / curent) si are un BEC super (7A cu tensiunea de iesire controlabila intre 5 si 8.4 v) ...dar chiar ai nevoie de toate astea? Si te intereseaza sa faci un tuning fin (pas de 0.1V) la tensiunea BEC? La o greutate de peste 60 g cu conectori ...nu cred sa existe multi clienti F5J sau F3J ...
Si servo-urile HV sunt o mica problema : unele sunt pina la 7.4 V, foarte putine de 8.4 V.Poate solutia e OK la F3J unde ai nevoie de servo-uri puternice dar la F5J nu prea mai vezi multe configuratii cu 2S (si nu vorbesc numai din perspectiva faptului ca prefer motoarele direct drive mai ieftine). Pe la 6V pare a fi "sweet spot" de alimentare servo, merg si servo normale si servo HV.
Iar daca ai nevoie de mai mult de 3A (BEC-urile cele mai ieftine dau 3A, unele cu peak de 5A) poti sa gasesti modele de 4-6A sau chiar 8-12 A:
Iar in varianta a doua poti selecta chiar 5 V / 6 V / 7.4 V, ba chiar are un jumper pentru "enable" ca sa eviti varfurile de tensiune cand il alimentezi.In afara de "piticul" de 4-6A si de "uriasul" de 8-12 A mai exista un model de 6-8A.
Pina la urma conteaza cat de fiabila e chestia, si daca ai un ESC ce poate tine 30-40A fara sa se incalzeasca si un BEC ce tine 3-5A sau 4-6 A si asta la o greutate la 1/2 si un pret la 1/2 fata de solutiile "clasice"...eu zic ca merita.
0

#163 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru

Postat 15 October 2019 - 09:11 PM

Separat total de discutia (interesanta) ESC/BEC.

Am busit in total 3 modele lansate la troliu, un F3B de la Vali, un F3J de la Vali si inca unul la fel (de la Pricop). Pe toate le-am busit la fel, la lansare au luat-o tare in stanga sau dreapta si s-au infipt in pamant. Dar nu toate lansarile erau asa, unele erau ca la carte, urcau frumos si drept, dupa care (la urmatoarea lansare) o luau razna. Am crezut ca era ceva cu modelele facute de Vali dar nu se legau toate piesele logic.

Azi (dupa multe zeci de lansari bune cu Sharon si Experience Pro) am avut o revelatie. Ce aveau in comun toate 3 modelele au fost servo proaste cu joc urias in eleroane si flapsuri (nu si directie /profundor). Prin coincidenta in cele trei modele au ajuns servo execrabile.

In F3B - niste chinezarii lindinger
In F3j - ceva hobby king portocalii slim (luate de mine de noi)
In F3J Pricop - nu stiu dar tot ceva cu joc.

In zbor nu era critic dar la lansare (unde sunt forte serioase) se pozitionau aiurea (si daca compensam de regula supracompensau). Culmea e ca faceau cu atat mai urat cu cat lansam mai bine (adica cu pretensionare a liniei mai puternica).

In concluzie: servo cu joc/slope in F3J nu merg.

Fisier atasat  IMG_2090.JPG (394.77K)
Number of downloads: 27

Aceasta postare a fost editata de stiganas: 15 October 2019 - 09:14 PM

0

#164 Useril este offline   mvpricop 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1424
  • Inregistrat: 08-February 06

Postat 15 October 2019 - 09:16 PM

Hitec hs 125 mg sa traiti!
Cu sau fara de motor,
Io le zbor pentru popor!

Schaum vor dem Mund,
Und Papier fuer der Fund!
0

#165 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 October 2019 - 09:25 PM

F3-RES sa traim ! Nema eleroane, nema joc, nema crash...
HS55 pe coada, mai ordinar de atat nu exista... cuplaj de sarma in Z, nu furca, nu bila... dar si forte mai mici ca la F3J...

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 15 October 2019 - 09:27 PM

0

#166 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 October 2019 - 10:09 PM

Vezi postareastiganas, la 15 October 2019 - 09:11 PM, a spus:

In concluzie: servo cu joc/slope in F3J nu merg.

Am gasit cele 2 Hitec 125MG si le-am pus deoparte, poate n-ar strica sa le pui in Eraset...
0

#167 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru

Postat 15 October 2019 - 10:22 PM

Hmmm, cred ca partea de mg e problema ca le tin minte cu joc (sau tin minte gresit)

Vezi postareamvpricop, la 15 October 2019 - 09:16 PM, a spus:

Hitec hs 125 mg sa traiti!

Ai vazut vreodata o lansare la troliu (nu pe youtube)? auzi cum paraie linia si se incovoaie aripa de carbon, intelegi ce forta e acolo. F3-RES e pistol cu apa la lansare (si HS55 sunt lux, nu mi-am permis niciodata)

Vezi postarearenatoa, la 15 October 2019 - 09:25 PM, a spus:

F3-RES sa traim ! Nema eleroane, nema joc, nema crash...
HS55 pe coada, mai ordinar de atat nu exista... cuplaj de sarma in Z, nu furca, nu bila... dar si forte mai mici ca la F3J...

Multam, vorbim cand ne intalnim.

Vezi postareaender67, la 15 October 2019 - 10:09 PM, a spus:

Am gasit cele 2 Hitec 125MG si le-am pus deoparte, poate n-ar strica sa le pui in Eraset...

0

#168 Useril este offline   SORIN CAIUS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2103
  • Inregistrat: 02-November 05
  • Interests:Avioane Ultrausoare, Planoare, Aeromodele , Heli

Postat 25 October 2019 - 05:29 PM

Am comandat acum vreo 3 saptamani 3 articole:https://www.banggood.com/JHEMCU-SPP_S-8CH-Signal-Converter-Module-Support-SBUS-PPM-PWM-Output-for-Receiver-p-1549020.html?rmmds=myorder&cur_warehouse=CN

Ieri au venit si azi am cositorit pinii si am incercat unul cu un receptor RX4R , functioneaza perfect inclusiv telemetria .O sa le montez in Piperul de 1200 de la HK.

O sa incerc si cu receptoare XM +, zilele urmatoare.O sa montez unul intr-un planor Lidl cu motor si 4 servo.

Pana la urma e o varianta destul de buna si din punct de vedere al costului si al greutatii si spatiului.

Bafta Ciao Sorin

Aceasta postare a fost editata de SORIN CAIUS: 25 October 2019 - 05:29 PM

0

#169 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru

Postat 26 August 2020 - 08:38 PM

In pregatire pentru concursul F3J (si poate F3B) din WE cu Pricop.

Fisier atasat  20200826_174829.jpg (654.53K)
Number of downloads: 37Fisier atasat  20200826_174912.jpg (767.57K)
Number of downloads: 38

Vreme excelenta, lansari cu vantul din spate. Am scos tot ce aveam, doua trolii, doua sandouri; Pulsar 2m, Xplorer F3J si Robbe Arcus.
0

#170 Useril este offline   mvpricop 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1424
  • Inregistrat: 08-February 06

Postat 26 August 2020 - 09:18 PM

Multumesc pentru iesire!
Cu sau fara de motor,
Io le zbor pentru popor!

Schaum vor dem Mund,
Und Papier fuer der Fund!
0

#171 Useril este offline   Mihai_supy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 5157
  • Inregistrat: 16-December 10

Postat 27 August 2020 - 04:52 AM

Vezi postareastiganas, la 26 August 2020 - 08:38 PM, a spus:

...... Pulsar 2m ......

deci, la tine a ajuns....
0

#172 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru

Postat 01 September 2020 - 10:04 AM

Am reusit sa termin Xplorer F3J de 4m facut de nou. Am inceput prin a lua un fuselaj, a stat in casa vreo 2-3 ani, pana la urma am luat si aripa de 4m si Silviu a montat servo. Are in final 1815g. Singura "inovatie" au fost niste servo Futaba S 3173SVI HV pentru flaps, scumpe dar mai ieftina ca MKS. Pakul de receptie e un lipo 2s2p de 2200mah de la hobbyking cumparat acum foarte multi ani nici eu nu mai stiu pentru ce (cred ca imi placea cum arata). E mare dar a intrat. Primul meu model high voltage.

Urmeaza sa-l zbor pentru prima oara zilele astea. O sa fac si poze.
0

#173 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru

Postat 03 September 2020 - 07:56 PM

Si l-am zburat. Nu pot sa zic cat de bine zboara - fenomenal. Nu cred ca voi avea vreodata alt planor F3J mai bun. Am mai scos din Pb, l-am recantarit si are 1750g.

Primul zbor a fost cu probleme. Un servo de flap nu misca dupa initializare - mort. Am demontat tot, am tras de cabluri, ba mergea, ba nu mergea. In final m-am prins ca trebuie sa pornesc RX-ul de doua ori ca sa se initializeze toate servourile. Nu stiu ce este, poate din cauza ca sunt prea destepte cu Sbus si alte alea. Receptorul tot REDCON CM703 de 10 USD (s-a scumpit si asta). Deja mai toate planoarele mele bune (si mai putin bune) sunt cu acest RX. Nici o problema pana acum. Receptorul este ascuns in bot langa Pb, pakul nu incape in bot. Joint-urile intre planul central si urechi sunt de 8 grade, intra greu, planorul e rigid. Explorer clasic (X1) e cu joint de 5 grade.

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de stiganas: 03 September 2020 - 08:07 PM

0

#174 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 04 September 2020 - 12:48 PM

La acest receptor, inteleg ca este compatibil Spektrum, utilizezi si sateliti? Pe Amazon este cam scump: https://www.amazon.c...K5Q4QJRTK&psc=1 . Nu scrie nimic de telemetrie. Are?
Te rog sama scuzi daca am fost pe langa subiect.
0

#175 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 September 2020 - 01:24 PM

Cam scump comparativ cu ce ? Exista Spek originale sub 50$ ? :unsure: cu satelit cu tot...
Poate prea scump comparativ cu china (banggood), unde e 17$ ;)

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 04 September 2020 - 01:27 PM

0

#176 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru

Postat 04 September 2020 - 04:50 PM

Sa le luam pe rand:

- al mai prost loc din care poti cumpara ceva e amazon, banggood era sursa mea predilecta dar acum transportul e fix 10 USD si nu mai merita pentru chestii marunte, pe asta in mod special l-am luat de pe ebay
https://www.ebay.com...pQAAOSwyDFa~qMk
la fel ca si niste UBEC-uri hobbywing. Sa vedem cand or ajunge. Oricum am acasa o rezerva de receptoare CM703, nu sunt in criza.

- e vorba de receptoare pentru fuselaj de carbon, cu antene lungi. Asta inseamna la cei mai multi producatori (Futaba, Frsky, etc.) cam oricare receptor. La Spektrum asta inseamna nici un receptor azi. Pe vremuri au avut doar receptoare cu antene scurte si doua receptoare dedicate pentru fuselaj carbon unul cu 6 canale mic (pentru DLG) si unul cu 9 canale (cu satelit) mai tare si foarte scump. Azi nu mai au nici un receptor dedicat carbon (dar au cateva receptoare cu antene lungi).

Asadar eu m-am trezit in situatia neplacuta de a nu avea receptoare cand am inceput sa strang planoare adevarate. Am doua receptoare "adevarate" AR9300 DSM2 cu satelit carbon fuse dar sunt deja puse in Xplorer/Explorer F5J asa ca dupa multe cautari si scarpinari am ajuns la aceste receptoare care au cateva caracteristici care le fac ideale pentru mine:

- mustati lungi - merg in fuselaj carbon - mustatile sunt de grosime normala, consistente - lemon RX au mustati foarte fragile si subtiri. Au carcasa robusta din plastic cu iesire intarita pentru antene
- 7 canale - merg pentru orice planor - inclusiv cele cu motor (6 canale e prea putin, 9 e prea mult)
- au sensibilitate ridicata. Nu toate receptoarele sunt la fel de sensibile. Cele ieftine Spektrum si clonele lor China au de regula cei 30 de pasi regulamentari in range check (care inseamna putere de emisie redusa de 100 de ori adica 1mw). Receptoarele "adevarate" AR9300 au range check de peste 100m. CM703 au in jur de 60m - super multumitor. Cum de au sensibilitate atat de diferita habar n-am dar asta e un test foarte simplu de facut pe camp si intotdeauna a iesit la fel. Asta e o tema "tare" pe care nu vazut-o deloc discutata pe forumuri, nu stiu daca e specifica DSM - diferentele enorme de sensibilitate intre receptoare.
- satelitul e inutil pentru mine caci are antena scurta. Nu ma intereseaza, nu l-am cumparat. AR9300 are satelit cu antena lunga, satelitul lui l-am folosit (nici nu merge fara)
- am statie antica JR11X (cu DSMX) nu are telemetrie asa ca telemetria nu ma intereseaza, CM703 nu are telemetrie.
- am folosit acest receptor pe vreo 4 planoare carbon, le-am zburat o gramada, am avut zero incidente - pentru mine nu exista alte proba mai buna.

Revenind la receptoare originale Spek. Sunt scumpe rau, nici vorba de receptor cu satelit sub 50 USD, nu (mai) au receptoare carbon, au in prostie receptoare cu stabilizare (care nu ma intereseaza si de altfel dea dreptul ilegala in competitii) - receptoarele lor nu au nici macar forma potrivita pentru un fuselaj de carbon. Pentru mine oferta actuala de la Spektrum e o dezamagire totala, noroc cu chinezii.

Cam asta e, am scris cam mult :)

Aceasta postare a fost editata de stiganas: 04 September 2020 - 05:13 PM

0

#177 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru

Postat 04 September 2020 - 05:16 PM

Observatie legata de sistemul IDS - am prea multa cursa - a trebuit sa reduc destul de mult travel range din statie ceea ce inseamna ca am redus din rezolutie.
0

#178 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 04 September 2020 - 06:18 PM

Multumesc mult.
0

#179 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 September 2020 - 07:47 PM

Intr-un receptor de 2.4G antena poate intra direct in transceiver, care e chipul care se ocupa de partea RF, sau sa treaca printr-un chip LNA = Low Noise Amplifier.
CC2500, chipul transceiver folosit de Hitec/Frsky/Graupner/FutabaFHSS, fara LNA merge cam 3-400m, deci e bun de indoor sau LOS apropiat.
In functie de ce chip LNA pui, ai sensibilitate/range mai mare sau mai mica.
Sensibilitatea transceiverului este dependenta de viteza de comunicare. La 64 kBaud cum il foloseste Frsky, are cam -95dB. LNA-ul mai adauga 15 dB, pana la cei -110 dB din specificatii.
15dB = aprox 4x range, adica cei 1.5 km

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 04 September 2020 - 07:47 PM

0

#180 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 September 2020 - 10:36 AM

Doua noi aparitii de motorare care ne-ar putea interesa:
- XPower F2919-10 are un fratior mai mic si care ar putea fi folosit la F5K sau planoarele de 2 m electrice: F2307-19. KV2500, 15A, 27 grame, ax 3.17mm, elice 6x3 sau 6x4.
A cam disparut rapid primul lot, va dau un link cu google cache:
https://webcache.goo...n&ct=clnk&gl=ro
- pentru F5J a aparut si competitia la motoare incapsulate de la Dualsky
https://www.aliexpre...0290006279.html
Doua dimensiuni, 5 valori KV (intre 860 si 1900), ax de 5 mm, 89 si 104 grame, putere intre 320 si 420 W, 2S / 3S / 2-3S / 3-4S.
Din pacate chinezii dau diagramele si datele de consum / tractiune doar pentru avarianta de 40 mm / 104 grame.
Daca nu va intereseaza transportul din China le gasiti (varianta de 104 grame cu o singura exceptie c) ceva mai aproape:
https://horejsi.cz/P...orie=327&fraze=
Din pacate exact varianta recomandata pentru F5J nu este in stoc in Cehia.
De remarcat ca are un KV foarte apropiat de XPower F2919-10 (ala parca avea 1380, Dualsky are 1350). Cred ca 3036-11 ar fi ceva f asemenartor Xpower si la greutate dar pare ceva mai scurt din ce vad,
Per total e de bine, economie de minim 100 de euro fata de echiparea cu un gearbox Reisenauer.

Aceasta postare a fost editata de ender67: 07 September 2020 - 10:38 AM

0

Arata acest topic

• 9 Pagini +
  • « Prima
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou